gracekelly17 03.05.11, 23:03 Ale się zdenerwowałam... Mamy już dawno wybrane imię dla córeczki- Matylda. Ok, nie jest popularne, ludzie się dziwią, kręcą nosem ale jak słyszę teksty typu że 'nie chciałabym się tak nazywać', 'a co to za imię', 'kojarzy mi się z gruba ciotką w papilotach' itp, itd to dosłownie zalewa mnie krew. Nie mówiąc już o tym że TE mamy nazywały swoja córkę m.in Noemi albo Julka.... Kurde, jakie to prawo do takich komentarzy? Z drugiej strony boje się że dziecko w jakimś tam czasie wyczuje niechęć do swojego imienia w oczach innych i... I będzie nieszczęśliwe z tego powodu? Braciszek już wie że w brzuszku mieszka mała Matylda, my też tak o Niej mówimy... Kurde..... Czy to rzeczywiście taka kontrowersja żeby dziecku tak dać na imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uwierz_mirando Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 03.05.11, 23:23 gracekelly17 napisała: Nie mówiąc już o > tym że TE mamy nazywały swoja córkę m.in Noemi albo Julka... A to jest miły komentarz? Ja Matyldę uważam za zupełnie normalne imię i nie przejmowałabym się. Zawsze komuś się będzie podobać, a komuś nie. Swoją drogą, szkoda, że wiele osób wsadza Noemi do jednego worka z Nikolą i Dżesiką... Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada85 Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 27.05.11, 21:12 Wszystko się zmieni jak się dziecko urodzi będzie słodkim bobasem i tym samym imię się wszystkim spodoba Moim zdaniem Matylda jest pięknym imieniem i jak będę miała drugą córkę to będzie miała na imię Matylda ewentualnie Blanka. Nasza Laura nie budziła zachwytu wśród rodziny i znajomych. A teraz wszyscy się zachwycają A swoją drogą Noemi też dla mnie jakaś masakra no ale o gustach się nie rozmawia (w końcu) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 03.05.11, 23:31 Jasne, że nie! Matylda, to zupełnie normalne imię, coraz bardziej popularne. Wiem, że takie komentarze mogą być irytujące, ale uwierz - one świadczą tylko i wyłącznie o kulturze wypowiadających je osób. Ja bym się nie wdawała w dyskusje. Ewentualnie rzuciłabym jakąś odpowiedzią i tyle. A najlepiej, powiedziałabym "Wy już imiona dla swoich dzieci wybraliście, teraz pozwólcie zrobić to mnie i łaskawie nie wtrącacie nosa w nieswoje sprawy. Radziłabym też trochę dokształcić się w kwestii imion, a potem wypowiadać się na ich temat.". Naprawdę, nie przejmuj się. Wybrałaś najlepiej, jak mogłaś. Twoja córka przynajmniej nie będzie 4 Julką w klasie. Teraz czekaj do rozwiązania i najlepiej nie wdawaj się w dyskusje na temat imienia wybranego dla córki. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 01:04 Znam małe Matyldy - to naprawdę śliczne imie! Nie przejmuj się i przede wszystkim nie zmieniaj zdania pod wpłyem takich komentarzy! Odpowiedz Link Zgłoś
greeneyedlover Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 07:38 Podpisuje się pod Abiela i Dalenia Nie zmieniaj wyboru, nie poddawaj się opiniom innych i głowa do góry. Bardzo ładne imię A swoją droga, my od paru dni mamy Klare, bynajmniej nie wszystkim się podoba, inni są zachwyceni, ja zaś czuje ze imię do niej pasuje i oboje z mężem cieszymy się z podjętej decyzji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 04.05.11, 07:02 Mała Matylda w moim otoczeniu(W-wa)nie wzbudza żadnych emocji,co najwyżej ktoś powie,że ładne imię.Mama mówi Matysia,Matylka,Matyldka i Mati.Jak dla mnie imię jest ładne oraz niezbyt rzadkie,gdyż coraz częściej je słyszę(place zabaw itp.),ale jeśli tak przejmujesz się komentarzami,lepiej nadaj popularniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.11, 07:25 Aprobaty zbierzesz jedynie TU na forum, na temat wybranego imienia. Mnie również imię Matylda kojarzy się z grubą babką i większość ludzi tez będzie miała takie skojarzenia. Ale to Twoj wybór,calego świata nie uszczęśliwisz. Ps.Uważasz się lepsza od wymienionych przez Ciebie mam Julki i Noemi? Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 09:22 Gość portalu: ewa napisał(a): > Mnie również imię Matylda kojarzy się z grubą babką i większość ludzi tez będzie miała takie skojarzenia. Ale niby dlaczego??? Odpowiedz Link Zgłoś
