flying2c 09.12.10, 01:54 Mówcie co chcecie każda Ewa jest przedsiębiorcza, zrównoważona, pragmatyczna i da sobie w życiu radę (takie są wszystkie Ewy które znam); każdy Adam jest zapatzony w siebie i bałaganiarz jakich mało (jw), Weroniki są roztrzepane, ruchliwe, nie do opanowania (zauważyłam nawet u tych spotkanych przypadkowo np w sklepie - strofowane przez matki), Hanie urocze, słodkie ale w kaszę sobie dmuchać nie dają - wiedzą co mają dostać i tego sobie potrafią przypilnować. Tak się składa że obserwuję tę zależność i w większości się naprawdę sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmamper Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 09:46 Niestety nie mogę się z Tobą zgodzić. Znam parę Ew, które są dramatycznie od siebie różne, podobnie z Haniami. Adamów i Hanek nie znam praktycznie wcale. Sądzę, że każdy, kto wierzy w deterministyczną siłę imienia, bez trudu dopasuje sobie osobę do konkretnych cech. Szczególnie jeśli w grę wchodzi pobieżna znajomość. Działa to na podobnej zasadzie, co horoskopy: poziom ogólności jest tak duży, że prawdopodobieństwo sprawdzenia się przepowiedni jest stosunkowo wysokie. Tym bardziej, że najczęściej czytają je osoby, które zasadniczą wierzą w astrologię. Wracając do imion, można by sobie wyobrazić taką sytuację: skoro imię określa osobowość, to chcąc mieć dziecko z cechami A, należałoby dać mu imię, które te cechy zagwarantuje. Naprawdę sądzisz, że to ma sens? Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Barbara - gruba kobieta; Nicole - piękna kobieta 09.12.10, 10:58 Wiele imion kojarzy się z konkretnym typem człowieka tylko dlatego, że pierwsza osoba z danym imieniem, jaką się w życiu poznało, była taka, a nie inna. Np. imię Barbara (oraz jego zdrobnienia Basia, Baśka) zawsze kojarzyło mi się z kobietą o blond (czy też białych) włosach ważącą z 200 kg. Dlaczego? Dlatego właśnie, że pierwsza Barbara jaką poznałem właśnie taka była. Do tego brzmienie imienia i dwukrotne występowanie w nim grubej litery "B" też robi swoje. Gdy czasem zdarzy mi się, że spotkam gdzieś piękną Barbarę, to w głowie pojawia się jakaś sprzeczność i ciężko jest ją zlikwidować (tą sprzeczność rzecz jasna ). Z kolei Nicole (a zatem i Nikola też) kojarzy mi się z piękną dziewczyną lekko piegowatą o kasztanowych włosach (przyczyna podobna do powyżej opisanej). Zdziwiło mnie jak tak ładne imię może się komuś źle kojarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd Nicola, Oskar, Vanessa... 09.12.10, 12:18 rzekomo kojarzą się z grupami o niskim statusie społecznym. Hmmm, czyżby? To co powiecie o imieniu Andżelika, o którym tekst nawet nie wspomina? To dopiero obciach i stygmatyzacja! Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Adolf 27.06.11, 12:19 Kojarzy mi się z gościem, który płaci wysokie rachunki za gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jok [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 12:25 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max [...] 27.06.11, 12:35 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jok Re: ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 12:39 O, rozkręca się, inteligent. Pokaż nam, czego jeszcze się od kumpli z zawodówki nauczyłeś. Umiesz zdejmować kapsel zębem? Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: ?? 27.06.11, 13:22 >Umiesz zdejmować kapsel zębem? Został ci tylko jeden? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max heiliger Re: Adolf IP: *.range86-149.btcentralplus.com 27.06.11, 19:24 myślę że to bardzo piękne imię i jeszcze kiedyś powróci w chwale ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) [...] IP: *.gdynia.mm.pl 27.06.11, 20:01 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewox Re: Barbara - gruba kobieta; Nicole - piękna kobi IP: *.pools.arcor-ip.net 19.12.10, 11:24 Nicola - we Wloszech to imie meskie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Ja każę na siebie mówić "Babra" tak z angielska. IP: *.cdma.centertel.pl 27.06.11, 12:02 Barbara brzmi jakoś za długo i nawet moje super zdjęcie (a właściwie trzy zdjęcia bo jedno mam na takim zwalonym drzewie drugie na Mercedesie a trzecie jak patrzę tak z dołu do góry co jest bardzo teraz popularnie) pewnie nie dałoby u Santorskiego mi szans. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorry Re: Barbara - gruba kobieta; Nicole - piękna kobi IP: *.chelmnet.pl 22.12.10, 10:06 Masz całkowita rację. Ja na przykład nie mam żadnych pozytywnych (za to całe mnóstwo negatywnych) skojarzeń z imieniem Andrzej - tak zachwalanym przez p Santorskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 18:17 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Barbara - gruba kobieta; Nicole - piękna kobi 27.09.11, 18:13 widzisz, ja znam pewną cudowną Barbarę - niesamowicie inteligentną, efemeryczną z wyglądu dziewczynę, dlatego wszystkie Basie kojarzą mi się właśnie tak, nawet, gdy poznaję jakiegoś maszkarona natomiast poznałam kiedyś jedną jedyną Nicolę (wśród moich rówieśników niespotykane imię, a moi znajomi raczej jeszcze się nie rozmnażają) - jej ojciec obsługiwał karuzelę w wesołym miasteczku. takie mam skojarzenia... zupełnie więc odmienne znam natomiast trzech Arturów - dwóch knypków, którzy nigdy nie osiągnęli 1,65m wzrostu i dojrzałości emocjonalnej, mitomanów i jednego, który jest po prostu niesamowitym, mądrym i przystojnym facetem. zresztą, daleko szukać - dopóki nie poznałam mojego faceta, każdy Grzesiek był dla mnie śmierdzącym piwem mechanikiem samochodowym - do dziś się zastanawiam, jak można było nazwać tak cudownego chłopaka tak okropnym imieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 27.09.11, 18:03 ja zamierzam nazwać syna feliks, o ile kiedyś się takowego dorobię. w 70% właśnie ze względu na znaczenie, bo podoba mi się tyle różnych, że biorę pod uwagę także to, co oznaczają. akurat w "deterministyczną siłę imienia" wierzę tak sobie. branie pod uwagę znaczenia często ma dość duży sens - nie wyobrażam sobie na przykład ateistów nazywających syna Bożydar. Odpowiedz Link Zgłoś
sateda W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzmami 09.12.10, 09:57 ...że jak ono pójdzie na interview w sprawie pracy... ...interview w sprawie pracy... ...INTERVIEW... ... Odpowiedz Link Zgłoś
sateda Re: W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzma 09.12.10, 10:00 W sumie muszę sobie dopisać nazwisko Santorski do listy ludzie-ktorym-bozia-poskapila: "Na szczęście teraz przeważają tzw. oświeceni menadżerowie, i ja do nich należę, którzy przy wyborze pracownika nie kierują się jego imieniem, ani nawet pozycjami w cv, a bardziej zdjęciem czy cechami charakteru." Mam nadzieję, że nie trafię nigdy na takich "oświeconych". Odpowiedz Link Zgłoś
camparis Re: W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzma 09.12.10, 10:21 Podejrzewam, że raczej nie chodziło mu o zdjęcie w negliżu, tylko zwykłe zdjęcie legitymacyjne. Jeśli rekrutuje ludzi na stanowiska związane z kontaktem z ludźmi, to nic dziwnego, że chce osobę która wygląda inteligentnie a nie jakiegoś kocmołucha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jok Re: W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 12:28 Jasne. Ciemniaki imionom przypisują cechy charakteru, a on, światowiec, robi to samo, tylko że na podstawie zdjęcia. Nowoczesny znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermilion Re: W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzma IP: 194.146.120.* 27.06.11, 12:29 I tym niestety się różnimy od Europy. Jak cię widzą .. co za obciach .. Odpowiedz Link Zgłoś
wr00bel Re: W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzma 09.12.10, 10:31 Aż mną zatrzęsło na to zdjęcie. Taka z nas Europa, że nie dość, że dodawanie zdjęcia do CV nie jest - jak w cywilizowanych krajach - zabronione, to jeszcze ważniejsze niż doświadczenie (przepraszam, "pozycje w cv"). Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
mgd3 Re: W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzma 09.12.10, 11:05 Mnie też zatrzęsło. Z takich samych powodów. No jak kurde można być dumnym z tego, że się ocenia kogoś na podstawie zdjęcia a nie pozycji w cv? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw No jak to jak można? Pewnie deficyt spowodowany 09.12.10, 11:21 stygmatyzacją imieniem Jacek, bo skąd inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
m.bohdanowicz Re: W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzma 09.12.10, 11:54 Masz postawę roszczeniową. Typowy pracownicza dusza. Pracodawca może i powinien dobierac sobie ludzi jak mu się żywnie podoba. Młodzi biznesmeni zawsze mają tendencję do zapełniania biurek ładnymi panienkami po studiach, inni preferują doświadczonych mężczyzn albo punkt w cv mówiące o pracy w urzędzie. Ja np patrzę na adres mailowy. Na każdym zdjęciu człowiek wygląda mniej więcej jak człowiek, ale adres typu "wisienka" albo na wp czy onecie automatycznie zniechęca. Nie mówię, że przekreśla szanse na zatrudnieni ale juz patrzę z przymrużeniem oka na taka osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzma 09.12.10, 12:43 Oj, no wiadomo, że ma prawo. W sumie nawet metoda z kawału "pechowców nam tu nie trzeba" jest niezła, ale żeby od razu robić cnotę z tego, że w przeciwieństwie do innych jest się tak postępowym, mądrym i wspaniałym, bo się na zdjęcie zamiast w cv patrzy, to lekka przesada. W sumie jak dla mnie mniejszy obciach mieć na imię Andżelika niż głosić takie "prawdy" po gazetach Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzma 09.12.10, 12:52 a gdzie ten mail powinnien być? na gmail.com czy gdzie moze na gazeta.pl tylko sie dla ciebie licz?y nie wiem co jest zlego w domenie onet czy wp co innego pszczółka czy myszka przed@ ale do domeny sioe czepaic specjalista z ciebie nietypowy, bardziej bym powiedziala dziwadło i "uprzedzeniowiec" Odpowiedz Link Zgłoś
