Dodaj do ulubionych

Imię/ imiona dla mojej perełki

IP: *.tel.tkb.net.pl 12.03.12, 14:54
Zacznę od tego, że na dzidziusia czekaliśmy długosad z moim obecnym partnerem. Więc może już nie będę miała okazji ponownie wybierać imion. Teraz jestem w ciąży. Troszkę szok, ale to chyba nagroda za czekanie. W domu niby są dzieci (dzieci z poprzednich związków), ale to pierwsze wspólne. Nazwisko typowo polskie ogólnie dość powszechne.
Każde z nas ma inny gust i w tym tkwi problem brak kompromisu. Pomóżcie smile

Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 12.03.12, 14:55
      A jak sie nazywa reszta dzieci? A moze chcecie isc w zupelnie innym kierunku? Czyw nazwisku jest r?
      • Gość: mamaperełki Re: Imię/ imiona dla mojej perełki IP: *.tel.tkb.net.pl 12.03.12, 15:11
        Imiona z różnej parafii jak ja to mówię. Jak już pisałam mój m ma zupełnie inny gust niż ja. W sumie nie chciałabym podawać imion dzieci.
        Nie ma r nazwisko Szym...ski/ska

Dodam, że jeszcze nie wiemy czy chłopczyk czy dziewczynka.
    • Gość: przyszłamama Re: Imię/ imiona dla mojej perełki IP: *.ghnet.pl 12.03.12, 14:57
      Hanna
      Maria
      Natalia
      • ksiezna_pani1 Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 12.03.12, 15:05
        Aurora, Aurelia, Antonina, Antonia, Berenika, Bonifacja, Cezaria, Cecylia, Delfina, Filomena, Ignacja, Józefina, Klemencja, Klementyna, Konstancja, Ludwika, Serafina.

Co myślisz o moich propozycjach?
        • Gość: mamaperełki Re: Imię/ imiona dla mojej perełki IP: *.tel.tkb.net.pl 12.03.12, 15:18
          Aurora, Antonina Bonifacja, Cezaria, Delfina, Filomena, Józefina, Klemencja, Serafina to raczej nie mój i nie gust m
          pozostałe fajne, ale chyba nie będą pasowały do i tak ,,dziwnej" kombinacji imion pozostałych dzieci
          • ksiezna_pani1 Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 12.03.12, 15:24
            Gość portalu: mamaperełki napisał(a):

> Aurora, Antonina Bonifacja, Cezaria, Delfina, Filomena, Józefina, Klemencja, Se
            > rafina to raczej nie mój i nie gust m
            > pozostałe fajne, ale chyba nie będą pasowały do i tak ,,dziwnej" kombinacji imi
            > on pozostałych dzieci

A co powiesz na temat: Klary, Laury, Lilian(n)y, Kornelii, Marcjanny?
            • ksiezna_pani1 Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 12.03.12, 15:25

>
              >
              > A co powiesz na temat: Klary, Laury, Lilian(n)y, Kornelii, Marcjanny?

I może jeszcze Florentyny?
              • Gość: mamaperełki Re: Imię/ imiona dla mojej perełki IP: *.tel.tkb.net.pl 12.03.12, 15:31
                Lilianna, Marcjanna jakoś nie
                Kornelia sama nie wiem
                Klara ładne, ale z imionami dzieci się gryzie i do nazwiska źle brzmi
                Florentyna ładnie brzmi z nazwiskiem ale do reszty zupełnie nie pasuje i tak totalnie pozostałe imiona dzieci to inna beczka

Laura podoba mi się i mogłabym tak nazwać córkę z nazwiskiem też ok tylko sąsiadka ma córkę o tym imieniu (i nie wiem jak m, bo jest w pracy)
                • ksiezna_pani1 Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 12.03.12, 15:36

