Dodaj do ulubionych

Leonard czy Leopold

02.12.11, 12:29
Proszę o opinie, z czym się Wam kojarzą, jak funkcjonują dzieci o takich imionach. Czy Poldek (mnie odstrasza) to oczywiste zdrobnienie od Leopolda? Wolałabym Leo, Leoś. Leonard ciut bardziej mi się podoba, ale trudniej się wymawia. Które byście wybrały i dlaczego?
Obserwuj wątek
    • e-bellatrix Re: Leonard czy Leopold 02.12.11, 12:34
      eh źle się wyraziłam smile nie jak funkcjonują dzieci o takich imionach, tylko jak funkcjonują takie imona w czasach dzisiejszych.
      • aneladgam Re: Leonard czy Leopold 02.12.11, 13:46
        e-bellatrix napisała:

> eh źle się wyraziłam smile nie jak funkcjonują dzieci o takich imionach, tylko jak
        > funkcjonują takie imona w czasach dzisiejszych.

smile
    • cysia.b Re: Leonard czy Leopold 02.12.11, 12:48
      Ja bym wybrała Leopolda, ale mnie Poldek nie odstrasza, wręcz przeciwnie. Dzieci o tych imionach niestety nie znam.
      • uwierz_mirando Re: Leonard czy Leopold 02.12.11, 13:35
        Ja również nie znam dzieci o tych imionach. Podoba mi się Leonard. Leopolda nie nadałabym właśnie ze względu na Poldka.
    • froobek Re: Leonard czy Leopold 02.12.11, 13:31
      Fajne imiona, Leopold wydaje mi się bardziej osłuchany i lepiej brzmiący w języku polskim, Leonard trochę "obcy", ale i tak wybierałabym w zależności od nazwiska i np. do nazwiska męża to byłby akurat Leonard.
      • magducha78 Re: Leonard czy Leopold 02.12.11, 17:06
        Nie znam dzieci o takich imionach, bardziej podoba mi się Leonard
    • aneladgam Re: Leonard czy Leopold 02.12.11, 13:45
      ciut bardziej podoba mi się Leonard - skojarzenia mam z Cohenem
      w przypadku Leopolda - "Podróż za jeden uśmiech" i Staff
      • chce_bobo Re: Leonard czy Leopold 02.12.11, 14:00
        oba mozna zdrabniać Leoś smile
        Bardziej podoba mi sie Leonard, osluchowo bardziej męskie imię niż miekkie Leopold.
        • ewela345 Re: Leonard czy Leopold 02.12.11, 14:27
          Nie znam dzieci o tych imionach.
          Bardziej podoba mi się Leonard.
    • olianka Re: Leonard czy Leopold 02.12.11, 16:30
      Podobają mi się obydwa. Sama pewnie wybrałabym Leonarda, ale dlatego, że moim zdaniem lepiej pasuje do mojego nazwiska. Myślę, że Leoś sprawdzi się świetnie smile
    • szarrak Re: Leonard czy Leopold 02.12.11, 17:33
      z tych dwóch żadne mnie nie przekonuje ani nie zachwyca. natomiast bardzo lubię imię Leon, więc skoro chcesz Leosia, to może przemyśl tę opcję? gdybym już musiała wybrać któreś z powyższych, to chyba Leopold.
    • gaudencja Re: Leonard czy Leopold 02.12.11, 18:57
      Podoba mi się tylko Leopold, jak również zdrobnienie Poldek (ale można to imię zdrabniać też do Leosia).
      • Gość: iwa Re: Leonard czy Leopold IP: *.xdsl.centertel.pl 02.12.11, 21:12
        Bardziej podoba mi się Leonard
        • an_o Re: Leonard czy Leopold 02.12.11, 23:08
          Mam znajomego Leonarda, ale w wersji hiszpanskiej Leonardo i tak wlasnie mi sie to imie podoba. Jestem na nie jesli chodzi o Leopolda - zdrobnienie Poldek jest dla mnie nie do przejscia.
      • dalenia Re: Leonard czy Leopold 02.12.11, 23:07
        gaudencja napisała:
        > Podoba mi się tylko Leopold, jak również zdrobnienie Poldek (ale można to imię
        > zdrabniać też do Leosia).

Myślę podobnie. Sam Leonard jest zaś dla mnie tandetny i pretensjonalny.
    • paula.anna Re: Leonard czy Leopold 03.12.11, 09:02
      Skłaniam się raczej ku Leonardowi. Ale Leopold też mi się podoba. Poldek mnie nie odstrasza, choć żywię nadzieję, że są też inne opcje skracania tego imienia. Poza Leosiem oczywiście
      Za to nie znoszę formy Leonardek, a dość często ją słyszę i to w odniesieniu do pana ok 60 rż
    • abiela Re: Leonard czy Leopold 04.12.11, 21:07
      Mnie bardziej podoba się Leonard. Nie lubię Poldka.
      • domi_33 Re: Leonard czy Leopold 04.12.11, 21:52
        mi się podoba tylko Leopold. Leonarda miałam kiedyś w klasie, ale był bardzo dziwnym chłopcem więc niespecjalnie ktoś się z nim zadawał. jakoś wyjątkowo mi ten Leonard nie leży. uncertain
    • jagodowa2 Re: Leonard czy Leopold 07.12.11, 22:52
      Leonard
    • quasi.modo Re: Leonard czy Leopold 08.12.11, 16:29
      Mi znacznie bardziej podoba sie Leopold. Ale miedzy innymi ze wzgledu na to wlasnie zrobnienie - Poldek. Nie wiem, na ile jest ono oczywiste, poniewaz nie znam nikogo o tym imieniu.
      Niemniej jednak, gdybym chciala mies Leosia, zdecydowalabym sie pewnie na Leonarda lub poprostu Leona.
      • cicuta Re: Leonard czy Leopold 08.12.11, 21:57
        Mam syna Leonarda. Ma 6 lat, chodzi do szkoły, imię ani w przedszkolu aniw szkole nie wzbudziło żadnego zdziwienia, Leon bardzo je lubi
    • florianne Re: Leonard czy Leopold 10.12.11, 15:46
      Nie znam żadnych osób o tych imionach , ani dorosłych , ani dzieci.
      Bardziej podoba mi się Leopold .
    • Gość: maga_eukaliptus Re: Leonard czy Leopold IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.12.11, 22:17
      Zdecydowanie Leonard! Należy do moich ulubionych imion. Nie wydaje mi się, żeby był jakoś szczególnie trudny w wymowie wink
      Leopold jest łagodniejszy, bardziej miękki od Leonarda. Podoba mi się, ale nie aż tak. Ucieszyłby u kogoś wink Nie przepadam za zdrobnieniem Poldek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.