Dodaj do ulubionych

Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki...

17.02.12, 22:35
Pierwszy trymestr za nami, więc coraz śmielej myślę o imieniu i proszę o rady smile

Jeśli to chłopiec, to na 99% Leon Kazimierz. Leon to wypracowany z niejakim trudem kompromis: mąż chce, żeby chłopiec miał imię niezbyt rzadkie, ja żeby nie zdrabniało się zbyt naturalnie do "-ek" (nazwisko Klimek; macie inne propozycje nie na "-ek"?). Kazimierz po zmarłym dziadku dziecka, a i jako mocniejszy akcent przy tym dość delikatnym zestawie. Jak Wam się podoba?

Jeśli dziewczynka... no właśnie. Tu pomysłów jest więcej. Na prowadzenie wysuwa się Idalia - ja podsunęłam kiedyś mężowi, a teraz on nie chce słyszeć o niczym innym. Mnie podoba się jeszcze Marianna, Matylda, Łucja, Kornelia, Ida, Klementyna (niestety z nazwiskiem odpada), Honorata... Co Wy na to?

Załóżmy, że będzie Idalia. Mam problem z drugim imieniem. Chciałabym, żeby spełniało dwa kryteria: 1) było po kimś bliskim, 2) było dość popularne (dla zrównoważenia Idalii). Lepiej też, żeby było - jak Kazimierz - mocniejszym akcentem zestawu. Niestety kryterium 1. i kryterium 2. nijak nie chce mi się pokryć. Imiona po bliskich: Teresa, Elżbieta, Jadwiga, Helena (chyba za miękkie to wszystko), Marianna (tę wolę zostawić sobie "na zapas"), Amalia (oczywiście z wiadomych względów odpada), ew. Karolina, Katarzyna... Imiona dość popularne, jakie mogłabym mieć na myśli to np.: Laura, Barbara, Antonina (mam dziadka Antoniego, zawsze chciałam syna Antka, no ale teraz zbyt popularne i na "-ek"), Weronika...

Czekam na Wasze opinie i pozdrawiam serdecznie!

Obserwuj wątek
    • olianka Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 17.02.12, 22:55
      Myślę, że Idalia Jadwiga Klimek byłaby dobrym wyborem smile
      • ewa9717 Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 17.02.12, 23:09
        A Leon spokojnie bywa Leonkiem wink
        • mossiam Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 18.02.12, 00:07
          ewa9717 napisała:
          > A Leon spokojnie bywa Leonkiem wink

