oli_ole 16.07.11, 17:35 Co myślicie o tym imieniu dla małej dziewczynki? Czy odbieracie je jako popularne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aedo Re: Justyna? 16.07.11, 17:38 Imię w porządku, wydaje mi się, że wśród małych dziewczynek nie jest popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Justyna? 16.07.11, 19:36 osobiście za nim nie przepadam ale wg mnie pasuje i do małe i do dużej dziewczyny mało popularne chyba teraz jest, to na plus Odpowiedz Link Zgłoś
czarnywrobel Re: Justyna? 16.07.11, 21:19 Znam jedną małą Justynkę (dwa latka). Niezłe imię, uważam. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Justyna? 16.07.11, 21:42 Nie lubię tego imienia. Dla mnie przebrzmiałe. Było hitem w latach 70-tych i 80-tych i z tym czasem mi się kojarzy. Jeśli chodzi o popularność, to w 2009 roku Justyna była na 49. miejscu - 817 nadań. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Justyna? 16.07.11, 21:41 obecnie nie jest tak często nadawana jak kiedyś,osobiście źle mi siękojarzy ale tak obiektywnie jest ok chyba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Justyna? IP: *.adsl.alicedsl.de 16.07.11, 23:27 W moim pokoleniu dosc popularne ale teraz na pewno duuuuuzo mniej malych Justynek sie rodzi. Jestem "za" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Justyna? 17.07.11, 01:44 Dla małej dziewczynki będzie moim zdaniem nieco ciotkowate. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .............. Re: Justyna? IP: *.gate.telkab.pl 17.07.11, 09:33 Nie podoba mi się.Jest nieco przebrzmiałe.Zawsze w klasie miałam ich co najmniej dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: Justyna? 17.07.11, 13:14 Nie podoba mi się, ale pasuje zarówno do małej dziewczynki, jak i dorosłej kobiety. Dla dziecka to imię może być ciotkowate, bo jest to imię popularne w pokoleniu dzisiejszych mam. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Justyna? 18.07.11, 21:34 Nie nadałabym, ale plus za dość niską nadawalność i skojarzenia z "Nad Niemnem" Odpowiedz Link Zgłoś
alundra79 Re: Justyna? 19.07.11, 23:02 mam córeczkę Justynkę.. ur. 5 kwietnia 2011 siostra Kacpra.. imię jest dobrze odbierane przez otoczenie i podoba się.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Justyna? IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.07.11, 10:47 Mam 10 letnią córkę Justynkę. Jakoś szczególnie nie planowałam żeby tak nazwać córkę, ona po prostu od razu pojawiła się na świecie nierozłączna z tym imieniem. Do tej pory spotkałyśmy parę "w dosłownym tego słowa znaczeniu" małych Justynek. A w całej szkole są może ze dwie, trzy. Tak jak poprzedniczki pisały imię jest dobre dla małej Justynki, Justysi czy Justyneczki jak i dla dorosłej poważnej Justyny. Imię nie jest za często spotykane u małych dziweczynek, ale nie jest jakieś udziwnione i dobrze się "nosi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szonik1 Re: Justyna? IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.11, 12:57 Noszę to imię i odbieram je dość neutralnie. Mama sugerowała się "Nad Niemnem", ja raczej nie nazwałabym tak córki. Jest wiele zdrobnień, nie wszystkie brzmią ładnie: Justynka, Justa, Justysia, Justyśka, Tyśka, a nawet słyszałam też Jusia. Ogólnie można się przyzywyczaić Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Justyna? 20.07.11, 16:51 w sumie nic nie mam do tego imienia, ale wszytkie Justyny jakie znam są dosyć zamknięte w sobie i trudno się z nimi (mi) dogadać Odpowiedz Link Zgłoś
bohemiere Re: Justyna? 16.01.12, 21:46 Oho. Znalazłam w mrokach archiwum zeszłoroczny temat o imieniu, które zepsuło mi relacje z krewnymi. Co do popularności to w grupie na studiach były 4 Justyny i to mówi samo za siebie, bo na dodatek na angielskim z jedną z nich siedziałam w ławce. Imię jest dla mnie zbyt twarde, suche - bliźniak imienia Krystyna (bo identyczna końcówka -styna). Do popularności przyczyniło się oczywiście nieszczęsne 'Nad Niemnem", ale moja mama zainspirowana tą książką zapomniała, ze w kanonie lektur jest jeszcze jedna ksiązka z bohaterką literacką o tym imieniu - 'Granica' (pewnie czytaliście to wiecie o co chodzi - Zenon, kwas i szaleństwo). Zdrobnienia typu Justynka (dzieciaki wymawiały to Justęka) czy Justysia nie nadają się dla starszych dziewczyn, bo choćby Ania od Anny pasuje też do dorosłej kobiety a powiedzieć do kogoś paniu Justysiu to jakoś tak głupio. Parę lat temu w szkole upowszechniło się nazywanie Justyn Dżastkinkami, co dla mnie jest na równi z Dżesikami praktycznie. Mogłabym tak się rozwodzić do rana, ale bardzo chcę być obiektywna, co przy nielubieniu swojego imienia jest trudne. Spotkałam się w życiu z takimi Justynami, ktore niecierpiały tego imienia i z takimi, które je uwielbiały, w tym jedną M. która przez jakiś czas kazała się nazywać właśnie Justyną. Odpowiedz Link Zgłoś
eleninka Re: Justyna? 17.01.12, 21:23 Hm, prawdą jest, że ciężko to imię zdrabniać w taki sposób jak zdrabnia się np. Annę. 'Pani Aniu' - brzmi neutralnie i naturalnie, natomiast 'Pani Justynko' brzmi bardzo sztucznie. W wieku dorosłym zostaje się więc 'mroźną' Justyną, ech, ech...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Justyna? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 16.01.12, 22:24 Znam kilkulatkę Justynę i moim zdaniem imię naprawdę fajne. Wyróżnia się na tle Julek, Olek, Alek i Pol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Justyna? IP: *.play-internet.pl 17.01.12, 15:11 Podoba mi się - wydaje mi się takie dostojne. Ma ładne zdrobnienia. Obecnie nie nadałabym jednak - za bardzo popularne w pokoleniu mam toteż brzmi przebrzmiale i może być odbierane przez inne dzieci jako ciotkowate a szkoda, bo imię wg mnie bardzo fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
bohemiere Re: Justyna? 17.01.12, 15:57 Właśnie takie niby dostojne ale suche mówienie: "Justyno! Justyno!". Brrr. Tak mówił chłopak, ktory się we mnie podkochiwał i myślał, że ja to lubię, choć od dawna już wtedy używałam zupełnie innego imienia. Ciotkowate jest, a nawet babciowate już chyba - znajoma babci mojej kolezanki się tak nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli_ole Re: Justyna? IP: *.warszawa.mm.pl 17.01.12, 22:28 O. Ktoś odkopał mój wątek Ostatnio będąc w przedszkolu, zdziwiłam się, bo spotkałam pięcioletnią Justynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
dvoicka Re: Justyna? 19.01.12, 01:20 nasz Jasiek miał być Justynką. po części przez prawnicze zainteresowania męża. imię bardzo mi się podoba. znam jedną siedmioletnią Justynkę i z nią mi się teraz kojarzy to imię. chyba nie jest aż tak popularne jak 30 lat temu (miałam w klasie zwykle choć jedną Justynę) ale jest spotykane. Odpowiedz Link Zgłoś