Dodaj do ulubionych

Pomóżcie wybrać imię dla chłopca

IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.11, 21:19
Witam serdecznie!
Synuś urodzi się w marcu. Cały czas wahamy się z mężem, jakie wybrać imię.
Jakie powinno być?
- niezbyt popularne - kojarzone, ale nie nadawane zbyt często
- nie może kończyć się na s lub sz, bo nie pasuje do nazwiska
- raczej trzysylabowe, bo nazwisko jest krótkie
- powinno niekłopotliwie sie zdrabniać
- i niezbyt łatwo generować przezwiska (przez 15 lat byłam skarpetą, więc.... wink
Mamy już syna Ignacego Fryderyka, więc dobrze by było, aby wspólgrało - Ignacy jest łacińskie, więc do tego słowiańskie chyba nie pasuje..?
Nasze typy:
- Dionizy - Dyzio, Dyziek - super? ale nastolatek? Dyzo? Bo Denis lub Dioniz do mnei nie przemawia...
- Zenon - podoba mi się zenuś i Zenek, ale Zenon trochę poważne. Zenobiusz lepsze, ale na sz sie kończy sad
- Ambroży - Brożek i jak jeszcze?
- Wladysław - slowiańskie, pasuje do Ignacego?
- Bruno
- Zbigniew i Jerzy mężowi się nie podobają
- Edward - super, ale brzydkie ma zdrobnienia
- Dominik - chyba zbyt popularne

Może jeszcze jakieś propozycje? Nawet niespotykane moga być. Tylko nie amerykańskie.

Obserwuj wątek
    • abiela Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 13.02.11, 22:44
      Z Twoich propozycji najbardziej podoba mi się Dyzio i Ambroży.
      Ja zaproponuję Makarego, Jeremiego, Ludwika i Feliksa (ale niestety jest "s" na końcu, za to łacinskie imię o ładnym znaczeniu).
    • zuzkatoucan Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 13.02.11, 23:01
      miałam takie same problemy wybierając imie dla syna, propozycje były takie
      Natan
      Dorian
      Kornel
      Fabian
      Ernest

nic prócz Ernesta się mężowi nie podobało więc jest Ernest, Erni, Erneścik, Isiek (tak sa, móiw o sobie) - jestem 100% pewna że dokonałam trafnego wyboru smile
      • uwierz_mirando Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 13.02.11, 23:34
        Z podanych propozycji wybrałabym Władysława. Proponuję:
        Anatol, Augustyn, Błażej, Cyprian, Gustaw, Jeremi, Jędrzej, Joachim, Konstanty, Ksawery, Marceli, Olgierd, Seweryn, Stefan, Wincenty, Witold.
        • uwierz_mirando Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 14.02.11, 01:26
          I Henryka jeszcze dodam smile
          • froobek Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 14.02.11, 22:11
            Oooo, tak, Henryk smile
    • wyczyny Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 14.02.11, 00:56
      z Twoich propozycji wybrałabym te na "D" - czyli Dionizy lub Dominik, jednak Dominik nie pasuje mi do Ignacego
      może zaproponuję: Samuela, Błażeja, Ksawerego, Witolda, Kornela, Makarego(niebezpieczeństwo ksywki "Makaron") lub Maurycego - tak się starałam różnorodnie smile
      • Gość: motylek Re: Pomóşcie wybraÄ? imiÄ? dla chĹ?opca IP: *.plusgsm.pl 14.02.11, 07:54
        Krzysztof,Andrzej,Hieronim, Radoslaw,Mikolaj,Boleslaw, Zbigniew,Przemyslaw,Sebastian
    • luska.s Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 14.02.11, 08:26
      z tych tylko Bruno, ew.Dominik
    • quasi.modo Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 14.02.11, 09:00
      Ładne imiona rozważacie.

Dionizy - Oryginalnie, ale nie przepadam, chyba denerwuje mnie ten dźwięk "niz".
      Zenon - Również oryginalnie, ale mi chyba za bardzo się kojarzy z tzw. lumperią. Ja bym się nie odważyła, ale u kogoś doceniam.
      Ambroży - Super, ale ze zdrobnieniami nie pomogę.
      Władysław - Bardzo fajnie. Jak najbardziej pasuje to Ignacego.
      Bruno - Lubię, ale chyba jest za krótkie.
      Zbigniew - OK
      Jerzy - Nie za krótkie?
      Edward - Jeśli nie lubisz zdrobnień, to chyba odpuść.
      Dominik - Ładne, ale faktycznie zupełnie inna kategoria.

Czyli z Waszych wybierałabym chyba między Ambrożym, Władysławem a Zbigniewem.

Moje propozycje:

Jak zaczęłam czytać post, od razu przyszedł mi do głowy Konstanty.
      Zamiast Edwarda, proponuję Edmunda, zdrabnianego do Mundka.
      A skoro jesteśmy przy Mundku, to może jeszcze Zygmunt?

Ambroży zaś przypomniał mi o Alojzym (zdrobniale Alek) i Anatolu (Tolek)
    • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.centertel.pl 14.02.11, 14:44
      Dziękuję za podpowiedzi. Po zastanowieniu i konsultacji z mężem:

odpadają:
      Makary - będzie ""akaronem" wink
      Jeremi - zbyt popularne obecnie
      Ludwik - ładne, ale mamy złe skojarzenia z kimś
      Feliks - niestety jest "s" na końcu
      Dorian
      Kornel
      Fabian
      Ernest
      Natan - te są za krotkie
      Anatol, Augustyn, Błażej, Cyprian, Gustaw, Jeremi, Jędrzej, Joachim - nie podobają się nam
      Konstanty - ładne, ale zdrobnienia ma nie za bardzo
      Ksawery, Marceli, Olgierd, Stefan, Witold - nie podobaja się nam
      Wincenty - ładne, ale Wicuś - cycuś wink
      Samuel - tradycja semicka jest nam obca, więc wolimy niesemickie
      Krzysztof,Andrzej - zbyt popularne
      Hieronim, Radoslaw, Przemyslaw,Sebastian, - nie podobaja sie nam
      Bruno, Jerzy - krótkie
      Edward będzie na drugie
      Dominik - ładen,a le zbyt popularne
      Edmund i inne mundki - nie lubimy
      Alojzy - skojarzenia z łajzą smile

Obecne typy:
      Dionizy
      Zenon - trochę "lumperia", prawda, dlatego zamaist Zenona lepszy Zenobiusz, ale kończy sie na "sz" wink Może jest jeszcze jakies imie Zenonopodobne? wink
      Ambroży - zdrobnienia?
      Władysław
      Bolesław
      Zbysław zamiast Zbigniewa - może mąż się przekona?
      I jeszcze na Y zakończone:
      Arkady - zdrobnienia ? Arek, Aruś nam się nie widzi)
      Anastazy - Nastek?
      Atanazy, Laurenty - zdrobnienia?

proszę o jeszcze - i różne! smile

• Gość: motylek Re: Pomozcie wybracÂ? imie dla chlÂ?opca IP: *.plusgsm.pl 14.02.11, 15:10
        nie znam zadnego malego Krzysia,Andrzeja znam 10letniego. proponuje jeszcze ambrozy,augustyn,bartlomiej. benedykt,boguslaw,bronislaw,grzegorz, kazimierz,mieczyslaw,wojciech,zdzislaw
      • dalenia Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 14.02.11, 17:03
        > Dionizy - baaaaardzo mi się podoba! Pozwolę sobie zacytować swoje własne zdrobnienia z innego wątku "Na swojego Dionizego mówiłabym Dionek, Dionuś, Dyzuś, Dinek, Dionizek, Dyzek, Dizek.". Nastoletni Dionizy może być po prostu Dionizym albo może jakiś Dizo, Oniz?