gracekelly17 Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 10:59 NIE, NIE UWAŻAM SIĘ LEPSZĄ. Po prostu nadanie imienia Noemi ( mnie się podoba) też wiązało się pewnie z komentarzami otoczenia, bo to przecież mało popularne w Pl imię, a Julka jest MEGA popularne ... Chodziło mi tylko o to że te mamy też same podjęły decyzję o nadaniu takiego imienia a mnie teraz krytykują.TYLKO TYLE. Oba imiona mi się podobaja, ale nie chciałabym żeby moja córka była 10 Julką w grupie, a na Noemi mam za zwykłe nazwisko żeby nadać tak oryginalne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 11:34 > Po prostu nadanie imienia Noemi ( mnie się podoba) > też wiązało się pewnie z komentarzami otoczenia, bo to przecież mało popularne > w Pl imię, a Julka jest MEGA popularne ... Chodziło mi tylko o to że te mamy te > ż same podjęły decyzję o nadaniu takiego imienia a mnie teraz krytykują. teraz rzeczywiście jaśniej i jednoznaczniej ja na julki itp alergicznie reaguję, pewnie stąd też moja reakcja na Twoją wypowiedź.... ciekawa jestem, co w końcu zdecydujesz Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 11:55 > Mnie również imię Matylda kojarzy się z grubą babką i większość ludzi tez będzi > e miała takie skojarzenia. Doprawdy? A może niech się większość za siebie wypowiada? Odpowiedz Link Zgłoś
misia_matysia Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 13:55 > Mnie również imię Matylda kojarzy się z grubą babką i większość ludzi tez będzi > e miała takie skojarzenia. Moja Matylda na 3 centylu no ale faktycznie może jej się zmieni na starość Nie znam też tych ludzi o których piszesz ewa. Ja mam Matyldę, imię staje się popularne i jak dla mnie jest zupełnie normalne. Nie wzbudza wielkich emocji w ludziach, jest może mniej popularne niż większość nadawanych imion ale nadal jest to imię znane nawet w pokoleniu prababci naszej córeczki. Nie muszę literować go, ani powtarzać jak ma dziecko na imię. Dla mnie ma same plusy i zawsze odbierałam je dobrze. Do tego jest zrozumiałe za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 10.05.11, 17:38 Gość portalu: ewa napisał(a): > Mnie również imię Matylda kojarzy się z grubą babką i większość ludzi tez będzi > e miała takie skojarzenia. Nie wiem, czy większość ludzi ma takie skojarzenia - nie posuwałabym się tak daleko w rozważaniach. Ja też mam takie skojarzenia, tzn. Matylda zawsze kojarzyła mi się z taką wielką babą - pewnie jest to spowodowane tym, że to imię generalnie jest dość twarde. Ale o dziwo, nie mam takich skojarzeń przy Gertrudzie No i pamiętam, że kiedy znajoma mojej ciotki nazwała córkę Matylda, to cała moja rodzina komentowała, że "to imię dla grubej baby". Także być może coś w tym jest ... Przyznam jednak, że gdyby Matylda była moim ukochanym imieniem, to bym się nie przejmowała tymi skojarzeniami Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 07:37 matko- jaka niechęć??? jaka kontrowersja? imię jak imię, nie każdemu się musi i nie każdemu się będzie podobać nawet julki i zuzie nie każdemu się podobają, bo ja np nimi już rz..... ja nie zauważam negatywnych reakcji na imię mojej córki. teść świrował, zanim Matyldę zarejestrowaliśmy, że co to za imię, nazwijcie dziecko normalnie (!), ale go olaliśmy no ale ja nie z tych, co się głupimi komentarzami przejmują. nie mój problem, że inni "nie widzieli, nie słyszeli" itp, to o nich świadczy, nie o mnie jeśli tak się boisz wychylić, to wybierz imię z pierwszej 10 rankingów. przynajmniej będzie osłuchane i przez "większość" uważane za ładne, bo skoro się tysiącom podoba, to przecież musi być ładne a przy okazji, co masz do Noemi? czyżby kontrowersyjne, "co to za imię", i nie chciałabyś się tak nazywać? Odpowiedz Link Zgłoś
