Gość: qwe IP: *.play-internet.pl 19.11.11, 15:29 Imię dla chłopca. Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: Żegota 19.11.11, 15:54 Czarno widzę skojarzenia rówieśników. I chyba nie tylko rówieśników. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Żegota 19.11.11, 16:39 Myślę, że nigdy bym takiego nie nadała, bo bardzo mi się NIE podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 [...] 02.12.11, 21:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Żegota 19.11.11, 20:57 Myślę, że ma spory potencjał, żeby być ośmieszającym. I wg mnie nie jest na tyle urodziwe, żeby opłacało się ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Żegota 19.11.11, 23:23 występuje tam, ale samo imię jest oczywiście wcześniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Żegota 20.11.11, 08:52 Nie podoba mi się. Oryginalne, ale nie podobałoby mi się nawet u kogoś, nawet jako odmiana po najpopularniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: Żegota 23.11.11, 18:01 Nieladnie brzmi, nieladnie wyglada w pisowni. Jest nieladne. Ciezkie zycie dziecko by mialo niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 to jakis żart chyba?????!!!! 23.11.11, 18:39 chyba ja sie nabrałam na ten "dowcip", a wszyscy powyzej tylko sobie puszczaja oko porozumiewawczo. Mi się żegota kojarzy z Rada Pomocy Żydom, z czasów II wojny swiatowej, kryptonim to własnie żegota. Nie wierze, ze to nadal na powaznie to pytanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: to jakis żart chyba?????!!!! 23.11.11, 20:49 Dlaczego żart? Takie imię istnieje. pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBegota_%28imi%C4%99%29 Czy dlatego, że Tobie się nie podoba ? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: to jakis żart chyba?????!!!! 24.11.11, 08:50 no i co z tego, że istnieje? Historia zmieniła znaczenie tego imienia i po prostu się teraz nie nadaje do nadania. Nienadawalne jest juz adolf i alfons, choc zupełnie z innego powodu i zeby nie było - nie stawiam równosci miedzy żegota a adolfem i alfonsem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: to jakis żart chyba?????!!!! 24.11.11, 19:30 Nie przesadzajmy. Świetnie sobie mogę wyobrazić sytuację, w której Żegota nagle (w ciągu 15 lat) wspina się do pierwszej dziesiątki męskiej, a Ty piszesz: "jakie to urocze, polskie imię, świeże i nieoklepane". To, że teraz na rzecz stwierdzenia piękna Żegoty nie działa społeczny dowód słuszności, wcale nie oznacza, że gdyby nie zadziałał, Żegota nie byłby postrzegany powszechnie jako imię ładne. Nie wiem, czy np. obiektywnie można uznać, że Małgorzata to jest ładniejsze brzmieniowo imię, a nikt nie wypowiada się o nim na tym forum tak bez oporów negatywnie, bo właśnie jest często nadawana. Oprócz "mał" jest bardzo podobna do Żegoty jeśli chodzi o zestaw głosek. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: to jakis żart chyba?????!!!! 25.11.11, 09:15 ale ja zupełnie o czym innym. Owszem jest to imie meskie, ja sie nie podejmuje dyskusji czy to "urocze polskie imie, swieże i nieoklepane" czy nie. Dla mnie jest to kryptonim z czasów wojny, jak ktos co nieco sie historia interesuje, to od razu skresla to imie z listy imion-do-nadania. To samo sie tyczy Mercedes, owszem imie żeńskie, ale zapytasz 1000 osób z czym kojarzy sie to słowo, to 95% powie ci, że samochód. Imie dziecku nie nadajemy dla siebie, by swoje gusta zaspokajać - jak to napisał WSA w uzasadnieniu orzeczenia nt. imienia Dąb*, ale trzeba mysleć jak dane imie to bedzie odbierane przez innych. Żegota, mimo że jest imieniem, to dla mnie nie jest imieniem. *służe uzsadanieniem, sama z chcecia przeczytałam co sąd napisał Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: to jakis żart chyba?????!!!! 25.11.11, 19:39 Ależ własnie ty o tym samym i ja też. Żegota nie jest dla Ciebie imieinem, bo nie jest popularny. Gdyby był popularny, niezależnie od Rady Pomocy Żydom byłoby to dla ciebie imię. kamelia04.08.2007 napisała: Dla mnie jest to kryptonim z czasów wojn > y, jak ktos co nieco sie historia interesuje, to od razu skresla to imie z list > y imion-do-nadania. Zbyt daleko idące twierdzenie. Wykształcony człowiek powinien zarówno orientować się, iż Żegota to imię, jak i że służyło ono jako kryptonim. Nie ma automatyzmu doytczącego skreślania Żegoty jako imienia przez osoby, które wiedzą, że była Rada Pomocy Żydom. Odpowiedz Link Zgłoś
chce_bobo Re: to jakis żart chyba?????!!!! 30.11.11, 12:57 > Imie dziecku nie nadajemy dla siebie, by swoje gusta zaspokajać - jak to napisa > ł WSA w uzasadnieniu orzeczenia nt. imienia Dąb*, ale trzeba mysleć jak dane im > ie to bedzie odbierane przez innych. i to właściwie mógłby byc mój komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna Re: to jakis żart chyba?????!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.11, 02:05 O! przepraszam. Imie Mercedes nigdy nie bylo specjalnie popularne w Polsce, wiec o co chodzi? Nie sadze, zeby Hiszpanow obchodzily opinie Polakow. Zegota bardzo mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
a_andzia28 Re: Żegota 23.11.11, 23:15 Oj nie, nie. Jak komórka powstała w wyniku zapłodnienia - ZYGOTA. Odpowiedz Link Zgłoś
marnamania Re: Żegota 30.11.11, 12:24 a mi sięod razu przypomniała bajka Arabela - tam był Klekota, Blekota i ktoś tam jeszcze... Żegota też by do tego zestawu pasował;p Odpowiedz Link Zgłoś