> Zenon - mnie nie przekonuje, ale w sumie dlaczego nie? Zenon podoba mi się o wieeele bardziej niż Zenobiusz. Owszem, może i jest poważny, ale przecież Wasz Syn kiedyś dorośnie i przez większość swojego życia będzie dorosły!

> Ambroży - jw, mnie osobiście nie przekonuje; zdrobnienia Ambek, Ambiś, Amik, Brożek (znam dziewczynę o tym nazwisku, może dlatego nie jestem przekonana do Ambrożego), Brozik, Ambrożek

> Władysław - ładnie, chociaż dla swojego syna wybrałabym Włodka-Włodzimierza; nie uważam, że nie pasuje do Ignacego

> Bolesław - mnie się nie podoba; z kolei ostatnio zauroczyłam się Bolemirem

> Zbysław zamiast Zbigniewa - wolę Zbigniewa; Zbysław mnie nie przekonuje, mam jakieś dziwne skojarzenia

> Arkady - sama kiedyś o nim poważnie myślałam, ale wygrały skojarzenia architektoniczne smile Arkady może być Arkasiem, Arkusiem ... nie przychodzi mi do głowy nic poza tym i Arkiem

> Anastazy - dla mnie jakieś takie ... zniewieściałe, za bardzo kojarzy mi się z żeńską Anastazją; zdrobniałabym podobnie do Anastazji - Nastek, Nastuś, Anaszek, Anaszko

> Atanazy - ostatnio mi się spodobało; zdrobnienia, które przychodzą mi do głowy to Atek, Atuś, Tanek, Tanuś, Nazek, Atanazek, Anazek

Laurenty- mogę napisać to samo, co przy Anastazym - zniewieściałe; zdrobnienia jeszcze bardziej mnie zniechęcają: Laurek, Lauruś, Laurencik?

Wybierałabym między Dionizym, Władysławem i Atanazym. Na brata Ignacego zdecydowanie najbardziej pasuje mi ten pierwszy smile
      • Gość: gość Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.gdynia.mm.pl 14.02.11, 18:28
        szczerze mówiąc mnie się żadne z tych imion nie podoba
        może Konrad, Jacek, Wawrzyniec, Tymon, Artur?
        • Gość: gość Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.mmj.pl 27.02.11, 17:54
          franciszek franek francik franio franulek
          • Gość: gość Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.mmj.pl 27.02.11, 18:00
            franciszek franek francik franulek franeczek poczytaj o tym imieniu był św franciszek z asyżu
      • quasi.modo Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 14.02.11, 18:57
        Gość portalu: manszetka napisał(a):

> Obecne typy:

> Może jest jeszcze jakies imie Zenonopodobne? wink

Jest jeszcze Zenobi, ale szczerze mówiąc, z tych trzech wybrałabym jednak Zenona.

Kolejne propozycje:

Eustachy (Stach)
        Anzelm (brak pomysłu na zdrobnienie)
        Teodor (Teoś)
        Albin (Alek)
        Aleksy (Alek)
        Romuald (Romek)
        Walerian lub Walenty (Walek)
        Leopold (Poldek)
        Popieram także Wawrzyńca i Włodzimierza
    • Gość: rybka Nemo Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.223.74-86.rev.gaoland.net 14.02.11, 15:04
      August.
    • qomolangma Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 14.02.11, 16:26
      Tylko nie Denis! Pierwsze przezwisko jakie przychodzi mi na myśl to Denis-penis.
      Dobrze zatem że do Ciebie nie przemawia.
      Nastoletni Dyziek brzmi dobrze, ale pełne brzmienie tego imienia mi sie nie podoba.
      Zenon jest ok.
      Ambroży - zdecydowanie nie! Ze wzgledu na brak zdrobnień.
      Władysław - moj dziadek miał tak na imię. Władzio, Władek. Ładnie brzmi.
      Bruno - tak sobie.
      Zbigniew i Jerzy - podzielam zdanie męża
      Edward - zgadzam sie super! smile Zdrodnienia sa też całkiem w porządku Edzio, Edzik. Byle nie Edek. ;D
      Dominik - nieee.
      • Gość: inna Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.231.50.217.koba.pl 14.02.11, 20:08
        Według mnie do Ignacego Fryderyka
        i spełnia wymagania pasuje
        Krzesimir
        lub Leonard
    • martina.15 Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 14.02.11, 20:20
      z wymogow najbardziej wychodzi mi Antoni, Aleksander, Konstanty (Kostek, swietne i w liceum i na studiach) i Wojciech. Z podanych przez Ciebie Edward (Dominik jest straszny bo... nie ma na niego zdrobnienia jako dla kumpla ze szkoly- Domek? Domiś?) albo Bruno.
    • froobek Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 14.02.11, 22:10
      Z Twoich propozycji Władysław najfajniejszy.

A jeszcze: Stefan, Ryszard, Teodor, Joachim.
    • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.11, 22:29
      Ojej, tak ciężko się zdecydować... Trzeba będzie sie może w przyszłości o kolejnego syna (synów?) postarać wink

Po ponownych przemyśleniach:

czołówka:
      - Dionizy (myśleliśmy też o innym Dyziu - Dezyderym, ale to już chyba jest zbyt wyszukane)
      - Ambroży
      - Zenon - za krótkie i za poważne i nie bardzo je lubię w niezdrobniałej formie, ale Zenuś i Zenek to miodzio - szkoda mi odrzucać...(Zenobi mnie nie przekonuje, bo brzmi jak gatunek antylopy wink
      i jeszcze nam się z mężem przypomniało: mocny typ - Felicjan -
      - Władysław

Wasze sugestie sprawiły, że na horyzoncie pojawili się jeszcze:
      - Seweryn - Sewek, Sewer
      - Mikołaj - Mikuś trochę nie bardzo. No i imieniny ma w Mikołajki wink

Leonard - ładne, ale trochę za dużo tych Leosiów

Lubimy z mężem imiona z tradycją albo takie nadawane w XIX w. Mężowi sie Heliodor podoba, ale wg mnie jest zbyt wyszukane, choć Helek i Heli to brzmi bardzo ładnie. Jest fajne imię pomorskich książąt - Warcisław - znam jednego, ponoć mówią na niego Warek i Wartek. Jest sporo imion, które mi się podobają, ale niestety kończą sie na sz i zniekształcają nazwisko: Winicjusz, Remigiusz, Tymoteusz, Gniewosz.