gracekelly17 Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 11:00 NIE MAM NIC DO NOEMI- opisałam to w komentarzu powyżej )) Odpowiedz Link Zgłoś
wredna.zmija Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 09:06 moja 9-miesieczna corka ma na imię Matylda, absolutnie nie żałuje wyboru. Imię jest piękne i uwielbiam mówić do swego dziecka per Matylu. No ale ja mam w tyle przewracanie innych oczami jeśli takowe się zdarza. Wiesz, mnie sie np bardzo źle kojarzy Kasia bo znałam taką jedną ... Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 09:21 Domyślam się, że takie komentarze potrafią być dołujące. Pociesz się tym, że na każde, naprawdę każde imię można kręcić nosem. A jak ktoś uważa, że jego zdanie jest wyrocznią mądrąści, to będzie tak robił, chociażbyś córeczkę nazwała Anią lub Julką właśnie. Bo a to zbyt wymyślne, a to zbyt popularne, a to jak dla starej baby, a to brzydkie, a to za słodkie, a to za twarde... Musisz być twarda jak stonka. Albo powiedz nawiedzonym koleżankom, że pod wpływem ich oświeconych rad zmieniłaś zdanie i mała będzie nazywała się np. Heidi, albo tak, jak nazywają się ich pociechy. A na następny raz po prostu zbądź pytania stwierdziwszy, że jeszcze się zastanawiacie, albo że mąż wybiera. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 09:43 znam Matyldy małe i duże. Świetne imię, nie masz się czym przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
chce_bobo Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 09:48 wiesz co to jest asertywnośc? Ile masz lat, jesteś małoletnią mamą? hihi Bo dojrzałej kobiecie naprawdę nie przystoi denerwować się takimi pierdołami. wybrałaś dziecku imię, które WAM SIĘ PODOBA a nie żeby mu zrobić na złość czy zaszkodzić. Na boga, co za durne komentarze: 'nie chciałabym się tak nazywać', 'a co to za imię', 'kojarzy mi się z gruba > ciotką w papilotach' Mi się Matylda kojarzy z krową Matyldą z bajki i co z tego? I tak byla na liscie imion do nadania, zdecydowalismy się jednak na KLarę. Ale MAtylda zawsze będzie u mnie wysoko, to świetne imię !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chce_bobo Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 09:52 acha, moi znajomi na imię Klara reagują w większości pozytywnie, ale też trafiły się "perełki" Natomiast moi rodzice do niedawna wciąż dopytywali "kiedy w koncu wybierzemy normalne imię bo przecież klara to tylko taki pseudonim, chwilowy" myślisz, ze mnie to wzruszylo albo zniechęciło? NIEEEEEEEE! Odpowiedz Link Zgłoś
gracekelly17 Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 11:04 Dzięki wielkie za Wasze wpisy. I jak już wcześniej napisałam ABSOLUTNIE NIC nie mam do imienia Neomi albo Julka. Wytłumaczyłam się w komentarzu wcześniej. Moje wątpliwości dotyczą jedynie traktowania dziecka przez otoczenie skoro teraz taka niechęć do samego imienia...No ale beda się musieli przyzwyczaić. )) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
grecka_pszczola Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 11:42 Matylda jest świetna! To jedno z moich ulubionych imion! Nie rozumiem, dlaczego mamy się komukolwiek tłumaczyć z imion, które nam się podobają/nadajemy swoim dzieciom. Ciekawe, czy mamy popularnych Julek i Jakubów się komuś tłumaczą? Pyta ich ktoś ''A dlaczego takie popularne?'' Gdy mówię, jakie imiona mi się podobają, ludzie też bardzo dziwnie reagują, ale ja mam to daleko w nosie. Mówię tylko twardo, że mnie się podoba i nic tego nie zmieni i jest spokój. Głowa do góry, nadawaj imię śmiało i nie przejmuj się ludźmi! Odpowiedz Link Zgłoś