Tak, jak jest mały, to na pewno, ale raczej nie będzie Leonkiem dla nauczycieli czy kolegów, tak jak Franek, Antek, Janek, Piotrek, Tomek, Wojtek... wink
    • Gość: megi79 Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 18.02.12, 08:05
      Leon Kazimierz tak jak już pisałam-super.Dla córki zostałabym przy Idalii,nasza ma na drugie Weronika,podobało mi się na drugie też Hanna i Klara,mężowi Helena.Antonina też ładne.Jadwiga-dla mnie nie,nie lubię zbitki "ia-ja"( "Idal-ia-Ja-dwiga").
      • Gość: megi79 Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 18.02.12, 10:08
        Aha,i Karolina na drugie tez rozwazalismy.
        Jak Tobie od dawna podobala się Idalka,i mężowi tez tak się podoba,nadałabym,podoba mi się najbardziej z Twoich dziewczęcych propozycji,no i ma najwięcej ładnych form i zdrobnień.
        Mały Leon,którego znam jest Leosiem,ale Leonek dla mnie też ładnie,kojarzy mi się z lewkiemsmile
      • mossiam Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 18.02.12, 11:00
        Jako drugie imię oba kryteria spełnia Helena - jest po kimś bliskim (mojej babci) i jest dość popularna. Ale... Idalia Helena... plus nazwisko jeszcze... no nie wiem. Idalia Antonina (po moim dziadku) trochę lepiej, ale też miękko bardzo. Pasowałaby mi Idalia Teresa (po babci dziecka), ale Teresa nie jest zbyt popularna teraz.
    • mossiam Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 18.02.12, 11:01
      A może jednak Marianna? : )
      • aneladgam Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 18.02.12, 11:26
        moim zdaniem Marianna
        nie wyklucza to przecież wykorzystania później Marianny na pierwsze smile
        • mossiam Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 18.02.12, 11:36
          Ale może właśnie Marianna na pierwsze? wink
          • aneladgam Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 18.02.12, 11:47
            a to nawet nie śmiałam proponować, ale Marianna bije Idalię na głowę, zwłaszcza w zestawieniu z "-li-" w nazwisku
            Idalia Klimek brzmi dla mnie za miękko, za słodko, za dużo "lili"
            Marianna Klimek brzmi idealnie, to zestawienie dobrze wyważone no i nie ukrywam - Mariannę uwielbiam smile
            • Gość: megi79 Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 18.02.12, 12:33
              A ja wolę Idalię od Marianny, Idusię /Idę od Marianki/Mani...Moje córki mają siostrę cioteczną Manię.A co mąż na Mariannę?
              Idalia Helena Klimek-dla mnie ładnie,dostojnie brzmi.
              • mossiam Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 18.02.12, 13:26
                Gość portalu: megi79 napisał(a):
                > Idalia Helena Klimek-dla mnie ładnie,dostojnie brzmi.

Brzmi tak trochę, hm, "omdlewająco" wink Tylko jedna mocniejsza litera ("d") w całym zestawie.
                • Gość: megi79 Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 18.02.12, 13:46
                  No to Idalia Weronika-byłaby druga w Polsce poza nasząwink
                  Leonard lepiej niż Leon pasuje do nazwiska,no i jest rzadsze.
                • aneladgam Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 18.02.12, 14:12
                  mossiam napisała:

> Gość portalu: megi79 napisał(a):
                  > > Idalia Helena Klimek-dla mnie ładnie,dostojnie brzmi.
                  >
                  > Brzmi tak trochę, hm, "omdlewająco" wink

zgadzam się
    • gaudencja Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 18.02.12, 12:59
      Witaj!
      Jeśli chodzi o Leona, myślę, że jest to wybór niezły, choć gdyby w grę nie wchodził z trudem wypracowany kompromis, do Waszego nazwiska poszukałabym imienia dłuższego i bez tak eksponowanego "l". Inna rzecz, że znaleźć imię niezdrabniające się na -ek jest dość trudno.
      Moje propozycje to Zygmunt Klimek (Zyzio, Zygmuś, Zyga), Maksymilian Klimek, Marceli Klimek, Albert Klimek, Walenty Klimek.

Co do Idalii, to jak wiesz, imię ogromnie mi się podoba, ale gdyby mąż chciał słyszeć o innym, to mogę sobie wyobrazić imiona lepiej dopasowane do Waszego nazwiska, które jest dość "konkretne", a Idalia - zwiewna. Matylda Klimek byłaby znakomita. Nie musiałabyś jej także równoważyć popularnym imieniem, bo jest wystarczająco obecnie znana, i miałabyś większy wybór drugiego.
      Natomiast jako na drugie imię do Idalii postawiłabym na Weronikę - najlepiej pasuje do Waszego nazwiska i do pierwszego imienia zarazem.
      • mossiam Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 18.02.12, 13:23
        Maksymilian dla mnie zbyt popularny. O Marcelim myślałam, ale też to jakoś "lilająco" wychodzi z nazwiskiem, poza tym powszechność formy Marcel mnie przeraża, no i Marcyś zupełnie mi się nie podoba. Pozostałe też odpadają. No chyba Leon jednak... Ale kto wie, może uda mi się przemycić Leonarda? wink

Mężowi Marianna też się podoba, prawie na równi z Idalią, no i to po jego babci. Wydaje mi się, że do nazwiska lepiej pasuje. No i mieszkamy w dość małym mieście, gdzie już Antonina czy Ignacy są ekstrawagancją, o Idalii mało kto w ogóle słyszał. Choć zawsze chciałam Idalkę...

