Dodaj do ulubionych

Wanda, Linda, Anda

IP: *.ip.netia.com.pl 11.10.11, 11:09
Obserwuj wątek
    • Gość: goch Re: Wanda, Linda, Anda IP: *.ip.netia.com.pl 11.10.11, 11:10
      to moje faworytki na dziś
      • oczymszumiawierzby Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 12:23
        Od dawna już bardzo lubię Wandę. Pozostałe nie podobają mi się.
        • abiela Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 12:47
          Do zaakceptowania tylko Wanda.
    • mossiam Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 13:08
      Wanda - ładnie.
    • aneladgam Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 14:37
      żadne mi się nie podoba, od biedy Wanda
      • uwierz_mirando Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 14:58
        Podoba mi się Wanda.
        Linda kojarzy mi się z telenowelami.
        Nie wiem, co to Anda, Andrzeja jakaś na polski?
    • olianka Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 16:26
      Podobają mi się wszystkie. Byłabym skłonna nadać Wandę.
      • carmita80 Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 17:17
        Jedynie Linda. Anda - Andela wariant Angeli - zdecydowanie wole Angela. Wanda mi sie nie podoba, takie rozmemlane, bez charakteru.
        • szarrak Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 17:24
          powiedziałabym, że anda ma więcej wspólnego z andrzejem, andreą itp. - angela to zupełnie inne imię o innym znaczeniu.
          • carmita80 Re: Wanda, Linda, Anda 12.10.11, 10:30
            szarrak napisała:

> powiedziałabym, że anda ma więcej wspólnego z andrzejem, andreą itp. - angela t
            > o zupełnie inne imię o innym znaczeniu.

www.behindthename.com/name/and22a
            Andela

www.behindthename.com/name/and22ela

• szarrak Re: Wanda, Linda, Anda 12.10.11, 11:06
              www.babynamespedia.com/meaning/Anda od: alexandra, fernanda
              www.sheknows.com/baby-names/name/anda od: andrea

bliżej nam jednak do angielskich imion niż do chorwackich (tak, wiem, że chorwacki jest językiem słowiańskim, ale od dobrego tysiąca lat bardziej nam po drodze z brytyjczykami niż z chorwatami)
              • carmita80 Re: Wanda, Linda, Anda 12.10.11, 11:31

> bliżej nam jednak do angielskich imion niż do chorwackich (tak, wiem, że chorwa
                > cki jest językiem słowiańskim, ale od dobrego tysiąca lat bardziej nam po drodz
                > e z brytyjczykami niż z chorwatami)

Jesli przyjmiemy to jako skrot to moze pochodzic od wielu imion. Jednak slowo ''aniol'' w jezyku chorwackim to ''andeo'' i imie Anda, a wlasciewie Andela to wlasnie jak polska Aniela w ich jezyku i takie jest pochodzenie i znaczenie.
    • szarrak Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 17:22
      Wanda jest genialna. kiedyś miałam ją na szczycie top listy - nie wiem ile miałam lat, może z osiem, było to po przeczytaniu legendy o wandzie, co nie chciała niemca wink potem przeczytałam "bułeczkę" korczakowskiej i miłość mi przeszła, ale brzmieniowo bardzo mi się podoba. reszta na nie.
    • gaudencja Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 18:24
      A Adelinda, Miranda, Adalgunda, Aldegunda, Amalgunda, Amanda, Edmunda, Fredeswinda,
      Ermelinda, Gerlinda, Hildebranda, Hildegunda, Kunegunda, Melizanda, Radegunda, Rajmunda, Rozalinda, Rozamunda, Winanda, Ewergunda?

Z podanych przez Ciebie podoba mi się tylko Wanda (z podanych przeze mnie tez tylko niektóre).
      • Gość: goch Re: Wanda, Linda, Anda IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.10.11, 19:42
        Nie no, te starogermańskie odpadają... Ale faktycznie jakoś mi się te żeńskie imiona z kombinacją "nd" podobają... Rozalinda fajne! smile
        Anda to trochę jak Andrea , ale sądzę, ze adndrea jest zbyt pretensjonalne, szczególnie z pospolitym polskim nazwiskiem. Jedyną Andę, która kojarzę jest Anda Rottenberg.
        Wanda jest fajne, proste, właściwie aż się boję, że zrobi się popularne wink Wszystkie poprzednie, które "nosilam w sobie" pzrez lata: Nina, Helena, Lena, Florencja, pojawiły się w najbliższym otoczeniu, hm.
        A Linda jest międzynarodowe, dobrze brzmi w każdym języku i kojarzy mi sie z moim ulubionym drzewem. No i z Bogusiem Lindą, ale to tylko w Polscewink O tym ze wystepuje w telenowelach nawet nie pomyślalam, bo nie oglądam sad
        • gaudencja Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 20:29
          No tak, ale własciwie na warunki polskie Anda nie jest imieniem. Nie ma takiego imienia - "Anda".
          • Gość: . Re: Wanda, Linda, Anda IP: *.icpnet.pl 08.12.11, 00:25
            istnieje wink
            • gaudencja Re: Wanda, Linda, Anda 10.12.11, 12:31
              No wiesz, jeśli przyjąć, że Ryczysława istnieje, to Anda oczywiście też. Jesli jednak rozpatrujemy imiona jako utrwalone antrroponimy, to Andy nie ma.
    • czarnywrobel Re: Wanda, Linda, Anda 11.10.11, 22:00
      Wanda jest świetna. Linda nie kojarzy mi się z telenowelami. Chyba tylko z Linda Evans albo z córka Wallandera. Właściwie ok. Anda... no nie wiem, nie wiem. Coś jak próba znalezienia liczby pojedynczej od Andów. Nie dla mnie.
    • szarrak Re: Wanda, Linda, Anda 12.10.11, 11:08
      mnie się linda kojarzy tak: klik
    • polifonia1983 Re: Wanda, Linda, Anda 12.10.11, 15:29
      Anda i Wanda super, Linda mi się nie podoba.
      • Gość: gość Re: Wanda, Linda, Anda IP: *.sds.uw.edu.pl 12.10.11, 22:51
        Anda i Wanda, gratulacje
    • quasi.modo Re: Wanda, Linda, Anda 13.10.11, 20:38
      Nie podoba mi się żadne sad

Wanda od wandali, Linda bardzo amerykańska i w dodatku przestarzała, a Anda jak ucięta Wanda, chociaż brzmieniowo chyba najlepsza.
    • dalenia Re: Wanda, Linda, Anda 14.10.11, 13:00
      O Andzie nigdy nie słyszałam. Kojarzy mi się z górami i jakoś tak nieco pretensjonalnie brzmi. Linda to dla mnie tylko Bogusław. No i jeszcze mi się kojarzy z brzydkim słowem, które różni się od Lindy tylko pierwszą literką wink Jedynie Wanda mi się podoba, nawet bardzo.
    • wimperga Re: Wanda, Linda, Anda 08.12.11, 20:09
      Podoba mi się tylko Linda i tylko jako zdrobnienie od Rozalindy. Wanda, Anda nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.