• Gość: motylek Re: Pomozcie wybrac imie dla chlopca IP: *.plusgsm.pl 14.02.11, 23:09
        mikolaj ma imieniny nie tylko w mikolajki. wink a jeszcze przypomnialo mi sie imie Saturnin. a Zenon mi sie tez nie podoba i nie polecam tego imienia,bo sie bardzo zle kojarzy.
        • Gość: manszetka Re: Pomozcie wybrac imie dla chlopca IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.11, 23:16
          a jeszcze przypomnialo mi sie im
          > ie Saturnin.

trochę zbyt wyszukane. mąż się śmiej, że saturator wink

a Zenon mi sie tez nie podoba i nie polecam tego imienia,bo sie b
          > ardzo zle kojarzy.

z czym? i komu?
          • Gość: motylek Re: Pomozcie wybrac imie dla chlopca IP: *.plusgsm.pl 15.02.11, 19:23
            zenek wielu osobom sie kojarzy z pijakiem spod sklepu.
      • Gość: ert Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.cable.smsnet.pl 14.02.11, 23:26
        Konstanty Joachim

mój dziadek i najstarsza parafia w mojej dzielnicy
        • uwierz_mirando Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 15.02.11, 01:33
          W takim razie mój głos zdecydowanie na Seweryna! smile Na drugim miejscu Władek.
          • Gość: inna Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.231.50.217.koba.pl 15.02.11, 19:07
            A co z Krzesimirem? Podoba Ci się? Można zdrabniać Krzesi. Mi osobiście bardzo się podoba to imię i jest mało popularne obecnie.
            • an_o Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 15.02.11, 19:19
              Krzesimir, Konstanty i Ksawery to moim zdaniem najlepsze propozycje.
      • dalenia Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 15.02.11, 20:22
        Nadal jestem za Dionizym albo Władysławem!
        Do Zenona nie przekonywałabym się tak na siłę. Jeśli nie odpowiada Ci pełna wersja, to odrzuć. Felicjan jest dla mnie zniewieściały, Seweryn i Ambroży mnie nie przekonują. Mikołaj jest ogromnie popularny, szkoda go wybrać, bo rozważacie inne, mniej popularne i ładniejsze imiona! smile
    • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.11, 22:14
      Krzesimir? Imię ładne, ale zdrobnienia mnie nie przekonują - Krzesi to trochę tak sztucznie, a Mirek - ktos gotów pomyśleć, że od Mirosława.
      A jednak zdrobnienia to rzecz bardzo ważna dla nas, bo nie jestesmy zwolennikami zwracania się do dzieci, młodzieży i w ogóle znajomych pełna wersją imienia.

Zenona chyba odrzucimy ze wzgledu na tę pełna wersję, która nie do końca nam sie podoba. Ale żal tego Zenusia, żal... wink
      Mikołaja odrzucamy ze względu na popularność.

Felicjan jest propozycją, która jest równie mocna jak Dionizy. Nie pomyslałabym, że to imie zniewieściałe. Fajnie sie zdrabnia - Felek, Feluś.

Ambroży jeszcze się trzyma jakoś, chociaż może nasuwać jakieś przezwiska z obrożą związane i to jest jego minus wink

A Heliodor może? Albo coś podobnego?

Tylko nie Teodor, bo to pies w Alternatywach był i juz na zawsze to imie bedzie sie kojarzyć nam z psem wink
      • gaudencja Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 19.02.11, 23:57
        Heliodor podoba mi się ogromnie. Felicjana, Dionizego i Ambrożego także polecam. A co powiecie na XIX-wiecznego (i średniowiecznego także) Ludomira? A Bronisław? i czemu odpadł Bolesław?
        • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.centertel.pl 21.02.11, 13:06
          Bronisław nawet też nam się podoba, szczególnie zdrabniany "Broniś", "Bronko"

Gaudencjo, a skąd przekonanie, że Ludomir jest XIX-wieczny? Ja takiego imienia w powieściach ani wśród XIX-wiecznych znanych osób nie spotkałam... Powiedziałabym, że jest średniowieczne.

Tak w ogóle to już coraz większy mam mętlik w glowie wink Jest tyle fajnych imion. wink
          • gaudencja Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 21.02.11, 14:02
            Moim zdaniem Ludomir pasuje do Ignacego, oba sa XIX-wieczne (choć Ignacy też wczesniejszy, ale niedużo, spopularyzował się ze względu na Loyolę). Skąd takie przekonanie, o IX-wieczności Ludomira? Chyba stąd:
            pl.wikipedia.org/wiki/Ludomir_R%C3%B3%C5%BCycki
            Ludwik bardzo mi się podoba, ale jeśli macie złe skojarzenia z pełną formą, to może należałoby go wykluczyć. Do wyboru jest natomiast jeszcze imię Ludwin/Lutwin, tyle że już zdecydowanie średniowieczne.
            • gaudencja Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 21.02.11, 14:04
              A czy był już na tapecie Apolinary?
      • dalenia Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 20.02.11, 14:13
        Szkoda, że Krzesimir odpadł. Mnie Mirek i Krzesi (pierwsze słyszę) także nie przekonują. Wolałabym Krzesio, Krześ, Krzesik, Krzemik, Krzemko itp.

Felicjan jest dla mnie zniewieściały, podobnie jak Florian, Julian, Oktawian. Po prostu nie jestem w stanie sobie wyobrazić 20-letniego, napakowanego Felicjana. Felek, Feluś baaardzo mi się podobają ale od Feliksa tylko i wyłącznie.

Nadal jestem całym sercem za Dionizym!
      • Gość: jeden-z-wielu Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.kielce.vectranet.pl 20.02.11, 18:02
        Heliodor nawet mi się podoba, chociaż Dionizy ładniejsze wink a co powiecie na Wawrzyniec, Werner albo jeszcze Cedryk mi się nasuwa wink
        • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.11, 23:33
          Bolesław odpadł, bo mężowi się nie podoba Bolek - zbyt zabawne, kojarzące sie ze znana dobranocką

a co powiecie na Wawrzyniec - nie pasuje do nazwiska. Wersja podstawowa niezbyt ładna, choć zdrobnienie Wawrzek bardzo lubię.
          Werner - to nie jest imię polskie, nie ma w Polsce tradycji nadawania tego imienia, dlatego jest dla mnie "nieżywe", "sztuczne"

albo jeszcze Cedryk mi się nasuwa - jw. Poza tym kojarzy mi się z cebrzykiem wink

Ludomir - ładne i fajne ma zdrobnienia - Ludek, Ludzik
          fajny jest też Ludwik, bo jeszcze więcej ma fajnych zdrobnień - oprócz powyższych jeszcze Ludwiś, Ludwinek. Tylko, że niezbyt dobrze nam się kojarzy... Ale sprawa warta przemyślenia.
          Czy Ludomir pasuje do Ignacego? Jedno słowiańskie, a drugie łacińskie...

Heliodor chyba odpadnie - bo trochę zbyt wyszukane, choć ładne bardzo

• Gość: ojejkujejku Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.11, 14:10
            A co powiecie na Bonifacego? Boniuś, Boniek, Bonif...
          • dalenia Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 21.02.11, 14:51
            Ludwik i Ignacy to by był super zestaw! smile Z Ludomirem wg mnie nie jest idealnie, aczkolwiek nic mi się tu nie gryzie. Od Ludomira wolę Lubomira - Lubisia, Lubka, Lubika, Lubira smile
            • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.centertel.pl 21.02.11, 15:20
              Lubomir - nawet ładne, chociaż takie trochę "grube" - w sensie: niedelikatne i twarde.

Bonifacy - ładne, ale "niedzisiejsze" i zabawne za sprawą pewnej dobranocki wink Poza tym Ignacy i Bonifacy to raczej komiczny zestaw wink

Gaudencjo - dziekuję za wyjasnienie. Ludomira Różyckiego nie znałam.
              Ludwin - ladne, chociaz chyba zbyt "ludowe". I nie pasuje do nazwiska. Ludomir chyba też. Ludwik jednak wygrywa z nimi. Jeśli chodzi o skojarzenia, to właściwie nie są one takie złe, bo osoba je nosząca nie była zła i nieprzyjemna. Więc Ludwik staje się chyba coraz mocniejszy w tej rywalizacji.

Apolinary - myśleliśmy, ale takie trochę poważne jest. Polek, Poluś - zdrobnienia takie sobie.

