Dodaj do ulubionych

Popularność...

26.12.11, 00:23
Dziewczyny, każda z Was ma swoje ulubione imiona, które chcę dać swoim dzieciom. Czy gdyby te imiona zaczęły robić się coraz popularniejsze, czy zrezygnowałybyście z nich?
Czy popularność Was odstrasza?

Nie jestem jeszcze w ciąży i raczej długo nie będę, ale już od dawna mam "zaklepanych" kilka imion i wyobraźcie sobie, że jak na złość właśnie one znalazły się na listach moich ciężarnych koleżanek, znajomych, kuzynek i bardzo często czytam o nich na różnych forach internetowych.
Niby głupota, bo wiadomo, że najważniejsze jest to, aby dziecko było zdrowe. Ale dla mnie jest to po prostu bardzo, bardzo, bardzo ważne. Niby mam wiele ulubionych imion, ale absolutnie żadnego nie lubię tak, jak tych. Nie potrafię sobie wyobrazić tego, że moje przyszłe dziecko zamiast imienia - powiedzmy - X będzie nosiło imię Y. A jednak popularność mnie odstrasza.
Wiem, że jedna w tym przypadku kilka jaskółek wiosny nie czyni, ale pamiętam jak to było z kilkoma imionami z pierwszej 10. Zaczęło się bardzo niewinnie i po kilku latach znalazły się tam, gdzie są obecnie.

Przepraszam za ten nieco chaotyczny tekst.
Obserwuj wątek
    • ksiezna_pani1 Re: Popularność... 26.12.11, 00:30
      Byłam pewna, że imiona nie znajdą sympatyków w gronie moich znajomych...a jednak...
    • dalenia Re: Popularność... 26.12.11, 00:41
      No mnie niestety popularność odstrasza. Jeszcze jakiś czas temu mogłabym nadać Kornelię np. Teraz jest dla mnie już zbyt często spotykana. Niestety, imiona, które ja uwielbiam, to imiona retro. I taka ich kolej, że pewnie większość prędzej czy później trochę się spopularyzuje. Nie wiem co wtedy zrobię - będę się martwić, jak będę w ciąży, a np. Franciszka wskoczy na miejsce Julii wink
      • ksiezna_pani1 Re: Popularność... 26.12.11, 14:06
        dalenia napisała:

> No mnie niestety popularność odstrasza. Jeszcze jakiś czas temu mogłabym nadać
        > Kornelię np. Teraz jest dla mnie już zbyt często spotykana. Niestety, imiona, k
        > tóre ja uwielbiam, to imiona retro. I taka ich kolej, że pewnie większość prędz
        > ej czy później trochę się spopularyzuje. Nie wiem co wtedy zrobię - będę się ma
        > rtwić, jak będę w ciąży, a np. Franciszka wskoczy na miejsce Julii wink

Według mnie, Franciszka jest imieniem bezpiecznym raczej nigdy nie zrobi się bardzo popularna... To imię dla wielu jest zbyt "udziwnione", "przestarzałe", "obciachowe", "krzywdzące" itd. Franciszek owszem, ale Franciszka raczej nie.
        • dalenia Re: Popularność... 26.12.11, 20:10
          Jeszcze jakiś czas temu tak było z Antoniną chociażby. Antoni tak, ale Antonina była dużo rzadsza. A teraz? Sporo Tosiek dookoła. Choć oczywiście mam nadzieję, że będzie tak jak Ty mówisz i że Franka nie podzieli losu ... Franka wink
    • szarrak Re: Popularność... 26.12.11, 01:16
      Mnie odstraszyło. Przez parę lat byłam pewna, że nazwę ew. córkę Helena, ale rosnąca popularność wpłynęła na mój osąd i raczej nie zdecydowałabym się na imię z pierwszej dwudziestki. W ciąży nie jestem i również na razie nie planuję, ale nie wybrałabym imienia z pierwszych 20-30 miejsc, choćbym była w nim zakochana (moje ulubione imię męskie to Jakub i mam dużo powodów, by je uwielbiać, ale absolutnie odpada ze względu na szaloną popularność). Zobaczę, jak będzie wówczas, gdy będę w ciąży, ale na razie jestem pewna, że zrezygnuję z "ukochanego" imienia na rzecz mniej kochanego i jednocześnie mniej popularnego. Na szczęście moje "planowane" imię męskie jest na razie w drugiej setce i nie pnie się w górę, a żeńskie - się zobaczy... Dla mnie popularność/rzadkość to podstawa, "miłość" do imienia jest sprawą drugorzędną. Lubię wiele imion, w tym część z top 20, ale koniec końców to nie ja będę nosiła to imię, a inny człowiek i nie chcę skazywać moich dzieci na bycie entą Helą, Zosią czy kolejnym Kubusiem w szkole. Noszę dość rzadkie imię i bardzo to doceniam.

