Dodaj do ulubionych

Radosław/ Radek

15.06.11, 22:58
Spodziewamy się trzeciego dziecka - prawdopodobnie syn.
I tutaj pojawia się kłopot z imieniem. Dla córki była wybrana Klara. Z chłopcem mamy duży problem.
Nie chcę imienia popularnego, ani zbyt wymyślnego (Eryk, Kajetan).
Moje typy to: Nikodem, Miłosz i Juliusz. Ale mężowi i dzieciom się nie podobają.
Zaczęliśmy zastanawiać się nad Radkiem. Mężowi bardzo się podoba, bardzo pasuje do nazwiska, ja jeszcze nie mam zdania.
Co myślicie o tym imieniu?
Obserwuj wątek
    • quasi.modo Re: Radosław/ Radek 16.06.11, 09:52
      Ja za Radkiem nie przepadam, mam jakieś osobiste złe skojarzenia. A już zdrobnienie Radzio to dla mnie kompletna klapa.

Ale jeśli Wam się podoba, to nie widzę przeszkód. Na pewno nie będzie miał wielu imienników w szkole. A jednocześnie trudno powiedzieć, żeby to imię było wymyślne.

Swoją drogą, nie wiem w czym Kajetan jest wymyślniejszy od np. Nikodema. Ale wiadomo, że każdy odbiera to trochę inaczej.

Moja propozycja: Andrzej.
    • luska.s Re: Radosław/ Radek 16.06.11, 10:23
      Radek jest ok
    • lillaj Re: Radosław/ Radek 16.06.11, 10:56
      Radek bardzo mi się nie podoba. Nikodem też nie. Z podanych przez Ciebie wybrałabym Juliusza lub Miłosza. A swoją drogą Eryk i Kajetan to wymyślne imiona?
      Za to Klara dla córki to super pomysł.
      • Gość: iwa Re: Radosław/ Radek IP: *.xdsl.centertel.pl 16.06.11, 11:07
        Nie lubię tego imienia. Wybrałabym Miłosza lub Juliusza
    • grecka_pszczola Re: Radosław/ Radek 16.06.11, 12:10
      Podoba mi się smile
      • sadzik81 Re: Radosław/ Radek 16.06.11, 13:16
        Bardzo fajne imie,zadne tam udziwnione i przy okazji rzadkie.Rozwazalam je kiedys dla synka.
    • panna.w.drodze Re: Radosław/ Radek 16.06.11, 14:45
      śliczne, ja rozważałam Radka/Radzia od Radomira wink
      • an_o Re: Radosław/ Radek 16.06.11, 19:19
        Niezly rozrzut - z jednej strony Klara (bardzo ladnie z reszta), z drugiej - Radek (juz nie tak ladnie). Znam jednego Radoslawa i mimo, ze fajny z niego chlopak, to samo imie jest dla mnie jakies takie przebrzmiale. A jakie maja imiona starsze dzieci jesli mozna zapytac?
        • sadzik81 Re: Radosław/ Radek 16.06.11, 20:45
          an_o napisała:

> Niezly rozrzut - z jednej strony Klara (bardzo ladnie z reszta), z drugiej - Ra
          > dek (juz nie tak ladnie). Znam jednego Radoslawa i mimo, ze fajny z niego chlop
          > ak, to samo imie jest dla mnie jakies takie przebrzmiale. A jakie maja imiona s
          > tarsze dzieci jesli mozna zapytac?
          Dlaczego odrazu rozrzut.
          Mi np bardzo podoba sie imie Radek a Klara dla mnie jest brzydkim imieniem.
          Trzeba wziasc pod uwage ze kazdy ma inny gust .
          • an_o Re: Radosław/ Radek 17.06.11, 19:33
            Bo to sa imiona z zupelnie roznej bajki. I nic nie ma tu do rzeczy, czy sie komus podobaja, czy nie.
    • gaudencja Re: Radosław/ Radek 16.06.11, 20:44
      Wybrałabym Radomira, jeśli miałby być Radek.
      • uwierz_mirando Re: Radosław/ Radek 16.06.11, 21:08
        Mnie się zupełnie nie podoba. Zdecydowanie jestem za Miłoszem, ale skoro mąż na nie... Może Jędrzej?
    • atenette Re: Radosław/ Radek 16.06.11, 21:48
      Nie podoba mi się, chyba też dlatego, że mam dziwne skojarzenia, bo jednego znam. Widzę jednak jakiś powrót chyba do tego imienia, bo już dwóch małych Radków spotkałam ostatnio na placu zabaw.
    • atenette Re: Radosław/ Radek 16.06.11, 21:49
      I jeszcze zapomniałam napisać, że bardzo podoba mi się Nikodem i Juliusz.
    • dalenia Re: Radosław/ Radek 16.06.11, 21:58
      Podobnie jak Gaudencja wolałabym Radomira, bo za "-sławami" nie przepadam. Radomir byłby dość mocnym kandydatem na imię dla mojego syna (lubię większość "-mirów"), ale zupełnie nie przekonuje mnie sam Radek.
      Tak czy siak, jeśli Wam się podoba, to ok. Nie jest obraźliwy, nie jest popularny, pasuje zarówno do małego chłopca, nastolatka jak i potem do dorosłego faceta. Poza tym, jak piszesz, pasuje do nazwiska. Same zalety smile