Po lekturze forum zaczął mi sie podobać jeszcze Gniewomir zdrabniany do Gniewka.

Ja nie wiem, czy takie słowiańskie imiona to pasują do Ignacego.
              Ignaś i Gniewko?
              A może: Ignaś i Ludek (Ludzik, Ludwiś, Ludwiczek), Ignaś i Broniś (Bronko), Ignaś i Władzio, Ignaś i Dyzio, Ignaś i Felek (Feluś)........
              • gaudencja Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 21.02.11, 17:28

> Ja nie wiem, czy takie słowiańskie imiona to pasują do Ignacego.
                > Ignaś i Gniewko?
                > A może: Ignaś i Ludek (Ludzik, Ludwiś, Ludwiczek), Ignaś i Broniś (Bronko), I
                > gnaś i Władzio, Ignaś i Dyzio, Ignaś i Felek (Feluś)........

IMO wszystke te zestawy pasują, a poza tym Bronisław i Władysław też są słowiańskie, nieprawdaż? Ignaś i Gniewomir jeszcze pasują dodatkowo poprzez powtórzenie liter "gn".
                • Gość: inna Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.231.50.217.koba.pl 21.02.11, 18:18
                  A może Gaudenty??? Co o tym imieniu myślisz albo Wiaczesław (można zdrabniać Wiaczek)
                  • Gość: inna Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.231.50.217.koba.pl 21.02.11, 18:23
                    Jeszcze przypomniał mi się Lucjan podobne do Ludwika
                  • gaudencja Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 21.02.11, 20:14
                    Wiaczesław to przecież po rosyjsku - po polsku mamy Więcesława.
                    • Gość: inna Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.231.50.217.koba.pl 21.02.11, 21:12
                      Może po rosyjsku może nie - tego nie wiem. Ale znam trzy osoby o tym imieniu i każda z tych osób jest rodowitym obywatelem PL rodzice tych chłopców także.
                      • gaudencja Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 21.02.11, 22:46
                        Obywatelstwo a narodowość to dwie rózne sprawy. Poza tym jeśli ktoś nie miał świadomości pochodzenia imienia, to mógł nadać rosyjskie (jesli miał swiadomośc, też mógł). Nadania Wiaczesława w Polsce pochodzą głównie z lat 40. i 50., a więc pełni komunizmu.
                        • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.11, 23:07
                          Właśnie - Wiaczesław jest rosyjski. A że w Polsce nadany Polakom - cóż, Vanessy też są, a przecież to nie polskie imiona.
                          Zresztą, ani Wiaczesław ani Więcesław mi sie nie podobają.

Wacław - mnie się to imię zawsze podobało, ale obawiam się, że jego przyszłość jest juz przesądzona - chyba coraz częściej będzie się kojarzyć tylko z narządem męskim wink A szkoda.

Konrad - nie lubię

Klemens - nie pasuje do nazwiska

Beniamin - semickiego nie chcę

Lutogniew - hmmm, chyba nie jesteśmy tak odważni wink
                          Lucjana tez nie lubię za bardzo
                          Gaudenty - nie podoba mi się

Po przemyśleniach z mężem z wielkim żalem odpadł Dionizy, bo właśnie odkryliśmy, że zdrobnienie Dyzio (które jest super i którego chcielibyśmy używać) w połączeniu z nazwiskiem tworzy wyraz, który mógłby stać się przezwiskiem niezbyt wyrafinowanym
                          (tu muszę ponarzekać, że nie lubię swojego nazwiska, bo jest krótkie, a przy tym to wyraz pospolity. I wiele jest imion ładnych, które do niego nie pasują sad Wybredna jestem? wink
                          Heliodor odpadł, bo jest zbyt wyszukany.
                          Na arenie walczą jeszcze:
                          Ludwik
                          Władysław
                          Gniewomir
                          Bronisław
                          Felicjan

Niestety, imię idealne wg nas - Ignacy - jest już zajęte wink Chyba drugiego takiego nie będzie wink
                          No, chyba, że jest takie, którego nie znam (jak Ludwin np.) Gaudencjo...? wink

• luska.s Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 22.02.11, 11:55
                            w takim razie Gniewomir
                          • gaudencja Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 22.02.11, 13:47
                            Manszetko, jeśli Wasze nazwisko jest krótkie i stanowi wyraz pospolity, to imię idealne można rozptrywać tylko w jego kontekście. Trudno jest bowiem dobrać imię do takiego nazwiska, zwłaszcza imię nieco oryginalniejsze, które bardziej zwraca na siebie uwagę, niż imiona z aktualnej pierwszej piątki. Musiałabym znać nazwisko, żeby proponować Wam odpowiedzialnie coś nowego...
                            • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.centertel.pl 22.02.11, 14:05
                              Nazwisko to Malec. Dlatego odpada imię zakończone na s i sz, bo wychodzi smalec i szmalec wink
                              cholera, przez to nazwisko tyle ładnych imion odpada, wrrr.....
                              • gaudencja Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 22.02.11, 14:38
                                Ee, nie jest tak źle smile Nazwiska jednosylabowe sa trudniejsze. Myślę w takim razie, że Ludwik Malec jest idealny. Zaraz sie jeszcze za czymś rozejrzę i napiszę.
                              • gaudencja Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 22.02.11, 15:18
                                A zatem:
                                myślę, ze do Twojego nazwiska imiona na "l" pasują nieźle:
                                Ludwik Malec
                                Leonard Malec (nie jestem fanką Leonarda)
                                Leopold Malec (bardzo lubię, ze zdrobnieniem Poldek)
                                Lutomir Malec (ze zdrobnieniem Lutuś, IMO super imię)

Beniamin pasuje naprawdę nieźle, ale też nie "czuję" tego imienia.

Poza tym jeszcze proponuję takie zestawy:
                                Hieronim Malec (mimo tej samej litery na końcu imienia, co na początku nazwiska)
                                Julian Malec
                                Kornel Malec
                                Łucjan Malec (MSZ ładniejsze, niż Lucjan, i bardziej spolszczone)
                                Romuald Malec
                                Oswald Malec
                                Teofil Malec

- jak na mój słuch, wszystkie są bliskie ideału, jesli chodzi o współbrzmienie z nazwiskiem.
                              • Gość: inna Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.231.50.217.koba.pl 22.02.11, 17:10
                                Tak się składa, że moi znajomi mają na nazwisko Malec: i jest tam Leszek Malec, Witold Malec, Damian Malec, Franciszek Malec, Stanisław Malec (wymieniłam trzy pokolenia)
                        • Gość: inna Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.231.50.217.koba.pl 22.02.11, 11:51
                          Narodowość także polska a chłopcy są jeszcze mali
              • lana.777 Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 21.02.11, 19:36
                Wacław
                Konrad
                Klemens
                Beniamin
                Lutogniew
    • Gość: jaxa Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 21.02.11, 19:43
      ja jeszcze nie wiem co bedzie ale jak chłopak to Szymon wink poznałam kiedys takiego małego cudnego chłopca o tym imieniu i sie zakochałam wink Mysle ze jak jakies imie czesto nam chodzi po głowie i jeszcze sie dobrze kojarzy to jest to!
      • uwierz_mirando Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 21.02.11, 23:20
        Z tych, które pozostały, jestem za Władkiem smile
        • Gość: inna Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.231.50.217.koba.pl 22.02.11, 12:12
          Wertowałam kalendarz i znalazłam jeszcze:
          - Ziemowit (Ziemuś)
          - Zygmunt
          - Radosław (Raduś, Radek)
          - Bożydar
          - Grzegorz (Grześ)
          - Bogumił (Boguś)
          - Dymitr podobny do Dionizego
          - Włodzimierz
          - Franciszek pasuje najbardziej do Ignacego tylko popularny
          - Bazyli
          - Bogusław
          • Gość: jeden-z-wielu Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.kielce.vectranet.pl 22.02.11, 20:51
            Z tych co jak widzę jeszcze walczą to podobają mi się zestawy:
            Ludwik Malec
            Julian Malec
            Kornel Malec
            Felicjan Malec

