Gość: czerwone_usta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.11, 14:34 kochani! mam ogromny problem w wyborem imienia dla dzidziusia. Mam trzy córeczki. Dziewczynki nazywają się Paulinka, Oliwia i Hania. Dla chlopca wybrałam imię Dominik lub Wiktor, a dla dziewczynki pustka. Jestem niestety osobą wybredną. W imieniu dla córki nie może znajdować się literka R, najlepiej jakby była literka L, chociaż to niekonieczne. Imię raczej miękkie. Uwielbiam imiona Klara i Marysia, ale ze względu na R napewno ich nie nadam. Macie jakieś propozycje? Najlepiej imiona miękkie z L i bez L. Będę bardzo wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 14:52 Nie może być imię z "r", a wybrałaś Wiktora? Aniela, Antonina, Antonia, Adela, Alicja, Alina, Blanka, Bogna, Celina, Cecylia, Dominika, Daniela, Ewa, Gaja, Helena, Idalia, Joanna, Julianna, Kalina, Łucja, Michalina, Malwina, Melania, Magdalena, Olga Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 14:59 dalenia napisała: > Nie może być imię z "r", a wybrałaś Wiktora? > "W imieniu dla córki nie może znajdować się literka R," Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 15:06 Faktycznie, jakoś nie zwróciłam na to uwagi Nie mniej jednak, nadal jestem ciekawa - dlaczego u chłopca może być "r", a u dziewczynki już nie? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 14:58 sądząc po stopniu popularności imion, jakie noszą Twoje córki, nie jesteś bardzo wybredna. bez r? może Matylda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kana Re: imie dla maluszka! wielki problem IP: *.opera-mini.net 17.06.11, 15:11 Kamila, Milena, Kalina, Aniela, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kana Re: imie dla maluszka! wielki problem IP: *.opera-mini.net 17.06.11, 15:17 może Kamila, Milena, Kalina, Aniela... Dla chłopca podobają mi się oba imiona, a wybrałabym Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 15:19 Pierwsza myśl: Aniela lub Felicja Inne: Jaśmina, Leonia, Alina, Alicja, Blanka, Emilia, Idalia, Łucja, Eugenia, Lucyna, Celina. Też jestem ciekawa, dlaczego może być Wiktor, ale Klara nie. Zresztą zamiast Wiktora proponuję Witolda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patir23 Re: imie dla maluszka! wielki problem IP: *.xdsl.centertel.pl 17.06.11, 15:33 Luiza lub Lena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwone_usta Re: imie dla maluszka! wielki problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.11, 17:08 Już tłumaczę, dlaczego w imieniu dla chłopca pozwoliłam sobie na literkę R, a w imieniu dla dziewczynki jest to u mnie niedopuszczalne. Otóż, przede wszystkim Wiktor jest to imię po bardzo mi bliskiej osobie, niestety już nieżyjącej, wielki sentyment do Osoby jak i również (przez to) do imienia. Inne propozycje, które wraz z mężem ustaliliśmy to, oprócz Dominika; Antoni, Jakub i Leon. Najbardziej przemówiły do nas jednak Dominik i ten 'mój' sentymentalny Wiktor. I myślę, że gdyby nie ta Osoba, Wiktor nie wchodziłby w grę. Dziewczyny, uwielbiam imię Klara, ale ma R. Brzmi cudownie i dumnie, ale jest jak dla mnie zbyt twarda. Podobnie mam z imieniem Marysia. Uwielbiam je, ale przez literkę R brzmi mi twardo i ciężko. Z podanych przez Was propozycji podoba mi się Aniela, Antonina, Antonia, Helena, Łucja, Emilia, Matylda. I może jeszcze Zosia, chociaż do Zosi nie mogę przekonać męża, bo imię kojarzy mu się ze wścibską sąsiadką Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 17:12 Zofia jest niestety popularna obecnie. Z pozostałych imion, które wpadły Ci w oko jestem za Anielką albo Antonią. Chociaż reszta też jest niezła. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 22:32 Proponuję Leonię, Leę, Amalię i Lawinię. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 17:08 Lea, Liliana, Lilla, Aniela, Alicja, Ewa, Joanna, Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 19:37 Jestem za Anielka, Kalina lub Helenka. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: imie dla maluszka! wielki problem 17.06.11, 21:45 Do Oliwii, Hani i Pauliny dobrałabym coś równie popularnego, żeby dziecko "nie odstawało" imienniczo od sióstr. Twoje propozycje męskie moim zdaniem pasują. Ja sama zdecydowałabym się na Leona, bo jest najmniej popularny i IMO najładniejszy z wymienionych. Ale sądząc po imionach dziewczynek duża popularność nie jest dla Ciebie przeszkodą. Jeśli chodzi o imiona żeńskie, które wpadły Ci w oko spośród propozycji forumek, czyli Aniela, Antonina, Antonia, Helena, Łucja, Emilia, Matylda - podobają mi się wszystkie, ale zważywszy na imiona sióstr zdecydowałabym się spośród wymienionych chyba tylko na Emilkę. Od siebie dorzucę: Agatę, Alicję, Amelię, Izabelę, Justynę, Kingę, Natalię. Odpowiedz Link Zgłoś