Dodaj do ulubionych

imie dla maluszka! wielki problem

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.11, 14:34
kochani! mam ogromny problem w wyborem imienia dla dzidziusia. Mam trzy córeczki.
Dziewczynki nazywają się Paulinka, Oliwia i Hania. Dla chlopca wybrałam imię Dominik lub Wiktor, a dla dziewczynki pustka. Jestem niestety osobą wybredną. W imieniu dla córki nie może znajdować się literka R, najlepiej jakby była literka L, chociaż to niekonieczne. Imię raczej miękkie. Uwielbiam imiona Klara i Marysia, ale ze względu na R napewno ich nie nadam. Macie jakieś propozycje? Najlepiej imiona miękkie z L i bez L. Będę bardzo wdzięczna smile
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 14:52
      Nie może być imię z "r", a wybrałaś Wiktora?

Aniela, Antonina, Antonia, Adela, Alicja, Alina, Blanka, Bogna, Celina, Cecylia, Dominika, Daniela, Ewa, Gaja, Helena, Idalia, Joanna, Julianna, Kalina, Łucja, Michalina, Malwina, Melania, Magdalena, Olga
      • aneladgam Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 14:59
        dalenia napisała:

> Nie może być imię z "r", a wybrałaś Wiktora?
        >

"W imieniu dla córki nie może znajdować się literka R,"
        • dalenia Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 15:06
          Faktycznie, jakoś nie zwróciłam na to uwagi wink
          Nie mniej jednak, nadal jestem ciekawa - dlaczego u chłopca może być "r", a u dziewczynki już nie?
    • aneladgam Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 14:58
      sądząc po stopniu popularności imion, jakie noszą Twoje córki, nie jesteś bardzo wybredna.
      bez r? może Matylda?
    • Gość: kana Re: imie dla maluszka! wielki problem IP: *.opera-mini.net 17.06.11, 15:11
      Kamila, Milena, Kalina, Aniela,
    • Gość: kana Re: imie dla maluszka! wielki problem IP: *.opera-mini.net 17.06.11, 15:17
      może Kamila, Milena, Kalina, Aniela...
      Dla chłopca podobają mi się oba imiona, a wybrałabym Dominika
    • quasi.modo Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 15:19
      Pierwsza myśl: Aniela lub Felicja

Inne:
      Jaśmina, Leonia, Alina, Alicja, Blanka, Emilia, Idalia, Łucja, Eugenia, Lucyna, Celina.

Też jestem ciekawa, dlaczego może być Wiktor, ale Klara nie. Zresztą zamiast Wiktora proponuję Witolda.
      • Gość: patir23 Re: imie dla maluszka! wielki problem IP: *.xdsl.centertel.pl 17.06.11, 15:33
        Luiza lub Lena
        • Gość: czerwone_usta Re: imie dla maluszka! wielki problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.11, 17:08
          Już tłumaczę, dlaczego w imieniu dla chłopca pozwoliłam sobie na literkę R, a w imieniu dla dziewczynki jest to u mnie niedopuszczalne. Otóż, przede wszystkim Wiktor jest to imię po bardzo mi bliskiej osobie, niestety już nieżyjącej, wielki sentyment do Osoby jak i również (przez to) do imienia. Inne propozycje, które wraz z mężem ustaliliśmy to, oprócz Dominika; Antoni, Jakub i Leon. Najbardziej przemówiły do nas jednak Dominik i ten 'mój' sentymentalny Wiktor. I myślę, że gdyby nie ta Osoba, Wiktor nie wchodziłby w grę. Dziewczyny, uwielbiam imię Klara, ale ma R. Brzmi cudownie i dumnie, ale jest jak dla mnie zbyt twarda. Podobnie mam z imieniem Marysia. Uwielbiam je, ale przez literkę R brzmi mi twardo i ciężko. Z podanych przez Was propozycji podoba mi się Aniela, Antonina, Antonia, Helena, Łucja, Emilia, Matylda. I może jeszcze Zosia, chociaż do Zosi nie mogę przekonać męża, bo imię kojarzy mu się ze wścibską sąsiadką smile
          • dalenia Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 17:12
            Zofia jest niestety popularna obecnie. Z pozostałych imion, które wpadły Ci w oko jestem za Anielką albo Antonią. Chociaż reszta też jest niezła.
          • abiela Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 22:32
            Proponuję Leonię, Leę, Amalię i Lawinię.
    • luska.s Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 17:08
      Lea, Liliana, Lilla, Aniela, Alicja, Ewa, Joanna,
      • an_o Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 19:37
        Jestem za Anielka, Kalina lub Helenka.
        • uwierz_mirando Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 21:45
          Do Oliwii, Hani i Pauliny dobrałabym coś równie popularnego, żeby dziecko "nie odstawało" imienniczo od sióstr. Twoje propozycje męskie moim zdaniem pasują. Ja sama zdecydowałabym się na Leona, bo jest najmniej popularny i IMO najładniejszy z wymienionych. Ale sądząc po imionach dziewczynek duża popularność nie jest dla Ciebie przeszkodą.

Jeśli chodzi o imiona żeńskie, które wpadły Ci w oko spośród propozycji forumek, czyli Aniela, Antonina, Antonia, Helena, Łucja, Emilia, Matylda - podobają mi się wszystkie, ale zważywszy na imiona sióstr zdecydowałabym się spośród wymienionych chyba tylko na Emilkę.

Od siebie dorzucę: Agatę, Alicję, Amelię, Izabelę, Justynę, Kingę, Natalię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.