4litery Re: W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzma 26.01.11, 18:50 myśle że chodzi o adresy typu: jola@buziaczek.pl czy satan666@wp.pl ja też swojego gazetowego nie umieszczam w cv Odpowiedz Link Zgłoś
she_5 Re: W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzma 27.06.11, 20:29 m.bohdanowicz napisał: > Ja np patrzę na adres mailowy (...) > adres typu "wisienka" albo na wp czy onecie automatycznie zniechęca. a na interii przejdzie? albo na gazecie? PS. mam też na gmailu - ale jest to niestety adres typu "wisienka" Odpowiedz Link Zgłoś
isia-123 Re: W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzma 09.12.10, 14:23 Myślę, że temu Panu chodziło o zdjęcie profesjonalne, tzn. takie jakie robi nam fotograf do dokumentów, gdy siedzimy wyprostowani, schludnie ubrani i uczesani. Wiem z doświadczenia ( gdyż sama poszukiwałam pracowników), że niektóre zdjęcia "odrzucają na wstępie" jak chociażby tzw. "zdjęcia do loda", czyli zdjęcia robione sobie samej z wyciągniętej ręki ( często widziane u słitaśnych nastolatek na jakiś profilach). Gdy otworzyłam kiedyś CV dziewczyny z takim właśnie zdjęciem, już nie miałam ochoty czytać dalej jej osiągnięć, po prostu zobaczyłam chodzącą reklamę solarium, w mocnym makijażu, natapirowanych włosach i z dziwną miną. I nie potrafiłam sobie wyobrazić tej Pani na żadnym poważnym stanowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzma IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.10, 15:45 No tak, bo na poważnym stanowisku powinien siedzieć tylko gruby pasztet w okularach. Potem się dziwimy, że nie możemy mieć wszystkiego naraz, jak mężczyźni: jak nie robi się na bóstwo, to zostanie sama, jak się stroi, to pewnie głupia i nie nadaje się do pracy.. schizofrenii można dostać Odpowiedz Link Zgłoś
4litery Re: W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzma 26.01.11, 18:52 nie zapominaj o zadbanych paznokciach: www.youtube.com/watch?v=gEHQ8Zvw4Y4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.11, 21:09 Nie wiem, co Wami tak wstrząsa. Z oczu człowieka można wyczytać więcej niż z CV. Z CV nie wyczyta się, czy człowiek jest kulturalny, lojalny, uczciwy, ani nawet tego, czy umie myśleć. A to ważniejsze niż jakiekoliwek papierki. Chociaż ja zamiast zdjęcia wolałabym nagranie, a najlepiej rozmowę na żywo, bo dochodzi postawa, mimika, wymowa itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jok Re: W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 12:37 Sam wygląd - a więc zdjęcie - o niczym nie świadczy. Łatwo się o tym przekonać choćby w tramwaju: stoi sobie nieznany nam przystojny, kulturalny facet w okularach, z wyglądu wykapany doktorant: zrównoważony i oczytany. Nagle dzwoni telefon jakimś dyskotekowym, dudniącym przebojem. Doktorant odbiera i... czar pryska, bo sposób mówienia i treść jasno wskazują, że to nie żaden heros romansowy i wznosząca gwiazda nauki, a zwykły burak z postępującym zanikiem neuronów. Jednak zdjęcie przedstawiałoby inteligentnego, kulturalnego faceta. Pewnie u naszego oświeconego menedzera miałby spore szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Re: W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzma IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 20:57 racja,racja, powiem więcej - gość o przyjemnym wyglądzie, ząbki białe, paznokcie czyste, idzie sobie ulicą i nagle... spluwa pod nogi , ble... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ranyboskie Re:> wznoszaca gwiazda nauki< IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.06.11, 23:00 Panu najwyraźniej też się coś "wzniosło". Resztki mózgowia względem czerepu hehehe... Odpowiedz Link Zgłoś
xxxtabxxx Re: W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzma 09.12.10, 14:13 Gdy przez pewien czas w swoim życiu zajmowałam się rekrutacją to też zwracałam uwagę na zdjęcia. Nie ma się co oburzać, bo niekoniecznie musi tu chodzić o wygląd człowieka, ale o samą fotkę. "Dziunie", które wstawiały do cv zdjęcia w powyginanych pozach (rodem z fotka.pl) odpadały od razu. Tak samo odpadali ludzie, którzy potrafili dołączyć do cv fotkę z wakacji (może nie strój kąpielowy, ale krótkie spodenki i okulary przeciwsłoneczne jak najbardziej), no i mój faworyt - ze zdjęciem zrobionym w kuchni na tle mikrofalówki. Naprawdę nie patrzyłam na to jak wyglądają, tylko te fotki dołączone do nawet najbardziej profesjonalnie napisanego cv psuły cały efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woe A co jest złego w mikrofalówce? IP: *.cdma.centertel.pl 27.06.11, 12:08 No chyba że to jakas tandeta była, to fakt, fatalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
0tt Re: W moich oczach stygmatyzuje sianie anglicyzma 09.12.10, 12:33 Można podnosić święte oburzenie, ale niestety tak wygląda rekrutacja do większości firm. Oczywiście 'gębę' ocenia się w takim samym stopniu jak pozycje w cv .to, że się ich bierze pod uwagę to oczywiście bzdura, ale to tylko cytowana opinia więc po co podważać wartość całego artykułu. można się z tym zgadzać lub nie, ale również moim zdaniem człowiek ma wypisany na twarzy cały swój intelekt. Odpowiedz Link Zgłoś
krociech Panie Santorski, żeś się Pan popisał 09.12.10, 13:23 Rekrutacja na podstawie zdjęcia, naparawdę niezłe. A cóż tam pozycje w CV, ostatecznie to detale w porównaniu z uroczym uśmiechem. Poza tym, NIE WIERZĘ, że menedżer, widząc "Nikola", nie daje kandydatce -10 punktów. Nie ma takiej opcji po prostu moim zdaniem - "Nikola" znaczy "moi rodzice woleli papierosy od książek", w zasadzie można postawić znak równości. ŻADEN rozsądny menedżer nie zignoruje takiego sygnału - być może zaprosi Nikolę, ale raczej będzie szukać w CV minusów niż plusów. W żadnym kraju nie jest modne wydobywanie ludzi z dołów społecznych - pracownik to towar - im dłużej się kształcił, tym lepiej, im bardziej elokwentny, tym lepiej. A imię "Nikola" mówi: zaczęłam się uczyć późno, a moi rodzice żałowali na moją naukę. Towar kiepski, niestety. Żeby było jasne - to nie są moje poglądy. To są prawa rynku. Weźmy choćby stronę pana Santorskiego: www.santorski.pl/zespol-partnerow: Tomasz, Wojciech, Jerzy, Dariusz, Laura, Marek, Krzysztof, Sławomir, Robert, Paweł i Paweł Nikol ani Dżastinów, niestety, nie widać. Biogramy również świadczą o tym, że ludzie Ci zostali dobrani ze względu na pozycje w CV, a nie zdjęcie. A zatem, panie Santorski, proszę nie opowiadać głupot. Odpowiedz Link Zgłoś
krapheika Re: Panie Santorski, żeś się Pan popisał 09.12.10, 13:38 1. Jesli Nikola wyjedzie za granice to bedzie jedna z wielu Nikol. 2. Moda na Nikole zaczela sie niezbyt dawno,one moga byc najwyzej w gimnazjum,watpie czy w tym wieku zaczyna sie prace Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 uśmiejesz się 09.12.10, 14:42 > 1. Jesli Nikola wyjedzie za granice to bedzie jedna z wielu Nikol. - jasne, dziecko imieniem Naroa wyjedzie do kraju Basków i będzie jedną z wielu tego imienia... - i, co najciekawsze, NIGDZIE na swiecie imię Nikola nie jest tak popularne jak w Polsce pl.wikipedia.org/wiki/Najpopularniejsze_imiona_na_świecie Odpowiedz Link Zgłoś
krapheika Re: uśmiejesz się 09.12.10, 17:16 Twoj link jest od czapy,bo to sa najpopularniejsze imiona w ostatnich latach, a nie ogolnie.Tak sie sklada,ze z Polski nie znam ani jednej Nikoli,natomiast tu gdzie mieszkam na oko co 3kobieta,ktora spotykam (lata ok.20 do 35)ma na imie Nicol albo Nicole.Wsrod moich znajomych jest 12Nikol,specjalnie policzylam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: uśmiejesz się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 15:25 Krapheika; jak można się nazywać na oko? A na drugie jak mają? A ja mam na imię Michał i się z tego cieszę Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foksterierka Re: uśmiejesz się IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.10, 15:57 Najciekawsze jest porównanie zeszłorocznych imion do całej populacji. Dla chłopców wracają fajne imiona, których nie było za dużo w latach 80, ale dziewczynkom ludzie krzywdę robią.. Widać cały repertuar kin i TV z 2009... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: uśmiejesz się IP: *.barn.cable.virginmedia.com 27.06.11, 15:02 zaiste mozna sie usmiac - owszem, Nikola moze nie wystepuje tak czesto jak w Polsce, ale wyobraz sobie, ze osob o imieniu Nicole jest od groma... Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 No ale gdzie? 28.06.11, 00:19 Bo z podlinkowanych danych jakoś tego nie widać - ani dziś, ani wg stanu z dnia linkowania (w 2010 Nikola wypadła z pierwszej dziesiątki najczęściej nadawanych imion = spadła na miejsce 11 - ponad 4,5 tys. wystąpień). Gdzie imię żeńskie Nikola / Nicole jest nadawane częściej niż w Polsce??? Odpowiedz Link Zgłoś
maria_curia Re: Panie Santorski, żeś się Pan popisał 09.12.10, 14:15 tak się składa, że zawodowo zajmuję się rekrutacją. nie zdarzyło mi się, abym oceniła kogokolwiek na podstawie imienia. przed każdą rozmową mam ogromną nadzieję, że kandydat okaże się po prostu dobry, bo im więcej takowych przyjdzie, tym szybciej mam robotę z głowy, to chyba oczywiste i ludzkie. aby to pojąć, nie trzeba być tu szczególnie oświeconym, jak to określa pan Santorski... chyba biedaczysko spotkał się do tej pory z rekruterami-amatorami, którzy strzelają sobie w stopę eliminując kandydatów na podstawie imienia. aż trudno uwierzyć, że takowi istnieją. ta praca nie ma na celu odstrzelenia jak największej liczby złych kandydatów, ale znalezienie dobrych. Odpowiedz Link Zgłoś