...Chociaż jak teraz o tym myślę, to syna nazwałabym moim "wymarzonym" imieniem nawet, gdyby było ono w pierwszej dwudziestce - trudno mi sobie wyobrazić, że miałby się nazywać inaczej, tak się na to nastawiłam. Na razie się jednak na to nie zanosi - oby pozostało tak mało popularne, jak teraz. Widocznie Heleny aż tak bardzo nie kochałam wink))
    • gaudencja Re: Popularność... 26.12.11, 01:27
      Cóż, nie jestem przekonana, czy zrezygnowałabym z Klary już teraz, jeśliby to ona była moim ukochanym i wymarzonym imieniem. Trend wznoszący może potrwac jeszcze kilkanaście lat, a moze też się zatrzymać. Sama natomiast mam typy, którym boom w najbliższym czasie według wszelkich znaków na niebie i ziemi nie zagraża.

Wiele imion zaczyna się obecnie pojawiać częściej, niż kiedyś, ale do pierwszej piątki wejdzie tylko pięć z nich - matematyka jest brutalna. Nie ma pewności, ze akurat wśród nich będzie Klara.
      • ksiezna_pani1 Re: Popularność... 26.12.11, 10:11
        gaudencja napisała:

> .
        >
        > Wiele imion zaczyna się obecnie pojawiać częściej, niż kiedyś, ale do pierwszej
        > piątki wejdzie tylko pięć z nich - matematyka jest brutalna. Nie ma pewności,
        > ze akurat wśród nich będzie Klara.
        >

A na jakie imiona stawiasz? Według mnie, Klara faktycznie może wejść, ponieważ a) nie jest ono jeszcze tak popularne, b) twarde a zauważyłam ostatnio trend na imiona twarde, ludziom znudziły się już imiona "miękkie", słodkie. Podobnie jest z moda na imiona imiona retro, nowoczesne... Raz modne sa imiona retro, a później tzw nowoczesne.
        • gaudencja Re: Popularność... 26.12.11, 14:49
          Cały czas jest moda na imiona retro, tylko raz takim imieniem jest Agnieszka po prababci, potem Julia po prababci, a następnie Antonina po prababci. Natomiast imion w zasobie jest sporo i choć widać, że Klara jest częstsza niż kiedyś, to nie osmielałabym sie twierdzić z pewnością, że znajdzie się ona w ścisłej czołówce. Imię jest ładne (MSZ), na razie nieczęste i nie ma co do niego zniechęcać ludzi.
          • ksiezna_pani1 Re: Popularność... 26.12.11, 14:54
            gaudencja napisała:

Imię jest ładne (MSZ), na razie nieczęste i nie ma co do niego zniechęcać
            > ludzi.
            >
            Nikogo, absolutnie nikogo nie zniechęcam
    • giekana Re: Popularność... 26.12.11, 10:00
      Mi od bardzo dawna podobała się Wiktoria i Julia. Wtedy imiona te były rzadkością wśród maluchów. Ale przy obecnej popularności te imiona jakoś mi się przejadły, wiec samo wyszło z głowywink Dla córki wcześniej miałam wybrane imię Lena, ale kuzynowi w tym samym roku tylko wcześniej urodziła się córka i dali jej tak na imię. Ja na szczęście urodziłam synka. Teraz się cieszę, że "zabrali" mi imię, bo też wskoczyło bardzo wysoko na listę popularności. Obecnie czekam na maluszka (płeć nieznana) i wybrałam imię Klara - nikomu z rodziny się nie podoba więc raczej nikt nie podbierze. I mam nadzieję że nie spotka jej los Julii i Wiktorii.
      • ksiezna_pani1 Re: Popularność... 26.12.11, 10:04
        giekana napisała:

> Mi od bardzo dawna podobała się Wiktoria i Julia. Wtedy imiona te były rzadkośc
        > ią wśród maluchów. Ale przy obecnej popularności te imiona jakoś mi się przejad
        > ły, wiec samo wyszło z głowywink Dla córki wcześniej miałam wybrane imię Lena, al
        > e kuzynowi w tym samym roku tylko wcześniej urodziła się córka i dali jej tak n
        > a imię. Ja na szczęście urodziłam synka. Teraz się cieszę, że "zabrali" mi imię
        > , bo też wskoczyło bardzo wysoko na listę popularności. Obecnie czekam na malus
        > zka (płeć nieznana) i wybrałam imię Klara - nikomu z rodziny się nie podoba wię
        > c raczej nikt nie podbierze. I mam nadzieję że nie spotka jej los Julii i Wikto
        > rii.