Pogrubiłam zestaw, który mi się najbardziej podoba, ale nie wiem czy wam będzie odpowiadać smile
            • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.11, 21:33
              Dziękuję za propozycje smile
              Sytuacja wygląda tak:
              Odpadł Gniewomir, bo mąż nie jest przekonany do tego imienia;
              odpadł Bronisław - bo są lepsze imiona wink

z waszych propozycji wybrałam jeszcze imiona:
              Lutomir
              Łucjan
              Ziemowit

z naszych są:
              Ludwik
              Władysław
              Felicjan

A jakie są jeszcze imiona z członem Lud ? Bo znam: Ludomira, Ludwika, Ludwina. Ludosław? jest coś takiego? Bo znam tylko Lutosława.
              • agar2208 Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 22.02.11, 22:17
                A może Bolesław ( Bolek, Boluś, Bolo)
              • dalenia Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 22.02.11, 22:28
                Odpadł Dionizy?! Ale szkoda sad W takim razie teraz głosuję na Ludwika!
              • gaudencja Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 22.02.11, 22:46

> z waszych propozycji wybrałam jeszcze imiona:
                [...]
                > Ziemowit

Ziemowita o tyle nie polecam, że nie jest to oryginalne imię słowiańskie (staropolskie). Takim imieniem był Siemowit, został jednak w erze współczesnej błędnie odczytany jako Ziemowit. Teraz już mamy więcej wiedzy na ten temat i lepiej byłoby nie powielać błędu.

> A jakie są jeszcze imiona z członem Lud ? Bo znam: Ludomira, Ludwika, Ludwina.
                > Ludosław? jest coś takiego? Bo znam tylko Lutosława.

W źródłach staropolskich mamy zanotowane takie imiona: Ludomir, Ludomer, Ludmar (to to samo imię). Ludosław nie został odnotowany, co nie oznacza, że takiego imienia nie mogło być. Człon -sław występował jako drugi w imionach. Być może Ludosław istniał, tylko nikt tego nie zapisał. Nie przeszkodziło to współczesnym Polakom i w 1994 roku były nadania formy Ludosław.

Poza tym są takie imiona na Lud-: Ludan (był taki święty), Ludgar/Ludger (jw., był notowany w średniowiecznej Polsce), Ludolf/Lutolf (też miał patrona i tez notowany w średniowieczu), oczywiście Ludwik i Ludwin/Lutwin. Na Lut- jeszcze Lutfryd (analogicznie do Ludgara i Ludolfa).
                • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.centertel.pl 23.02.11, 12:15
                  Dionizy odpadł niestety, ale z wielkim bólem, ze względu na brzmienie imienia zdrobniałego z nazwiskiem. Ale może jednak nie jest tak źle?
                  Powiedzcie szczerze - jak to brzmi: Dyzio Malec ?
                  Takiego zdrobnienia chvcelibysmy uzywać najczęściej, bo niezmiernie, ogromnie sie nam podoba smile

Gaudencjo, dziękuję za obszerne podanie imion z członem Lud. Niestety, żadne z nich oprócz Ludwika i Ludomira nie przypadło mi do gustu; usmiechem powitałam Ludolfa - taki zsepleniony Rudolf wink
                  • dalenia Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 23.02.11, 13:51
                    Mnie nic w Dyziu Malcu nie razi smile
                  • gaudencja Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 23.02.11, 15:34
                    Hm, Dyzio Malec brzmi dobrze, ale obawiam się, że Wasze dziecko moze funkcjonować jako Mały Dyzio juz przez całe życie. Zresztą wydaje mi się, że Dionizy Malec, choć jak najbardziej do wzięcia, nie jest zestawem brzmieniowo zupełnie idealnym.
                    Z imionami na Lud- mam dokładnie tak samo, Lut- podoba mi się w znacznie szerszym zakresie. Ludolfa lubię, ale swojemu dziecku bym nie nadała.
                    • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.dynamic.chello.pl 23.02.11, 21:53
                      Hm, Dyzio Malec brzmi dobrze, ale obawiam się, że Wasze dziecko moze funkcjonować jako Mały Dyzio juz przez całe życie.

A skąd te obawy? wink Ja ich nie mam smile Bedzie czas na Dyzia, będzie na Dońka albo Dyza, będzie i na Dionizego.

Zresztą wydaje mi się, że Dionizy Malec, choć jak najbardziej do wzięcia, nie jest zestawem brzmieniowo zupełnie idealnym.

Dlaczego?

PS Myslalam o zdrobnieniu dla nastoletniego Dionizego i obok form: Doniek, Dyzo, Don, Dyz urodził mi się Dyzma. Trochę daleko posunięta modyfikacja, ale ładna. Tylko, że Dyzma to jest osobne imię, nie?
                      • gaudencja Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 23.02.11, 22:42

> Hm, Dyzio Malec brzmi dobrze, ale obawiam się, że Wasze dziecko moze funkcjonow
                        > ać jako Mały Dyzio juz przez całe życie.
                        >
                        > A skąd te obawy? wink Ja ich nie mam smile Bedzie czas na Dyzia, będzie na Dońka
                        > albo Dyza, będzie i na Dionizego.

A wrzuc "mały Dyzio" do wyszukiwarki... Dla mnie to taka utarta zbitka oznaczająca małego chłopca. Być może nie jest to powszechne skojarzenie.

> Zresztą wydaje mi się, że Dionizy Malec, choć jak najbardziej do wzięcia, nie
                        > jest zestawem brzmieniowo zupełnie idealnym.
                        >
                        > Dlaczego?

Po prostu mam w głowie jakiś ideał wyjątkowo harmonijnego brzmienia i ten akurat zestaw go nie spełnia. Co nie znaczy, że jest zły - jest całkiem dobry.

Dyzma to całkiem oddzielne imię.
                        • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.centertel.pl 24.02.11, 12:29
                          Nie znałam określenia mały Dyzio, jedynie Dyzio Marzyciel wink - ale nie przeszkadza nam to smile
                          Wygląda na to, że Dionizy znowu wrócił na arenę smile
                          Może jeszcze parę osób się wypowie: jak brzmi Dyzio Malec? byłabym wdzięczna.

