Dodaj do ulubionych

Córeczka i dylemat

26.11.10, 14:15
Ostatnio sprawa nam się bardzo skomplikowała. W zasadzie mieliśmy już od wielu lat wybrane imię dla dziewczynki. Miała być Zuzanna, pomysł jeszcze sprzed wielkiego boomu i popularności imienia, jakoś to bym przeżyła bo sama jestem Anna z czasów, gdy w każdej klasie gościło 3-5 Ań. No ale kilka tygodni temu przyśniła mi się dziewczynka, która kategorycznie we śnie oznajmiła, że Zuzanną to ona nie jest smile Powiedziałam to małżowi i oczywiście oznajmił, że w takim razie imię trzeba wymyślić inne.

Nigdy w życiu nie rozważałam innej opcji i mam teraz okropny dylemat. Małż podszedł pragmatycznie, kazał mi przygotować listę, z której metodą eliminacji wybierzemy to właściwe imię....
A mnie kilka dni temu przyśniła się mała Paulina... Imię dla mnie neutralne, ani grzeje, ani ziębi. Małż Paweł więc nawet by jakoś pasowało, ale zanim mu tym razem cokolwiek powiem, to wolę to rozważyć przy waszej pomocy smile
Nazwisko mamy krótkie, coś jak "Gajda" więc w grę wchodzą raczej imiona dłuższe, choć rozważałam też Hannę (wiem, wiem, też popularne, ale mi się Hanula podoba). Gdzieś tam w tle pobrzmiewa też Michalina, choć nie wiem co na to małż, bo wczoraj np. kategorycznie skrytykował Laurę...
A, i chciałabym by imię się jakoś ładnie zdrobniało smile
Jakieś propozycje? Imiona rzadko spotykane raczej odpadają, bo małż to człek bardzo praktyczny a nie romantyczny wink
Obserwuj wątek
    • Gość: cyprysiowa Re: Córeczka i dylemat IP: *.centertel.pl 26.11.10, 14:20
      jak to sen to na opak,
      odwrotnie niz w snie
      czyli dzieciatko chce byc Zuzanną (chyba ze to chłopak jak ma byc na opak) , ja bym zostawiła jak to imie tyle czasu "przetwało" w Waszych myslach.
    • filmo-teka Re: Córeczka i dylemat 26.11.10, 14:24
      Zostałabym przy Zuzi (nie przywiązuje żadnej wagi do snów). A jeśli nie, to wybrałabym Hannę.
      • uwierz_mirando Re: Córeczka i dylemat 26.11.10, 14:31
        Co powiesz na: Antoninę - Tosię, Anielę lub Kornelię - Nelę, Lilianę - Lilkę?
    • ffanatyczka Re: Córeczka i dylemat 26.11.10, 15:14
      zostałabym przy Zuzi.
      a jak nie to Michalina (uwielbiam).
    • bianna Re: Córeczka i dylemat 26.11.10, 15:32
      Dzięki za szybki odzew!
      Myślicie, że ten sen można interpretować na odwrót? To nie przyszło mi do głowy i muszę to dzisiaj przerobić na małżu wink
      Tosia to też był mój dawny hicior, niestety Antonina została zdeklasowana przez wybredną drugą połowę.
      Po głowie chodziła mi też Nina, ale nie pasuje do nazwiska.
      Muszę popracować nad małżem.
    • olianka Re: Córeczka i dylemat 26.11.10, 16:05
      Nie jestem fanką imienia Paulina, ale w Waszej sytuacji rozważyłabym je poważnie. Najwyżej po narodzinach zdecydujecie, czy ostatecznie jest to Paulinka czy jednak Zuźka.
    • gaudencja Re: Córeczka i dylemat 26.11.10, 16:38
      Postarałabym się na Waszym miejscu wsłuchać w brzuch i wyczuć, czy córka chce być Pauliną, czy Zuzanną smile
      • uwierz_mirando Re: Córeczka i dylemat 26.11.10, 17:45
        Przede wszystkim nie przejmowałabym się tak bardzo jakimiś powszechnymi twierdzeniami, że "sny interpretuje się na opak", "sny się zawsze sprawdzają" czy inne takie. Nazwij dziecko tak, jak czujesz.

