Dodaj do ulubionych

Kasylda i inni Wielkopolska l poł. XIX w.

30.10.11, 07:41
Szukając w rodzinnych annałach natknęłam się na praprababkę urodzoną w 1821 r. o imieniu Kasylda. Wiki podaje, ze to imię pochodzenia łacińskiego, pochodzące od Kasji. Co o nim sądzicie? W czasach jej współczesnych występują takie imiona jak Henrietta, Wilhelmina, Ernestyna, Albertyna (siostra mojego pradziadka), Marianna, Alfons, Karl Gottlob (?), Aleksandryna, Fryderyka, Otylia, Teofil, Anastazy, Jeanetta (tu mam silne skojarzenie z Dżesiką), Augusta, Chryzostom, Amalia. Często spotykane jest połączenie typu Eberhard Władysław. Zdziwiłam się też nieco wzmianką z roku 1605 o Adrianie (okolice dzisiejszego Głogowa na Dolnym Śląsku).
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Kasylda i inni Wielkopolska l poł. XIX w. 30.10.11, 13:09
      Gottlob to wariant Gottlieba, imienia niemieckiego, które jest uważane za synonimiczne do Amadeusza, Teofila, Bogumiła. Jeanetta to Janina albo Żaneta. Henrietta w sposób oczywisty powinna być Henryką. Bardzo masz ciekawe imiona w drzewie, a Kasylda podoba mi się, gdybym miała w rodzinie, rozważałabym nadanie.

forum.gazeta.pl/forum/w,12924,13330819,,Kasylda_i_Kandyda_.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,12924,21641112,,Kasylda.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,12924,36246424,,Kasylda.html?v=2
      • gaudencja Re: Kasylda i inni Wielkopolska l poł. XIX w. 30.10.11, 13:12
        gaudencja napisała:

> Gottlob to wariant Gottlieba,

A figa. Czasem nawet jeśli się człowiekowi wydaje, że wie, to i tak powinien sprawdzic. Gottlob to inne imię www.behindthename.com/name/gottlob "Meaning & History | Derived from German Gott "God" and lob "praise". This name was created in the 17th century.". Czyli mogłoby byc uznane za synonimiczne do imienia Modlibog, z tym zastrzeżeniem, że "bog" oznaczało dawniej raczej "los".
    • polifonia1983 Re: Kasylda i inni Wielkopolska l poł. XIX w. 30.10.11, 13:09
      Niezły zestawik smile
      Kasylda jest ciekawa, ale jakoś mi nie pasuje. Kasja brzmi przyjemniej.
      Henrietta - ciekawe
      Wilhelmina - bardzo ładne
      Ernestyna - bardzo ładne
      Albertyna - ciekawe
      Marianna - bardzo ładne
      Alfons - samo w sobie ładne, ale już raczej nie do nadania. Chyba, że ktoś się zdecyduje je "odczarować".
      Karl Gottlob - karol Bogumił?
      Aleksandryna - pompatyczne
      Fryderyka - ładne
      Otylia - żadne Otylie, Oktawie czy Olimpie do mnie nie przemawiają
      Teofil - bardzo ładne
      Anastazy - ładne
      Jeanetta - no nie, jaśka po prostu,dżesikowate
      Augusta - bardzo ładne
      Chryzostom - skoro Kosma, to może i to wróci?
      Amalia - wolę od Amelii, ładne
      Adriana z 1605 to nie taka ciekawostka. Podobno imię Adrian (a z czasem i żeńskie formy) pojawiło się w Polsce już w XII w.
    • dalenia Re: Kasylda i inni Wielkopolska l poł. XIX w. 30.10.11, 14:54
      O, jakie ciekawe imiona! Ja sama od dawna mam ochotę "poszperać" trochę w moim drzewie genealogicznym, ale nie wiem od czego mam zacząć i jak się za to zabrać.