mim288 Re: Panie Santorski, żeś się Pan popisał 10.12.10, 12:41 Trele morele (przepraszam bardzo) znam ludzi o najdziwniejszych imionach na super stanowiskach, do ich imon wszyscy się szybko przyzwyczaili, bo koncentrować się musieli na tym, by (z zadyszką niekiedy) nadażyć intelektualnie za posiadaczami dziwnych imion (widać długa edukacja i amibicje rodziców nie zawsze oznacza "skuteczna edukacja" i "bystry potomek"). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Panie Santorski, żeś się Pan popisał 12.12.10, 11:58 Taa, zwlaszcza D. Kulczyk-Lubomirska to wielki autorytet... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Odwal sie od Nikoli! 27.06.11, 13:55 Imię Nikola powinno kojarzyć się z Nikolą Teslą. To jest piękne imię męskie o greckim rodowodzie. Dalej, tylko jakiejś zbieraninie głupków imię Stanisław kojarzy im się z osobami mało inteligentnymi. Tak, Stanisław Banach i Stanisław Ulam napewno byli ludźmi mało inteligentnymi. Jak bardzo zakutym łbem trzeba być, żeby nie kojarzyć jednych z największych naukowców któryz odmienili oblicze świata? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Wkradł się błąd. 27.06.11, 14:00 Wkradł się błąd. Miał być Stefan Banach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niu Re: Odwal sie od Nikoli! IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 15:55 Stanisław Moniuszko, Stanisław Wyspiański! To zależy kto ma jakie skojarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Odwal sie od Nikoli! 12.07.11, 00:26 kosmiczny_swir napisał: > Imię Nikola powinno kojarzyć się z Nikolą Teslą. To jest piękne imię męskie o g > reckim rodowodzie. Ahaś. Jest taki Nikola w Polsce, który lansuje w całym internecie tezę, jakoby Nikola w Polsce byl imieniem męskim. Nic z tego, vox populi, który ukochał sobie Nikolę jako imię żeńskie, nigdy Ci nie uwierzy. Nikogo nie można zmusić do podzielania cudzych skojarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 10:22 Moja znajoma Ewa to chodzący piątek trzynastego Na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiadek Ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 21:27 Moja także! Chodząca katastrofa... Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 10:47 To tylko skojarzenia, nic więcej. Myślę, że osoba na poziomie (przełożony, nauczyciel) będzie tak samo traktowac Dżastina, jak i Stanisława. Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 10:49 Och, ja zauważyłam co innego. Każda Ewa jest zachłanna jeśli chodzi o pieniądze, chciwa, skąpa i żądna pieniędzy za wszelką cenę, nawet jeśli miałaby niszczyć stosunki z rodzicami, rodzeństwem i innymi krewnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
woman-in-the-city Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 11:14 A ja mam w rodzinie i wsród znajomych kilka Ew i wszystkie są urodziwe, towarzyskie, bardzo rodzinne i pracowite. Kazde imię moze się dobrze lub żle kojarzyc, mnie fatalnie kojarzy się np. imię Marta większosc, jakie znałam to roszczeniowe, złosliwe i do tego rozdarte japy, zaś wiekszosc kobiet o imieniu Anna kojarzy mi si ebardzo dobrze , super babki do przysłowiowego tanca i różanca . Kilka imion meskich tez budzi we mnie złe skojarzenia i wybierajac imię dla syna musieliśmy mocno przesiac listę z mężem. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.paski Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 16:17 woman-in-the-city napisała: mnie fatalnie kojarzy się np. imię Marta większosc, jakie znałam to roszczeni owe, złosliwe i do tego rozdarte japy Wypiszę sobie na lustrze i będę to codziennie powtarzać, może za jakiś czas sięgnę marcinego ideału Odpowiedz Link Zgłoś
chce_bobo Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 12.12.10, 10:34 hmmm, jakbys pisała o mojej siostrze... odnosząc sie do pierwszego posta, chyba nie do konca jest ez ta akurat Ewa zrównoważona, sporo jej sie wymyka spod kontroli Odpowiedz Link Zgłoś
residua Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazani ... 09.12.10, 11:07 Imiona takie jak Sandra, Nikola czy Andżelika zawsze będą mi się kojarzyły z pseudonimami tanich prostytutek - nic na to nie poradzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OK oj, ludzie ! co za glupstwa IP: *.ok.ok.cox.net 27.06.11, 23:02 Sandra skrot Aleksandry, nie wiem dlaczego ma byc tylko Ola ? Nicola - popularna na zachodzie forma zenska Mikolaja (w Polsce nie wystepuje), Andzelika zwykla Aniela, ale ludziom lepiej brzmi, zapis polski fatalny, mimo, ze poprawny gramatycznie. Np. tylko raz spotkalam w Polsce zenska forme - Andrzeja, to byla zakonnica, ktora mej mamie przychodzila robic zastrzyki. Polska forma tego imienia chyba niezbyt ladna, a Andrea ?? Pelno glupstw w tym artykule. Niech kazdy sobie nazywa dziecko jak chce i nie bedzie stereotypow. W USA jest pelno imion wymyslonych przez rodzicow, niektore jak dla mnie wprost straszne, ale nie moja sprawa. Niech sobie lubia, wszystkie biblijne, czy dni tygodnia abo miesiaca. Zdrobnienie polskiego imienia mojej corki, stalo sie tak popularne w jej pracy, ze wiele kolezanek nazwalo tak swoje coreczki. Co mnie zdziwilo, ale np. nasza przyjemna Agnieszka, ang. Agnes jest imieniem wlasnie niepopularnym, uwazanym za bardzo brzydkie, cos jak nasza stara Kunegunda ( za to przyjeto forme wegierska Kinga) Odpowiedz Link Zgłoś
powerextension Imiona ze Szlachetnej Paczki 09.12.10, 11:10 najlepszym przykładem. Raczej wśród wielodzietnej patologii nie ma Stefanów, Stanisławów, Janów , Marii, Klementyn. Za to Nikol, Olivii, Andżelik, Adrianów, Damianów, Gracjanów, Kamilów i Dawidów wielu. Opcja zdziwienie, oburzenie i wyparcie nic tu nie da. Imię dziecka dość dobrze pokazuje klasę społeczną rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Akurat w "szlachetnej" imiona są zmienione 09.12.10, 11:19 celem zachowania anonimowości, co jest wyraźnie zaznaczone w opisach. Najczęściej zmienia się je na najpopularniejsze w danej grupie wiekowej, dlatego "Stefanów, Stanisławów, Janów, Marii i Klementyn" też jest tam od metra (bez względu na to, jak się naprawdę nazywają), tyle że nie wśród 5-letnich dzieci, a raczej ich dziadków i rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Re: Imiona ze Szlachetnej Paczki 09.12.10, 13:54 powerextension napisała: > najlepszym przykładem. Raczej wśród wielodzietnej patologii nie ma Stefanów, St > anisławów, Janów , Marii, Klementyn. Za to Nikol, Olivii, Andżelik, Adrianów, D > amianów, Gracjanów, Kamilów i Dawidów wielu. > Opcja zdziwienie, oburzenie i wyparcie nic tu nie da. Imię dziecka dość dobrze > pokazuje klasę społeczną rodziców. Znajomy o ciemnej karnacji ma dzieci Nikolę i Gracjana. Chyba mu podeślę link do artykułu )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: Imiona ze Szlachetnej Paczki IP: 213.146.53.* 11.01.11, 20:55 I później mamy Dolores Miednicę Odpowiedz Link Zgłoś
she_5 Re: Imiona ze Szlachetnej Paczki 27.06.11, 20:35 Gość portalu: sss napisał(a): > I później mamy Dolores Miednicę albo Sybillę Maślankę (autentyk) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nahh Re: Imiona ze Szlachetnej Paczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 13:08 a to Dawid nie biblijne jakieś przypadkiem? nie znam się na szlachetności imion, ale od razu błotem obrzucać bo żule pod twoim śmietnikiem tak do dziecka wołają? Odpowiedz Link Zgłoś
bezzebnypirat zartujesz? 27.06.11, 13:26 > najlepszym przykładem. Raczej wśród wielodzietnej patologii nie ma Stefanów, St > anisławów, Janów , Marii, Klementyn. Za to Nikol, Olivii, Andżelik, Adrianów, D > amianów, Gracjanów, Kamilów i Dawidów wielu. Stefan, Stanislaw czy Maria to czesto imiona rodzicow 'wielodzietnej patologii'. Stefan to w Polsce imie dla spawacza. Do tego w Niemczech nosi je chyba co drugi mezczyzna. Stanislaw, Ignacy itp w obecnych czasach to imie dla rodzicow, ktorzy chca pokazac 'klase', czyli najczesciej wypierajacych swoje nowobogactwo. I srednio im to zazwyczaj wychodzi w ogolnym rozrachunku... Dawidow to akurat imie biblijne... Andzelika, Sandra, Brajan... tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
jarzebiaknaczczo Dyrdymały! 09.12.10, 11:12 Jedyne, co ma sens w tym tekście, to informacja że Brajanki, Nicolki, Vanessy i Olivierki to na ogół dzieci klientów opieki społecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Re: Dyrdymały! 09.12.10, 13:53 jarzebiaknaczczo napisał: > Jedyne, co ma sens w tym tekście, to informacja że Brajanki, Nicolki, Vanessy i > Olivierki to na ogół dzieci klientów opieki społecznej. Przychylam się do zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Co za stek bzdur :-D 09.12.10, 11:15 Najlepsze jest zdanie: CytatAutorki badań sprawdziły, jak na imiona dzieci reagują nauczyciele. W zainscenizowanej na potrzeby eksperymentu sytuacji, kiedy znali tylko płeć i imię dziecka, aż czterokrotnie częściej chcieli mieć w swojej klasie uczniów noszących imiona popularne niż tych obdarzonych imionami oryginalnymi. Powód? Jak wynika z wcześniejszych badań, Nicola, Oskar, Vanessa czy Dżastin kojarzą się z grupami o niskim statusie społecznym Dobre, dobre, nauczyciele uwielbiają mieć uczniów, którzy im się kojarzą z niskim statusem społecznym Niezłe jest też: Cytat. W końcu Nikola czy Jennifer to nie są imiona biblijne, ale telewizyjne. Nie no, jasne, gdyby córka zamiast Jenny miała na imię Batszeba, od razu by jej status społeczny wydawał się wyższy Tak naprawdę tylko skończony burak i idiota może oceniać ludzi na podstawie imienia (którego sam sobie NIKT przecież nie wybrał). Jak również dorabiać teorie "dlaczego rodzice, którzy nazwali dziecko inaczej niż ja to co najmniej półgłówki, a najpewniej zapijaczona patologia bez pojęcia o rynku pracy". Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: Co za stek bzdur :-D 09.12.10, 11:24 chyba żadne porównane z imieniem w tym artykule mi się nie zgadza....no może ze dwa trzy.Ale....rodzice Oskara są inteligentni,dobrze sytuowani,więc z nizin społecznych nie pochodża,Wanesa ...coś by w tym było.Co do Satnisława to ja akurat znam (ale jednego)strasznie nie zaradnego,Danutę natomiast znam taką co to by niejednego pracodawcę zagięła na rozmowie kwalifik.Czyli wynika z tego,że nie imię nie ma chyba wpływu na życie.Może nie w takim stopniu. AHA-dlaczego Dżastin piszę się spolszczone a Vanessa już nie?Znaczy ja zawsze piszę Wanesa,jesteśmy w końcu w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Co za stek bzdur :-D 09.12.10, 11:38 Ja mam syna Oskara (14 lat), oboje z męzem mamy wyższe wykształcenie techniczne, na pewno nie uleglismy modzie ponieważ młody odziedziczył imię po męża dziadku. Wg mnie imię Oskar jest piekne, męskie, twarde, takie dla prawdziwego faceta i od zawsze figuruje w polskim kalendarzu w odróżnieniu do Kevina, Alana czy Vanessy . Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Co za stek bzdur :-D 09.12.10, 11:46 Ściemniasz, z synem Oskarem to już ci dyplom przepada i o żadnym wykształceniu mowy być nie może Odpowiedz Link Zgłoś
