ariella 14.10.11, 14:27 Jako, ze moja Konstancja, co sie urodzi za pare dni zostala w skrocie Kika (jak panna Kika z pchly szachrajki , to korzystajac z okazji spytalam wczoraj znajoma hiszpanke, skad skrotem jest wlasnie tytulowa Kika. I ona twierdzi, ze to rzadko stosowany skrot od Franciska. I - uwaga - Kiko od Frantisek (nie jestem pewna pisowni F po hiszpansku, ale o te imiona chodzi). Ktos jest mocny w hiszpanskim tutaj? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: Kika Almodovara - wiecie skad? 14.10.11, 14:41 do dziś żyłam w przekonaniu, że zdrobnienia od Francisco i Francisca to Paco i Paca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: Kika Almodovara - wiecie skad? IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.11, 15:12 A widzisz jak to kazdego dnia czlowiek uczy sie czegos nowego? Moze o to chodzilo z tym zatrzezeniem, ze "rzadko uzywane". Dodama, ze hiszpanka rodowita, wiec powinna wiedziec co mowi... moze ktos sie dopisze pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Re: Kika Almodovara - wiecie skad? 14.10.11, 15:28 po wyguglowaniu roznych stron es nasunela mi sie koncepcja, ze Kika moze byc zdrobnieniem od Enrica takze, bo znalazla jakichs dwoch godci (pilkarz i rezyser) gdzie Kiko bylo skrotem od Enrico?????? Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Panna Kika z Kopernika z pchly szachrajki 14.10.11, 15:29 jw tytule. Jak ona miala na imie? Odpowiedz Link Zgłoś
aguacate Re: Panna Kika z Kopernika z pchly szachrajki 14.10.11, 17:48 Kika moze byc zdrobnieniem od Cristina. Znajoma tak uzywala. Francisca (w wersji zenskiej) nie jest popularne, nie spotkalam sie. Od Francisco moze byc zdrobnienie Paco, albo Cisco Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Kika Almodovara - wiecie skad? 14.10.11, 23:59 nie twierdzę, że nie wie, co mówi twierdzę, że ja tego nie wiedziałam - znam kilka katalońskich zdrobnień od tych imion, z Kiko czy Kika się nie spotkałam. dodam, że w słowach i imionach kastylijskich "K" nie występuje, więc to albo napływowa forma z innego regionu albo innego języka a swoją drogą, Polacy o polskich imionach czasem gadają takie głupoty, że może nie zawsze "rodowitość" jest argumentem Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Kika Almodovara - wiecie skad? 14.10.11, 21:54 Quique (Kike) to z pewnością zdrobnienie Enrique, a zatem Kika to będzie od żeńskiej wersji tego imienia, tj. Enriqueta, ew. Enrica. Odpowiedz Link Zgłoś
ariella anelagdam 15.10.11, 08:58 nie tak na powaznie moze nie wie co mowi, zreszta coraz bardziej sie w tym utwierdzam co do polakow to 120% racji. ja po prostu z zalozenia wierze ludziom, ze jak mowia, to wiedza ))) nie wiem, skad jest moja hiszpanka, ale sadzac po tym charakterystycznym "c" czy "s" to moze byc katalonka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kika Almodovara - wiecie skad? 15.10.11, 22:03 W BTN znalazłam tylko to: www.behindthename.com/name/kiki Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Re: Kika Almodovara - wiecie skad? 16.10.11, 09:18 ojejciu, wlasni etego sie obawiam, nie znosze Wiki, PAti, MAti etc. Kiki zamiast Kika by mnie wk... na maksa. Podobnie jak juz slyszane Koni (WTF????) i Kostka, buuuu. Ale jako ze mam doswiadczenie w wymuszenia uzywania pelnej formy mojego imienia i imion chlopcow, to licze, ze z Kika tez sobie poradze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewam Re: Kika Almodovara - wiecie skad? IP: *.budimex.com.pl 28.11.11, 10:24 Mój znajomy Hiszpan Kiko jest od Francisco. Opcja jak najbardziej dopuszczalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neokatechumenka Re: Kika Almodovara - wiecie skad? IP: *.nplay.net.pl 28.11.11, 10:54 mój też) kiko arguello Odpowiedz Link Zgłoś