badziul Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 11:44 przede wszystkim się nie przejmuj. Ja przerabiałam tzw. "głupie komentarze" (nawet od własnej mamy) kiedy zawiadomiliśmy jakie imię będzie nosić nasza córka. I co? Po pięciu latach nie dość, że każdy się osłuchał a babcia we wnuczce zakochana już pewnie zapomniała jak to kiedyś było. A dodatkowo (co nas cieszy) otoczenie przyzwyczaiło się do dość nietypowego zdrobnienia - tak więc nasza Minia pozostanie nią chyba jeszcze długo Jak już kiedyś pisałam imię MUSI się Wam podobać i nikomu nic do tego . Toczka. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agneska88 Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 11:46 Mam koleżankę Matyldę i nienawidzi swojego imienia Ciężko wybrać imię i miałam juz wybrane ale mnie też dręczą że nie takie, że może inne.....brrr a poród już niedługo Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 11:53 Nie umiesz odpowiedzieć tak, żeby w pięty poszło? Jak Ci jakaś Kasia mówi, że nie chciałaby mieć na imię Matylda, to powiedz: "Matylda jest ok, można mieć gorsze imię, np. Kasia". Mnie raz ciotka męża powiedziała, że imię, które planujemy dla córki jest takie i owakie, będą dziecko przezywać i może byśmy się jeszcze zastanowili i dali Marysia (imię tej ciotki). Skrzywiłam się, powiedziałam, że Marysia jest wstrętne i na pewno bym go nie dała. Zaraz przeprosiłam, udając, że wyleciało mi z głowy, że ciocia właśnie to imię nosi. Więcej się w temacie nie odezwała. Co to w ogóle za zwyczaj krytykowania imienia, które wybrali rodzice i proponowanie w zamian czego innego. Niech sobie każdy nadaje własnym dzieciom, a nie czepia się cudzych. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 12:25 w ciąży to łatwo się zdenerwować na byle co no bo to jest byle co co Cię obchodzą takie komentarze? ja osobiście Matyldy nie uwielbiam, ale jeśli koleżanka mi mówi że tak nazwie córeczkę, to przecież nie będę jej od tego odwodzić, jej sprawa. kiedy się wahałam między dwoma imionami dla córeczki, na moim forum rówieśniczym jedna dziewczyna tak zjechała jedno z nich, że przekonała mnie ostatecznie, że nadamy właśnie to i już Odpowiedz Link Zgłoś
malga.p Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 12:29 A mnie dziwią takie rekacje ludzi na imiona: Matylda, Kornelia, Klara... W końcu to całkiem normalne imiona i w dodatku bardzo ładnie brzmiące. Tak na marginesie dodam, że mój brat nosi zagraniczne imię, jednak na szczęście nigdy nie spotkaliśmy się z krytyką ze strony innych (jedynie tu, na forum). Tym bardziej dziwią mnie przykre komentarze pod adresem Matyldy. Odpowiedz Link Zgłoś
lillaj Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 12:37 To imię mojej córki, więc nie będę obiektywna. Dla mnie najpiękniejsze na świecie Bardzo pozytywnie odbierane (jak dotąd). Moje skojarzenie: Matylda z Leona Zawodowca, bynajmniej nie gruba ciotka w papilotach. A poważnie opiniami innych nie przejmowałabym się w ogóle. Niestety staje się coraz bardziej popularne Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 13:56 jak dla mnie Matylda jest w porządku Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 04.05.11, 14:46 Matylda to bardzo ladne imie. Znam dwie male Matyldy, jedna piecioletnie duga niepelna roczna. Nadawaj smialo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.11, 13:32 Nie przejmuj się: Matylda to piękne imię, coraz częściej je się spotyka i ludzie nie będą się dziwić jak je usłyszą, a nawet jak ktoś się zdziwi to świadczy to źle o jego kulturze a nie o imieniu. Jak obcy ludzie nazwą dziecko nawet Hermenegilda (była taka niedawno w Witaj na świecie) czy Biruta (wątek na forum) to ich sprawa i nawet jak ich spotkam to nie będę w żaden sposób tego wyboru komentować, chyba że ktoś sam o to poprosi. Tak samo nie mówię spotkanym matkom Julii czy Jakubów: "ale oklepane imię", bo im się ono podobało i to ich ewentualne zmartwienie, że jest popularne aż do przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 09.05.11, 14:10 Sorry, Matylda to tak modne imię, że raczej za chwilę będziesz miała odwrotny problem... Odpowiedz Link Zgłoś
