Dodaj do ulubionych

braciszek Bruna

05.03.11, 16:13
Mama Polka ,tato Niemiec,mieszkają w Norwegii.Macie jakieś propozycje?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: braciszek Bruna 05.03.11, 16:40
      Albert, Edgar, August, Emil, Edmund, Emanuel, Erwin, Ewald, Fabian, Filibert, Florian, Gabriel, Gilbert, Guntram, Hubert, Ingolf, Joachim, Jonatan, Julian, Kilian, Klemens, Konrad, Lambert, Leopold, Linus, Ludolf, Oswald, Otmar, Roger, Stefan, Walter, Wendelin, Werner, Wilhelm, Wolfram.
      • innuit Re: braciszek Bruna 05.03.11, 17:04
        olaboga, ależ możliwości,dzięki Gaudencjo!
        zaraz przekazuję zainteresowanym.Sama wybrałabym Edmunda,Floriana albo ...Mirona.No i oczywiscie Stefan,najpiękniejszy topielec świata.
      • quasi.modo Re: braciszek Bruna 08.03.11, 11:41
        Gaudencja podała mnóstwo dobrych imion. Od siebie dodam jeszcze następujące, które moim zdaniem pasują zarówno do wątku polskiego, jak i do niemieckiego. Jak to się ma do Norwegii, to nie wiem, ale myślę, że większość da się użyć:

Albin, Alfred, Anatol, Damian, Daniel, Roman, Sebastian, Adrian, Rudolf, Rufus, Ruben, Arnold, Robert, Marian, Waldemar, Jaromir, Norbert, Benon, Olaf, Oskar, Dominik, Igor, Gerard, Adam, Bogdan

Moi osobiści faworyci to: Joachim, Florian, Damian, Linus, Albin, Anatol, Leopold (nie nadam, bo brat zarezerwował). Podoba mi się również Roman, ale walczę trochę z nieciekawymi skojarzeniami.
    • wyczyny Re: braciszek Bruna 05.03.11, 17:25
      może jeszcze Daniel, Dominik, Tobiasz, Samuel, Marceli
    • froobek Re: braciszek Bruna 05.03.11, 22:36
      Chyba Brunona...?
      • dalenia Re: braciszek Bruna 05.03.11, 23:02
        Z tego co się orientuję, to odmiana "Bruna-Brunowi" itp. też jest dopuszczalna.
        • froobek Re: braciszek Bruna 05.03.11, 23:06
          Naprawdę??
          A skąd ta informacja?
          • innuit Re: braciszek Bruna 05.03.11, 23:56
            ale mały ma na imię Bruno, nie Brunon, nie bijcie, nie mój ci on, nie ja imię (imiono) nadawałam.
            • Gość: motylek Re: braciszek Bruna IP: *.plusgsm.pl 06.03.11, 03:44
              proponuje Leon
            • froobek Re: braciszek Bruna 06.03.11, 23:00
              > ale mały ma na imię Bruno, nie Brunon,

Bruno - Brunona - Brunonowi itd.

> nie bijcie, nie mój ci on, nie ja imię (
              > imiono) nadawałam.

Nie bije tylko dlatego, że siedzisz poza Polską chyba.
              Nie Twój Ci on, ale odmieniać ładnie byś mogła... smile
              • dalenia Re: braciszek Bruna 07.03.11, 18:20
                Froobek, ale odmiana Innuit jest równie poprawna, co Twoja. Nie rozumiem więc, dlaczego się jej czepiasz. Ty możesz odmieniać dokładając "n" (ja również tak to robię), ale ona może sobie mówić "Bruna-Brunowi-Brunem". Proszę, tu link.
                • uwierz_mirando Re: braciszek Bruna 07.03.11, 20:02
                  Ale z jakiej okazji w tym wypadku to 'n' na końcu, skoro chłopiec jest Bruno, a nie Brunon.
                  • dalenia Re: braciszek Bruna 07.03.11, 20:08
                    Nie bardzo wiem o co konkretnie pytasz smile Imię Bruno można odmieniać na 3 sposoby, co jest dokładnie opisane w tej opinii Grzeni, którą zalinkowałam.
                    • Gość: P. zadziwiające argumenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 22:21
                      Pan Grzenia twierdzi, że teraz jest to dopuszczalna wersja odmiany, bo takie wyniki pokazała mu wyszukiwarka internetowa i dlatego, że w jakimś serialu tak mówili???
                  • olianka Re: braciszek Bruna 07.03.11, 20:23
                    uwierz_mirando napisała:

> Ale z jakiej okazji w tym wypadku to 'n' na końcu, skoro chłopiec jest Bruno, a
                    > nie Brunon.

Z tej samej okazji, co na historii w IV klasie uczyli o Ottonie III, a nie o Otcie III, a krakowski Uniwersytet Rolniczy nosi imię Hugona, a nie Huga Kołłątaja. Bo tak jest poprawnie, a odmiana Bruna, Iwa etc. to nowy pomysł szalonych językoznawców, którzy dopuszczają rozmaite koszmarki językowe.
                  • aneladgam Re: braciszek Bruna 08.03.11, 11:56
                    z powodów takich, że do niedawna była to jedyna możliwa odmiana
                    Iwo - Iwona - Iwonowi - z Iwonem
                    Hugo - Hugona - Hugonowi - z Hugonem
                    Bruno - Brunona - Brunonowi - z Brunonem

mogłabyś pytać skąd -e- w odmianie "Ignacego", skoro jest Ignacy a nie Ignace
                • froobek Re: braciszek Bruna 09.03.11, 21:57
                  > Froobek, ale odmiana Innuit jest równie poprawna, co Twoja.

Niech sobie będzie poprawna, ale nieładna sad
                  • dalenia Re: braciszek Bruna 10.03.11, 00:10
                    froobek napisała:
                    > Niech sobie będzie poprawna, ale nieładna sad

Tu się z Tobą zgodzę smile Ale co zrobić? Jest poprawna i trzeba się z tym pogodzić. A przynajmniej nie negować jej - bo może sobie niestety istnieć.
                  • quasi.modo Re: braciszek Bruna 10.03.11, 09:21
                    froobek napisała:

> Niech sobie będzie poprawna, ale nieładna sad

A ja mam akurat odmienne zdanie. Ta długa odmiana wydaje mi się sztuczna i jakaś taka "nadęta". Jeśli kiedyś będę mieć syna Bruna (a chciałabym, kwestia przekonania męża), to na pewno tak właśnie (Bruna, Brunowi...) będę go odmieniać.
                    • quasi.modo jeszcze o odmianie 10.03.11, 09:44
                      Przemyślałam to jeszcze.
                      I wychodzi mi, że ta krótka odmiana pełni dla mnie rolę zdrobnienia. I tak wobec osoby mi bliskiej, zwłaszcza wobec własnego dziecka mówiłabym Bruna, Brunowi.
                      Natomiast w sytuacjach oficjalnych faktycznie lepiej pasuje odmiana pełna, a więc np. "przedsawiam Pana Brunona Kowalskiego" a nie "przedstawiam pana Bruna Kowalskiego".
        • annajustyna Re: braciszek Bruna 06.03.11, 11:10
          Niestety jest dopuszczalna sad.
    • abiela Re: braciszek Bruna 06.03.11, 23:09
      Magnus
    • Gość: niki Re: braciszek Bruna IP: *.adsl.alicedsl.de 07.03.11, 20:02
      Maksymilian, Hugo, Leon, Adam,....
    • Gość: Ert Re: braciszek Bruna IP: *.cable.smsnet.pl 08.03.11, 09:23
      Eryk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.