PS Dyzma tez mi się podoba, ale Dyzma Malec nie brzmi dobrze ze względu na powtórzenie sylab.
                          • quasi.modo Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 25.02.11, 17:19
                            Dyzio Malec - ziomalec uncertain

Ja już straciłam orientację i nie wiem, czy już było. Ale w nawiązaniu do Heliodora (dobrze, że odpadł, dla mnie jednak przegięcie), proponuję Hieronima.
    • asidoo Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 23.02.11, 12:20
      Mnie podoba się Zbigniew a proponuję rozważyć jeszcze imiona: Jeremi, Konstanty.
    • kleo881 Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 23.02.11, 13:13
      podoba mi sie Edward choc rzeczywiscie zdrobnienia niesbyt fajne.
      od siebie moge zaproponowac
      Stanislaw, Nikodem, Aleksander, Kajetan wink)
    • Gość: misia Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.citylan.com.pl 24.02.11, 10:50
      a moi synowie majá na imié Alex i Kaj
      jak bédé miaøa 3-go synka dam na imié Aaron.
      Ja nie lubie bardzo tradycyjnych imion..
      w klasie miaøám jeszcze 4 koleæanki o takim samym imieniu co ja...to byøa makabra
      • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.centertel.pl 24.02.11, 12:25
        Bardzo fajnie, tylko co to ma do tematu wątku? wink
        • Gość: inna Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.231.50.217.koba.pl 24.02.11, 20:17
          Dyzio Malec brzmi niezbyt dobrze. Ten zestaw imię + nazwisko według mnie traci na uroku. Dyzio pyzio nieee. To moja opinia, ale jak Ci się podoba to nazywaj.
          Ludwik Malec zdecydowanie lepiej brzmismile
          Ziemowit Malec także super wygląda.
          Edward Malec j.w
          • Gość: fgfgff Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.sds.uw.edu.pl 24.02.11, 22:59
            ale wy wszystkie głupie jesteście... imię ma PASOWAĆ do imienia brata???? co za absurd... imię ma przede wszystkim coś znaczyć...

aha... i forum to na pewno najlepsze miejsce do tego żeby rozstrzygać o imieniu dla dziecka....

gratuluję rodzicom pomyślunku
            • gaudencja Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 24.02.11, 23:07
              Przeczytaj sobie opis forum, jeśli masz watpliwości co do jego przeznaczenia.
            • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.centertel.pl 25.02.11, 12:38
              Forum jest po to, żeby pomóc w wyborze, a nie rozstrzygnąć o wyborze. To różnica.
              A pomyślunku to ty nam nie gratuluj, bo sam zbyt mądry/a nie jesteś, skoro tego nie dostrzegasz i nie umiesz nawet przeczytać ze zrozumieniem opisu tego forum.
              • uwierz_mirando Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 25.02.11, 13:10
                Skoro jeszcze parę osób ma się wypowiedzieć, jak brzmi Dyzio Malec, to wypowiem się i ja wink
                Dla mnie Dyzio Malec brzmi jak... no, mały Dyzio. Zupełnie nie podoba mi się to zdrobnienie i sam Dionizy niestety też nie. Moim zdaniem brak w tym imieniu jakiejś dobrej formy np. dla kolegów w szkole, bo wątpię, by do nastolatka wołali po dziecinnemu Dyzio albo oficjalnie Dionizy.
                • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.centertel.pl 25.02.11, 13:21
                  Widzę, że wszyscy skupiają się tu na zdrobnieniu Dyzio wink A mnie nie chodzi o to, jak ono brzmi samo w sobie, bo coby ktoś nie napisał, to i tak mi się podoba wink Mi chodzi o brzmienie z nazwiskiem, o zbitki sylab, wrażenie foniczne. I na przykład: Feliks Malec brzmi dla mnie jak Felik Smalec wink Więc nie może być. Tak samo Adam Malec albo Kosma Malec. Te sylaby do siebie nie pasują.
                  Więc, abstrahując od tego, czy komus podoba się Dyzio czy nie, chciałabym, abyście napisały, jak brzmi Dyzio Malec?

A jesli chodzi o formy pośrednie dla większego chłopca/nastolatka, to chcielibyśmy wołać Doniek albo Dyzo (bez "i"). Ewentualnie Don, albo Dyz (tak jak na Cypriana woła się Cyp). Więc w naszym odczuciu mozliwości są.
                  • Gość: ojejkujejku Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 16:09
                    Jakoś tak zasugerowałam się (może błędnie), że masz słabość do imion zakończonych na "y", więc dorzucę do propozycji Januarego, Jacentego i Horacego. Wszystkie świetnie sprawdzają się w pełnej formie w życiu codziennym. Również wśród nastolatków.
                    Z tym dy-Ziomalcem to trudno przewidzieć jak będzie. Może syn będzie miał dużo dystansu do siebie i nie będzie miał nic przeciwko, by kumple z podwórka tak na niego wołali. A może przez 10 lat język potoczny tak wyewoluuje, że określenie "ziomal" będzie wyjątkowo niemodne albo wręcz zapomniane i niezrozumiałe dla najmłodszego pokolenia. A może twojego syna będzie irytować, kiedy to każda nowo poznana osoba będzie z radością oznajmiać mu swoje "ziomalcowe" odkrycie , a on zamiast śmiać się będzie tym coraz bardziej znużony. Trudno przewidzieć. Choć mnie bardziej od "ziomalca" odrzuca Denis, trudny do uniknięcia np. podczas lekcji angielskiego.
                    • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.centertel.pl 28.02.11, 15:57
                      No właśnie najbardziej chodziło mi o tego "ziomalca" wink
                      I z żalem wielki, ale Dionizy odpada po raz drugi i chyba już nie należy liczyć na jego powrót wink

Imiona zakończone na -Y podobaja mi się. Tylko nie chciałabym, aby się rymowały z imieniem pierwszego syna. Ja wiem, że dzieci to nie komplet mebli, nie muszą imiona do siebie pasować, ale jednak Ignacy i Bonifacy np. to brzmi komicznie. Chociaż Boniuś mi sie podoba, nie nadam jednak tego imienia drugiemu synowi.
                      Oj, chyba będzie Ludwik wink
                      Synuś ma się niedługo urodzić - termin za 3 tygodnie, więc powoli trzeba się decydować. Ja wiem, że powinniśmy nadać imię, które nam się podoba, a nie komuś, tylko, że nam się dużo podoba, dlatego prosimy innych o radę wink
                      • dalenia Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 28.02.11, 16:54
                        Ludwik jest super. Ludwiś i Ignaś - dla mnie świetnie. Popieram! smile
                      • gaudencja Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 01.03.11, 23:38
                        A czy nie macie imion ciekawych rodzinnych do wykorzystania?
                        • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.centertel.pl 02.03.11, 13:20
                          Ciekawe imiona rodzinne?
                          Był - Ignacy wink
                          No i mój tata - rozważany Władysław.
                          Poza tym same "takie sobie".

A jeszcze wymyśliłam Gromosława wink Może pobije Ludwika? Co sądzicie o tym imieniu?
                          ja wiem, że już macie mnie dość, ale może podrzucicie cos podobnego do tego Gromka? wink
                          • dalenia Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 02.03.11, 17:17
                            Władysław podoba mi się na równi z Ludwikiem. Oba tak samo dobrze brzmią dla mnie z Ignasiem. No, może nieco lepiej Ludwiś smile

Gromosław zupełnie mi się nie podoba. Dla mnie to jednak "hardcore imienniczy" (coś jak Eustachy). Nie przepadam generalnie za "-sławami", co więcej - mam kolegę o nazwisku "Gromek", więc tylko z tym mi się to kojarzy. No i uważam też, że jednak za bardzo odstaje od Ignacego.
                            • Gość: tata Gromka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.dyn.optonline.net 07.08.11, 14:35
                              Moj syn ( 6 lat) ma na imie Gromoslaw. Na co dzien mowimy do niego Gromek lub Gromus. Nikt sie z niego nie smieje bo mieszkamy w Ameryce a amerykanie bardzo ladnie wypowiadaja imie Gromoslaw (to l z kreska joz im podaruje) lub Gromek.
                          • gaudencja Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 03.03.11, 00:10
                            Gromisław to prawidłowa wersja tego imienia; mimo to odradzam. Tu jest lista dość dobrych imion w przytłaczającej większości autentycznie staropolskich:
                            pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%99skie_imiona_s%C5%82owia%C5%84skie
                            Może np. Cieszymir Malec? Radomił Malec?
    • betelguese Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 25.02.11, 14:14
      Dyzio Malec to bardzo sympatyczne i fajowe połączenie ale w moim odczuciu - dla małego chłopca, takiego góra powiedzmy...do podstawówki.
      Z imieniem Dionizy jestem bardzo osłuchana i kojarzy mi się naprawdę bardzo miło, bo tak miał na imię mój wychowawca i nauczyciel matemetykismile I mimo, że był facetem koło czterdziestki - na pytanie: "z kim masz matme?", odpowiadało się: "z Dyziem". Nie wiem, jak będzie w przypadku Waszego synka ale jest duże prawdopodobieństwo, że ten Dyzio, Dyziu, Dyziek już na zawsze z nim zostanie. A Doniek to bardziej chyba na Donata się woła albo na Donalda? Zresztą czy będzie miał na imię Dionizy czy ekhm... Jakub - to i tak pełni inwencji kumple mogą mówić na niego np. "Malcu".