Reasumując... dobrze, że mamy jeszcze tyle czasu! tongue_out Może koniec końców będzie chłopiec, skoro jakoś nie umiem nic dla dziewczynki dobrać.
        • gaudencja Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 18.02.12, 17:04
          W 2007 roku Maskymilian miał 23 062 nadań w całej populacji, a Leon - 22 469 i był tuż za Maksymilianem.
          • mossiam Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 18.02.12, 22:25
            Ale już na w rankingu obecnie nadawanych imion Maksymilian plasuje się pewnie gdzieś między 20. a 30. miejscem, Leon na pewno dużo dalej (choć obydwa imiona zapewne "rosną"). W każdym razie w moim otoczeniu jest kilku małych Maksów. Leonów brak (choć słyszałam o Leonardzie).
    • dalenia Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 18.02.12, 15:33
      Ja Ci powiem, że mnie ten Leon średnio pasuje do nazwiska. Ale oczywiście nie razi bardzo, więc jeśli to wymarzony Leoś (a z Twoich wątków wydaje mi się, że tak jest smile), to bym go zostawiła.

Dla dziewczynka Idalia jest niezła, choć bardziej "charakternie" z nazwiskiem brzmi Marianna. Popieram też Matyldę i Honoratę. Gdybyście jednak zdecydowali się na Idalię, to Marianna na drugie nie wyklucza przecież posiadania w przyszłości kolejnej córki - Mani właśnie. Jeśli mimo wszystko nie przekonasz się do tego pomysłu, to ja jestem za Idalią Weroniką.
    • mossiam Zestawy do oceny :) 18.02.12, 22:30
      No to takie mam zestawy do oceny - powiedzmy w skali szkolnej 1-6 wink
      Zobaczymy, który zbierze najlepszą średnią.

Idalia Marianna
      Idalia Teresa
      Idalia Helena
      Idalia Karolina
      Idalia Jadwiga
      Idalia Antonina

Marianna Teresa
      Marianna Helena
      Marianna Jadwiga
      Marianna Elżbieta

Matylda Teresa
      Matylda Helena
      Matylda Jadwiga
      Matylda Elżbieta

Pozdrawiam i dobrej nocy życzę!
      • Gość: zofia Re: Zestawy do oceny :) IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.12, 01:03
        Marianna Helena
      • gaudencja Re: Zestawy do oceny :) 19.02.12, 01:10
        Jako zestawy z Waszym nazwiskiem i drugim imieniem najbardziej podobają mi się Idalia Marianna oraz Idalia Antonina. Nie zmienia to jednak mojej wcześniejszej opinii o najlepszym dopasowaniu do nazwiska Matyldy (a przeciez jednak przede wszystkim używa się pierwszego imienia).
      • Gość: megi79 Re: Zestawy do oceny :) IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 19.02.12, 07:58
        Idalia Karolina lub Weronika,ewentualnie Antonina
        Matylda Helena

• aneladgam Re: Zestawy do oceny :) 19.02.12, 09:07
        dopowiadając sobie nazwisko daję takie oceny:

Idalia Marianna 3
        Idalia Teresa 3
        Idalia Helena 2
        Idalia Karolina 2
        Idalia Jadwiga 1 (za "jajadwigę"
        Idalia Antonina 3

Marianna Teresa 6
        Marianna Helena 5
        Marianna Jadwiga 5
        Marianna Elżbieta 6

