Dodaj do ulubionych

Popularnosc w kolejnych latach

24.01.11, 10:30
Czy sa dostepne takie rankingi? Nie moge nigdzie znalezc, a interesuje mnie "ewolucja" popularnosci imienia mojego synka, Wojtka. Widze, ze nagle sie zrobil popularny i zastanawiam sie, kiedy to sie zaczelo.
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Popularnosc w kolejnych latach 24.01.11, 11:48
      Ja nie mam co prawda takich rankingów, ale myślę, że popularność skoczyła po "M jak miłość".
      • murter1 Re: Popularnosc w kolejnych latach 24.01.11, 11:54
        Czyli kiedy?
        Synek urodzil sie w 2006 r. i wtedy, zdaje sie, byl w statystykach Górnego (czyli dotyczących Wawy) pod koniec trzeciej dziesiątki.
        A teraz widzę że w ogólnopolskim rankingu jest ósmy.
        Jako osoba serialowo niekumata tym bardziej nie wiem, kiedy i dlaczego ta zmiana sie dokonala.
        • dalenia Re: Popularnosc w kolejnych latach 24.01.11, 12:07
          Aż sprawdziłam z ciekawości - mały Wojtuś w mjm urodził się jakoś na przełomie listopada-grudnia, więc chyba to nie jest przyczyną skoku popularności (przecież nie skoczyłby tak bardzo w ciągu miesiąca). Musiał być nadawany z większą częstotliwością przez cały rok. W takim razie, sama nie wiem - po prostu, nastąpił wzrost popularności, tyle.
          W 2008 roku nie było Wojtka w pierwszej 20stce, w 2009 był 21, a teraz jest 8. Według danych z Warszawy w 2008 był 22 wśród chłopców, w 2009 był 21 (z 2010 danych nie ma).
        • gaudencja Re: Popularnosc w kolejnych latach 29.01.11, 20:26
          murter1 napisała:

> Czyli kiedy?
          > Synek urodzil sie w 2006 r. i wtedy, zdaje sie, byl w statystykach Górnego (czy
          > li dotyczących Wawy) pod koniec trzeciej dziesiątki.
          > A teraz widzę że w ogólnopolskim rankingu jest ósmy.
          > Jako osoba serialowo niekumata tym bardziej nie wiem, kiedy i dlaczego ta zmian
          > a sie dokonala.

Dlaczego od razu oskarżać od razu seriale? Wojciech jest imieniem o stabilnie bardzo wysokiej popularności i raczej dziwi mnie oczekiwanie od niego, by był niepopularny. W 2007 roku Wojciech był 21. wśród imion męskich w całej populacji, a zatem wyraźnie wyżej, niż w statystykach Górnego. Mogłaś najwyżej zakładać spadek jego popularności, który jednak nie nastąpił w związku z tym, że Wojciech nie ma konotacji wujkowatej, a za to jest klasycznym w Polsce imieniem. Jeśli chciałaś wybrać imię rzadsze, należało szukać imienia znajdującego się niżej w rankingu dla całej populacji, np. poniżej 50 albo i nawet 100 miejsca.
          • Gość: gość Gaudencjo:) IP: *.dynamic.chello.pl 29.01.11, 21:47
            Gdzie można znaleźć takie rankingi imion popularnych w całej populacji? Tak żeby wiedzieć, które imię jest na 50-tym czy 100-nym miejscu? smile Bardzo mnie to interesuje a niestety znalazłam tylko do 20-tego miejsca najpopularniejszych w całej populacji i nic dalej ;/
            • gaudencja Re: Gaudencjo:) 31.01.11, 22:35
              Ostatnie pełniejsze dane są w drukowanym imienniku "GW". allegro.pl/imiennik-300-imion-kobiecych-i1387503571.html i analogiczna publikacja na temat imion męskich.
              • Gość: gość Re: Gaudencjo:) IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.11, 14:05
                Dziękuję bardzo, już się zaopatrzyłamsmile allegro to jest coś wink
                • gaudencja Re: Gaudencjo:) 06.02.11, 22:48
                  smile Ta akurat publikacja jest stosunkowo łatwo dostępna, na szczęście.
                  • Gość: Justyna Re: Gaudencjo:) IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.11, 15:25
                    Może i tak, ale trzeba wiedzieć czego szukać. smile Jeszcze czekam na przesyłkę, już się nie mogę doczekać smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.