Dorzucam jeszcze Agatę, Malwinę, Florentynę, Helenę, Jaśminę, Karolinę, Lucynę, Rozalię, Lidię, Łucję.
    • dalenia Re: Córeczka i dylemat 26.11.10, 17:42
      Ja bym już nie myślała o imionach dla Córki. Poczekałabym do jej narodzin, jak na ją spojrzycie, to będziecie wiedzieli, czy faktycznie nie wygląda na Zuzankę smile

A odnośnie imion :
      * Zuzanna - nawet nie zwracając uwagi na popularność, nie podoba mi się; nie pasuje mi to imię do 30letniej kobiety
      * Paulina - podobnie jak u Ciebie : ni mnie ziębi, ni grzeje
      * Hanna - popularna, ale ja ją bardzo lubię; nie zdecydowałabym się jednak na nią, z tego powodu, że Ty jesteś Anną; Anna i Hanna to trochę za dużo jak dla mnie (tym bardziej, że etymologicznie jest to to samo imię)
      * Michalina - podoba mi się bardzo; fajnie jakby mąż się zgodził smile
    • wyczyny Re: Córeczka i dylemat 26.11.10, 19:52
      chyba jeszcze nie padło: Marcelina, Kalina, Berenika, Weronika
      z podanych przez Ciebie - najciekawsza byłaby Michalina
      może jeszcze zaproponuję Zoję, choc domyślam się reakcji męża wink
      • lus.sia Re: Córeczka i dylemat 26.11.10, 22:57
        mnie najbardziej podba sie Michalinasmile
        ale przemysl te Zuzannę smile bo skoro juz dawno imię takie było wybrane moze nie warto zmieniać ?
        • bianna Re: Córeczka i dylemat 27.11.10, 00:14
          Na razie przyjmuję taktykę: nie poruszać tematu, może przycichnie i zostanie Zuzanka.
          Zresztą od trzech miesięcy mówię do brzucha Zula, to już chyba się przyzwyczaiła? smile

Sporo z tych imion niesie za sobą negatywne konotacje, bo kojarzą się z konkretnymi osobami. Ciężko tak rozmyślać o imieniu w oderwaniu od osoby, która je nosi. Znam i Berenikę, Lilianę, Marcelinę i nie kojarzą mi się te imiona dobrze przez to.

Znam też 50-letnią Zuzannę i jakoś mi nie przeszkadza jej imię i nawet pasuje do statecznej kobiety, choć Zuzia by już tutaj nie pasowało (albo Zuza).

Zoja - bardzo fajnie, ale kompletnie nie pasuje do nazwiska, podobnie jak Nina, którą też przez chwilę brałam pod uwagę.
          Kalina, Jaśmina, Jagoda - ech, żebym to ja miała małża bardziej wyrozumiałego, to może by coś przeszło...
          • dalenia Re: Córeczka i dylemat 27.11.10, 19:29
            Nawet jeśli Zuzanna jest taka popularna, to zostańcie przy niej. Najważniejsze, żeby rodzice byli zachwyceni imieniem. Sto razy bardziej wolałabym nadać popularne, ale ulubione imię, niż mniej popularne, do którego nie byłbym przekonana.