Matylda Teresa 4
        Matylda Helena 3
        Matylda Jadwiga 4
        Matylda Elżbieta 5
      • abiela Re: Zestawy do oceny :) 20.02.12, 22:34
        Gratulacje!!!
        Ja nie przepadam za Idalią, nie mogę się do niej przekonać, Matyla też nie jest w mojej czołówce, więc skoncentruję się na zestawach z Marianną. Najbardziej podoba mi się Marianna Elżbietasmile
        • mossiam Re: Zestawy do oceny :) 21.02.12, 09:26
          Dziękuję smile
          Na razie przodują Idalia Marianna/Antonina lub Marianna Teresa smile
          • abiela Re: Zestawy do oceny :) 21.02.12, 13:42
            mossiam napisała:

> Dziękuję smile
            > Na razie przodują Idalia Marianna/Antonina lub Marianna Teresa smile

A nie gryzie Ci się nieco MaRianna TeResa? Mnie jakoś warczy. Idalia Antonina brzmi mi lepiej. Matyldę jedną u nas znam, wiec dla mnie już ZA popularnasmile
            na kiedy masz termin?
          • dalenia Re: Zestawy do oceny :) 21.02.12, 14:09
            To ja nadal obstawiam Idalię Antoninę smile Idalia Marianna jakoś tak ... nie wiem ... ociera mi się o jakiś rym, taki zbyt melodyjny ten zestaw - sama nie wiem co mi nie pasuje. Marianna Teresa trochę warcząco, jak to Abiela napisała, ale lepiej niż Idalia Marianna.
          • mossiam Re: Zestawy do oceny :) 21.02.12, 14:57
            abiela napisała:
            > na kiedy masz termin?

Przełom sierpnia i września smile

Marianna Teresa nie gryzie mi się jakoś specjalnie, może troszkę, ale przy dość miękkim nazwisku nie przeszkadza mi to. Zresztą Idalia na razie króluje. Mąż woli ja z Marianną (dalenio, rzeczywiście powstaje tu jakiś rym asonansowy), a ja - z Antoniną. Czyli powinnam postawić na swoim wink
    • maga_eukaliptus Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 18.02.12, 22:40
      Najbardziej podoba mi się zestaw Idalia Weronika wink
      • Gość: gosi21 Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki IP: *.galileusz.pl 18.02.12, 23:11
        IDALIA MARIANNA
        • Gość: super-czarna.1 Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.12, 23:27
          Matylda Jadwiga
    • mossiam Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 19.02.12, 15:52
      Mąż zawetował Matyldę, Maksymiliana i pozostałe, więc jesteśmy w punkcie wyjścia: mamy Leona lub Idalię / Mariannę. Odrzucił też kilka opcji drugiego imienia. Zostały na placu boju:

Leon Kazimierz

Idalia Marianna
      Idalia Teresa
      Idalia Antonina

Marianna Teresa
      Marianna Helena
      • Gość: przyszłamama Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki IP: *.ghnet.pl 19.02.12, 18:31
        Marianna Helena
      • Gość: megi79 Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.12, 19:23
        Idalia Antonina
      • dalenia Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 19.02.12, 19:29
        Idalia Antonina albo Marianna Helena smile
      • aneladgam Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 19.02.12, 19:30
        Marianna Helena
      • gaudencja Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 19.02.12, 22:16
        Idalia Marianna lub Marianna Teresa (ze względu na dopasowanie pierwszego imienia do nazwiska preferowałabym ten drugi zestaw).
        • mossiam Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 20.02.12, 13:20
          Dziękuję wszystkim za opinie. Mamy jak widać kilka mocnych typów, myślę, że w większości akceptowalnych, a co będzie... to się zobaczy. Na razie trzeba czekać aż potomek ujawni płeć na USG, a potem oblicze po przyjściu na świat wink Pozdrawiam!
          • florianne Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 21.02.12, 15:25
            Idalia Teresa lub Idalia Antonina .
            • shilla01 Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 21.02.12, 20:53
              A Marianna Antonina ??
          • Gość: megi79 Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 23.02.12, 21:13
            To dawaj znać jak Wam idą dyskusje imienniczesmileStawiam oczywiście na Leona/Idalię.
            U nas dyskusji mamy już dość(nawet ja),stanęło na Róża Kornelia/Leonard Jeremi.
            Pozdrawiamsmilemegi
            • aneladgam Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 23.02.12, 21:31
              Gość portalu: megi79 napisał(a):

