Dodaj do ulubionych

imie dla synka

IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.11, 12:28
Tata proponuje

Na pierwsze Tytus, na drugie Baltazar.... i co mam na to powiedzieć?

Do przyjęcia?
Obserwuj wątek
    • georgia241 Re: imie dla synka 27.10.11, 12:31
      Tytus tak, Baltazar tak odjechany, że jeśli nie było zacnego protoplasty w rodzinie, odmówiłabym mężowi.
    • aneladgam Re: imie dla synka 27.10.11, 12:48
      no myślę, że prawdę odpowiedzieć
      w zależności co sama o tym sądzisz
      "tak, kochanie, mnie też się bardzo podobają"
      "nie wiem, kochanie, Baltazar ok, ale Tytusa bym zmieniła"
      "kochanie, Tytus super, ale Baltazar kojarzy mi się z Gąbką"
      "po moim trupie, kochanie"
      • Gość: mammamija Re: imie dla synka IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.11, 13:47
        Problem polega na tym że sama nie wiem co o tym myśleć( a w sumie obiecałam tacie ze pozwolę mu nazwać syna)
        • aneladgam Re: imie dla synka 27.10.11, 21:31
          ojojojojojoj. w ciemno bym się nie zgadzała na taki układ wink
          co najwyżej na zasadzie listy propozycji.
          Tytus mnie się osobiście podoba.
          Baltazar nie.
        • polifonia1983 Re: imie dla synka 30.10.11, 00:53
          Jak obiecałaś, to nie zmieniaj zasad.
          • Gość: mammamija Re: imie dla synka IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 07:27
            litosci jestesmy rodziną a nie urzędem wink
            • polifonia1983 Re: imie dla synka 30.10.11, 12:32
              No to negocjuj, ale po co obiecywać?
              • Gość: mammamija Re: imie dla synka IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 18:59
                Rany , u was w rodzinie tez tak wszystko serio???
    • froobek Re: imie dla synka 27.10.11, 14:52
      Taaaa. Dla mnie Tytus to totalna porażka, nad Baltazarem byłabym w stanie pomyśleć.
      Skoro Ty nie wiesz, co myśleć, znaczy, że musisz sobie te imiona "poobracać w głowie", powypowiadać wiele razy po cichu i głośno - wtedy zdecydujesz. Na przyszłość nie wchodzić w głupie umowy smile
    • olianka Re: imie dla synka 27.10.11, 14:52
      Baltazara uwielbiam, Tytusa też lubię. Razem mnie nie przekonują.
    • hawa.etc Re: imie dla synka 27.10.11, 15:18
      Baltazar jest świetny, dałabym na pierwsze.
      • domi_33 Re: imie dla synka 27.10.11, 15:21
        Baltazar Tytus też dla mnie było by lepsze. gratuluję odwagi i fajnego męża. super że tak chce nazwać syna i że nie pragnie Kubusia. smile
    • carmita80 Re: imie dla synka 27.10.11, 15:30
      Tytus Baltazar - dla mnie brzmi jak zart. Tytus kojarzy mi sie z malpa z komiksu ''Tytus, Romek i A'Tomek'' a Baltazar z Baltazarem Gabka.
      • Gość: mammamija Re: imie dla synka IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.11, 16:34
        Skojarzenia mnie nie martwią, to nasze pokolenie ma z tym problem, maluchy mniej będą gąbkę kojarzyć

Mówicie Baltazar na pierwsze? Hm....
        • wyczyny Re: imie dla synka 27.10.11, 18:53
          to byłby ciekawy i nietuzinkowy zestaw, obojętnie, które z imion byłoby pierwsze smile
          a Tobie propozycja męża pasuje? jeśli tak, to nie ma co dalej myślec....
          • Gość: mammamija Re: imie dla synka IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.11, 07:07
            Przyznam ze na początku byla trochę zaskoczona, bo spodziewałam sie bardziej słowiańskiego zestawu , ale nie mogę powiedzieć zeby nie, choc sa na tyle oryginalne i razem brzmią dość odjechanie.