Kasylda- ciekawe, musiałabym się trochę osłuchać
      Henrietta - dużo ładniejsza niż Henryka, ale w Polsce dla mnie pretensjonalna
      Wilhelmina - ładne, choć nie widzę jej u swojej córki; taka zbyt nadęta mi się wydaje (podobnie jak Wilhelm)
      Ernestyna - ostatnio coraz bardziej mi się podoba
      Albertyna - ładnie; podoba mi się odkąd będąc w Wiedniu co chwilę napotykałam plakaty reklamujące Galerię Albertina
      Marianna - jedno z moich ulubionych żeńskich imion smile miałam praprababkę Mariannę
      Alfons - no niestety, za dużo nieciekawych skojarzeń to imię niesie ze sobą
      Aleksandryna - ciekawa alternatywa dla nudnej Aleksandry, choć może trochę zbyt "wymyślna"?
      Fryderyka - do męskiej wersji już się przekonałam, do żeńskiej jeszcze niekoniecznie
      Otylia - ok, choć mnie się kojarzy z "otyłością"; poznałam niedawno przemiłą Otylię
      Teofil - dla mnie zbyt podobne do słowa "pedofil"; wolę Teodora albo Teodozego
      Anastazy - ok; lubię imiona męskie zakończone na "-y", choć wolę Atanazego
      Augusta - w porządku, choć wolę Augustynę
      Chryzostom - nie podoba mi się
      Amalia - podoba mi się, choć bym jej nie nadała- zbyt podoba do wszechobecnej Amelii
      Karl Gottlob, Jeanetta - nie umiem się na ich temat wypowiedzieć, niestety smile
      • gaudencja Re: Kasylda i inni Wielkopolska l poł. XIX w. 30.10.11, 15:31
        Żeby w nim poszperać, najpierw je trzeba mieć opracowane! Polecam na początek:
        histmag.org/?id=284
        • dalenia Re: Kasylda i inni Wielkopolska l poł. XIX w. 30.10.11, 17:00
          Dzięki Gaudencjo smile Poczytam i może w wolnym czasie coś zacznę działać.
    • wimperga Znalazłam jeszcze... 30.10.11, 16:12
      Rosinę, Kunegundę, Florianę, Samuela,Charlottę, Tabeę. Tylko niektóre z nich są z mojej rodziny, część to sąsiedzi, znajomi. Wiek XVIII i XIX. Źródło m.in. Teki Dworzaczka, Archiwum Archidiecezjalne w Poznaniu, Poznań Projekt (baza małżeństw wielkopolskich XIX w.), Brandenburskie Główne Archiwum Państwowe w Poczdamie.
      • gaudencja Re: Znalazłam jeszcze... 30.10.11, 16:26
        Też bardzo ciekawe. Oczywiście Rosina to Rozyna, a Charlotta - Karolina.
      • polifonia1983 Re: Znalazłam jeszcze... 30.10.11, 18:53
        Fantastyczne wykopaliska smile
        Tabei nie znałam, wiecie coś o tym imieniu?
        • gaudencja Re: Znalazłam jeszcze... 30.10.11, 19:11
          pl.wikipedia.org/wiki/Tabea
          www.behindthename.com/name/tabea
          • polifonia1983 Re: Znalazłam jeszcze... 30.10.11, 20:26
            No tak, Tabitę znam, nie skojarzyłam smile Dzięki!
    • abiela Re: Kasylda i inni Wielkopolska l poł. XIX w. 30.10.11, 22:16
      Fantastyczne imiona znalazłaś, Kasylda mi się podoba.
      U mnie w drzewie tak ciekawych imion nie mamsmile
    • Gość: niki Re: Kasylda i inni Wielkopolska l poł. XIX w. IP: *.public.hu-berlin.de 31.10.11, 19:40
      Ale masz ciekawe imiona w drzewie!
      U mnie szczytem oryginalnosci sa na razie imiona moich prapradziadkow - Balbina i Walenty :p Tak, to same Marianny i Janowie.
      Ale zabawa z drzewem dopiero rozpoczeta. Za jakis czas zamierzam zajac sie tym na powaznie.
      Kasylda swietna.
    • wimperga Najnowsze znaleziska 26.11.11, 15:21
      XVII w.- Eufrozyna, Krzysztof Gottfryd,
      XVIII w. - Beniamin, Ferdynand Leopold, Marianna Eleonora, Marianna Wilhelmina, Fryderyka,
      XVIII/XIX w - Maria Antonia Jakobina, Ernst Albrecht,
      XIX w. - Filippina Ernestyna,

W rodzinie mojego męża:
      Apolonia (cioteczna babcia mojego męża), Regina (ciocia mojego męża), Zinajda/Zenona
      (babcia mojego męża), Siemion (dziadek mojego męża).
      • gaudencja Re: Najnowsze znaleziska 26.11.11, 15:52
        Arcyciekawe. Siemion to oczywiście Szymon, a Zinajda to wschodniosłowiański odpowiednik Zenaidy.
        • spodwawelu Re: Najnowsze znaleziska 26.09.12, 07:45
          późno znalazłam -moja prababcia też miała na imię Kasylda
          spotkałam też w augustowskim imię Grasylda
          • gaudencja Re: Najnowsze znaleziska 26.09.12, 21:00
            Moze to jakaś przetworzona Gryzelda?
    • ksiezna_pani1 Re: Kasylda i inni Wielkopolska l poł. XIX w. 26.09.12, 20:53
      Kasylda, Wilhelmina, Ernestyna, Albertyna , Aleksandryna, (uwielbiam wszelkie „yny”wink , Fryderyka, Otylia, Teofil, Anastazy, Ariadna, Chryzostom – wspaniałe imiona smile
      • polixena Re: Kasylda i inni Wielkopolska l poł. XIX w. 28.12.12, 10:30
        To była Adriana a nie Ariadna. wink

A skoro Matylda jest dość popularna ostatnio, to może także nieco podoba w wymowie Kalsylda się pojawi.
        • polixena Re: Kasylda i inni Wielkopolska l poł. XIX w. 28.12.12, 10:31
          Kasylda nie Kalsylda .smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.