PS. Jak się szybko wypowie Dyzio Malec to słyszy się: Dy Ziomalecsmile How sweetsmile
      • gaudencja Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 25.02.11, 21:29
        W moim odczuciu znacznie większa jest szansa na bycie wołanym po nazwisku w przypadku dziecka o popularnym imieniu.
    • Gość: MamaWinka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.11, 16:15
      Witaj Manszetka

Popieram wybór Dyzia ! Myślę, że też już jesteś do niego przekonana, ale mam propozycjęsmile jest to imię mojego syna - Wincenty. Mnie się ogromnie podoba, więc może Wam też przypadnie do gustu?
      • uwierz_mirando Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 25.02.11, 18:23
        Jeśli chodzi tylko i wyłącznie o wrażenie foniczne, to moim zdaniem Dyzio Malec brzmi w porządku, nic tu się nie "gryzie", nie zlewa, nie szeleści itd. wink
    • Gość: klaudia Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.mmj.pl 27.02.11, 17:47
      wydaje mi się że powinnaś wybrać takie imie jakie podoba się tobie a nie innym bo to będzie twój dzidziuś ja od samego początku czułam że to będzie chłopczyk i już w 6 tyg ciąży dałam mu na imie franciszek i 14 pazdziernika urodziłam syna i tak też się nazywa jest kochany a imie do niego pasuje pozdrowienia
    • Gość: Marta Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.biznesdsl.etel.pl 02.03.11, 16:11
      polecam imię Fabian. Tak ma na imoę mój synuś smile
    • betelguese Co do Ludwika 03.03.11, 12:51
      Coś mi się widzi, Manszetko, że ten Ludwik u Ciebie tak bez przekonania. Powiem szczerze, że Ludwik to dla mnie płyn do mycia naczyń, no i imię przepraszam, że to powiem ale... jak dla starego chłopa. Za żadne skarby świata nie nazwałabym tak swojego synka. Gromosław czy Gromisław - dont dułyt! A jak Ci się podoba imię Witold? Witold Malec, hmm?smile
      • Gość: manszetka Re: Co do Ludwika IP: 31.60.53.* 03.03.11, 15:44
        Ludwik - nie no, podoba mi się smile

Jeśli chodzi o Gromosława/Gromisława - podoba mi się bardziej w wersji z O. Może taki też istniał, tylko nie był zapisany, jak Ludosław? wink A czemu odradzacie?
        Dla mnie to akurat nie jest hardkor imienniczy. Mało popularne, owszem, ale żeby aż tak? wink Dla mnie hardkor to jest np. Dzierżykraj albo Pafnucy.
        A zdrobnienia jakie fajne: Gromek, Gromuś, Gromko, Gromcio, Gromyk. I nastoletni: Gromo, Grom. Budzi respekt wink Nie jest na pewno zniewieściałe ani niepoważne.
        • gaudencja Re: Co do Ludwika 03.03.11, 19:31
          Być może istniał, ale nie był notowany - dla mnie oznacza to, że nie nadałabym takiego imienia, ale Ty możesz akceptować tę formę. Natomiast osobiście myślę, że biorąc pod uwagę znaczenie Twojego nazwiska należy unikać zbyt wyraziście szumnych imion.
          • uwierz_mirando Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 03.03.11, 21:41
            Mnie Gromosław brzmi jakoś tak groteskowo. Zdrobnienia fajne, ale pełna wersja zdecydowanie za ciężka, zwłaszcza do nazwiska Malec. Z jednej strony Grom, a z drugiej Malec wink
            • gaudencja Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 03.03.11, 23:13
              O, to to.
              • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.centertel.pl 04.03.11, 15:26
                O cholercia, o tym nie pomyslałam uncertain
                Znowu nazwisko uncertain

No to chyba zostaje nam Ludwik. no chyba, że jakies staropolskie fajnee znajdę jeszcze. Idę przeszukiwać wikipedie wink
    • betelguese Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 04.03.11, 15:47
      Może spróbujmy jeszcze w tym łacińskim kluczu pogrzebać nieco, a nuż serce zabije mocniej do któregoś z tych oto:
      Emilian, Florian, Julian, Oktawian, Remigiusz. Jest jeszcze Lucjan ale mi się zaraz dziadek Lucek z "M jak miłość" przypominawink Rozumiem, że Witolda pogrzebałaś? Mało on był łaciński, wieeemsmile Przychodzi mi do głowy jeszcze taka jedna szalona myśl ale skoro trwa burza mózgów - to rzucam i ten pomysł: Fryderyk. Wiem, że tak ma Ignaś na drugie ale przecież zazwyczaj to drugie imię w papierach tylko stoi? smile To już jakby Was tak przycisnęło, że ni du du;D
      • Gość: mi Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.11, 16:55
        Florian, Lesław, Cyprian,
      • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.11, 00:50
        Dziękuje za kolejne propozycje.
        Emilian - nawet fajne, ale kojarzy nam się z Emilianem kamińskim, a my z mężem ni elubimy tego aktora (mąz go nawet bardzo nie lubi);
        , Florian - zbyt kwiatowe wink
        , Julian - niezbyt nam się podoba
        , Oktawian - ładne, ale ni emamy pomysłu na zdrobnienia
        , Remigiusz. - ładne, ale na sz sie kończy, więc w połączeniu z nazwiskiem nie może być.
        Witold i Lucjan nam sie nie podobają
        Fryderyk - ładne, ale obawiamy się, że na syna będą wołać Frycek - cycek wink

O Lesławie tez myślimy. To jest całkiem fajna propozycja.
        Ze staropolskich spodobał nam się jeszcze Miłowit
        Dobiesław i Sobiesław też nieglupie, tylko zdrobnienia chyba nie bardzo jednak...
        No i nad tym Ludomirem debatujemy zamiast Ludwika
        Ciężki orzech do zgryzienia, a i ja juz też coraz cięższa; powoli już mam dosyc tego wybierania... uncertain
        Na razie Ludwik chyba prowadzi. Chyba.
        W każdym razie dziękuję za propozycje smile