Co Wy ciągle z ta Klarą? Aż chce się zapytać, innych imion nie ma? Nie potraktuj tego jako ataku, ale jak widzę imię Klara, to bierze mnie na mdłości sad Zdecydowanie jest o nim za głośno.
        • elegieli54 Re: Popularność... 26.12.11, 13:11
          to tylko tu na forum ciagle o tej Klarze a tak to watpie czy ona wskoczy 10siatki najpopularniejszych w ciagu 5 lat,okaze sie.
        • gaudencja Re: Popularność... 26.12.11, 14:46
          Myślę, że przesadzasz i aż nadto dobrze widać, że zmieniłeś nicka.
        • giekana Re: Popularność... 26.12.11, 14:57
          W moim otoczeniu żadnej Klary nie ma, a na dodatek większości rodziny i znajomych się nie podoba. Oczywiście są inne imiona, ale mi się podoba akurat to. I cieszę sie że chociaż na tym forum niektórym się podoba. Ale nie widzę poza tym forum nie większego zainteresowania tym imieniem.
          • domi_33 Re: Popularność... 26.12.11, 21:57
            tak popularność mnie odstrasza, preferuję imiona które mają tak około 2000 - max 3000 nadań, także lista mocno okrojona.
            • florianne Re: Popularność... 27.12.11, 09:47
              Moim ukochanym imieniem jest Wiktoria . Jednak obecnie na pewno nie nazwałabym tak dziecka .
    • twitti Re: Popularność... 27.12.11, 10:38
      Ja mialam od lat 'zaklepana' Lilannesmile niestety rosnaca popularnosc (choc nie tak jak imion z czolowki rankingow) troche mnie odstraszyla. Do tego doszly inne czynniki, ktore juz calkowicie zminily moje zdanie.
      • Gość: przyszła mama Re: Popularność... IP: *.adm.agh.edu.pl 03.01.12, 09:06
        Ja zamierzam nazwać córeczke Liliana- mam jednak nadzieje ze nie stanie sie tak popularna jak Julka czy Zosia.
    • ksiezna_pani1 Re: Popularność... 03.01.12, 13:26
      Czy ktoś wie na którym miejscu uplasowała się Klara?
      • Gość: mary_anne Re: Popularność... IP: 80.50.142.* 03.01.12, 14:18
        Wg danych MSWiA za 2010 r. w pierwszej 20-stce najpopularniejszych imion nie ma Klary.
    • kwiecienka1 Re: Popularność... 03.01.12, 13:54
      Klara jest popularna na tym forum, a rzeczywistosci chyba nie bardzo smile

nie wiem jak w 2011 i w 2010, ale w 2009 roku - wg listy MSWiA - nie bylo jej na liscie 50 najczesciej nadawanych (czyli mniej niz 800 nadan)

mnie popularnosc nie odstrasza, mam inne kryteria smile no, moze nie nadalabym imion z pierwszej piatki, ale z kolei mojemu mezowi podobaja sie popularne imiona, a przeciez ma takie samo prawo wyboru imienia

pozdrawiam
      Kwiecienka mama Klary
    • patrysha1 Re: Popularność... 03.01.12, 14:06
      Mnie niestety odstrasza, miałam kilka typów które w ostatnich latach zrobiły się popularne lub popularniejsze [na przykład Pola -która miała być po prababci Lubego]. Tak więc jak tylko się dowiedzieliśmy, że jestem w ciąży znaleźliśmy nowe typy które raczej mega popularne nie będą nigdy, a podobają się nam obojgu - Krzesimir i Dobrawa.
    • Gość: mary_anne Re: Popularność... IP: 80.50.142.* 03.01.12, 14:22
      A ja mam 1,5-rocznego synka HENRYKA.
      Kiedyś, w pokoleniu naszych dziedków, to imię było bardzo popularne. A teraz? Przyznam, że trochę poszperałam po różnych forach dot. nadawanych imion, ale nie znalazłam żadnego posta na temat nadania takiego imienia smile
      • dolcevita007 Re: Popularność... 01.01.14, 23:14
        Imie przede wszystkim musi nam rodzicom sie podobac. Musi miec w sobie czar, ktory przysloni pozostale i bedzie na tyle silny, ze wytrwa w czasie. To bardzo trudne , jestem w trakcie oczekiwania na dzieciatko i caly czas czekam na takie olsnienie jesli chodzi o imie zenskie. Zbyt wielka popularnosc stanowi maly problem, fajnie gdyby nie powtarzalo sie zbyt czesto i musi miec ciekawe brzmienie.
    • froobek Re: Popularność... 02.01.13, 22:57
      Ogólnie popularność ma dla mnie wiele zalet, jakoś strasznie się jej nie boję. Z dwojga "złego" wolałabym lekko przegiąć w stronę popularności niż niepopularności wink

Ale chciałabym rozróżnić dwie rzeczy.

