dalenia 18.03.11, 21:33 Co sądzicie o Ingrydzie- polskiej wersji znanej większości Ingrid? Mnie się całkiem podoba - Ingrysia, Grysia, Inga, Iga ... Fakt, jest twarda, ale mnie podobają się niektóre takie imiona w stylu Ingrydy czy Gertrudy. Swojej córki bym tak raczej nie nazwała, bo jest wiele ładniejszych dla mnie imion. Ale kto wie, gdybym nadawała imiona z kalendarza, to może moja córka urodzona 2 września byłaby właśnie Ingrydą Jak Wam się podoba? No i ile jest Ingryd w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: logo Re: Ingryda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 21:58 Piękne Na Śląsku spotykane. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Ingryda 18.03.11, 22:17 w ogóle mi się nie podoba, w przeciwieństwie do Ingrid (oczywiście nie w Polsce ) Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Ingryda 19.03.11, 17:27 Niezbyt mi się podoba. Rymut odnotowuje 339 kobiet o imieniu Ingryda, 533 o imieniu Ingrida, a także 701 o imieniu Ingrid. Najwięcej nadań w latach czterdziestych i pięćdziesiątych. Są też po kilka sztuk (podaję w mianowniku): Ingrada, Ingred, Ingreda, Ingried, Ingrit, Ingrita, Ingryd, Ingryt, Ingryta. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ingryda 19.03.11, 18:40 O, czyli jednak trochę Ingryd jest - podejrzewam, że większość ze Śląska. Niezła jest Ingried Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logo Ingried IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 22:58 Pewno jakiś milicyjny komendant tak wydumał w 1945roku... wtedy była taka dzika fala polonizacji imion i nazwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Ingryda 22.03.11, 23:20 dalenia napisała: > O, czyli jednak trochę Ingryd jest - podejrzewam, że większość ze Śląska. Zgadza się Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Ingryda 20.03.11, 14:36 mnie sie nie podoba - nie lubie imion na sile spolszczanych wole Ingrid, Inge, Ige pozdrawiam Kwiecienka Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Ingryda 20.03.11, 16:52 Mnie się nie podoba, nie w takiej formie. W rodzinie mam jedna Ingride, urodzona w latach 50-tych. Wg. mnie, najlepiej "wygląda" Ingrid, tyle, ze nie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna Re: Ingryda IP: *.231.50.233.koba.pl 20.03.11, 18:06 Mi także nie przypadła do gustu. Zbyt twarda. Lepsza Ingrita lepiej brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Ingryda 07.01.16, 19:03 Czy ktoś się może orientuje, od kiedy to imię jest notowane w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Ingryda 08.01.16, 23:44 Podoba mi sie Ingrid i Ingrita, Ingryda za twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ingryda 09.01.16, 14:59 W średniowieczu jej nie było. Późniejszy materiał jest dużo słabiej opracowany, nie tak kompleksowo. W Tekach Dworzaczka nie ma. W Rymucie jest w formie Ingrid nadanie sprzed 1920 r. (musiała to być osoba nadal żyjąca w 1994 r.), Ingrida oraz Ingryda - w latach 20. XX wieku, do tego jeszcze mnóstwo innych późniejszych wariacji. Odpowiedz Link Zgłoś