gracekelly17 Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 09.05.11, 14:19 Dziękuję Wam bardzo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 no przepraszam... 09.05.11, 15:56 ale ty sie odzajęcz od Noémie i od Julii. Pierwsze to piekne hebrajskie imie a drugie pochodzenia rzymskiego. W dodatku oba maja piekne znaczenia. Zdaje sie, że Noémie pomerdała ci sie z Nikolą, a Julii sie dostało za popularnosc. Tobie sie podoba Matylda a im nie, maja prawo, podobnie jak ty masz prawo srednio lubic "ich" imiona. A w ogóle, to Matylda to nie jest jakies imie z kosmosu, ot normalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Noemi IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.11, 17:32 Mąż biblijnej Noemi nazywał się Elimelek - równie piękne hebrajskie imię. Oboje zresztą bardzo głodowali i ogólnie mieli ciężkie życie... Odpowiedz Link Zgłoś
gracekelly17 Re: no przepraszam... 09.05.11, 21:26 Jakbyś przeczytała wszystkie moje wpisy to byś zrozumiała/zrozumiał co mam na myśli..... Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Matylda - niepopularne??? 09.05.11, 16:57 Na szybko naliczyłam 5 Matyld w wieku 0-4 lata w najbliższej mojej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 09.05.11, 18:12 Po co w ogole mowisz, jakie imie planujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
gracekelly17 Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 09.05.11, 21:27 No właśnie już przestałam mówić.... Odpowiedz Link Zgłoś
north-man Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 10.05.11, 16:20 gracekelly17 napisała: > No właśnie już przestałam mówić.... Daj spokój. Wybrałaś córce fantastyczne imię. Chwal się Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 10.05.11, 22:43 Dla mnie Matylda jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzanna2008 Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... IP: *.tktelekom.pl 12.05.11, 11:48 Ostatnio byłam na większym spotkaniu rodzinnym (wesele) no i oczywiście musiałam odpowiadać na serie pytań typu jak się czuję, jaka płeć, czy imię już wybrane. Gdy obwieszczaliśmy rodzinie, że chcemy nadać córeczce imię Klara, większość reagowała zdziwieniem i negatywnym komentarzem. Popsuli mi tylko humor i zrobiło mi się przykro Na razie nie zamierzam zmieniać imienia, ale jednak znowu się zastanawiam czy to dobry wybór i czy dziecko nie będzie potem cierpieć z powodu imienia. Nadal mi się to imię bardzo podoba i wydaje mi się, że pasuje do małej słodkiej dziewczynki, potem do nastolatki i dorosłej kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
malga.p Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 12.05.11, 13:33 Klara to bardzo ładne imię, tak jak wspomniałaś pasuje do osoby w każdym wieku. Poza tym staje się coraz bardziej popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 12.05.11, 18:18 Zuzanno, nie przejmuj się! Ważne, że Wy czujecie, że Klara to jest piękne imię i że chcecie tak nazwać córkę. Ja bym nie odpowiadała na pytania rodziny - nie ich sprawa. Jak się dziecko urodzi, to się dowiedzą jak ma na imię. Wcześniejsze informowanie o imieniu może tylko sprawić przykrość, jak już sama zdążyłaś