kitty4 Re: Co za stek bzdur :-D 09.12.10, 15:38 Również jestem mamą Oskara - ma 8 lat - a ja jestem po studiach (dwa fakultety), a Oskar - jak na razie jest najlepszym uczniem w swojej klasie i uznawany za wybitnie zdolnego w kierunkach technicznych. I tak się właśnie mają te teorie do rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: Co za stek bzdur :-D 09.12.10, 16:18 8-latek wybitnie uzdolniony w kierunkach technicznych ? - rany, ale ten świat się zmienia... Odpowiedz Link Zgłoś
4litery Re: Co za stek bzdur :-D 26.01.11, 18:58 cich bądź, ta pani ma dwa fakultety! Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: Co za stek bzdur :-D 27.06.11, 12:31 > cich bądź, ta pani ma dwa fakultety! marketing i zarządzanie oraz zarządzanie i marketing? Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: Co za stek bzdur :-D 09.12.10, 15:55 ivaz napisała: > Ja mam syna Oskara (14 lat), oboje z męzem mamy wyższe wykształcenie technicz > ne, na pewno nie uleglismy modzie ponieważ młody odziedziczył imię po męża dzi > adku. > Wg mnie imię Oskar jest piekne, męskie, twarde, takie dla prawdziwego faceta i > od zawsze figuruje w polskim kalendarzu w odróżnieniu do Kevina, Alana czy Van > essy . a tak,tak zgadzam się.... Odpowiedz Link Zgłoś
kowlaska Re: Co za stek bzdur :-D 13.12.10, 13:12 tak mną ten artykuł wstrząsnął, że aż zapomniałam treści postu uzupełnić ja nie dość, że mam Oskara to jeszcze dwoje pozostałych (na szczęście Maja i Eryk już tak autora w oczy nie kłują) a to pod wielodzietną patologie i potencjalnych klientów opieki społecznej podpada nie jest dobrze, nie jest dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermilion [...] IP: 194.146.120.* 27.06.11, 13:20 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jego_eminencja tylko do burdelu z takimi imionami 09.12.10, 12:30 Jennifer i Nikola beda tanczyc na rurze, takie imiona to tez presja na dzieci, ze maja byc kims wyjatkowym, ale jak maja to osiagnac gdy rodzice nie chca lub nie umieja pomagac im w lekcjach, czy nawet nie interesuja sie swoimi dziecmi, wiec pójda na latwizne by zdobyc pieniadze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka [...] IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 27.06.11, 22:46 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka [...] IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 27.06.11, 23:04 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 11:18 taaa, a Marek po piekle lata Teściowa namawiała mnie usilnie, żeby synowi dać na imię Wiktor, bo to zwycięzca i w ten sposób zapewnię mu świat u stóp na wieki wieków Twoje imię też się sprawdziło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teli Mam na imie Telesfor, więc nie wiem. IP: *.cdma.centertel.pl 27.06.11, 12:23 Chyba powinienem ziać ogniem, bo jestem ofiarą postaci z jakigoś programu dla dzieci ze smokiem tym imieniem, ale to nie ma miejsca - to jest: nie zieję. Zatem pewnie nie. Irokeza na głowie też nie mam (sprawdziłem fizys patrona). Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazani ... 09.12.10, 11:41 Badania ciekawe, ale ich interpretacja w artykule... Pożal się Boże. Santorskiemu chyba coś zaszkodziło albo dziennikarz, który go spisywał, sam nawymyślał idiotyzmów. Od kiedy to imię Oskar jest pretensjonalne? Zwyczajne imię, nadawane w Polsce od lat, a nie pod wpływem seriali. Za to proponuje, żeby dziewczynkom dawać na imię Ania. Piękne imię, ale same Anie mówią, że jest zbyt częste i wolałyby coś mniej popularnego, więc chyba nie ma potrzeby szczególnie zachęcać ludzi, żeby tak nazywali córki? A to wybieranie kandydatów do pracy na podstawie cech charakteru i zdjęć to mnie po prostu powaliło. Miałam nadzieję, że jestem wybierana na podstawie doświadczenia zawodowego i umiejętności... Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 11:55 >Piękne imię, ale same Anie mówią, że jest zbyt częste i wol > ałyby coś mniej popularnego Ano właśnie. Ja miałam być Anią, ale rodzice w ostatniej chwili zdecydowali się na "coś innego" - imię spotykane raczej w pokoleniu moich ciotek, niż moim Bardzo się z tego cieszę, zawsze byłam jedyna o tym imieniu w klasie i na studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
m.bohdanowicz Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 12:02 a.va napisała: > Miałam nadzieję, że jestem > wybierana na podstawie doświadczenia zawodowego i umiejętności... ta, jasne. przyzwyczaj się, że nawet osła można nauczyć przekładać papiery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latko Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.11, 00:16 Ponoć kobiety oceniają innych ludzi na podstawie wykazanej już przez nich przydatności, na mężczyznach zaś wrażenie ponoć robi "potencjał". Zdjęcie (wygląd) i "cechy charakteru" to potencjał. Pan Santorski też jest mężczyzną. Dlatego nasz kraj jest rządzony tak jak widać czyli bardzo potencjalnie - nad Wisłą na ważne stanowiska rekrutują głównie meżczyźni, stąd może Polska ma słabe wyniki w praktyce ale za to jaki potencjał! Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 11:43 bzdety. moj brat nosi imie Adam i taki pedant, ze nawet moja mama uchodzi przy nim na balaganiare nie wierze w znaczenie imion, jak i w horoskopy. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwsze-wolne Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 11:56 Ale wiesz, mam kilku Adamów (i Adasiów ) w rodzinie i wszyscy jak jeden pedanci, i tacy poukładani... A sądząc po rodzicach nie spodziewałabym się Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 16:01 HURRRRRA to może i Mój Adam taki będzie? hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiak Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.02.11, 18:17 też jestem adam i mam wręcz patologiczne zamiłowanie do porządku - dlatego nie przeszkadza mi sterylna czystość zarówno w pracy (jestem lekarzem) jak również w domu. Łatwo komuś przypiąć 'łatkę' pod imię. Trudniej zaakceptować fakt, iż imię nie świadczy o charakterze człowieka i nie ma na niego wpływu. Fakt, dziwne imiona (a spotykam ich naprawdę sporo w swojej pracy - średnio po 2-3 tygodniowo) budzą niekiedy mój uśmiech (nieśmiertelna vanessa-esmeralda) ale raczej dlatego, ze po czasach pełnej izolacji w końcu zaczęliśmy się otwierać na świat. Często takie 'dziwne' imiona dzieci są spotykane wśród małżeństw mieszanych tj. polsko-zagranicznych i ten fakt trzeba sobie wbić do głowy na przyszłość. No i dzieciaki o 'indywidualnych' imionach nie są w żaden sposób lepsze czy gorsze od rówieśników - chorują tak samo i wszy też mają jednakowo często (nie ma jasnej reguły). Przenigdy nie zakwalifikowałbym dziecka do szufladki 'patologia w rodzinie' tylko na podstawie imienia. A od Adamów proszę się odczepić - jesteśmy zarówno pedantyczni (to chyba przychodzi nam z wiekiem) jak również bardzo uparci w dążeniu do celu (patrz: Adam Małysz, czy Adam Mickiewicz). Wadą mojego imienia jest posiadanie imienin akurat w wigilię.... Ewa ma przynajmniej jeszcze jeden dzień imienin, a Adam nie ma. Te osoby, które mają gdzieś tam Adasia proszone są o zapamiętanie tego prostego faktu, że oprócz życzeń bożonarodzeniowych warto również dołączyć życzenia imieninowe To tyle Adam Odpowiedz Link Zgłoś
krapheika Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 11:59 Chyba tylko w Polsce stygmatyzuja,bo za granica Nicole to b.popularne imie,moja najlepsza przyjaciolka sie tak nazywa.A imie Jenny nosci moja tesciowa,nom patologia Tez mam niezbyt popularne imie,wstyd sie przyznac,ze rodzice po studiach,mama to po paru kierunkach,ojciec po dwoch.Przeciez musza byc klientami opieki spolecznej skoro dziecko ma niezbyt popularne imie zainspirowane pewna ksiazka Osobiscie jeszcze sie w Polsce nie spotkalam z zadna Nikola i Dzastinem,ukrywaja sie przede mna Odpowiedz Link Zgłoś
stiwenek Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 29.07.12, 12:41 Hehe masz rację,!!! Zgadzam się.z tobą w 100% skazana powinna być autorka tego tekstu! Imię nicole mega znane na całym świecie a w polsce mają x nim problem ale chyba już się to pomału zmienia, tyle imion przewala się w polsce że można się czepiac do każdego! Ja to podziwiam te matki co szukają tu pomocy w wyborze imion dla dzieci. Przecież jakiego by się nie podało obrazu jest tu zjechane !! Imię ma podobać się rodzicom a nie innym z forum! Śmieszne jest też to że np. Dziecko o imieniu " Dzstin" czy inne jest zdaniem forumowiczow skazane na na niepowodzenie życiowe!! A znam dorosłe osoby o takich imionach na wysokich stanowiskach.w polsce _) Odpowiedz Link Zgłoś