> U nas dyskusji mamy już dość(nawet ja),stanęło na Róża Kornelia/Leonard Jeremi.

u nas tym razem dyskusji nie było (może dlatego że rozważaliśmy tylko w teorii), ale drugie imiona macie takie jak my pierwsze big_grin wybrane mamy Jeremi Artur i Kornelia Magdalena wink
              dopasowania imion nie uwzględniamy, bo drugie imiona są u nas "po kimś" smile
              • mossiam Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 23.02.12, 21:38
                aneladgam napisała:

> (...) stanęło na Róża Kornelia/Leonard Jeremi.
                >
                > (...) wybrane mamy Jeremi Artur i Kornelia Magdalena wink

Wszystkie cztery zestawy mi się podobają, najbardziej Leonard Jeremismile
                • Gość: megi79 Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 25.02.12, 08:50
                  > (...) stanęło na Róża Kornelia/Leonard Jeremi.

...no albo Jeremi Leonard...dziś w Witajcie 3 razy Leon i 2 razy Leosad(
                  Boję się,że z Leonem będzie tak jak z Leną...
                  • mossiam Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 25.02.12, 14:10
                    To niefajnie... Ale co zrobić, jak mi się żadne inne tak nie podoba. Zresztą w moje strony ten trend dojdzie za 5 lat, o ile w ogóle tongue_out Z tych tradycyjnych imion, to tu tylko Antki i Zosie w modzie.
      • ronalilly Re: Dla chłopca prawie pewne, ale dla dziewczynki 25.02.12, 11:13
        Nie będę dawać ocen, ale uszereguję od najlepszego moim zdaniem zestawu smile

1. Marianna Teresa
        2. Marianna Helena
        3. Idalia Teresa
        4. Idalia Antonina
        5. Idalia Marianna

• mossiam Znamy płeć... :) 20.04.12, 15:03
      ... i będzie chłopiec! A zatem Leon Kazimierz.

No chyba, że nas jeszcze natchnie na coś innego (wtedy na pewno będę się radzić forumowo).
      A pewność uzyskamy, jak mu już spojrzymy w oczka ; )
      • gaudencja Re: Znamy płeć... :) 20.04.12, 18:09
        Bardzo się cieszę, choć żal mi Idalii.
        • mossiam Re: Znamy płeć... :) 20.04.12, 21:32
          Mamy nadzieję, że Leoś dorobi się kiedyś siostrzyczki, więc nie traćmy nadziei na tę Idalkę ; )
      • dalenia Re: Znamy płeć... :) 20.04.12, 21:29
        Super, gratuluję! smile Mi też marzy się taki pierworodny syn, starszy brat wink

Oczywiście chyba nie muszę Ci przypominać, że koniecznie musisz dać znać, jak Leoś pojawi się na świecie! Ale jako "stara" forumka chyba doskonale o tym wiesz wink
      • Gość: megi79 Re: Znamy płeć... :) IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 21.04.12, 18:29
        Fajnie,ze Leon!A Idalka moze sie kiedys przyda dla jego siostrysmile
    • mossiam Jeśli nie Leon, to co? ;) 21.04.12, 12:42
      Ja już myślę o dziecku: Leon, ale nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła dodatkowej listy imion ; )
      Zdruzgotanej później przez męża ; ) (Przy żeńskich imionach ma fantazję, ale przy męskich - zdecydowanie tradycjonalista. Odrzucił "leonopodobnego" Leonarda, ale też m.in. takie typy jak: Brunon, Witold, Jeremi, Stefan, Tobiasz, Samuel.)