Po pierwsze na pewno odstrasza popularność na poziomie Julii, Mai. Już Hannę, Zofię, Antoninę byłabym w stanie rozważyć - jeśliby serce do nich bardzo ciągnęło. W praktyce planuję Janinę - raczej będzie za parę lat bardzo popularna, tak sądzę. Trudno, bardzo chcę.

Po drugie nie odstrasza popularność w statystykach, zwłaszcza ogólnopolskich, a odstrasza wśród znajomych, im bliższych, tym bardziej. Mam Adama, który powinien na każdym kroku spotykać imienników. Nie spotyka. Za to koleżanka wkrótce rodzi Józefa i to mnie o tyle wkurza wink że ona wybrała to imię długo po tym, jak ja postanowiłam przyszłemu synowi dać tak na imię. Nie rezygnuję, ale czuję dyskomfort wink Wyjdzie, że to ja skopiowałam big_grin Józef będzie chyba trochę mniej popularny niż Janina...
    • misselene Re: Popularność... 02.01.14, 12:37
      Dla mnie popularność imienia jest ważna. Nie chciałabym, żeby moje dzieci miały w klasie po kilka osób o tym samym imieniu co one (z własnego doświadczenia wiem, że jest to dość duży problem). Od zawsze podobały mi się imiona Julia i Jakub. Już jako dziecko byłam w nich zakochana i mówiłam, że tak nazwę własne dzieci. Teraz jednak ich popularność mnie ogromnie zniechęciła i skłoniła do poszukiwania innych imion dla moich potencjalnych dzieci.
    • rosynanta Re: Popularność... 03.01.14, 11:44
      Mam podobne obawy do Twoich.

Dodatkowo, ta popularność może się pojawić już po tym, jak nazwę dzieci.
      Przecież nie będę powtarzać jak jakiś hipster: miałam córkę Flawię i syna Chlodwalda, zanim to było modne! wink

A już do białej gorączki doprowadza mnie myśl, że w jakiejś niedalekiej przyszłości ktoś napisze piosenkę o Flawii czy Chlodwaldzie albo scenarzyści "Klanu" czy innej telenoweli nazwą którymś z tych imion jakąś postać. Bo wiem, jak wkurza, kiedy się człowiek przedstawia, a w odpowiedzi słyszy niby żartobliwe: "Monika? Dziewczyna ratownika!", "Zuzia? Lalka nieduża!", "Jolka? Jolka, pamiętasz!". Albo "Norbert? Pewnie lubisz oglądać Barwy Szczęścia!".

Ryzykowna sprawa, to nazywanie dzieci wink
    • betty842 Re: Popularność... 03.01.14, 12:09
      Ja mam podobnie.15 lat temu zakochałam się w imieniu Julia i nagle bum! zaczął się szał na Julie. Imię przestało mi się podobać. Potem podobały mi się Oliwia i Amelia-i znów to samo! Teraz te imiona wogole mi się nie podobają-chyba własnie przez ich popularność. Od 7 lat na razie króluje dla mnie imię (dla dziewczynki) Milena-choć od jakiegoś czasu co rusz słyszę o jakiejś Milence,wiec nie wykluczam że jeśli kiedyś bede miała córkę to nazwę ją inaczej choć szczerze mówiąc to imię jest nr 1 i nawet nie mam numeru 2 i 3wink.Wiec w razie czego bedzie kłopot.
      Myślę,że w twoim przypadku może być podobnie jak u mnie.Nim przyjdzie co do czego to wybrane przez ciebie imiona mogą już być tak popularne że po prostu przestaną ci się podobać.
      • gaudencja Re: Popularność... 06.01.14, 23:18
        Milena jest już bardzo popularna.
    • sangrita Re: Popularność... 03.01.14, 12:10
      Hm. Odstraszyć mogłaby mnie popularność na poziomie Julii i Jakuba. Jeżeli imię jest w ogonie pierwszej 20., to nawet nie uważam tego imienia za popularne.

