Gość: Kornelia IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.12, 17:40 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kornelia Re: Ada... co sadzicie? IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.12, 17:41 nie adrianna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Ada... co sadzicie? IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 14:16 Miałam babcię "Adę".. tak wszyscy na nią mówili.. chociaż to była Władysława.. Ada jako oddzielne imię? Czemu nie.. i chyba nawet lepiej brzmi niż zdrobniona Ola (która jest często nadawana). Poza tym dziwię się rodzicom, że nadają dzieciom imię typu Adriana, Adrianna, Aleksandra, Olga, a później używają tylko zdrobnień, które jednak dosyć różnią się od formy głównej, mówiąc Ada, Ola itp. Bo w zasadzie do Adrianny zdrobnienie bardziej pasujące to Adi lub Anna., a do Aleksandry bardziej logiczne wydaje się Aleks lub Sandra (tak jak Magda i Lena od Magdaleny). Zatem dla ADY mówię TAK Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ada... co sadzicie? 22.01.12, 18:11 A nie dziwi Cię, że ludzie nadają imiona tylu Magdalena, Katarzyna czy Małgorzata? Nie lepiej byłoby nazwać dziecko od razu Madzia, Kasia czy Gosia? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ada... co sadzicie? 22.01.12, 19:06 Gość portalu: Madzia napisał(a): > Bo w zasadzie do Adrianny zdrobnienie > bardziej pasujące to Adi lub Anna., a do Aleksandry bardziej logiczne wydaje s > ię Aleks lub Sandra (tak jak Magda i Lena od Magdaleny). Adi?! Przecież to też mało "logiczne" wg Twojego rozumowania. Powinna być Adria. A od Małgorzaty - Małgorza albo Rzata, a od Bartłomieja Bartłom albo Łomiej. Lepiej? Logiczniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaje@vp.pl Re: Ada... co sadzicie? IP: *.silesialan.eu 21.01.12, 18:04 Mnie się podoba.Odbieram pozytywnie Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Ada... co sadzicie? 21.01.12, 18:11 lubię to zdrobnienie, ale właśnie traktuję jako zdrobnienie .... Ada można mowić na Adrianę albo Adaminę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornelia Re: Ada... co sadzicie? IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.12, 18:36 Jako zdrobnienie traktuje je chyba wiekszosc,a ja tak bardziej łacze imie to z Biblia i jego hebrajskim pochodzeniem dlatego nie adrianna itp. Bardzo zalezy mi na poznaniu szczerej opini na jego temat. Dzieuje za kazda odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Ada... co sadzicie? 21.01.12, 18:46 Podoba mi się jako zdrobnienie, najchętniej od Adaminy. Z tego co kojarzę, to biblijna Ada była jakoś dziwnie przetłumaczona, to powinna być Hadasa albo coś w tym rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornelia Re: Ada... co sadzicie? IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.12, 19:10 Wydaje mi sie ze spolszczona werjsa w polskim spoleczeństwie jest bardziej do przyjecia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: easy ładne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 18:55 Ale nazwisko musi być raczej dłuższe. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ładne 21.01.12, 22:19 Ada brzmi mi zdecydowanie zdrobnieniowo, zas Hadassah jest zbyt od niej oddalona, żebym na serio mogła traktować Adę jako jej odpowiednik w języku polskim. Zakrzewska to piękne, długie nazwisko i pasowałoby do niej dostojniejsze imię. Mogłaby to być niekoniecznie Adrianna, ale np. także Adamina, Adalwina albo Adelajda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: easy Re: ładne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 09:53 Bardzo ładnie brzmiące zestawienie. Odpuściłabym sobie wszystkie Adaminy etc, bo brzmią sztywno i sztucznie Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: ładne 22.01.12, 19:08 Wg mnie lepiej brzmi Adrianna Zakrzewska - tak szlachetniej. Ada Zakrzewska ujdzie, ale na kolana nie rzuca. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ada... co sadzicie? 21.01.12, 19:11 Zdaję sobie sprawę, że może ona być traktowana jak "nie-zdrobnienie", nie mniej jednak dla mnie jest właśnie taka zbyt zdrobnieniowa. Co ciekawe, Awa już jest ok - jedna literka, a tyle zmienia. A może to po prostu kwestia przyzwyczajenia? Sama nie wiem. No w każdym razie dla mnie zbyt zdrobnieniowa, ale u kogoś mnie bardzo nie razi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornelia Re: Ada... co sadzicie? IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.12, 19:13 Generalnie chodzi o to czy nadane małej dziewczynce nie bedzie dla innych zbyt dziwaczne czy głupie Odpowiedz Link Zgłoś
