Dodaj do ulubionych

Aleksander, Leon, czy Benedykt?

26.06.11, 07:52
Syn ma przyjść na świat już lada chwila, a u nas pat decyzyjny co do imienia. Pomóżcie. Mamy trzy typy, a ja nie jestem w stanie podjąć ostatecznej decyzji. Zależy mi, aby imię dało się zdrabniać na różne sposoby i nie było jakieś mega popularne.
- Aleksander – mój numer 1 jako pełne imię, ale nie znoszę „Olka”, a poza tym Aleksandrów jest już chyba całe zatrzęsienie.
- Leon – „Leoś” i „Leonek” są superfajne, ale jak mówić na Leona nastolatka? Czy pełne imię nie jest za bardzo emeryckie?
- Benedykt – wciąż jeszcze stosunkowo mało popularne, a i mężowi i mnie podobają zdrobnienia typu „Benek” czy „Beno”, ale dziadkowie i znajomi krzywią się, że imię udziwnione.
Co Wy myślicie? A może ktoś ma jeszcze jakąś fajną propozycję?
Obserwuj wątek
    • florianne Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 26.06.11, 08:29
      Aleksander - imię popularne w każdym pokoleniu , więc rzeczywiście trochę ich jest . Ale podoba mi się .
      Leon- na nastolatka mówiłabym Leon . To imię też coraz częściej jest nadawane . Może nie tak jak Aleksander , ale jednak .
      Benedykt - bardzo mi się podoba . Nie przejmujcie się opiniami rodziny i znajomych , bo to wasze dziecko . Oni już zazwyczaj mieli okazję , aby wybrać imię dla swoich dzieci .

Propozycje :
      Aleksy , Anatol ,Antoni , August , Augustyn , Cyprian , Cyryl ,Feliks ,Gustaw ,Jeremi , Julian , Juliusz ,Konstanty ,Kornel ,Krzysztof , Leonard , Leopold ,Maciej , Maksym ,Seweryn , Teodor, Wawrzyniec ,Wincenty, Witold ,Władysław
      • Gość: iwa Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? IP: *.xdsl.centertel.pl 26.06.11, 09:25
        Oddaję głos na Benedykta
        • polonica7 Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 26.06.11, 09:27
          z tych trzech wybrałabym Benedykta ale poszukałabym jeszcze czegoś innego...

Józef
          Konstanty
          Gustaw
          Olgierd
          Seweryn
    • quasi.modo Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 26.06.11, 09:44
      Aleksander - Ładne, ale za popularne. No i skoro nie lubisz Olka, to może jednak co innego byłoby bardziej odpowiednie. Pewnie, że można się uprzeć i mówić Alek, czy nawet Aleksander. Ale na dłuższą metę denerwowałaby mnie taka walka z wiatrakami, bo ludzie w zupełnie dobrej nieraz wierze i tak tego Olka wyciągną.

Leon - Nie wiem, może to tylko zasługa forum, gdzie to imię non-stop się przewija, ale dla mnie też stało się już oklepane. Osobiście dużo bardziej podoba mi sie Leopold.
      Na nastolatka mówiłabym Leon. Jest wiele imion, które nie ma takich zdrobnień pośrednich i chyba nikomu nie wydają się emeryckie, np. Adam, Kamil, Paweł.