Zaakceptował zaś takie:
      Antoni
      Franciszek
      Jan
      Jerzy
      Piotr
      Stanisław

Czy Waszym zdaniem któreś z nich lepiej pasuje do Kazimierza (ten ostatni oczywiście na drugie) i do wspomnianego nazwiska?
      • abiela Re: Jeśli nie Leon, to co? ;) 21.04.12, 13:03
        Jerzy mi sie podoba ale z Kazimierzem nie wspolgra tak dobrze jak Leon. Pozostale w moim odczuciu zbyt popularne, zwlaszcza Piotr. Gratuluje synka!
      • gaudencja Re: Jeśli nie Leon, to co? ;) 21.04.12, 15:24
        Zdecydowanie nie Franciszek (bo nazwisko kończy się na -ek). Sama wybrałabym chyba jednak Antoniego, bo po prostu i najzwyczajniej na świecie bardziej mi się podoba, niż Leon.
        • mossiam Re: Jeśli nie Leon, to co? ;) 21.04.12, 15:42
          Niestety Antoni to akurat najmniej wygodna alternatywa... Ja zawsze chciałam Antosia, ale jest już u trójki dalekich, bo dalekich, ale jednak znajomych, teraz od niedawna jeszcze u mężowskiego kuzyna i w ogóle jakoś sporo ich się porobiło.
          • Gość: megi79 Re: Jeśli nie Leon, to co? ;) IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 21.04.12, 19:07
            Aha,i absolutnie zostalabym przy zestawie Leon Kazimierz, bardzo mi sie podoba ten zestaw plus Wasze nazwisko,dalabym spokoj z szukaniem dalejsmile
    • mossiam Leoś :) 09.09.12, 09:22
      Piszę, by podzielić się z Wami radosną wieścią - od 6 dni Leoś jest już po "jasnej stronie brzuszka" smile Na razie jest Leosiem i Leonkiem (i Pierożkiemwink ), w przyszłym tygodniu w świetle prawa zostanie Leonem Kazimierzem. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie!
      • olianka Re: Leoś :) 09.09.12, 09:58
        Serdecznie gratuluję!
      • paula.anna Re: Leoś :) 09.09.12, 09:58
        Gratulacje!
        Bardzo mi się podoba zestaw Leon Kazimierz smile
      • nati_28 Re: Leoś :) 09.09.12, 10:15
        Gratuluję synka i wyboru imion
        • ewela345 Re: Leoś :) 09.09.12, 10:49
          Wielkie gratulacje! smile
      • gaudencja Re: Leoś :) 09.09.12, 11:40
        Bardzo serdecznie gratuluję!! smile
      • solveiga1 Re: Leoś :) 09.09.12, 12:03
        Gratulacje smile
      • dalenia Re: Leoś :) 09.09.12, 18:34
        Super!! Gratuluję smile
      • abiela Re: Leoś :) 09.09.12, 21:02
        Gratulacje!!!!!!
      • aneladgam Re: Leoś :) 09.09.12, 21:09
        moje gratulacje!
        • ksiezna_pani1 Re: Leoś :) 09.09.12, 21:51
          Gratuluje! smile
          • domi_33 Re: Leoś :) 09.09.12, 22:43
            Leoś rośnij zdrowo!
      • megan.79 Gratulacje:-) 10.09.12, 17:07
        Bardzo się cieszę!Od nas szczególne gratulacje!Wszystkiego najlepszego dla Leonka i Rodziców!
        megi
      • mossiam Re: Leoś :) 13.09.12, 10:38
        Dziękuję wszystkim! smile

Megi, czekamy teraz na wieści od Ciebie!
        • megan.79 Re: Leoś :) 13.09.12, 11:16
          Jeszcze dwa miesiące,może trochę mniej,dam znać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.