iwonia2 Re: Ada... co sadzicie? 21.01.12, 22:00 Ja mam mala Ade ,ale u nas to forma krotka od Adrianny!!! I ta forma Ada jest niezwykle pozytywnie odbierana wsrod ludzi z naszego otoczenia i nie tylko(nie mieszkamy W Polsce) my ja uwielbiamy nasza Adusie, Adunie,Adzie,Adulke,Adzioszka.. ale moja mala Adunia juz buntuje sie i woli jak uzywamy pelnej formy- Adrianna!!!Moja corka 5 latka twierdzi iz brzmi to bardziej dostojnie i pieknie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamanadii10 Re: Ada... co sadzicie? 26.01.12, 13:58 Mi sie bardzo podoba. Fakt,ze wiekszosc Ad to Adrianny badz Adriany.Ale co z tego. Od jakiegos czasu Ada funkcjonuje jako odrebne imie. Ludzie wymyslaja jakies dziwne imiona i jest ok. Ada to fajne,wdzieczne imie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ada... co sadzicie? 21.01.12, 22:13 Nie odebrałabym go jako dziwacznego czy głupiego. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Ada... co sadzicie? 21.01.12, 21:36 nawet by mi się podobało, gdyby nie to, że całe życie musiałaby poprawiać: "Ada, nie Adrianna!" Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Ada... co sadzicie? 21.01.12, 22:11 Wsród znajomych w zeszłym roku pojawiły się 2 Ady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość .................... IP: *.play-internet.pl 21.01.12, 22:34 jeśli nie od Adrianny/Adriany to zdecydowanie mi się nie podoba - Adrianna za to bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: .................... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 01:27 fajne i wolę niż Adriannę.Proste krotkie fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
blimpka Re: Ada... co sadzicie? 22.01.12, 14:51 Znam jedną fajną Adę (która jest właśnie Adą, nie Adelą, Adrianną, Adeliną czy Adelajdą) to dla mnie pierwszy plus. Drugi plus taki, że to imię biblijne. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Ada... co sadzicie? 22.01.12, 17:51 Jako samodzielne imię mi się nie podoba, podobnie jako zdrobnienie od Adriany. Jest ok, jeśli pochodzi od Adelajdy, lub Adaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Ada... co sadzicie? IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 19:02 Chyba jest różnica w zdrobnieniu Krzysiek, Maciej, Magda, Ania... od właściwych form, a zdrobnienie Ola czy Olek od ich imion "głównych". Ada do Adriany, Adrianny czy Władysławy nie pasuje. Mnie np. bardzo podoba się imię Przemek, Przemuś, Przemcio.. ale Przemysław dla mnie brzmi okropnie i niestety z tego powodu odpada, jako imię dla dziecka.. (jak wszystkie -sław). O ile do przełknięcia (chociaż niezbyt mi się podoba) jest jeszcze Sławek, to Sławomir? brrrr Nie wiem jak Wy, ale ja wybierając imię dla dziecka na pewno patrzę jak brzmi w formie pełnej, jakie mogą być od tego zdrobnienia. Zastanawiam się też, jak do dziecka mogą zwracać się koledzy oraz w przyszłości obcy ludzie ( np, dyrektor, osoby z pracy itp.). I tak, jak podoba mi się imię Kacper (Kacpi, Kacperek), o tyle jakoś mi w uszach w ogóle nie gra "Panie Kacprze". ADA? Jak najbardziej.. Ada, Adusia, Adunia.. Pani Ado... bardzo fajnie )) Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ada... co sadzicie? 22.01.12, 19:07 Gość portalu: Madzia napisał(a): > Chyba jest różnica w zdrobnieniu Krzysiek, Maciej, Magda, Ania... od właściwyc > h form, a zdrobnienie Ola czy Olek od ich imion "głównych". Ada do Adriany, Ad > rianny czy Władysławy nie pasuje. A w czym bliżej Krzyśkowi to Krzysztofa niż Adzie do Adrianny? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Ada... co sadzicie? 22.01.12, 19:37 Gość portalu: Madzia napisał(a): > Chyba jest różnica w zdrobnieniu Krzysiek, Maciej, Magda, Ania... od właściwyc > h form, a zdrobnienie Ola czy Olek od ich imion "głównych". Ada do Adriany, Ad > rianny czy Władysławy nie pasuje. > Ktoś się pokusi o wyjaśnienie mi powyższego tak, żebym zrozumiała?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Ada... co sadzicie? IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.12, 13:56 No wiesz... Ania od Anny, Małgosia od Małgorzaty, Kuba od Jakuba.. te zdrobnienia zawierają w sobie cząstkę imienia głównego.. a co ma Ola do Aleksandry? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ada... co sadzicie? 24.01.12, 15:20 forum.gazeta.pl/forum/w,12924,66867261,,Dlaczego_Aleksandra_zdrabinia_sie_jako_Ola_.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Ada... co sadzicie? 