fiszki 11.03.11, 11:10 Wczoraj się dowiedzieliśmy, że czekamy na drugą córeczkę, siostrę Igi. Będzie miała na imię Blanka, zachwyciło nas to imię. Napiszcie, proszę, jak odbierane jest to imię, czy je jakoś zdrabniacie, jak podoba się waszym córkom, jak się nosi. Zdania nie zmienimy, imię już wybrane, ale ciekawa jestem waszych doświadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
solveiga1 Re: do mam Blanek 11.03.11, 13:07 My tez przy pierwszej coreczce od poczatku wiedzielismy, ze bedzie miala na imie Blanka Nigdy nie spotkalam sie ze zlym odbiorem tego imienia. Jestesmy rodzina polsko-francuska i we Francji tez nigdy nie bylo z tym klopotu. Zazwyczaj mowimy po prostu Blanka, ale zdrobnienia tez sa w uzyciu: Blaneczka, Blania, Blank, Blanquita, Blanquichita, czasem z francuska Blanche ale sama zainteresowana za ta forma nie przepada Odpowiedz Link Zgłoś
zum.zum.zone Solveiga - pytanie - off topic 11.03.11, 14:09 Solveiga, mam pytanie: jak Francuzi wymawiaja imie Twojej corki? Blanka (jak po polsku), Bląka, Blanche? Jezeli wymawiaja jak po polsku, to czy sprawnie poszlo wdrozenie tej wymowy? p.s. Fiszki, przepraszam : ) Imie sliczne, ja wlasnie wczoraj wieczorem pytalam tu na forum o Blanke i Bianke. Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Zum.zum.zone 11.03.11, 20:10 Francuzi mowia oczywiscie przez ą z akcentem na ostatnia sylabe (Bląkà, wymagnanie od nich wymawiania "an" i akcentowania przedostatniej sylaby byloby jednak zbyt wielkim wymaganiem Z reszta ja jakos specjalnie nie naciskalam na polska wymowe, wystarczy, ze jest polska pisownia, przez "k", i ze nie jest to Blanche. Sama zaintersowana wymawia tez roznie swoje imie w zaleznosci od tego czy mowi po francusku, czy po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szania Re: do mam Blanek IP: 46.21.219.* 11.03.11, 14:40 Jestem mamą Blanki - odkąd pamietam zawsze byłam zachwycona tym imieniem. Zdrobnień jest wiele (Blaniuszka, Blanusia, gdzieś słyszałam nawet Blanczysława ) ale wg mnie imię to nie wymaga zdrobnień i raczej ich nie stosuję. Reakcje otoczenia- zwykle bardzo pozytywne wśród młodych osób, czasem zdziwienie wśród leciwych pań. Często spotykam się z reakcją - jakie śliczne imię, jak będę mieć córkę to też tak ja nazwę. Imię bardzo melodyjne, dźwięczne,sympatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b. wypowie sie Blanka IP: *.centertel.pl 14.03.11, 20:50 Ja wlasnie mam tak na imie,mam 28 latjako dziecko nie cierpialam tego imienia wsrod tysiaca An,Kas,Magd...teraz nie zaluje ze tak mam na imie.Reakcje otoczenia bardzo pozytywne. Odpowiedz Link Zgłoś