Benedykt - Mi się bardzo podoba, ale tylko pełna forma. Benek jakoś mnie nie przekonuje. Jeśli jednak Wy lubicie takie zdrobnienia, nadawaj śmiało. To forum roi się od historii, gdzie otoczenie kręci nosem, że niby zbyt wymyślne a potem wszyscy się przyzwyczajają i są zachwyceni. Ba, rodzinka jest dumna, że ma wnuczka o oryginalnym imieniu a w otoczeniu pojawiają się naśladowcy. Przed kilkoma laty rodzice, którzy chcieli nadać dziecku Franciszek lub Antoni też pewnie słyszeli, że zbyt starodawne. A teraz to jedne z najpopularniejszych imion.
    • wyczyny Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 26.06.11, 10:32
      z Twoich propozycji podoba mi się tylko Benedykt smile, podpowiem jeszcze jedno świetne zdrobnienie: Benio, rodzina się oswoi wink
      ale skoro Aleksander wygrywa - a Olka nie lubisz, to proponuję o wiele ciekawszego i rzadszego Aleksego, Aleksy zdrabniany jest do Alka (to zdrobnienie kojarzy mi się pozytywnie dzięki "Kamieniom na szaniec")
    • olianka Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 26.06.11, 11:41
      Zdecydowanie jestem za Benedyktem (ew. za Benonem).
    • abiela Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 26.06.11, 11:52
      Aleksander nie podoba mi się wogóle. Leon bardzo, na nstolatka można mówić Leo, a poza tym na pewno znajdą się okreslenia. Najbardziej jednak podoba mi się Benedykt.
    • luska.s Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 26.06.11, 12:51
      Aleksander - rzeczywiście ostatnio zrobiło się popularne, jeśli nie chcecie Olka to raczej odpada bo ciężko będzie się zwracać do syna cały czas pełną wersją imienia

Leon - super, do nastolatka można mówić Leo lub po prostu Leon

Benedykt- mi osobiście kojarzy się z papieżem, nie przekonuje mnie to imię

Wybrałabym Leona.wink
    • dalenia Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 26.06.11, 14:20
      Aleksander faktycznie zbyt popularny. A może Aleksy? Nie będą go tak naturalnie zdrabniać do Olka, tylko do Alka właśnie.

Leon jest w porządku. Do Leona nastolatka mówiłabym po prostu Leon. Nie sądzę, że jest zbyt emeryckie, tym bardziej, że teraz urodzony Leon będzie miał wśród znajomych sporo Antków, Staśków, Franków i Toś. Ja chyba jednak bym się na niego nie zdecydowała, bo mam wrażenie, że coraz bardziej się popularyzuje i niedługo zastąpi Staśka czy Antka. Może zatem Leonard albo Leopold?

Benedykt baaaardzo mi się podoba! Najbardziej ze wszystkich propozycji. Rodziną się nie przejmuj - to Wasze dziecko, nie ich. Do imienia się prędzej czy później przyzwyczają i nie będą sobie wyobrażać Waszego syna z innym imieniem! Szkoda rezygnować z imienia, które Wam się podoba, tylko dlatego, że znajomi i rodzina kręcą nosem, nie sądzisz? smile
    • grecka_pszczola Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 26.06.11, 15:03
      Wprost uwielbiam Aleksandra, ale przeszkadza mi jego popularność.
      Znam nastolatka, na którego mówiono Leon, choć na imię miał inaczej wink Myślę, że można też Leona zdrabniać do Leo.
      Benka też znam, nikt nie mówił, że ma imię udziwnione, a w mojej miejscowości był bardzo oryginalny (pozytywnie, nie jak obecne Nikole czy Kewiny) smile Z tych trzech wybrałabym właśnie Benedykta.
      • lus.sia Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 26.06.11, 15:12
        ja wybrałabym Leona smile
    • vanilla4 Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 26.06.11, 18:57
      nie trawię osobiście imienia Aleksander - wydaje mi się jakieś takie mało męskie - nie wiem czemu - no jakoś tak mam wink
      Benedykt - tak sobie
      Leon - super - mój synek ma tak na imię wink
    • solveiga1 Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 26.06.11, 22:11
      Moj zdecydowany glos na Benedykta! smile
      • magducha78 Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 26.06.11, 22:30
        Leon
        • uwierz_mirando Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 27.06.11, 01:12
          Aleksander faktycznie popularny, więc jak najbardziej popieram propozycję Dalenii - Aleksy. Może być zdrabniany jako Alek, bo to się w jego przypadku bardziej nasuwa niż Olek.

