18.07.11, 20:45
Wątek o imieniu już był
forum.gazeta.pl/forum/w,12924,32428218,32428218,Gemma_.html Ja parę lat temu przez krótki czas rozwaźałam je na bierzmowanie. Dla dziecka bym raczej już nie wykorzystała, gdyż, choć znaczenie niezłe, to z racji tego, że studiuję co studiuję imię byłoby dla mnie zbyt odrzeczownikowe. Ale u kogoś by mi się podobało( jeżeli byłoby czytane tak, jak pisane, czyli Gemma a nie Dżemma). A Wy co sądzicie? Podoba Wam się? I moje standardowe pytanie: ile jest Gemm w Polsce? I czy w ogóle są jakieś nadania?
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Gemma 18.07.11, 20:54
      Oj nie ... Zupełnie mnie nie przekonuje. Uważam, że większość ludzi w Polsce czytałaby ją przez "dż". Zresztą- wymowa przez "gie" jest wg mnie straszna.
    • gaudencja Re: Gemma 18.07.11, 21:42
      W 1994 roku było ich 16 (pierwsza urodzona przed 1920), a do tego 8 kobiet o imieniu Gema.
      • elfnet Re: Gemma 18.07.11, 21:51
        Znam jedną Gemmę- ale jest holenderką i jej imię wymawia się "hema"
        W Polsce raczej dziwne imię i niewiadomo jak wlaśnie wymawiać.
    • olianka Re: Gemma 18.07.11, 21:57
      Podoba mi się.
      • abiela Re: Gemma 19.07.11, 00:03
        Podoba mi się.
        • cysia.b Re: Gemma 19.07.11, 09:14
          Mnie też się podoba. Wymowa jest dla mnie dość oczywista, dlaczego ludzie w Polsce mieliby czytać Dżemma?
          • dalenia Re: Gemma 19.07.11, 13:51
            Ja przeczytałabym Gemma przez "gie", bo wiem, że takie imię w Polsce istnieje. Ale przeciętny Polak, nie oszukujmy się - nie wie o tym. A że są znane Gemmy zagraniczne, a imię (podobnie jak np. Emma) wygląda dość "obco", to myślę, że przeciętny Polak właśnie w ten sposób by to imię przeczytał. Podobnie jak przeczytałby Chloe - ten kto zna angielski, a nie zna się na imionach (chyba większość Polaków jest w takiej sytuacji), to zrobi z niej "Klołi" czy coś w tym stylu.
            • cysia.b Re: Gemma 19.07.11, 14:12
              A czy przeciętny Polak zna angielską wymowę? Wątpię
              • dalenia Re: Gemma 19.07.11, 14:46
                Sądzę, że mimo wszystko zna. Zapytałam z ciekawości moją mamę - kobieta po 40-stce, nigdy angielskiego się nie uczyła, ale powiedziała, że gdyby zobaczyła na piśmie "Gemma", to przeczytałaby ją zapewne przez "dż". O tym, że istnieje w Polsce takie imię czytane przez "gie" pojęcia zielonego nie miała.
              • ranni_caj Re: Gemma 19.07.11, 15:07
                cysia.b napisała:

> A czy przeciętny Polak zna angielską wymowę? Wątpię

litości...
                • cysia.b Re: Gemma 19.07.11, 15:37
                  ranni_caj napisała:

>
                  > litości...
                  >
                  Nad kim, nad czym?
                  Uważasz, że przeciętny Polak przeczyta słowa Gemma i Chloe - Dżemma i Kloi?
                  Cóż, ja mam inne zdanie
                  • aneladgam Re: Gemma 25.11.11, 19:39
                    litości nade mną
                    uważasz, że do przeciętnego Polaka nie dociera, jak się czyta wyrazy z "ge-"?
    • ronalilly Re: Gemma 19.07.11, 13:30
      Podoba mi się pisownia, ale 'na życie' i brzmieniowo wolę Emmę.
    • olianka przeniesione 25.11.11, 12:57
      Imię Gemma
      lalalu666 25.11.11, 12:05 Odpowiedz
      czy według Was jest ono pretensjonalne? Jak odbieracie to imię?
      Pozdrawiam

Re: Imię Gemma
      aneladgam 25.11.11, 12:34 Odpowiedz
      w moim odczuciu jest wyszukane, ale nie jest pretensjonalne.
      oczywiście czytane przez [g]
    • esmaya Re: Gemma 25.11.11, 19:25
      ja mam właśnie Gemma z bierzmowania smile
      teraz jesteśmy na etapie wyboru imienia dla dziecka i to też przeszło mi przez myśl. myślę, że z czytaniem nie byłoby aż takiego problemu.
      • lalalu666 Re: Gemma 26.11.11, 14:56
        esmaya napisała:

> ja mam właśnie Gemma z bierzmowania smile
        > teraz jesteśmy na etapie wyboru imienia dla dziecka i to też przeszło mi przez
        > myśl. myślę, że z czytaniem nie byłoby aż takiego problemu.

Myślałam podobnie dopóki i nie poprosiłam o opinie moich koleżanek. Wszystkie wymieniają je przez "dz" Dżemm. Mało tego, uważają je za kolejne imię typu: Jessice, Vanesse ... moje tłumaczenia nic nie dały... a szkoda, bo to naprawdę piękne imię.
    • gemmi18 Re: Gemma 25.11.11, 19:37
      Na drugie imię mam Gemma, uwielbiam je i rodzina, najbliżsi znajomi wiedzą, że wolę je od swojego pierwszego imienia i tak do mnie mówią.
      Oczywiście przez 'G' wymawiają, nie przyszłoby mi w ogóle do głowy 'Dżemma'.
      Żałuję, że nie mam tak na pierwsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.