Dodaj do ulubionych

Kika Almodovara - wiecie skad?

14.10.11, 14:27
Jako, ze moja Konstancja, co sie urodzi za pare dni zostala w skrocie Kika (jak panna Kika z pchly szachrajki smile, to korzystajac z okazji spytalam wczoraj znajoma hiszpanke, skad skrotem jest wlasnie tytulowa Kika. I ona twierdzi, ze to rzadko stosowany skrot od Franciska. I - uwaga - Kiko od Frantisek (nie jestem pewna pisowni F po hiszpansku, ale o te imiona chodzi). Ktos jest mocny w hiszpanskim tutaj?
Obserwuj wątek
    • aneladgam Re: Kika Almodovara - wiecie skad? 14.10.11, 14:41
      do dziś żyłam w przekonaniu, że zdrobnienia od Francisco i Francisca to Paco i Paca
      • Gość: ariella Re: Kika Almodovara - wiecie skad? IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.11, 15:12
        A widzisz jak to kazdego dnia czlowiek uczy sie czegos nowego? Moze o to chodzilo z tym zatrzezeniem, ze "rzadko uzywane". Dodama, ze hiszpanka rodowita, wiec powinna wiedziec co mowi... moze ktos sie dopisze
        pozdr
        • ariella Re: Kika Almodovara - wiecie skad? 14.10.11, 15:28
          po wyguglowaniu roznych stron es nasunela mi sie koncepcja, ze Kika moze byc zdrobnieniem od Enrica takze, bo znalazla jakichs dwoch godci (pilkarz i rezyser) gdzie Kiko bylo skrotem od Enrico??????
          • ariella Panna Kika z Kopernika z pchly szachrajki 14.10.11, 15:29
            jw tytule. Jak ona miala na imie?
            • aguacate Re: Panna Kika z Kopernika z pchly szachrajki 14.10.11, 17:48
              Kika moze byc zdrobnieniem od Cristina. Znajoma tak uzywala.
              Francisca (w wersji zenskiej) nie jest popularne, nie spotkalam sie. Od Francisco moze byc zdrobnienie Paco, albo Cisco smile
        • aneladgam Re: Kika Almodovara - wiecie skad? 14.10.11, 23:59
          nie twierdzę, że nie wie, co mówi
          twierdzę, że ja tego nie wiedziałam - znam kilka katalońskich zdrobnień od tych imion, z Kiko czy Kika się nie spotkałam. dodam, że w słowach i imionach kastylijskich "K" nie występuje, więc to albo napływowa forma z innego regionu albo innego języka

a swoją drogą, Polacy o polskich imionach czasem gadają takie głupoty, że może nie zawsze "rodowitość" jest argumentem wink
    • mossiam Re: Kika Almodovara - wiecie skad? 14.10.11, 21:54
      Quique (Kike) to z pewnością zdrobnienie Enrique, a zatem Kika to będzie od żeńskiej wersji tego imienia, tj. Enriqueta, ew. Enrica.
      • ariella anelagdam 15.10.11, 08:58
        nie tak na powaznie smile moze nie wie co mowi, zreszta coraz bardziej sie w tym utwierdzam smile co do polakow to 120% racji. ja po prostu z zalozenia wierze ludziom, ze jak mowia, to wiedza smile))) nie wiem, skad jest moja hiszpanka, ale sadzac po tym charakterystycznym "c" czy "s" to moze byc katalonka smile
    • gaudencja Re: Kika Almodovara - wiecie skad? 15.10.11, 22:03
      W BTN znalazłam tylko to:
      www.behindthename.com/name/kiki
      • ariella Re: Kika Almodovara - wiecie skad? 16.10.11, 09:18
        ojejciu, wlasni etego sie obawiam, nie znosze Wiki, PAti, MAti etc. Kiki zamiast Kika by mnie wk... na maksa. Podobnie jak juz slyszane Koni (WTF????) i Kostka, buuuu. Ale jako ze mam doswiadczenie w wymuszenia uzywania pelnej formy mojego imienia i imion chlopcow, to licze, ze z Kika tez sobie poradze smile
        • Gość: ewam Re: Kika Almodovara - wiecie skad? IP: *.budimex.com.pl 28.11.11, 10:24
          Mój znajomy Hiszpan Kiko jest od Francisco. Opcja jak najbardziej dopuszczalna.
          • Gość: neokatechumenka Re: Kika Almodovara - wiecie skad? IP: *.nplay.net.pl 28.11.11, 10:54
            mój teżsmile) kiko arguello

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.