Już bardziej odstraszyłoby mnie to, że imię jest bardzo rzadko nadawane - nie chciałabym, żeby moje dziecko nosiło imie zbyt "wymyślne", dajmy na to spoza pierwszej 100. Osobiście zgaduję, że większe są szanse na to, że że dziecko będzie na różnych etapach swojego życia bardziej zadowolone z imienia bardziej "normalnego" (czyli popularnego), niż z imienia "wyszukanego/wymyślnego". To moje osobiste przewidywanie i może się nie sprawdzić, ale cóż, takie ryzyko nazywania dzieci wink

Inna sprawa - imię może zdobyć popularność dopiero dwa-trzy lata po nazwaniu dziecka. Ja nie przejmowałabym się za bardzo. Chyba lepiej nazwać dziecko w swoim odczuciu ładnie niż brzydko tylko po to, żeby liczyć, że inni też uznają to imię za brzydkie i tak swoich dzieci nie nazwą.
      • dolcevita007 Re: Popularność... 03.01.14, 12:43
        I mam przeczucie, ze moze tak byc w przypadku Aurelii. Jako, ze szukam wciaz inspiracji dla imienia potencjalnej corki zwracam uwage na imiona kobiet. Przewaznie ogladam telewizje francuska i wiele mlodych kobiet nosi to imie. Zauwazylam, ze nasza moda na zenskie imiona (nad meskimi sie nie zastanawialam) jest sporo opozniona. W przypadku Moniki czy Nicole , te imiona byly modne we Francji w latach 40 i 50 podaje nizej zrodla
        www.prenoms.com/prenom/MONIQUE.html
        www.prenoms.com/v2/services-prenom/prenom.asp
        Moze Aurelia zajmie miejsce Julii?
        W kazdym razie problem polega na tym , ze jesli nadamy imie ktore nam sie podoba i nie jest popularne w danym czasie to nie jestesmy w stanie przewidziec jego poularnosci w przyszlosci.
        Mysle, ze nie bylabym tym faktem zachwycona i nie wiem jaka moze byc na to rada.

• adriankaa.s Re: Popularność... 05.01.14, 20:50
      Ja niestety lubię imiona niepopularne, dlatego pewnie bym z danego imienia zrezygnowała.. Mam tak z imieniem Franciszek, które jeszcze pare lat temu mi się strasznie podobał, ale teraz jest dla mnie zbyt popularny..
    • anusia_magda Re: Popularność... 09.01.14, 09:09
      Wybrałam imię dla córki, które na tym forum raczej nie jest polecane, ale dla mnie jest idealne - Nina i patrząc wokoło to imę nie jest zbyt popularne a jednak dla mnie oryginalne, ładne, psujące i intrygujące. Natomiast popularność imion jednak mnie odstrasza. Julia spodobała mi się ok.20 lat temu a teraz mam mdłości jak je słyszę choć przecież nadal jest ładne. Więc po prostu popularność imienia powoduje u mnie to że mi ono brzydnie.
      • dolce_bacio Re: Popularność... 15.01.14, 11:42
        a my dalismy na imie coreczce Kasienkasmile wiem ze ok 20-30 lat temu bylo mega popularne, obecnie jednak zupelnie nie; wiem ze ma wielu przeciwnikowwink ale naza Kasia jest cudowna winkwszedzie sa Maje, Zosie, Hanie.
        • gaudencja Re: Popularność... 21.01.14, 23:18
          Katarzyna jest trzecim co do popularności imieniem żeńskim w Polsce. Nie jest niepopularna. Katarzyny z poprzedniego pokolenia żyją i mają się dobrze.
    • wanessa31 Re: Popularność... 31.01.14, 22:20
      kiedys kiedy nie mialam dzieci, tez mialam "zaklepane" imiona, niestety, a moze stety jak zaszłam w ciaze wszystko uleglo zmienie, jednie odradzali inni doradzali, a jeszcze inni zniechcecali
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Popularność... 26.01.15, 21:31
      Gdyby moje ulubione imię, które chciałabym nadać swojemu dziecku, dopiero zaczynało być popularne (w sensie, byłby zauważalny wzrost nadań, ale jeszcze trudno byłoby mówić, że imię jest popularne), to pewnie że bym nadała. Gdybym urodziła i imię, które planowałam nadać, akurat w tym czasie byłoby tak samo popularne jak dzisiaj Julia jest popularna, to bym zrezygnowała. Jakoś strasznie bym nad tym pewnie nie bolała, bo i tak moja lista ulubionych imion jest bardzo elastyczna i często się zmienia smile
      • lenka11211 Re: Popularność... 02.02.15, 15:43
        ja mam dokładnie tak samo, wymyśle imię, i za jakiś czas nadchodzi plaga tych imion, a chciałabym , żeby dziecko miało oryginalne i niepowtarzalne imie (przynajmniej w swojej klasie w szkole :p)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.