0tt Biedne dzieci 09.12.10, 12:08 Dżastin i Nikola to nie są polskie imiona.. Mnie kojarzą się one z najgorszymi patologiami. Im bardziej zbite dziecko o którym słyszymy w Wiadomościach, tym większe prawdopodobieństwo że nazywa się Brajanek albo Amelia. To efekt serialowej mentalności ludzi z nizin społecznych. W przerwach kiedy nie chleją, oglądają seriale. Wydaje im się, że dając dziecku imię serialowego idola albo inszej postaci z brukowca dają im kawałek lepszego życia, mniej żałosnego od syfu w którym żyją. To smutne i żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Biedne dzieci 11.12.10, 23:58 0tt napisał: > Im bardziej zbite dziecko o którym słyszymy w Wiadomościach, tym w > iększe prawdopodobieństwo że nazywa się Brajanek albo Amelia. Amelia?! Przecież to normalne imię, z tradycjami, a nie importowane jak Brajan itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiadek Amelka, Oliwka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 21:35 Amelka, Oliwka... to często imiona nadawane swoim dzieciom przez córki wieśniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onka Re: Amelka, Oliwka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 19:18 i jeszcze przez buraków z blokowisk...i nowobogackich zapieprzających bmw...inne stereotypy nie przychodzą mi już do głowy ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: Biedne dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 11:30 Niestety to prawda. Obok mnie mieszka rodzinka lumpików i córeczka nazywa się Nikola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka84 Re: Biedne dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.11, 10:32 Acha. Zatem to dowód na to, że tam gdzie jest Nikola, tam jest patologia? Pfff. To imię ostatnio tak popularne, że zdarza się w różnych kręgach - także w tych nieciekawych. Ktoś napisał z kolei, że nadawanie starodawnych imion występuje wśród nowobogackich. Jak widać nikomu nie dogodzi.. Prymitywne myślenie, w którym utwierdzają psycholodzy. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
hochsztaplarka Akurat jak chodzi o imę Mariola... 09.12.10, 12:15 to pan redachtór dołożył do pieca maksymalnie. Wystarczy przeczytać, jaki jest rodowód tego imienia (np, tutaj: pl.wikipedia.org/wiki/Mariola ) a nie pisać takie głupoty. Obawiam się, że żadna Sandra, Vanessa, Nicola, Dżastina (Justyna?), Paulina, Patrycja czy inne dziwadło nie może się pochwalić takim znaczeniem imienia. Łatwo jest zrobić z kogoś pośmiewisko, wyśmiać w prymitywnym skeczu w kabarecie czy jakimś głupkowatym sitcomie, ale zadać sobie trud dociekliwości, to już nie. A "Mariola o kocim spojrzeniu" była naprawdę extra, nie wiem, czy jeszcze pamiętacie, o co chodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
jego_eminencja Sandra, Nicole, beda tanczyly na rurze............ 09.12.10, 12:26 Vanessa, Nicole, Sandra, te imiona maja wyróznic te dzieci, a wyrózniaja tylko glupota i prostactwem ich rodziców oraz tym ze takich Nicole z patologicznych rodzin moze byc w klasie az 5-6...hehe, bo akurat byl boom na te imiona, i Justin i Fabian, ,eheh to beda jaja w jednej klasie 5 Nicole, 4 Brianów, 5 Fabianów, buahaha Odpowiedz Link Zgłoś
an2rez Re: Sandra, Nicole, beda tanczyly na rurze....... 09.12.10, 13:02 Znam ludzi którzy skrzywdzili dziecko imieniem Denis. Wystarczy lekko przedłużyć pionową kreskę w D i mamy P. Ubaw po pachy Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Sandra, Nicole, beda tanczyly na rurze....... 27.06.11, 23:31 W sprawie sądowej, w której brałem udział, w patologicznej rodzinie było 3 chłopców: Brajan, Denis i Dżastin. Więcej pisać już nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Sandra, Nicole, beda tanczyly na rurze....... IP: *.mtm-info.pl 27.06.11, 23:56 Ja też niedawno na rozprawie przysłuchiwałam się zeznaniom bezrobotnej,patologicznej rodziny.. Marika, Oktawia i Nikola... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Mariolka, Twój wpis jest dokładnie taki sam 09.12.10, 12:40 jak wypociny redaktorzyny. Sandra, Vanessa czy Nikola to imiona o własnych etymologiach nie gorszych niż Mariola czy Katarzyna, więc nie rozumiem, co się tak wytrząsasz. Nie wspominając już o tym, że ktoś nazywający tak zadomowione w polszczyźnie i o tak powszechnie znanych znaczeniach imiona, jak Paulina czy Patrycja, nazywa "dziwadłami", raczej nie jest osobą, która powinna dawać innym rady z cyklu "wystarczy przeczytać"... Odpowiedz Link Zgłoś
jackie71 Zgadzam się w 100%. 09.12.10, 12:45 Patrycja to śliczne imię i na dokładkę mi się świetnie kojarzy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czepialska Re: ale ja wcale NIE mam na imię Mariola... IP: *.xdsl.centertel.pl 27.06.11, 15:23 Ja, niestety, mam Miałam być Magdą ale rodzicom zmieniły się preferencje! Szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
mm969696 Re: Akurat jak chodzi o imę Mariola... 09.12.10, 14:00 Nie rozumiesz, ze nie ważne jest jakie jest pochodzenie imienia tylko jak ludzie odbierają osobę z takim imieniem. Mariola jednoznacznie wszystkim kojarzy się z głupotą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Akurat jak chodzi o imę Mariola... IP: *.absystems.pl 27.06.11, 11:53 a dlaczego? (zdziwilo mnie to...) Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max [...] 27.06.11, 12:38 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena Re: Akurat jak chodzi o imę Mariola... IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.10, 00:56 TAK!!! Pamiętam! To było inaczej... "Mariola Okocim spojrzeniu" mój ś.p. kuzyn miał w pokoju plakat z tym tekstem i jak byłam mała zachodziłam w głowę o co chodzi! Tydzień mi zajęło rozpracowanie tego... hehehe... i dlatego imię MAriola do dziś kojarzę właśnie z tym plakatem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda To chyba przez parę polskich filmów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 15:05 ...ze scenami w różnych bistro... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idiosynkrazja Re: Akurat jak chodzi o imę Mariola... IP: *.acn.waw.pl 14.02.11, 19:06 > Wystarczy przeczytać, jaki jest rodowód tego imienia (np, tutaj: pl.wikipedia.org/wiki/Mariola ) a nie pisać takie głupoty. Ależ, kogo obchodzi rodowód. Wystarczy, że imię brzmi głupio lub kojarzy się z jakąś aktualnie popularną telenowelą, i już stereotyp gotowy. Czemu zresztą trudno się dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fy Re: Akurat jak chodzi o imę Mariola... IP: *.nat0.sta.nsm.pl 14.02.11, 22:35 Mariola o kocim spojrzeniu, a jakie miała zielone źrenice. Fajna reklama, pierwsza którą zapamiętałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepatrycja Re: Akurat jak chodzi o imę Mariola... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 20:31 Patrycja ma akurat źródłosłów łaciński, więc wara. Od znaczenia tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
rekasus Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 12:30 Przypominam, że Nikola to słowiańskie imię męskie, którego polskim odpowiednikiem jest Mikołaj. Proponuję więc, by podczas pisania artykułu trochę się zainteresować tematem wziętym na warsztat. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Oj tam, zastanawiać się ;-) 09.12.10, 12:35 Autor(ka?) artykułu będzie sobie głowę zawracać myśleniem, skoro zapewne ma imię wystarczająco "szlachetne" by za wszelkie pofałdowania substancji szarej starczyło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.10, 20:17 Zgadzam się ze stwierdzeniem, że Nikola jest imieniem słowiańskim, tylko,że popularność zdobyło kilka lat temu, gdy zapanowała moda na NICOLE, a w Polsce imiona muszą kończyć się na"a", stąd spolszczona Nikola.Jest tyle ładnych imion polskich, a ludzie krzywdzą dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 14.12.10, 20:24 Gość portalu: mama napisał(a): > Zgadzam się ze stwierdzeniem, że Nikola jest imieniem słowiańskim, tylko,że pop > ularność zdobyło kilka lat temu, YY, jakieś dowody? Na słowiańskość Nikoli. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 27.06.11, 14:03 Nikola to południowo słowiańskie imię męskie wywodzące się z języka greckiego. Najsławniejszym Nikolą jest chyba Nikola Tesla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 12:26 krzywdzą to tacy jak ty co się imion tych dzieci czepiają... a przyczepić to się można do każdego imienia.... kiedyś, jak jak byłam dzieckiem (lata 80-te i 90-te), te imiona teraz niby popularne wśród "Elyt" jak stasio, jasio, franio, zosia, marysia, czy cokolwiek tam, to były imiona odpowiednie dla starszych ludzi, żaden z moich rówieśników nie miał takiego imienia! a teraz to "jedynie słuszne" imiona... więc to wszystko zależy od mody.... jedyne co to uważam, że dobrze aby imię jeśli zapożyczone dobrze brzmiało po polsku , czyli dżastin rzeczywiście nie za bardzo brzmi, ale nikola, oliwia ... są ok. Odpowiedz Link Zgłoś
szerszen0 Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 27.06.11, 21:51 a ja właśnie mam takie imię, które było bardzo rzadkie kiedy chodziłam do szkoły (były "Dwie ..." jak w przedwojennym filmie), a teraz w piaskownicy same imienniczki Za parę lat Nikole będą tak popularne, że nikogo dziwić nie będą. Uwielbiam oryginalne imiona- często wzorowane nie na telenoweli, a z tradycji rodzinnej (patrz Xymena) Odpowiedz Link Zgłoś
jackie71 Ale o co chodzi z tym Oskarem? 09.12.10, 12:43 Chociaż w Polsce jest to imię stosunkowo nowe, to moim zdaniem brzmi bardzo dobrze i mało pretensjonalnie. Mariola kojarzy mi się z ... Już kiedyś pisałam, ze mam juz dość Maryś, Hani, Michałów i Jasiów. W moim otoczeniu królują takie imiona i lekko mi mdło z powodu przesytu. W moim pokoleniu królują Kasie, Beaty, parę lat młodsze dziewczyny to głównie Agnieszki, a teraz Zosie, Helenki i te, co na poczatku wymieniłąm. Ja bardziej oceniam dzieci po ( upsss...narażę się, hehe...) ubrankach. Po kroju różowych spodenek,wielkości aplikacji i ilości dżetów od razu widzę, kim są rodzice. Nawet, jak sami w drodze obserwacji nauczyli sie odróżniać od dresiarskich korzeni, to w dziecku można skanalizować swój prawdziwy gust i dać upust swoim tęsknotom, bo pretekst "ona niczego innego nie chce zakładać" ich zdaniem brzmi dobrze. Ale ktoś to kupuje ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Re: Ale o co chodzi z tym Oskarem? IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 12:34 no i co?? dzieci po prostu lubią ubrania kolorowe, z różnymi gadżetami, czy aplikacjami, wizerunkami postaci z bajek... dziewczynki lubią różowy kolor... te okropny różowy kolor... straszne! ale nie mają nosić szaro-bure stroje żeby ktoś nie pomyślał, ze pochodzą z nizin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Ale o co chodzi z tym Oskarem? IP: *.internetunion.pl 14.02.11, 22:41 Oskar to imię dobre dla potwora z kubła na śmieci z ulicy sezamkowej Odpowiedz Link Zgłoś