zauważyć Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 14.05.11, 17:03 Na forum pełno jest gistorii o tym, jak dziadkowie i otoczenie zaczeło uwielbiać imię dziecka, jak tylko się ono urodziło, mimo że wcześniej komentarze były niechętne. Jedyna rada, jaką zawsze mam, to nie mówić o wybranym imieniu, bo jak się zrezygnuje z własnego typu pod presją otoczenia, to zawsze później się tego żałuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamatyta Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... IP: *.metrolink.pl 26.05.11, 11:54 Mi się imię Matylda kojarzy z piosenką Toma Waitsa, ale niestety komentarze o grubej babie też słyszałam. Poza tym sama czekam na spotkanie z moją Matyldą- już za miesiąc Też się zastanawiałam czy to odpowiednie imię dla córki - już mam Tytusa i te imiona wydają mi się trochę za podobne - ale co tam imię ładne i mam nadzieję że będzie do małej pasowało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edit Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... IP: *.internetia.net.pl 29.05.11, 09:56 oj tak znam te komentarze: "o rany a co to za imię"; "jaaak?!"; "a weź przestań"; Ludzie zachowują się jakby sami mieli piękne imiona. Wszystkim nie podpasujesz i zawsze ktoś będzie kręcił nosem. Taka natura ludzka. Zawsze możesz tak samo reagować na imię tego, który komentuje...działa idealnie...wtedy widać, że ten ktoś zaczyna myśleć. Matylda bardzo fajne imię.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 29.05.11, 18:18 Jeszcze ciąży nie planuję, ale wiem, że trudno zignorować czyjeś komentarze. Grace i Zuzanna-imiona które wybraliście są naprawdę fajne i nie dajcie się! Ja mieszkam w nowym mieście(ponad 600 tys.) od kilku miesięcy i na codzień tak jak i w poprzednim mieście spotykam masę Julek i Wiktorii, ale oryginalne imiona też się zdarzają. Ostatnio spotkałam np. Tymona Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 31.05.11, 16:09 no z imionami to jest jakaś zapaść przynajmniej w towarzystwie w którym ja się obracam ... na ostatnim spotkaniu z małżeństwem także spodziewającym się, po usłyszeniu naszych typów (m.in. Józefina, Apolonia) dowiedzieliśmy się że owa para chce nadać imię: proste i normalne i w sumie to żałuję że rozmawiam z rodziną czy znajomymi o imionach, bo jest to temat strasznie ciężki Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 01.06.11, 09:01 no temat trudny, bo gusta różne, ale naprawdę tak się przejmujecie opiniami innych??? wiem, że hormony itp, ale... ja może mam krótką pamięć, ale nie przypominam sobie żeby mi sen z powiek spędzało to, że się komuś nasze propozycje imion nie podobały. (choć cierpliwość to nie jest moja największa zaleta... ) a niektóre pomysły podobno "kontrowersyjne", wręcz "krzywdzące" były, np Eleonora na Feliksa wybranego dla ewentualnego (chyba tylko wpadkowego ) syna nadal niektórzy reagują niedowierzaniem (czasem wypływa w rozmowach) i co z tego? to co dla mnie ładne, wg innych może być brzydkie, fatalne czy "nienormalne"itp i niech im będzie dla mnie nienormalne jest nadawanie imion ze szczytu rankingów, ale jak ktoś ma ochotę na kolejną Zuzię czy Kubę- jego sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Reakcje innych - to strasznie wkurzające.... 01.06.11, 17:30 no w sumie nie warto sie przejmowac ale jak kolejny raz słyszę argument że dzieci nie będą umiały wypowiedzieć: Eleonora (jakby moje dziecko przez 40lat miało siedzieć z 4latkami w piachu), Apolonia to tak patriotycznie brzmi... Józefina to wiejska Józka i to samo Felicja (Fela) no i tak sie juz zastanawiam czy ja jestem jakas wyrodna matka czy co czy mam jakieś straszne kompleksy i na imieniu dziecka chcę się wybić itp. ale tak myślę że każde wyjście przed szereg najczęściej jest właśnie negowane Odpowiedz Link Zgłoś