Leon - mój faworyt spośród Twoich propozycji, choć mnie bardziej podoba się Leonard i na to imię bym się zdecydowała, z Leonem jako zdrobnieniem dla nastolatka wink

Benedykt - zdrobnienia IMO super, ale pełna forma mi się nie podoba. To samo mam z Bernardem, Benonem... Przemawiałby do mnie Beniamin.
    • paula.anna Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 27.06.11, 10:24
      Aleksander zdecydowanie nie! nie lubię, nie podoba mi się, zbyt popularny itp, itd wink

Leona lubię (jeszcze wink), ale wróżę mu rosnącą popularność. dlatego zamieniłabym go na Leonarda, ew. Leopolda i byłoby super

Benedykt- podoba mi się bardzo w wersji pełnej, zdrobnienia Benek czy Beno już zdecydowanie nie...
      w każdym razie nie przejmowałabym się na pewno opiniami dziadków czy znajomych (a dokładniej nie PRZEJMOWAŁAM się, bo nasze pomysły i wybory też były różnie komentowane, ale to nie nasz problem, ważne że NAM się imię podoba tongue_out).

a więc jeśli nie Leonard/Leopold, to Benedykt
      a może mój ukochany Feliks?
    • deela Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 05.07.11, 00:39
      mogę ja! mogę ja?
      Benedykt - sama mam w domu! moje ulubione zdrobnienie to Benito i na szczeście ciagle ich mało
      owszem rodzina się krzywiła, ale przywykła
      stareszemu dałam swego czasu też dość rzadkie - Julian - a teraz jak patrzę na WnŚ to co tydzien przynajmniej jeden indifferent
    • gaudencja Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 13.07.11, 10:27
      Jestem za Benedyktem. Wydaje mi się byc z Waszych pomysłów najciekawszy. Mówiłabym do dziecka Benio, Beniowski. Poza tym popieram propozycję Leopolda.
    • zum.zum.zone Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 13.07.11, 12:10
      Najbardziej podoba mi sie Benedykt - Ben, Benus, Bene i inne.
      Leon bardzo w porzadku, dla nastolatka pelna forma pasuje (to nasze pokolenie bedac w wieku nastoletnim mogloby "emerycko" odebrac nastoletniego Leona, chociaz, jakbysmy sie przyzwyczaili...), do tego Leo, nawet Leos mi pasuje do wyrosnietego i lobuzujacego nastolatka.
    • maga_eukaliptus Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 13.07.11, 19:46
      Mnie najbardziej podobałby się podobny do Leona Leonard. Na nastolatka można mówić np.: Leo, Lew, albo po prostu pełną wersją imienia wink
    • Gość: ert Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? IP: *.cable.smsnet.pl 13.07.11, 23:09
      Ja bym wybrał Leona, do nastolatka spokojnie można mówić Leoś. Aleksandra nie lubię, a tym bardziej zdrobnienia - Olek. Benedykt jakiś taki na wskroś staroświecki.

Ogólnie doradzam brać to które Ci się najbardziej podoba, czyli ALEKSANDER!!!

Szkoda że forumowicze nie wracają na forum i nie chwalą się wybranym imieniem dla pociechy sad. PS> Może komuś innemu przyda się mój wpis wink
      • monia76 Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 18.07.11, 10:42
        Kochani, bardzo dziękuję za wszystkie posty - za głosy na moje opcje i nowe propozycje. Przepraszam za tak długie milczenie, ale nieoczekiwanie wylądowałam na patologii ciąży bez dostępu do internetu sad
        Spieszę donieść, że po spojrzeniu synkowi w oczy uznaliśmy, że jest jednak Leośkiem smile Dziś nasz mały Leonek kończy 5 dobę i już okręcił nas wokół małego paluszka.
        • paula.anna Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 18.07.11, 10:46
          witaj Leon smile
        • olianka Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 18.07.11, 11:03
          Serdecznie gratuluję!
        • vanilla4 Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 18.07.11, 11:08
          serdecznie gratuluję! Małe Leosie są super! Wiem bo mam jednego w domu wink
        • dalenia Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 18.07.11, 12:29
          Super, gratuluję! smile
          • magducha78 Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 18.07.11, 14:37
            fajniesmile gratuluję serdecznie!
        • mossiam Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 18.07.11, 15:38
          Gratuluję przede wszystkim synka, ale także wyboru pięknego imienia dla niego.
          • florianne Re: Aleksander, Leon, czy Benedykt? 18.07.11, 19:49
            Gratulacje smile . Imię bardzo mi się podoba .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.