25.01.12, 23:18 powyżej twierdzisz, że Ada i Adrianna nie zawierają wspólnej cząstki, co jest albo pomyłką, albo wierutną bzdurą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia dalenia IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.12, 23:01 Dalenia... dzięki... ciekawy wątek... widzę, że większość osób, tak jak ja, nie rozumie tego akurat zdrobnienia... )) Swoją drogą jako dziecko miałam, jak pisałam, babcię ADĘ... Gdy byłam starsza dowiedziałam się, że miała na imię Władysława... no byłam zaskoczona.. Ada o wiele ładniejsze )) Mam też kuzynkę Olgę... utrzymywałyśmy sporadyczny kontakt... ale każdy mówił Ola, Ola.. i o mały włos a tak wręczyłabym jej zaproszenie na ślub... ale jakoś w ostatniej chwili się zorientowałam, że to jednak Olga.. i tak staram się do niej mówić, kiedy się widzimy Jak będę wybierała imię dla dziecka, to postaram się chyba, by miało ładną formę główną, kilka ładnych zdrobnień, ale takich, które nie pozostawią wątpliwości, jak dziecko ma na imię.. tak będzie bezpieczniej... ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ia Re: Ada... co sadzicie? IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.12, 08:43 Jeszcze jedno pytanie. Gdybyscie musiały wybrac Ada czy Liliana w tych dokładnie formach,ktore wybralybyscie? Wiem ,ze dla wielu Ada to zdrobnienie, a Liliana robi sie nudna ale prosze o konkretne odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornelia Re: Ada... co sadzicie? IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.12, 08:45 Przepraszam źle sie powyzej podpisałam uciekło KOrnel.. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Ada... co sadzicie? 26.01.12, 14:12 o, zdecydowanie wybrałabym Lilianę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornelia Re: Ada... co sadzicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.12, 18:39 a Olga? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ada... co sadzicie? 12.02.12, 00:05 Olga podoba mi się bardziej niż Ada, ale mniej niż Adrianna przykładowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Ada... co sadzicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.12, 17:30 ADA kontra LILIANA? zdecydowanie ADA... ) Ada będzie Adą, czasem Adusią ewentualnie Adulką... natomiast Liliana prawdopodobnie zostanie po prostu Lilą.. niestety.. a Lila, Lilka brzmi dużo gorzej niż Ada.. Zatem stawiam na Adę )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carla Re: Ada... co sadzicie? IP: *.15-3.cable.virginmedia.com 11.02.12, 17:22 Ada - piekne, krotkie i konkretne imie. A poza tym moja corka ma na imie Nie zadna Adrianna czy Adela. Tylko wlasnie ADA. Slicznie, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna_owieczka Re: Ada... co sadzicie? IP: *.mmj.pl 11.02.12, 19:41 Ada Zakrzewska bardzo fajnie brzmi moim zdaniem, jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
fruzielka27 Re: Ada... co sadzicie? 12.02.12, 22:22 Sama mam Adę. Nie Adriannę czy Adrianę czy Adelajdę (choc ta ostatnia mi sie podoba, ale odkryłam już po nadaniu imienia córce). Adrianna czy Adriana zdecydowanie nie ze względu na różną pisownię z jednym, albo z dwoma "n". Bez sensu, zwłaszcza przy trudnym nazwisku. Zatem Ada zdecydowanie na tak Ada ma dużo zdrobnień, ale i mała Ada i pani Ada są wg mnie w porządku. A póki co ja nie znoszę Aduni (nie wiem czemu, ale nei lubię bardzo), więc Ada jest Adzią, Adką, Adziunią, i Dziusią (do Adziusi . Lilianna jest piękna, ale zdecydowanie zbyt popularna jak dla mnie. Olga jest super! Nie mogłam nadać z róznych względów Olgi. Ale podobnie jak Ada jest krótka i mało popularna. Odpowiedz Link Zgłoś
bohemiere Re: Ada... co sadzicie? 13.02.12, 14:59 Sama nie wiem. Przez wiele lat Ada była zdrobnieniem od Adrianny, a teraz jest imieniem samodzielnym i jakoś tak dziwnie, choć ja jestem liberalna i nawet imię Megatron mnie nie rusza. Jednak Ada to troszeczkę jak np Ala a nie Alicja. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Ada... co sadzicie? 15.02.12, 16:01 Dla mnie brzmi zbyt zdrobnieniowo . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Re: Ada... co sadzicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.12, 10:44 a Olga i Sara dla bliźnizczek nie brzmi dziwnie? Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Ada... co sadzicie? 16.02.12, 17:56 Gość portalu: edi napisał(a): > a Olga i Sara dla bliźnizczek nie brzmi dziwnie? Brzmi zwyczajnie , nie widzę w tym niczego dziwnego . Odpowiedz Link Zgłoś