an2rez Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 13:00 Przeglądałem listę najpopularniejszych imion nadawanych w 2009 (strona MSWiA) i w pierwszej 50 imion męskich nie było Andrzeja. Za to był na 1 lub 2 miejscu Kacper (zdrobniale sracperek). Najbardziej popieprzone imię ze wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 13:07 Chciałam córce dać na imię Paulina . Mąż się nie zgodził. Powiedział ,że wszystkie Pauliny jakie znał się puszczały , miały baaaardzo bujne życie seksualne . Odpowiedz Link Zgłoś
milosniktrojki Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 15:02 OK, jeśli twój mąż ma takie doświadczenie, napisz nam jak ma na imię, na pewno nasze dzieci będą się inaczej nazywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sgwrg Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 16:48 Coś w tym jest. Córka mojej sąsiadki to Paula, ma 18 lat i jest w drugiej ciąży z innym facetem. Mnie się podobają słowiańskie imiona: Sambor, Ziewmowit, itp. Dżesiki i Kacperki (osobiście chce mi się rzygać, kiedy słyszę to imię, zwlaszcza zdrobniałe) są w złym guście. Od przesłodzonych Amelek też już się niedobrze robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.11, 14:13 Myślisz, że nadanie dziecku imienia Ziemowit albo Sambor jest w dzisiejszych czasach mniej krzywdzące? ;P Tragiczny byłby to wybór. Sto razy lepiej być Kacprem i Amelią - zbyt popularne to imiona ostatnio, ale na pewno nie są udziwnione.. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 13:06 "Rzeczywiście można powiedzieć, że tzw. grupy aspiracyjne do tych bardziej zamożnych wzorują się często, także przy wyborze imion dla dziecka, na serialach telewizyjnych. W końcu Nikola czy Jennifer to nie są imiona biblijne, ale telewizyjne. To taka trochę elegancja królowej disco polo, rodzice tak nazywając dziecko myślą, że jak ono pójdzie na interview w sprawie pracy to zwróci uwagę swoim wyszukanym imieniem. W Polsce takie różnice pomiędzy grupami społecznymi są jeszcze bardziej widoczne, ponieważ przez komunizm przerwano nam ciągłość tkanki kulturowej. Gdyby te grupy wiedziały, że na ludziach zamożniejszych rzadkie imiona nie robią specjalnego wrażenia, bo tamci wolą prostotę, tradycję i od Oskara preferują Wojciecha czy Adama. Ale oni tego nie widzą, postrzegają świat trochę jak loda przez szybę. A potem to dziecko z wyszukanym imieniem musi się borykać z różnymi reakcjami ze strony generalnie konserwatywnego polskiego społeczeństwa." Ja się z tym zgadzam. Zresztą, abstrahując od takich pobudek, dałam swojemu dziecku tradycyjne, proste imię, bo takie mi się po prostu bardziej podobają. Nie lubię przesady, wydziwień w żadnej sferze życia. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 16.12.10, 14:05 telewizyjne? Kurcze jakie to telenowele z Brajanami i Nikolami puszcza nasza telewizja? Bo mi sie raczej takie dobre polskie imiona z telewizorem kojarza (doktor Zosia, etc) Odpowiedz Link Zgłoś
mama-bacha Wyniki tych badań to uśrednienie. 09.12.10, 13:17 Każdy z nas ma przecież swoje osobiste skojarzenia z imionami. Jeśli ktoś (w tym przypadku ja) w szkole podstawowej miał w klasie kolegę Szymona, który był totalnym nieukiem, a w dodatku brudasem, to dla niego imię Szymon kojarzy się do dziś z takim osobnikiem. Z kolei imię Michał budzi we mnie same miłe uczucia z powodu mojego bardzo eleganckiego i kulturalnego pradziadka i dlatego takie imię dałam swojemu synowi. Owszem co do Marioli zgadzam się, bo mam w swoim otoczeniu i nie błyszczy inteligencja, co nie oznacza, że nie ma mądrych Mariolek.Najgorszy grzech jaki można popełnić dając imię dziecku to korzystanie z zagranicznych imion typy: Alan, Dżesika, Andżelika, Brajan. A przecież jest tyle pięknych tradycyjnych imion: Maria, Agnieszka, Basia, Piotr, Andrzej, Krzysztof, Adam itp. Odpowiedz Link Zgłoś
krapheika Re: Wyniki tych badań to uśrednienie. 09.12.10, 13:35 Mi sie nie podobaja polskie imiona poza paroma wyjatkami,reszta jest paskudna.Basia,Andrzej,Krzysztof, otrzasa mnie na te imiona i tyle. Moj syn ma zagraniczne straszne no nie Jestesmy w Unii Europejskiej, Nicole to jedno z popularniejszych imion u naszych sasiadow dlaczego nie nadac takowego dziecku,byc moze wyjedzie kiedys za granice, przynajmniej nikt nie bedzie mial problemu z wymowa tego imienia,w przeciwienstwie do Bozenki czy innego imienia z polskimi znakami. Najgorszy grzech jaki mozna popelnic to koniecznie nadac polskie imie,bo mama-bacha uwaza,ze tak jest wlasciwie Znam jednego Alana,bardzo przystojny,przedsiebiorczy i mily,bynajmniej z nizin spolecznych sie nie wywodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Re: Wyniki tych badań to uśrednienie. IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 12:47 kraphejka, ja też nie lubię "tradycyjnych polskich imion", i podzielam zdanie, ze jestesmy w europie i czmu nie nadawac imion europejskich, a zresztą wiele lub większość z tych "tradycyjnych polskich imion" też kiedyś było zaczerpniętych z zagranicy! " prawdziwie tradycyjne polskie imiona" to może tylko mieszko, ziemowit, boguchwał, bogumił, bożydar....etc tak samo te nowe imiona staną się kiedyś normalką, tak więc proponuję wyluzować i zając się swoimi sprawami, a nie imionami cudzych dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Wyniki tych badań to uśrednienie. 28.01.11, 15:07 krapheika napisała: > Basia,Andrzej,Krzysztof, otrzasa mnie na te imiona i tyle. > Jestesmy w Unii Europejskiej, Nicole to jedno z popularniejszych imion > u naszych sasiadow dlaczego nie nadac takowego dziecku,byc moze wyjedzie kiedys za gran > ice, przynajmniej nikt nie bedzie mial problemu z wymowa tego imienia, W przeciwieństwie do Barbary, Ewy albo Marii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Wyniki tych badań to uśrednienie. IP: *.absystems.pl 27.06.11, 11:46 piękne,) Odpowiedz Link Zgłoś
margit-on-line Re: Wyniki tych badań to uśrednienie. 28.06.11, 09:31 Mam 11 letniego syna Alana, jestem zadowolona z tej decyzji. Dobrze że nie nadałam mu imienia np. Michał(5 w klasie) . Gdy zapytam o niego wszyscy wiedza o kogo chodzi. Myślę, ze w nadawaniu imion najgorsza rzeczą jest poddawanie się rankingom popularności w danym roczniku. Oboje z męzem mamy wyzsze wykształcenie i żaden serial w tym okresie nie miał idola o tym imieniu. Ale triumfy święcił Alan Starski. Odpowiedz Link Zgłoś
nazwakontajuzzajeta Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 13:31 poczekajcie az wróci emigracja z wysp, dopiero zacznie się wysyp dziwadeł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan IP: *.8-3.cable.virginmedia.com 11.12.10, 22:33 Ty jesteś dziwadłem Nikola to Polskie imię Nicol to zagraniczne Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 12.12.10, 00:00 Gość portalu: Kasia napisał(a): > Ty jesteś dziwadłem Nikola to Polskie imię Nicol to zagraniczne Nikola to nie jest polskie imię, to spolszczona wersja zagranicznego imienia Nicole. Odpowiedz Link Zgłoś
nadia.r Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 28.12.10, 16:44 Uważasz, że np. Zofia to Polskie imię?? Poza tym uważam, że takie posty obrażają nie rodziców, lecz dzieci. Dlaczego jedne dzieci śmieją się z innych? Ciekawe............... uwierz_mirando napisała: > Gość portalu: Kasia napisał(a): > > > Ty jesteś dziwadłem Nikola to Polskie imię Nicol to zagraniczne > > Nikola to nie jest polskie imię, to spolszczona wersja zagranicznego imienia Ni > cole. Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 13:32 Dziekuje bardzo, moja coreczka nazywa sie Ewa i wlasnie taka jest . Odpowiedz Link Zgłoś
xxx-25 Re: Imiona stygmatyzują - Nikola i Dżastin skazan 09.12.10, 13:34 Mnie naprawdę nie interesują cudze imiona. Ale myśląc nad imieniem dla Młodego trochę poszperałam, poczytałam i poprzyglądałam się. I wyciągnęłam wnioski, w moim otoczeniu imię Nikola, noszą dziewczynki(sic) w rodzinach w których jedno z rodziców, bądź oboje są w jakiś sposób niedowartościowani, imię Alan tutaj rodzice są nieco pretensjonalni, uważają się za nieco lepszych od innych i czują potrzebę pokazania że mają pieniądze(choć to pojęcie względne, bo to tylko pozory), imię Aleksander rodzice uważający się za inteligencję lub ludzie którzy chcą za takową uchodzić. Ot takie spostrzeżenia z mojego podwórka. Odpowiedz Link Zgłoś
braggy Imiona męskie z przymrużeniem oka 09.12.10, 13:37 A Adam - nudny i ma małego pyrtka, suchar, nie myje uszu. Adrian - ogląda kreskówki, a gdy nikt nie patrzy, biega w damskich ciuszkach. Albert - uroczy i śmieszny, ale niestety pedał. Aleksander - ładnie i mądrze mówi, łasy na łapówki. Alfons - imię instytucja, niedomyty, ulizany krętacz. Alfred - zawodowiec w dziedzinie masturbacji. Alojzy - oślizgły typ, pewnie zoofil. Ambroży - samotnik z brodą, miejscowe dziwadło. Andrzej - wie co w życiu najlepsze, jada wieprzmaki, chodzi jak gej. Anatol - od urodzenia łysy i w pinglach, szuja. Antoni - nudny i wali mu z pod pachy, często bezrobotny. Arkadiusz - pierdoła, myśli że go wszyscy lubią, a w rzeczywistości jest na odwrót. Arnold - mięczak i ciota, nosi damską bieliznę. Artur - miły, koleżeński, pomaga innym, totalny frajer. B Barnaba - dobre imię dla osła, uczynny, miły wieśniaczek. Bartłomiej - myśli że jest cwany, ale nieświadomie daje wszystkim dupy. Bartosz - pustak jakich mało, ale dupy na niego lecą, śmiertelnie boi się robactwa. Bazyli - totalny zakręt z zadupia, straszny nudziarz. Benedykt - straszny lamus, zazwyczaj ksiądz. Benjamin - żyd z koszernym fiutem, nigdy nie porucha. Błażej - dziecinny i nudny, pracuje na trzy zmiany. Bogdan - typowy polaczek, lubi się najebać i dać komuś w mordę. Bogusław - twardy sku...el, dupy się do niego kleją. Bonifacy - dobre imię dla kota, straszny z niego ciułacz i sknerus. Borys - wbrew pozorom, ląduje pod stołem po pierwszym piwie. Bożydar - niesłychany sztywniak, wcześnie chodzi spać. Bronisław - totalny lamus, zwykle mistrz gminy w oraniu pola. Brunon - zacny człowiek, pierdoła w stosunku do dziewczyn. C Cezary - wku...ający i dziecinny arogant, ma