Dodaj do ulubionych

Dobromił?

25.04.11, 15:43
Do nazwiska konczacego sie na ski?

Jak Wam sie to imie widzi? Podoba mi sie nabardziej Jan ale jest taaaaki popularny...
Lubie imiona ze zdrobnieniem takie jak. joanna, asia, magdalena-magda, witold-witek. wylacznie.
zdrobnienie byloby Miłek. Co myslicie?
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Dobromił? 25.04.11, 15:52
      Podoba mi się bardzo. Popieram pomysł nadania.
    • gaudencja Re: Dobromił? 25.04.11, 18:11
      Czemu nie? Jeśli dobrze pamiętam, mieliśmy już jednego Dobromiła na forum. Choć trzeba przyznać, że jest to imię nienotowane w dawnych dokumentach, w odróżnieniu np. od Drogomiła, Miłorada, Miłobora, Miłowita czy innych imion z członem -mił, możliwych do zdrabniania jako Miłek.
      • lilka69 Re: Dobromił? 25.04.11, 18:37
        wlasnie, jest nienotowane! byc moze w tej sytuacji nie beda chcieli zarejestrowac tego imienia?

(moze okaze sie , ze bedzie corka wiec problem imienia odpadnie bo mamy). niemniej wybieram dla syna na wszelki wypadek. jestem zwolennikiem wczesnego wyboru aby sie osowic, przyzwyczaic i ocenic czy faktycznie nam pasuje.

u mnie jest zasada- kto rodzi ten wybiera imie zatem mezowi pasuje wszytko. no, prawie wszystko smile
        • gaudencja Re: Dobromił? 26.04.11, 00:15
          lilka69 napisała:

> wlasnie, jest nienotowane! byc moze w tej sytuacji nie beda chcieli zarejestrow
          > ac tego imienia?

Na pewno zarejestrują. Nie jest obraźliwe i spełnia wszystkie kryteria, jakie powinno spełniac imię w języku polskim.
    • dalenia Re: Dobromił? 25.04.11, 22:00
      Mnie Dobromił nie przekonuje. Podobnie jak zdrobnienie "Miłek" dla chłopca - dla mnie zbyt zniewieściałe. Z kolei bardzo lubię podobnego Dobromira smile

Niemniej jednak uważam, że jeśli się Wam podoba, to powinniście nadać! Nie jest to brzydkie imię, na korzyść przemawia też duuuużo mniejsza popularność niż w przypadku Jana.
    • ronalilly Re: Dobromił? 25.04.11, 22:06
      Wolę Miłosława, zdrabnianego do Miłka smile
      • uwierz_mirando Re: Dobromił? 25.04.11, 22:49
        Dobromiła podoba mi się bardzo, ale Dobromił absolutnie do mnie nie przemawia. Mam taki worek imion męskich, które jakoś mało męsko dla mnie brzmią i Dobromiła bym do niego wsadziła.
    • abiela Re: Dobromił? 25.04.11, 23:48
      Gdybym chciala zdrabniac do Milka, wybralabym inne imie, zaczynajace sie od Mil-, np. Milorada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.