I w sumie oba fajne.. a Baltazar podoba mi sie bardziej od Tytusa. Jeszcze pogadamy ..chyba wink
            • gaudencja Re: imie dla synka 28.10.11, 21:44
              Daj znać, jaka będzie decyzja smile
    • quasi.modo Re: imie dla synka 27.10.11, 17:00
      Mi osobiście nie podoba się ani jedno ani drugie, ale Tytus jest jednak o niebo lepszy od Baltazara.

A tak obiektywnie, to chyba radziłabym wybrać jedno imię oryginalne a drugie bardziej osłuchane, np. Tytus Bartłomiej, Tytus Benedykt, Tytus Dominik, Tytus Anatol, Tytus Mikołaj.
      Zresztą przykłady można mnożyć, ale chodzi o to, żeby uniknąć takiego trochę groteskowego smaczku, jaki wyołuje u mnie propozycja twojego męża.
      • Gość: Tonka Re: imie dla synka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.11, 10:24
        Tytus nawet fajnie smile ale razem Tytus Baltazar??? dla mnie za oryginalnie smile
        Pomysł z nadaniem drugiego imienia - bardziej osłuchanego_ mnie się bardziej podoba.
        Decyzja i tak bedzie należała do Was rodzice!
    • dalenia Re: imie dla synka 27.10.11, 17:08
      Tytus jest ok, choć swojego syna bym tak nie nazwała przez moje skojarzenia (znam nieciekawego Tytusa). Baltazar dla mnie zbyt odjechany i zbyt "gąbkowy" smile

I teraz są 3 opcje:
      a) zostaje Tytus na pierwsze - ok, pod warunkiem, że na drugie dacie coś "normalniejszego"
      b) wybieracie Baltazara na pierwsze - jw; mam wrażenie, że rówieśnikom Twojego syna nie będzie się już tak kojarzył, jak nam
      c) zostają oba imiona (niezależnie od kolejności) - nie; wg mnie oba są mocno oryginalne i razem brzmią wręcz śmiesznie i jakoś tak ... groteskowo
      • uwierz_mirando Re: imie dla synka 27.10.11, 20:09
        Tytus jak najbardziej ok, ale Baltazar jest w moim worku imion obciachowych.
    • ilianna Re: imie dla synka 27.10.11, 21:54
      Właściwie to mi się podoba. Faktycznie w zestawie brzmi trochę hmm kreskówkowo wink, ale przecież i tak będzie używał tylko pierwszego imienia.
    • gaudencja Re: imie dla synka 27.10.11, 23:39
      Ależ oczywiście.
      Baltazar był imieniem wcale często spotykanym w Polsce do okresu baroku włącznie. Później oczywiście też.
      pl.wikipedia.org/wiki/Baltazar_I_%C5%BCaga%C5%84ski
      pl.wikipedia.org/wiki/Baltazar_Strawi%C5%84ski
      pl.wikipedia.org/wiki/Baltazar_Batory_(zm._1577)
      pl.wikipedia.org/wiki/Baltazar_Fontana
      pl.wikipedia.org/wiki/Baltazar_Opec
      pl.wikipedia.org/wiki/Baltazar_Behem
      pl.wikipedia.org/wiki/Baltazar_Kuncz
      pl.wikipedia.org/wiki/Baltazar_Dankwart
      pl.wikipedia.org/wiki/Baltazar_Dzia%C5%82as
      pl.wikipedia.org/wiki/Teodor_Baltazar_Stachowicz
      O jego popularnosci świadczy także duża liczba nazwisk takich, jak Balcer czy Balcerowicz (bo Balcer to Baltazar).
      Tytus jest dla mnie zupełnie oczywiście normalnym imieniem, jego nadawalnośc ostatnio nieznacznie wzrasta.
      Uważam, że jeśli tylko pasuje do nazwiska, to nalezy dotrzymać słowa danego ojcu dziecka.
      • solveiga1 Re: imie dla synka 28.10.11, 13:36
        Jestem tego samego zdania co Gaudencja smile
    • abiela Re: imie dla synka 28.10.11, 21:53
      IMO Tytus Baltazar to świetny zestaw, jestem bardzo za!
      • magducha78 Re: imie dla synka 30.10.11, 08:09
        nie wybrałabym żadnego imienia. Ale jak już musiałabym to wybrałabym Tytusa bez Baltazara.
    • luska.s Re: imie dla synka 30.10.11, 12:28
      Tytus tak
      Baltazar nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.