15.02.12, 17:08
Nie spotkałam tego imienia wśród imion nadawanych dzieciom w przeciągu ostatnich kilku lat. Spotykacie się z nim?
Obserwuj wątek
    • ilianna Re: Gerda 15.02.12, 18:29
      Pierwsze skojarzenie mam z zamkiem do drzwi uncertain. I jest ono tak silne, że nijak mi się to imię nie widzi. Właściwie to dopiero po chwili skojarzyłam, że takie imię faktycznie jest wink.
      Nie znam też żadnej Gerdy, właściwie jedyne imienne skojarzenie to ta Gerda od Kaja i Królowej Śniegu.
    • dalenia Re: Gerda 15.02.12, 18:33
      Myślę, że pytanie powinno brzmieć bardziej jak "Spotkałyście się z nim?", bo jakoś nie sądzę, że ktoś na każdym kroku spotyka Gerdy wink

Mnie kojarzy się z Królową Śniegu i także z kluczami/zamkami. Poza tym brzmi trochę jak czasownik "merda". Bardzo lubię za to Gertrudę, którą mogłabym zdrabniać do Gerdy.
      • ksiezna_pani1 Re: Gerda 15.02.12, 19:20
        Wspaniałe imię.
        • ewela345 Re: Gerda 15.02.12, 19:35
          Znam jedną.
          Ma ok 28 lat.
    • szarrak Re: Gerda 15.02.12, 19:37
      Pierwsze skojarzenie mam z Królową Śniegu. Drugie niestety z zamkami. Ale w brzmieniu piękne - choć faktycznie wolałabym Gertrudę zdrabnianą do Gerdy.
    • gaudencja Re: Gerda 15.02.12, 20:31
      Nigdy się z nim nie spotkałam na zywo i nie tęsknię za tym. W przeciągu staram się za wiele nie przebywać wink
    • hawa.etc Re: Gerda 15.02.12, 21:23
      Mnie się bardzo podoba.
    • kwiecienka1 Re: Gerda 15.02.12, 22:12
      to imie znam tylko z bajki - w formie zenskiej

mam zato KOLEGE Wegra o tym imieniu... to u nich imie meskie smile

jak dla mnie juz skreslone wink

pozdrawiam
      Kwiecienka o Gerdzie
    • lubomiro co druga strażniczka w niemieckich obozach zagłady 15.02.12, 23:43
      miała tak na imię smile
      • gaudencja Re: co druga strażniczka w niemieckich obozach za 16.02.12, 00:31
        Czekam na źródło tych rewelacji.
        • lubomiro Gerda Ganzer - niemiecka piękna zbrodniarka 19.02.12, 09:27
          Z Wikipedii: "niemiecka więźniarka funkcyjna w hitlerowskim obozie koncentracyjnym Ravensbrück i zbrodniarka wojenna.

Podczas II wojny światowej uwięziona w obozie dla kobiet w Ravensbrück. W związku z tym, iż była z zawodu pielęgnarką, SS uczyniło z Ganzer więźniarkę funkcyjną. Została ona główną pomocnicą (a także kochanką) zbrodniczego obozowego lekarza SS Rolfa Rosenthala. Pomagała mu w przeprowadzaniu pseudoeksperymentów medycznych na więźniarkach obozu, a także dusiła własnymi rękami niemowlęta urodzone w Ravensbrück.

W czwartym procesie załogi Ravensbrück w 1948 Ganzer została skazana początkowo na karę śmierci przez powieszenie przez brytyjski Trybunał Wojskowy w Hamburgu. Karę tę zamieniono jej jednak następnie na dożywocie. Ostatecznie więzienie opuściła już w 1955."
          • mossiam Re: Gerda Ganzer - niemiecka piękna zbrodniarka 19.02.12, 11:34
            Czyli strażniczki były w sumie dwie, skoro jedna Gerda, to już "co druga"? wink
    • polifonia1983 Re: Gerda 16.02.12, 09:21
      bardzo mi się podoba.
    • Gość: flo Re: Gerda IP: 80.50.142.* 16.02.12, 09:45
      Jak chodziłam do szkoły średniej (1995-2000), w jednaj z klas była GERTRUDA smile
    • florianne Re: Gerda 16.02.12, 17:54
      Nie znam nikogo o tym imieniu . Kojarzy mi się z kluczami .
    • bohemiere Re: Gerda 16.02.12, 19:34
      Trochę twarde to imię i pierwsze skojarzenie z drzwiami/zamkami do drzwi wejściowych oraz Królową Śniegu. Na G jednak wolałabym Gretę niż Gerdę.
    • dierde Re: Gerda 01.04.22, 21:40
      Jedno z ulubionych imion żeńskich. Skojarzenia przemiłe - z dzielną dziewczynką z bajki o Królowej Śniegu. Z kluczami mi się nie kojarzy, ale nie uważam to skojarzenie negatywnym.
    • remigia1 Re: Gerda 01.04.22, 21:51
      Podoba mi się. Nie poznałam jak dotąd osoby o tym imieniu.
    • sulika Re: Gerda 03.04.22, 01:01
      Brzmieniowo mi się podoba.

Z Wikipedii: ,,może pochodzić[...] od staronordyjskiego garðr, co oznacza "zamknięcie" [...]"

To tak a propos kluczywink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.