zjebane imię. Cyprian - romantyczna dusza, pisze wiersze, do końca życia prawiczek. Cyryl - okoliczna menda, wyrucha cię do cna, a ty nawet się nie zorientujesz. Czesław - fajny kumpel, jak przyzwyczaisz się do jego ch...owego imienia. D Damian - osiedlowy cwaniaczek, jeździ do dupy za miasto, niedokochany. Daniel - uroczy gość, ale brzydal, sypia z facetami. Dariusz - paser i krętacz, interesy z nim to przyjemność (tylko dla niego). Dawid - osiedlowy kutafon, uwielbia kartofle i nigdy nie zamyka ryja. Dionizy - mądry facio, ale za duży sztywniak. Dominik - frajer, wpieprza czekoladę kilogramami i zapycha kibel. E Edmund - dobry z fizy, marszczy freda na klopie. Edward - chciałby dużo poru..., ale nie może, bo jest frajer. Edwin - Cicha woda, ma dużego pytona, ale laski go nie dostrzegają. Emil - kumpel z zadupia, przyjeżdża do miasta poru... miejscowe panienki. Ernest - Z pozoru spoko facet, ale debil jak dłużej pogadasz. Erwin- straszny sku...el, dla kasy sprzedałby własną matkę. Eryk - regularnie targa dziada, dużo podróżuje. Eugeniusz - wstydliwy na trzeźwo, po pijaku przerżnie nawet drzewo. F Fabian - przystojny, ale w gruncie rzeczy frajer. Felicjan - straszny narcyz, z pozoru pedał, chociaż w rzeczywistości też gej. Feliks - twardy skurczybyk, umie dać po gębie, zaliczył każdą babę w swojej wsi. Ferdynand - zgrywa szlachcica, ale to zwykły wieśniak. Filip - domowy cwaniaczek, ciągle tnie na komputerze, straszny leszcz. Florian - sprzedaje warzywa na bazarze, syn kominiarza. Franciszek - krępa ciapa, często w okularach, wygląda jak borsuk. Fryderyk - tępak z siłowni, obżera się w McDonaldzie. G Gabriel - szaleniec, dużo gada, ale same głupoty, strasznie pobożny. Godzisław - ma wielgachną pałę, ale nie potrafi zrobić z niej użytku. Grzegorz - tęgi frajer, mieszka na wsi i wali mu z gara, postrach krów w oborze. Gustaw - szlacheckie imię, wpieprza chleb ze smalcem. H Hieronim - tępy szpanerek, regularnie męczy bena. Hilary - lubi dupy z małymi szparkami, chodzi w pinglach. Hipolit - zboczeniec, lubi się obnażać przed dziećmi. Henryk - cnotliwy i szlachetny, ma słabość do najtańszych jaboli, nieogolony. Horacy - dobre imię dla konia, końskiego ma też fiuta. Hubert - dużo gada, ale w gruncie rzeczy spoko kumpel, lubi polować. I Ignacy - rzadkie imię i zacne, ale to pedofil. Igor - cwany sku...el, wie jak robić ciemne interesy. Ildefons - przystojny, czuły, romantyczny zoofil. Ireneusz - tęgi burak, obżera się na kolację, śmiesznie biega, pedał. Izydor - Bezrobotny, ale nie umie pić, zwykle zbiera złom. J Jacek - Wstydliwy i spokojny, rzadko myje nogi, lubi podglądać gołych chłopców. Jakub - Dobre imię dla chomika, twardy sku...el, każdemu nakopie, mimo że żyd. Jan - samotnik, lubi torturować zwierzaki (najczęściej pytona). Janusz - Wąsaty kutas, myśli że wszystko wie, jeździ polonezem. Jarosław - spokojny gość, lubi poru... starsze panie. Jeremiasz - twardziel, żydowski charakter, żyłka do ciemnych interesów. Jerzy - Brzydal, brzydal, brzydal, do tego śmierdzi mu z pod pachy. Joachim - żydowskie imię, żydowski charakter, straszny sknera. Joe- okropny, wstrętny i bezczelny typ, pije kawę bez cukru. Jonasz - smakosz śledzi, rzadko się myje, śpi w skarpetach. Józef - robotnik z fabryki, chleje jak słoń, jeździ komarkiem, ale to równy facio. Julian - Zniewieściały pantofel, mistrz w zmywaniu naczyń. K Kacper - myśli że jest sexowny, straszny pozer, leszcz na liścia. Kajetan - dobry pływak, kocha wodę, popuszcza w majty. Kamil - paker, dobry kierowca, idiotycznie się śmieje. Karol - myśli że jest cwany, ale to dupa na posyłki. Kazimierz - lubi poru... wiejskie laski, zjada pomidorówkę, pierdzi przy jedzeniu. Klaudiusz - łysy pedał, myśli że jest spryciarz, a tak naprawdę straszny frajer. Klemens - dobre imię dla kota, śmierdzący dziad i totalny frajer. Kleofas - patrz alfons, do tego zamulacz. Konrad - twardziel, ale ma małego kutasa, wali tylko od tyłu. Kornel - cwaniaczek z nocnego, ma małego ptaka, ale rucha często. Kryspin - rozpieszczona ciapa, mimo że ma kasę, laski go olewają. Krystian - robi w supermarkecie, straszna złotówa, zamulacz. Krzysztof - równy chłop, żłopie piwsko hektolitrami i kradnie w delikatesach. Ksawery - słucha muzyki poważnej, lubi skórzane ciuszki, zboczeniec. L Lech - wąsaty buc, często wędkuje, lubi strzelić minetę. Leon - pedał, zwykle łysy, ćpun i chuligan, nie podciera tyłka. Leonard - wku...ający palant, udaje że wszystko wie. Leopold - nocuje po rowach, złota rączka, przyjmuje zapłatę w naturze. Leszek - czuły i romantyczny, zwykle kierowca miejskiego autobusu, oszust. Longin - cwaniak, wie jak kręcić wałki, intensywnie się poci. Lucjan - panienka w męskim ciele, podnieca go balet. Ludwik - dobry kumpel (do bicia) jeździ fiatem 125p. ł łukasz - geniusz w kilku dziedzinach, kiepski w szkole, nocuje pod delikatesami. M Maciek - menda społeczna, zgrywa cwaniaka, w rzeczywistości palant. Maksymilian - wszystko maksymalne, tylko pyrdek minimalny. Marek - cichy i grzeczny, ale jak się najebie , wszystko rozpie.... Marcin - przystojny i inteligentny, codziennie ostrzy pinokia. Marian - robol fizyczny, ubiera się w lumpexach, rzadko trzeźwy. Mariusz - ma miłą mamę, codziennie bzyka ... gumową lalę, straszny prostak. Mateusz - wysportowany, inteligentny, przystojny, pedał. Mauracy - uroczy, robotny wie¦niak, żeni się z najbrzydszą babą we wsi. Marceli - dziecinny frajer, zjada kozy, gejowo się ubiera. Melchior - typowy włóczykij, zwykle z wielką brodą, lubi cebulę i straszy dzieci. Michał- przystojny dusigrosz, do tego pierdoła, wpieprza chińskie zupki. Mieczysław - wali po mordzie (zwykle dziewczyny), pada dopiero po 2 litrach wódy. Mieszko - zacne, starodawne imię, częściej śpi po rowach niż w łóżku. Mikołaj - wieczny myśliciel, zdycha jako prawiczek, wcale nie lubi dzieci. Miron - dobry kumpel spod delikatesów, trochę tępy, zbiera butelki. Mirosław - jeździ kraść do Niemiec, ciągle najebany, lubi owłośone panienki. Miłosz - strasznie miły gość, ale nigdy nie ruchał i nigdy pewnie nie porucha. N Nikodem - sprytny naciągacz, ma małego pyrtka i fajną furkę. Norbert - blokers, jara Odpowiedz Link Zgłoś
braggy Re: Imiona męskie z przymrużeniem oka - cd 09.12.10, 13:51 O Oktawian - rozpieszczona ciota, zadufany w sobie cieć. Olaf - blondyn z krzywymi zębami, brzydal, jeździ rowerem. Oskar - duża pyta, pusto w głowie, dobre imię dla kota. Oswald - dobre imię dla sutenera, przemądrzały frajer. Olgierd - miły, uczuciowy, chętnie wyruchałby ci siostrę. P Pankracy - nikt się tak nie nazywa, to się znalazło tu przez przypadek. Patryk - Bardzo chciałby poru..., ale panienki go olewają, bity w szkole. Paweł - dobry kolega, dużo rucha a potem opowiada kumplom, trochę ciapa. Piotr - inteligentny, ale rzadko rucha bo onieśmiela panienki i trochę przynudza. Przemysław - pyskaty sku...el, nigdy się nie zamyka, zjada salceson na śniadanie. R Radosław - zimny sku...el dla kumpli, dla dziewczyn pantofel. Rafał - objada się białym serem, dużo zarabia i wszystko wydaje na dziwki. Rainer - ma chatę w Berlinie, jeździ najnowszym merolem, zboczeniec. Rajmund - szczerbaty frajer, sprzedaje w kiosku, jeździ daewoo. Remigiusz - dobry z matmy, chętnie wyruchał by ci matkę, strasznie się poci. Robert - cichy, sztywny, w łóżku podobnie, lubi wielkie cyce, szybki inaczej. Roch - ma dzianych starych, kawał rozpieszczonego kutafona. Roman - arogancki buc, beznadziejny w łóżku, a myśli że jest ogierem. Rudolf - totalny frajerzyna, chodzi na tirówki piechotą. Ryszard - równy chłop, lubi się zdrowo najebać, rucha sąsiadki. S Sebastian - ma małe jajca i żadnych kumpli, do tego śmierdzi czosnkiem. Sergiusz - robi ciemne interesy, rucha się tylko na zwierzaka, maminsynek. Seweryn - szuja i krętacz, wyruchałby ci psa, goli się pod pachami. Sławomir - mięczak, pije na krzywy ryj, oszust i trochę sku...syn. Sławoj - chętnie by poruchał, ale nie ma czym, ksiądz lub katecheta. Sobiesław - ma smykałkę do interesów, jeździ drogimi furami, rucha się po ciemku. Stanisław - przystojny, inteligentny, dużo podróżuje, mało rucha. Stefan - sprzedaje w warzywniaku, zamulony frajer z zadupia, gra w totolotka. Sylwester - lubi szpanować, ale ma małego i rucha tylko raz w roku. Szczepan - miłośnik pietruszki, frajer, chodzi w sandałach. Szymon - śmierdzący kudłacz, ciągle wisi komuś kasę, trochę zamulający. T Tadeusz - łysawy, tęgi buc, myśli że jest najmądrzejszy, zapalony działkowicz. Teodor - miewa myśli samobójcze, pewnie z powodu małego fiuta. Teofil - oślizgły zboczeniec, nie myje kutasa, do tego łamaga. Tobiasz - frajer, obżera się konserwami, pędzi bimbel w piwnicy. Tomasz - dużo imprezuje, zna dużo ludzi i wszystkim wisi kasę, zajebiście gra w nogę. Tonisław - szmugluje alkohol przez czeską granicę, ma pedalską fryzurę. Tycjan - przystojny, inteligentny, oszwabi cię tak, że nawet się nie połapiesz. Tymoteusz - przystojny, milutki, trochę pedałowały, ale panienki się o niego biją. Tytus - dobre imię dla psa, straszny pantoflarz, ale dupy go lubią. W Wacław - Pyskaty cwaniak z dużym pytonem, mimo że brzydal laski na niego lecą. Waldemar - zarozumiały i obrażalski, ciągle siedzi w kryminale. Walerian - szarmancki wobec kobiet, preferuje wino w plastikowych kubeczkach. Walter - górnik z górnego śląska, śmierdzi i cwaniakuje że ma rodzinę w Niemczech. Wiesław - ciapa jakich mało, krzyżówka żółwia z człowiekiem, mała pyta. Wiktor - rusek pełną gębą, wysoki, przystojny ale non stop najebany. Wilhelm - myśli że zdobędzie wszystkie dupy, ale i tak nigdy nie porucha. Wincenty - konkretny twardziel, chociaż niepozorny, lepiej z nim nie zadzierać. Wit - dzielny, waleczny, praworządny osobnik, ma słabość do panienek z wąsami. Witold - straszna szuja, ale jak się najebie świetny kumpel, robi na budowie. Władysław - lubi zaglądać do kielona, fajny gość, lubi grube baby z dużymi cycami. Włodzimierz - cieć komunista, obżera się mielonymi, jeździ ładą. Wojciech - typowy sołtys, próżny tępak, mały pyrdek i duży bęben. Z Zbigniew - potulny, miły, po prostu ideał, szkoda tylko że pedał. Zdzisław - cichy, z wąsem, mieszka na zadupiu, jeździ maluchem. Zenobiusz - docent, niedomyty, arogancki brzydal, do tego mało zarabia. Zenon - ma prawko na kombajn, lubi się najebać, na lato kisi ogórki. Ziemowit - typowy rolnik, choduje świniaki, chodzi w kaloszach. Zygfryd - zboczeniec, wali gruchę w windzie, uwielbia golonkę. Zygmunt - lubi browary, zapalony krzyżówkowicz, bzyka tylko klasycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bombelix Re: Imiona męskie z przymrużeniem oka - cd 09.12.10, 14:37 hehehe! Rewelacja - sprawdziłam z kilkoma znajomymi płci męskiej i wszystko się zgadza! Dokładne opisy ich cech! Skąd wziąłeś taki trafny horoskop??? A damskie? Odpowiedz Link Zgłoś
