Dodaj do ulubionych

Dąbrówka

04.06.11, 19:24
Ostatni wątek o Dąbrówce , jaki znalazłam, pochodzi sprzed 3,5 roku.

forum.gazeta.pl/forum/w,12924,70130698,70138499,Re_Dabrowka.html?fb_xd_fragment#?=&cb=f25b07deeea5146&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=21&ackData[id]=1&width=90
Pomyślałam, że czas założyć nowy. A natchnął mnie do tego fakt, iż właśnie wróciłam z fary (poznańskiej). Odbyły się tam dwa śluby-Joanny i Sławomira(którzy przy okazji chrzcili też córeczkę Zuzannę) oraz Sebastiana i Dąbrówki właśnie. I po prostu musiałam założyć ten wątek. Dąbrówka, pomimo iż jest to zdrobnienie czy tam "nowsza wersja" Dobrawy, w tej formie podoba mi się najbardziej. Podobało mi się już wcześniej, choć w tzw. realu nigdy z Dąbrówką się nie spotkałam. Aż do dziś. Jednak co do nadania miałabym wątpliwości, ale nie powiedziałabym też kategorycznie "nie". A Wy, co o samej Dąbrówce myślicie? Zmykam, bo muszę zakuwać do sesji
Obserwuj wątek
    • moniamech Re: Dąbrówka 04.06.11, 20:05
      Bardzo ladne imie smile nigdy sie z zadna nie spotkalam.. moze gdyby sie podobalo M to bym tak dala corce, ale osobiscie wole imiona, ktore mozna zdrobic w dwie sylaby. a tu jak by bylo? Doba? hihi big_grin
      • uwierz_mirando Re: Dąbrówka 04.06.11, 22:13
        Dla mnie brzmi za bardzo zdrobnieniowo. Dobrawa bardziej mi się podoba. Znam jedną Dobrawę, znajomi mówią do niej Dobi (moim zdaniem średnio ładnie). A z innych "dobrych" imion najbardziej podoba mi się Dobromiła.
        • mama_pa Re: Dąbrówka 04.06.11, 22:28
          Imię podoba mi się bardzo, choć córkę nazwałam prościej (Ida). Jedna Dąbrówka właśnie zaczęła u nas w firmie pracę i sama jestem ciekawa jak to imię sprawdza się "w praniu". Zobaczymy.
    • florianne Re: Dąbrówka 05.06.11, 07:52
      Nie podoba mi się.
      • shilla01 Re: Dąbrówka 05.06.11, 13:31
        Dobrochna podoba mi się dużo bardziej niż Dobrawa
    • dalenia Re: Dąbrówka 05.06.11, 13:34
      Oj nieee ... Dąbrówka strasznie mnie śmieszy, zbyt bardzo jak na imię. Pamiętam, że było to jedno z pierwszych takich oryginalnych imion, które poznałam w dzieciństwie. Miałyśmy z niego z siostrą niezły ubaw smile Uważam, że to zbyt infantylne imię i w ogóle jakieś takie ... no jestem na nie, po prostu.

Bardzo podoba mi się za to Dobrawa, Dobroniega, Dobrowoja itp.
      • Gość: Zoja Re: Dąbrówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.11, 15:30
        Żubrówka,podoba mi sie bardziejbig_grin
    • polifonia1983 Re: Dąbrówka 06.06.11, 12:26
      Mnie się podoba smile i nie wydaje się mi infantylne.
    • Gość: lilija Re: Dąbrówka IP: 46.21.219.* 07.06.11, 15:04
      Baśniowe. Ale trudne do wymówienia gdyby posiadaczka tego imienia chciała zamieszkać za granicą.
    • Gość: Rufina Re: Dąbrówka IP: 46.7.62.* 24.06.11, 23:55
      bardzo na nie. brzmi jak zdrobnienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.