Zaproponuję Wam coś jeszcze, a nuż coś wpadnie w oko wink :
      Aleksy, Antoni, Błażej, Beniamin, Brunon, Cyprian, Cezary, Dominik, Daniel, Ernest, Franciszek, Hubert, Igor, Joachim, Jeremi, Kornel, Ksawery, Leon, Marceli, Norbert, Natan, Olaf, Remigiusz, Tobiasz, Tymoteusz, Tymon, Witold

Ps. Eryk i Kajetan to Twoi dwaj starsi synkowie czy to owe wymyślne imiona, które chcesz omijać?
    • czarnywrobel Re: Radosław/ Radek 16.06.11, 21:59
      Im dłużej myślę o tym imieniu, tym bardziej mi się podoba.
    • abiela Re: Radosław/ Radek 16.06.11, 22:07
      A jakie imiona noszą starsze dzieci? Mnie się Radosław szczególnie nie podoba, zdecydowanie bardziej proponowany przez Ciebie Juliusz. Podrzucę jeszcze Jędrzeja i Jeremiego pod rozwagę.
    • polifonia1983 Re: Radosław/ Radek 16.06.11, 23:10
      Ja też wolę Radomira od Radosława. Imię w porządku, neutralne, z ładnym zdrobnieniem. Od siebie dodam Mirona.
    • wyczyny Re: Radosław/ Radek 17.06.11, 00:24
      Twój Nikodem ładniejszy wink
      ja może jeszcze zaproponuję Bogusza, Witolda (Witka)
    • florianne Re: Radosław/ Radek 17.06.11, 09:00
      Bardzo mi się podoba , jestem za .
    • biljana Re: Radosław/ Radek 17.06.11, 12:53
      Ja za Radosławem nie przepadam. Z takiego typu imion zdecydowanie wole Jarosława smile
    • uffa1 Re: Radosław/ Radek 17.06.11, 13:36
      Generalnie z imieniem dla chłopca jest problem.
      Moje typy (Nikodem, Juliusz, Miłosz, Joachim, Teodor) mężowi się nie podobają (twierdzi, że albo są niemęskie (?), albo dziwaczne).
      Typy mojego męża to: Grzegorz, Artur, Mariusz dla mnie absolutnie odpadają.
      Ewentualnie nasze wspólne to: Hubert, Radosław (ale pewnie co Huberta musiałabym mocno nad mężem popracować wink)
      Typy moich dzieci to Hubert i Juliusz, ale dzieci mają obiecane że wybierają drugie imię, więc ich głos za bardzo się nie liczy wink

Imiona starszych dzieci to Aleksandra (nadawana 10 lat temu, gdy mieszkaliśmy za granicą, nie wiedziałam że imię to w Polsce jest tak popularne, natomiast w Szwajcarii (tam gdzie mieszkaliśmy) zupełnie nie znane, a syn ma na imię Wiktor.

Ja najbardziej lubię imiona gdzie nie ma polskich znaków, ale pomału moja lista się kurczy.
      • dalenia Re: Radosław/ Radek 17.06.11, 13:52
        W takim razie pracuj nad mężem i niech będzie Hubert! Uważam, że jest zdecydowanie lepszy od wszystkich propozycji męża razem wziętych, no i dużo bardziej mi się podoba od Radosława. Twoje propozycje są fajne, ale jeśli mąż jest tak bardzo na "nie", to chyba nie ma sensu go katować.

A skoro dzieci mają wybrać drugie imię i podoba im się Hubert i Juliusz, to może po prostu Hubert Juliusz? Mnie się podoba smile
        • an_o Re: Radosław/ Radek 17.06.11, 19:35
          Jesli Wam sie podoba Hubert, to smialo nadawajcie. Ja podrzuce jeszcze Norberta.
      • abiela Re: Radosław/ Radek 17.06.11, 22:45
        W takim razie opowiadam sie za Hubertem.
    • mrowka75 Re: Radosław/ Radek 17.06.11, 21:27
      Osobiście bardzo je lubię, nosi je mój rodzony brat smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.