Gość: goch IP: *.ip.netia.com.pl 11.10.11, 11:09 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: goch Re: Wanda, Linda, Anda IP: *.ip.netia.com.pl 11.10.11, 11:10 to moje faworytki na dziś Odpowiedz Link Zgłoś
oczymszumiawierzby Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 12:23 Od dawna już bardzo lubię Wandę. Pozostałe nie podobają mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 14:37 żadne mi się nie podoba, od biedy Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 14:58 Podoba mi się Wanda. Linda kojarzy mi się z telenowelami. Nie wiem, co to Anda, Andrzeja jakaś na polski? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 16:26 Podobają mi się wszystkie. Byłabym skłonna nadać Wandę. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 17:17 Jedynie Linda. Anda - Andela wariant Angeli - zdecydowanie wole Angela. Wanda mi sie nie podoba, takie rozmemlane, bez charakteru. Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 17:24 powiedziałabym, że anda ma więcej wspólnego z andrzejem, andreą itp. - angela to zupełnie inne imię o innym znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Wanda, Linda, Anda 12.10.11, 10:30 szarrak napisała: > powiedziałabym, że anda ma więcej wspólnego z andrzejem, andreą itp. - angela t > o zupełnie inne imię o innym znaczeniu. www.behindthename.com/name/and22a Andela www.behindthename.com/name/and22ela Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Wanda, Linda, Anda 12.10.11, 11:06 www.babynamespedia.com/meaning/Anda od: alexandra, fernanda www.sheknows.com/baby-names/name/anda od: andrea bliżej nam jednak do angielskich imion niż do chorwackich (tak, wiem, że chorwacki jest językiem słowiańskim, ale od dobrego tysiąca lat bardziej nam po drodze z brytyjczykami niż z chorwatami) Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Wanda, Linda, Anda 12.10.11, 11:31 > bliżej nam jednak do angielskich imion niż do chorwackich (tak, wiem, że chorwa > cki jest językiem słowiańskim, ale od dobrego tysiąca lat bardziej nam po drodz > e z brytyjczykami niż z chorwatami) Jesli przyjmiemy to jako skrot to moze pochodzic od wielu imion. Jednak slowo ''aniol'' w jezyku chorwackim to ''andeo'' i imie Anda, a wlasciewie Andela to wlasnie jak polska Aniela w ich jezyku i takie jest pochodzenie i znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 17:22 Wanda jest genialna. kiedyś miałam ją na szczycie top listy - nie wiem ile miałam lat, może z osiem, było to po przeczytaniu legendy o wandzie, co nie chciała niemca potem przeczytałam "bułeczkę" korczakowskiej i miłość mi przeszła, ale brzmieniowo bardzo mi się podoba. reszta na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 18:24 A Adelinda, Miranda, Adalgunda, Aldegunda, Amalgunda, Amanda, Edmunda, Fredeswinda, Ermelinda, Gerlinda, Hildebranda, Hildegunda, Kunegunda, Melizanda, Radegunda, Rajmunda, Rozalinda, Rozamunda, Winanda, Ewergunda? Z podanych przez Ciebie podoba mi się tylko Wanda (z podanych przeze mnie tez tylko niektóre). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goch Re: Wanda, Linda, Anda IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.10.11, 19:42 Nie no, te starogermańskie odpadają... Ale faktycznie jakoś mi się te żeńskie imiona z kombinacją "nd" podobają... Rozalinda fajne! Anda to trochę jak Andrea , ale sądzę, ze adndrea jest zbyt pretensjonalne, szczególnie z pospolitym polskim nazwiskiem. Jedyną Andę, która kojarzę jest Anda Rottenberg. Wanda jest fajne, proste, właściwie aż się boję, że zrobi się popularne Wszystkie poprzednie, które "nosilam w sobie" pzrez lata: Nina, Helena, Lena, Florencja, pojawiły się w najbliższym otoczeniu, hm. A Linda jest międzynarodowe, dobrze brzmi w każdym języku i kojarzy mi sie z moim ulubionym drzewem. No i z Bogusiem Lindą, ale to tylko w Polsce O tym ze wystepuje w telenowelach nawet nie pomyślalam, bo nie oglądam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 20:29 No tak, ale własciwie na warunki polskie Anda nie jest imieniem. Nie ma takiego imienia - "Anda". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wanda, Linda, Anda 10.12.11, 12:31 No wiesz, jeśli przyjąć, że Ryczysława istnieje, to Anda oczywiście też. Jesli jednak rozpatrujemy imiona jako utrwalone antrroponimy, to Andy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnywrobel Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 22:00 Wanda jest świetna. Linda nie kojarzy mi się z telenowelami. Chyba tylko z Linda Evans albo z córka Wallandera. Właściwie ok. Anda... no nie wiem, nie wiem. Coś jak próba znalezienia liczby pojedynczej od Andów. Nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Wanda, Linda, Anda 12.10.11, 15:29 Anda i Wanda super, Linda mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wanda, Linda, Anda IP: *.sds.uw.edu.pl 12.10.11, 22:51 Anda i Wanda, gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Wanda, Linda, Anda 13.10.11, 20:38 Nie podoba mi się żadne Wanda od wandali, Linda bardzo amerykańska i w dodatku przestarzała, a Anda jak ucięta Wanda, chociaż brzmieniowo chyba najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wanda, Linda, Anda 14.10.11, 13:00 O Andzie nigdy nie słyszałam. Kojarzy mi się z górami i jakoś tak nieco pretensjonalnie brzmi. Linda to dla mnie tylko Bogusław. No i jeszcze mi się kojarzy z brzydkim słowem, które różni się od Lindy tylko pierwszą literką Jedynie Wanda mi się podoba, nawet bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: Wanda, Linda, Anda 08.12.11, 20:09 Podoba mi się tylko Linda i tylko jako zdrobnienie od Rozalindy. Wanda, Anda nie. Odpowiedz Link Zgłoś