Ogromnie lubię zdrobnienie Oszka, koleżanka nazywa tak swoją siostrę Zuzankę smile
    • Gość: ghj Re: Córeczka i dylemat IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.10, 11:54
      Wybrałabym Michalinę - super i będzie współgrać z nazwiskiem. No i przepięknie się zdrabnia! Jeśli czujecie jednak, że dziewczynka jest Zuzanką to zdecydowałabym się właśnie na nią - imię podoba mi się bardzo, chociaż traci na uroku przez tabuny malenkich Zuź. Paulinka jakoś mnie nie przekonuje, teoretycznie mi się podoba, ale niestety źle mi się kojarzy. Hannę raczej odrzuciłabym ponieważ Ty masz na imię Anna. Poza tym średnio podoba mi się to imię - jakoś przy pięknej i klasycznej Annie wypada mi nieco blado (a takie porównanie mi się nasuwa przy tym imieniu, ale to akurat moje odczucie) no i ostatnio jest straszna moda na Hannę. Odrzuciłabym też Laurę - brak fajnych zdrobnień. Pozdrawiamwink
    • abiela Re: Córeczka i dylemat 27.11.10, 12:07
      Mnie Paulina, zwłaszca przy ojcu Pawle, nie zachwyca. Michalina duuuużo ładniejsza.
      Inne propozycje:
      Marcelina
      Matylda
      Karolina
    • Gość: gość Re: Córeczka i dylemat IP: *.gdynia.mm.pl 27.11.10, 16:00
      Zuzanna, Hanna, Michalina, Laura na NIE
      Paulina na TAK
      propozycje: Dominika, Karolina, Weronika, Justyna, Ewelina, Judyta, Honorata
    • lazurja1 Re: Córeczka i dylemat 27.11.10, 20:52
      • sid8888 Re: Córeczka i dylemat 28.11.10, 21:59
        a jak zdrobnisz tę Michalinę? ja mam koleżankę o tym imieniu i przyznam, że dziwnie czułam się mówiąc do niej Michasia lub Misia a tak wszyscy na Nią wołali to musiałam Ją jakoś nazwać - jeszcze do dziewczynki to ujdzie ale do kobiety trochę dziwnie - nie rozumiem zachwytu nad tym imieniem... Ja proponuję Gaję...
        • bianna Re: Córeczka i dylemat 29.11.10, 00:55
          Gaja niestety odpada ze względu na bliskie nawiązanie do nazwiska. Przez chwilę już byliśmy blisko Malwiny, ale swoje trzy grosze wtrąciła moja siostra i nadal pustka w głowie.
          • liliowewzgorze Re: Córeczka i dylemat 29.11.10, 02:30
            może Antonina, Konstancja, Marcelina, Aniela ?
        • dalenia Re: Córeczka i dylemat 30.11.10, 18:52
          A czy dorosła kobieta nie może być Michaliną po prostu? Czy do dorosłej Karoliny mówisz "Karolciu"? Pewnie nie, więc dlaczego do Michaliny trzeba?
    • paula.anna Re: Córeczka i dylemat 29.11.10, 09:05
      cóż...
      ja w sny nie wierzę, ale jestem w stanie uwierzyć, że Twoja córka nie chce być kolejną Zuzią wink
      nie znoszę tego imienia, nic na to nie poradzę

Paulina- nie moje ulubione (choć takie noszę), ale może być. Laury nie lubię no i wg mnie nie zdrabnia się ładnie
      Hanna ładnie, ale ma minus- popularność, choć w moim subiektywnym odbiorze daleko jej do Zuzi.
      z Twoich propozycji najciekawsza wydaje mi się Michalina, jednak ja wolałabym Marcelinę

> Jakieś propozycje? Imiona rzadko spotykane raczej odpadają, bo małż to człek ba
      > rdzo praktyczny a nie romantyczny wink

to pewnie Klara odpada?
      a Marianna? Kornelia? Helena? Łucja? Małgorzata? Melania?
    • Gość: gość Re: Córeczka i dylemat IP: 188.33.39.* 30.11.10, 15:32
      głos na Michalinę - Michalinkę, Misię, Michasięwink
      • bianna Re: Córeczka i dylemat 30.11.10, 21:39
        Myślę, że Michalina to prawdziwa inwencja twórcza dla rodziców jeżeli chodzi o zdrobnienia. Ja akurat jestem w tym dobra, bo nawet z mojego kota Czarka zrobiłam Czarosława wink
        Możliwości mnóstwo: Misia, Micha, Linka, Minka, Inka....... A pewnie z czasem przyszłoby i więcej.
        Helena i Łucja odpadają ze względu na negatywne skojarzenia. Melania jakoś tak patetycznie i kojarzy mi się z Przemineło z Wiatrem.
        Kornelię rozpatrywałam, ale M wyśmiał
        Marcelina to córka znajomych, nie chcę więc kopiować.
        Liliana to córka szwagierki.
        Podoba mi się bardzo Inga, ale w połączeniu z nazwiskiem to już lady GaGa wychodzi - Inga Ga... smile
        Małgorzata też fajnie, choć Gosiek znam sporo.
        Pozytywnie też podchodzę do Mileny, podoba mi się zdrobnienie Mila.
        Lista się skraca. Mam jeszcze trochę czasu, ale najwyżej przygotuję sobie listę do szpitala i jak się mała urodzi to będę już do niej na żywo dopasowywać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.