• gaudencja Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 06.03.11, 12:43
          ...z tym, że Lesław to już XIX-wieczny neologizm, że hej. Jest to próba dorobienia ex post pełnej formy do Leszka. Tylko że Leszek to chyba jednak pierwotnie Lestek, Lestek jest od Lstek, a Lstek to zdrobnienie od pełnej formy imienia w rodzaju Lścimir, Lścisław. Jak zatem widać, Lesław to czysty wymysł.
          Miłowit świetny, a od Dobiesława zdrobnienie Dobek bardzo mi się podoba i nie widzę w nim nic "nie bardzo".
          • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.centertel.pl 07.03.11, 15:52
            Wiem, że Lesław jest sztucznym tworem, ale mnie to nie przeszkadza, bo brzmi ładnie wink
            Zastanawiałam się też nad Lechosławem i Leszkiem, zobaczę, co mąż na to.
            Zdrobnienie Sobek nie podoba mi się. Przecież sobek oznacza samoluba.
            Pogadam z mężem na temat Dobiesława.
            A Miłowit to pasuje do Ignacego? No i wtedy to chyba musielibyśmy zmienić drugie imię, bo Miłowit Edward to chyba do siebie nie pasują?
            Aha, i odpadł Ludomir i Ludomił. Nie jestem przekonana do brzmienia tych imion. Wolę Ludwika.
            • quasi.modo Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 07.03.11, 17:46
              Muszę powiedzieć, że zupełnie nie rozumiem waszych obiekcji co do pasowania wymienionych imion do Ignacego. Moim zdaniem pasują wszystkie. A że są może trochę od innego szablonu, to wg mnie tylko na plus dla zestawu.

To tyle jeśli chodzi o zachęcanie do słowiańskich imion, bo ze wspomnianych nie podoba mi się żadne. No może oprócz Leszka, ale tu nie wiem, czy z nazwiskiem dobrze współgra.

Ze słowiańskich wolę takie bardziej osłuchane, np. Kazimierz, Bolesław, Bronisław, Jaromir.
              • quasi.modo Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 09.03.11, 17:19
                Doczytałam, że nazwisko jest Malec.

Leszek Malec jak najbardziej OK.
            • Gość: Dobek Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.icpnet.pl 31.03.11, 18:07
              Witaj, przepraszam, że sie wtrącę. Na imie mam Dobiesław. Bardzo lubie moje imie i nie wyobrażam sobie miec na imie inaczej. smile Ze zgroza myslę, że mógłbym mieć imie jak miliony innych ludzi wink. Musze jednak przyznać, że dziciństwo i hmm.. wczesna młodość były dość trudne. Ciągłe tłumaczenie i powtarzanie 1000 razy imienia przy przedstawianiu, rózne przekręcenia (dobek - bobek itd) doprowadziły do tego, że często przedstawiałem sie najrózniejszymi imionami tylko nie wlasnym. Do dzisiaj, nie powiem bywaja jeszcze problemy, ale dzisiaj mam do tego dystans i nieźle sie bawię smile. Z innej strony musze przyznać, że zdarzało mi sie doświadczać zainteresowania płci przeciwnej, które to zaczynało sie od zainteresowania imieniem wink.
              Pamietaj, że dajesz dziecku imie na całe życie. Imie Dobiesław z pewnościa sprawi, że będzie to wyjątkowy człowiek wink. Z kolei moje doświadczenia z dzieciństwa chyba nie dotkna Twojego syna gdyz dzisiaj dzieci przyzwyczajone są do róznorodności imion i pewnie Dobiesław nie będzie robił aż takiego wrażenia. Ja w każdym razie polecam smile
        • dalenia Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 06.03.11, 14:46
          Z wymienionych przez Ciebie imion bardzo podoba mi się Sobek-Sobiesław, ale jakoś nie widzę go przy Ignasiu. Nadal jestem za Ludwikiem!
          • Gość: inna Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.231.52.174.koba.pl 07.03.11, 19:33
            Nie wiem czy Manszetko czytałaś wcześniej. Wkleję jeszcze raz:
            Tak się składa, że moi znajomi mają na nazwisko Malec: i jest tam Leszek Malec, Witold Malec, Damian Malec, Franciszek Malec, Stanisław Malec (wymieniłam trzy pokolenia)

Leszek Malec jest zadowolony ze swojego imieniasmile więc sądzę że to dobry zestaw
            • Gość: manszetka Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: 31.60.245.* 09.03.11, 16:23
              Inna, dziękuję. Akurat z tych imion, które podałaś, żadne jakoś szczególnie nie przypadło mi do gustu.
              jeśli chodzi o Miłowita, to Betelguese zasiała trochę wątpliwości...

Za parę dni mam urodzić... Będzie albo Ludwik albo Władysław. Trzeba się będzie w końcu na coś zdecydować wink
              na pewno poinformuję, jakie imie w końcu wybraliśmy
              dzięki za wszystkie odpowiedzi
              • quasi.modo Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 09.03.11, 17:20

> Będzie albo Ludwik albo Władysław.

Mi bardziej podoba się Władysław. I to zarówno solo, jak i w zestawieniu z nazwiskiem.
                Ale Ludwiś też ciekawy smile
              • Gość: motylek Re: Pomóşcie wybraÄ? imiÄ? dla chĹ?opca IP: *.plusgsm.pl 31.03.11, 18:17
                jezeli zalezy Ci na tym,zeby dziecko nie mialo przezwiska,to nie nazywaj go Ludwik. To imie za bardzo kazdemu sie kojarzy z plynem do mycia naczyn.
                • dalenia Re: Pomóşcie wybraÄ? imiÄ? dla chĹ?opca 31.03.11, 19:08
                  Gość portalu: motylek napisał(a):
                  > jezeli zalezy Ci na tym,zeby dziecko nie mialo przezwiska,to nie nazywaj go Lud
                  > wik.

E ... Jeśli jej zależy na tym, żeby dziecko nie miało przezwiska, to niech najlepiej w ogóle go nie nazywa (przecież jest Ania-Bania albo Michaś-Kichaś). Pod żadnym pozorem niech dziecko nie będzie chude (zostanie "szczapą", albo "patykiem"), grube też nie ("beczka"). Nigdy, przenigdy żadnych okularów (wiadomo, "okularnik" albo nawet "ślepy"). Jeszcze dobra rada dla Manszetki - pilnuj aby się nie uczyło zbyt wiele! Bo, nie daj Boże, ktoś by go nazwał "kujonem"!

A swoją drogą, Motylku - uważasz, że za Ludwikiem będą wołać "płynie-do-mycia-naczyń"?
    • betelguese Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 07.03.11, 21:19
      Miłowit...hmm, pewnie będziecie go zdrabniać Miłek a on będzie bez końca prostował, że nie, to nie od Miłosza tylko od Miłowita. Zresztą, jak myślisz, fajnie się czuje facet na którego mówią Miłek? Nie wiem, może nie mam racji, może się czuje wtedy hipermęskosmile A tak z innej mańki to w kapeli Afrokolektyw jest pewien Miłosz, który ma ksywkę "Miły"smile A Miłowita mogliby też na Witka przemianować niechcący...
    • Gość: karina Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca IP: *.251.138.98.threembb.ie 13.03.11, 23:31
      a moze tak Joakim ze szwedzkiegosmile
      • uwierz_mirando Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 14.03.11, 00:20
        Miłowit podoba mi się smile Tylko Miłowit Malec, Miłek Malec... jakoś nie pasuje. Jestem za Władysławem.

Gość portalu: karina napisał(a):

> a moze tak Joakim ze szwedzkiegosmile

A po co, skoro istnieje Joachim.
        • dalenia Re: Pomóżcie wybrać imię dla chłopca 14.03.11, 14:44
          Jak to po co? Żeby było bardziej "trendy" i "cool". No i żeby dzieciak nie miał kłopotu za granicą - wiadomo, to "ch" może być różnie czytane. Poza tym, a nuż kiedyś wyjedzie do Szwecji i będzie miał problem z głowy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.