braggy Re: Imiona męskie z przymrużeniem oka - cd 09.12.10, 14:56 Owszem, są też żeńskie imiona. Jednakże ich poziom jest wyjątkowo żenujący. Nie ośmieliłbym sie ich zamieścić. Co innego z męskimi - jestem facetem i lubię się pośmiać z siebie. Jeżeli faktycznie interesuje cię znaczenie imion żeńskich - wrzuć taką frazę w google. Wyskoczą w pierwszej dziesiątce. Po ich lekturze zrozumiesz, dlaczego nie są fajne... Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: Imiona męskie z przymrużeniem oka - cd 27.06.11, 22:38 kurcze, to jest boskie aż się boję zerknąć na żeńskie, ale chyba ciekawość zwycięży Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: Imiona męskie z przymrużeniem oka - cd 27.06.11, 22:39 o k.rwa, zgadza się 8-o Szczękę z podłogi musiałam zbierać. tylko ciii, nikomu lepiej o tym nie mówić Odpowiedz Link Zgłoś
ciachoahah [...] 28.06.11, 07:54 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Święta racja. 09.12.10, 13:50 Im rodzice gorzej wykształceni i sytuowani, tym dziwniejsze imiona. Jakieś Kewiny, Dżastiny, Andżeliki i Żanety. Chyba mamy w kalendarzu typowo polskie imiona bez głupich amerykanizmów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Święta racja. IP: 213.241.28.* 11.12.10, 23:08 D...a nie racja.... Właśnie ja nadałam mojej córeczce to właśnie imię.... Nie uważam, abym była źle wykształcona..chyba, że magister inżynier to teraz wielkie g...( ?) Pochwal się w takim razie swoim, bo pisząc zdawkowo...mam obiekcje względem tegoż wykształcenia..... Poza tym w Polsce funkcjonuje imię Mikołaj.... (Nicolas), które jakoś dobrze się wszystkim kojarzy....Nikola to żeński odpowiednik Mikołaja......a ten nie dość, że rozdaje prezenty to jeszcze jest święty....Może masz jakieś kompleksy na punkcie swojego imienia...????? Pochwal się nim ...niech inni Cię oszkalują za nie....zobaczymy czy wówczas przyznasz "świętą rację"... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Święta racja. 12.12.10, 00:01 Gość portalu: sylwia napisał(a): > Nikola to żeński odpowiednik Mikołaja. Nikola oznacza właśnie Mikołaj, np. we Włoszech. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max [...] 27.06.11, 12:56 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max [...] 27.06.11, 13:45 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max [...] 27.06.11, 13:53 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max [...] 27.06.11, 14:14 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max [...] 27.06.11, 14:32 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max [...] 27.06.11, 15:22 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max [...] 27.06.11, 19:06 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakamarek Re: Święta racja. IP: 62.69.221.* 12.12.10, 17:53 Ja też uważam, że imię które nadałaś, jest śmieszne i pretensjonalne. I mimo mgr inż wystaje Ci słoma z butów. Tak to już jest... pozdrawiam Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Święta racja. 16.12.10, 14:19 w sumie... a jaki jes zenski odpowiedznik Mikolaja? nie wlasnie Nikola? Imie dziwne ale kurcze dlaczego cale zycie musi byc jak drzewniej bywalo? Grazyne tez Mickiewicz kiedys wymyslil. Nadmienie jeszcze ze sasiedzi moich starych (8 dzieci)wszystkie maja dobre polskie imiona, tata z mama nie pracuja i sa w oazie. Co to ma do rzeczy w ogole?! Wiecie kto jest najwiekszym wiesniakiem? a.) "ta to ma ch...owe, wiesniackie imie" b.) "jestem rodowitym warszawiakiem z dziada pradziada" c.) "Moja kolezanka z pracy/przyjaciolka/sasiadka/tesciowa..." b.) "ja nie rozumie jak ktos moze wydac na szczotke 200 zeta..." ch... wam do tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Re: Święta racja. IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 12:55 ania twoje imię jest tak bardzo popularne, mnie się w ogóle nie podoba to imię, już bardziej podoba mi się nikola, jak widzisz to wszystko kwestia gustu, więc odczep się od cudzych imion a szczególnie od imion dzieci! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Święta racja. 28.12.10, 01:07 Hm, żeńskim odpowiednikiem Mikołaja chyba byłaby po polsku Mikołajka Ale że takiego imienia w polskim do tej pory nie było, to jak dla mnie Nikola ujdzie. Imho gorzej jest z imieniem typu Dżastin. Po polsku jest już przecież Justyn/Justynian. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Święta racja. 28.12.10, 18:40 jakw napisała: > Hm, żeńskim odpowiednikiem Mikołaja chyba byłaby po polsku Mikołajka > Ale że takiego imienia w polskim do tej pory nie było, Odnotowano Mikołajkę juz w 1415 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Święta racja. 29.12.10, 21:17 ...i jeszcze coś tu mam: Mikołajka Pewni rodzice skierowali do Rady następujące pytanie: „[...] chcielibyśmy wraz z żoną dać naszej córce na imię Mikołajka. Swego czasu w Programie 3 Polskiego Radia pani redaktor Kłosińska (znawczyni języka polskiego prowadząca na ten temat audycję) proponowała je jako polski odpowiednik imienia Nicol. Imię Mikołajka spełnia warunki podane przez Państwa w opinii dotyczącej imienia Nicol, czyli kończy się na -a oraz nie występuje w nim litera „c” czytana jako „k”. Jest również utworzone wg tej samej zasady, co takie imiona jak: Michalina, Wojciecha, Józefa, tyle że pochodzi od imienia Mikołaj [...]”. Odpowiedzi udzielił prof. W. Pisarek: [...] w sytuacji przedstawionej w Pańskim liście nie pozostaje nam nic innego, jak potwierdzić opinię p. dr Katarzyny Kłosińskiej, że polskim odpowiednikiem francuskiej formy imienia Nicole mogłoby być imię Mikołajka. Piszę to z pewnym wahaniem ze względu na element zdrobnienia w tej formie imienia, ale przekonuję sam siebie, że to wahanie nie jest całkowicie uzasadnione, bo imię (ta) Mikołaja, które by stanowiło podstawę zdrobnienia imienia Mikołajka, nie istnieje. A więc jeżeli nie odpowiadają Państwu spolonizowane formy imienia Nicole: Nikola, Nikolina, Nikoleta, Nika, wyrażamy opinię, że naszym zdaniem imię Mikołajka, jako żeński odpowiednik imienia Mikołaj, może być nadane dziecku płci żeńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STI Rozbawiłaś mnie :)) IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 21:08 Nie wytrzymam i skomentuję: w swojej wypowiedzi silisz się wyjątkowo nieudolnie na inteligencki język, użyłaś czasownika "oszkalować" w złym kontekście, nadużyłaś mądralowatego "tegoż", to samo z "obiekcjami" - śmiać mi się chce Gratuluję wykształcenia, jednak przyznaj szczerze patrząc w lustro: skąd pochodzisz? Tu nie chodzi tylko o wykształcenie ale o status społeczny, wychowanie, tradycje rodzinne. Teraz dyplom zdobywa byle kto, a "chłop ze wsi wyjdzie, a wieś z chłopa nigdy". Wśród tzw. klasy średniej prawie nigdy nie zdarza się trafić na Żanetę, Nicolę, Angelikę czy Dżastina. Trudno na Damiana i Adriana, zwłaszcza w pewnych rocznikach. Życzę większej pokory w pisaniu wypowiedzi. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikow Chlopi, szlachta, arystokracja... IP: *.natpool.mwn.de 27.06.11, 22:07 A czy ty sadzisz, ze Twoja wypowiedz jest "pokorna"? Mnie powiewa - przepraszam za slowo - snobizmem i lekka pogarda. Popatrz w lustro? I kogo widzisz? No, wlasnie Jak myslisz, kogo ta osoba widzi, ktora o to pytasz? Pastuche z krowa z teczka biurowa pod pacha? Jesli nawet, to moze tylko na wakacjach u rodzicow. No i? Przeciez mozna sie cieszyc, ze w Polsce tak latwo ludzie moga sie ksztalcic, bez wzgledu na pochodzenie, w przeciwienstwie np. do Niemiec, gdzie selekcja klasowa jest ufundamentowana w systemie szkolnictwa. (Nie sugeruje oczywiscie, ze osoba, ktorej piszesz, jest "chlopska" z pochodzenia, bo nie wiem). Mysle, ze kazda Nikola, Zaneta, itd. moze sie wybic, jesli tylko chce. Niewazne czy jako fryzjerka, ksiegowa czy zwykla profesorka Pod warunkiem, ze rodzice kochaja te dziecko i doceniaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebok Re: Święta racja. IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.11, 13:23 > D...a nie racja.... Właśnie ja nadałam mojej córeczce to właśnie imię.... Nie u > ważam, abym była źle wykształcona..chyba, że magister inżynier to teraz wielkie > g...( ?) Człowiek z grubsza wykształcony nie kończy każdego zdania wielokropkiem. A kiedy kończy, to składa się on z trzech kropek, a nie z losowej ich liczby w przedziale od 2 do 6. O "wielopytajnikach" i innych rozwiązaniach interpunkcyjnych nie mniej oryginalnych niż Olivier z Dżesiką razem wzięci nie spominam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izabela Re: Święta racja. IP: 210.17.223.* 28.12.10, 04:38 Tez sie zgadzam z artykulem, rodzice Nikoli, Allana, Dzastina (!) bardzo ich skrzywdzili. Juz samo brzmienie tych imion jest tak kiczowate ze sila rzeczy nasuwa skojarzenia z proletariatem z aspiracjami do "Dynastii"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pężyrka Re: Święta racja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 19:32 Dokładnie, jakby nie było pięknych polskich, słowiańskich imion jak Czcibor czy Pężyrka. Nie jakieś żydowskie Anna, Maria czy Ewa. Czy niemieckie Franciszek, Konrad, Henryk. Czy greckie Filip, Grzegorz, Zofia, perskie Dariusz, łacińskie Adrian. Odpowiedz Link Zgłoś