> Lilianna, Marcjanna jakoś nie
                  > Kornelia sama nie wiem
                  > Klara ładne, ale z imionami dzieci się gryzie i do nazwiska źle brzmi
                  > Florentyna ładnie brzmi z nazwiskiem ale do reszty zupełnie nie pasuje i tak to
                  > talnie pozostałe imiona dzieci to inna beczka
                  >
                  > Laura podoba mi się i mogłabym tak nazwać córkę z nazwiskiem też ok tylko sąsia
                  > dka ma córkę o tym imieniu (i nie wiem jak m, bo jest w pracy)

To może Helena?
      • Gość: mamaperełki Re: Imię/ imiona dla mojej perełki IP: *.tel.tkb.net.pl 12.03.12, 15:15
        Hanna - Hania ładnie ale Hanka mi się nie podoba i nie ma formy przejściowej zastanowię się
        Maria - w rodzinie już jest 4 wystarczy (dodatkowo córka ma na drugie)
        Natalia - ładne ale popularne
    • Gość: alex Re: Imię/ imiona dla mojej perełki IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 15:10
      Proponuję:

Miron, Natan, Hubert, Bartłomiej, Julian, Feliks, Roch
      Jagoda, Matylda, Łucja, Helena, Inga, Kalina

• Gość: mamaperełki Re: Imię/ imiona dla mojej perełki IP: *.tel.tkb.net.pl 12.03.12, 15:23
        Miron - według mnie dziwnie brzmi z nazwiskiem
        Natan - zbyt rymuje się z szatanem przepraszam ale to pierwsza myśl
        Hubert, Bartłomiej oba ok ale w dalszej rodzinie są
        Julian, Feliks, Roch - nie przepadam Julian jeszcze jako taki, ale zbyt kojarzy mi się z Julią
        Jagoda, Matylda, Łucja, Helena, Inga, Kalina - raczej nie (chociaż Matylda nawet nawet ale zbyt podobna do imienia córki)
        • dasza_dm Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 12.03.12, 15:32
          Mamo Perełki, mogłabyś sprecyzować jakie macie te style? Może znajdziemy coś pomiędzy? Wystarczy, że powiesz np. "Ja wolę imiona retro, a mój partner te bardzo popularne" (tylko taki przykład). Bo tak w ciemno to możnaby zaproponować Hildegardę, Milagros i Wieńczysława.
          • Gość: przyszłamama Re: Imię/ imiona dla mojej perełki IP: *.ghnet.pl 12.03.12, 15:43
            To moze: Alicja Antonina
            Barbara
            • Gość: mamaperełki Re: Imię/ imiona dla mojej perełki IP: *.tel.tkb.net.pl 12.03.12, 15:51
              Antoniny nie lubię lubię Tosię ale pełna forma mnie przeraża dlatego nie
              Alicja dla mnie ładne, ale u m na pewno odpada wole mu o tym imieniu nie wspominać
              Barbara mi się nie podoba
          • Gość: mamaperełki Re: Imię/ imiona dla mojej perełki IP: *.tel.tkb.net.pl 12.03.12, 15:46
            No nie wiem jak to nazwać, ja lubię imiona różne. Muszą mi się podobać brzmieniowo najlepiej nie zbyt popularne chociaż podobają mi się te z pierwszej 10 stki też, ale nie nazwałabym tak dziecka np. Wiktoria, Amelia, Julia ładne ale popularne lubię tez niektóre imiona retro, jak i te modne kiedyś lata 80. Chciałabym aby miało zdrobnienia,a mąż za to woli imiona twarde. Więc trudno jest mi znaleźć kompromis. Ta Laura mi chodzi po głowie, ale sąsiadki córka ma tak na imię (co prawda zdrobnień nie ma oczywistych, ale można mówić Laurcia, Lauruś.
            • florianne Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 12.03.12, 15:51
              Zamiast Laury może być jeszcze Laurencja i Laurentyna .
              Nie wiem ,czy już padły:
              Łucja,Klara,Barbara,Eryka,Honorata,Marianna,Irmina,Urszula
              Aleksander,Jerzy,Marceli,Krzysztof,Hubert,Robert,Jeremi
              • ksiezna_pani1 Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 12.03.12, 15:57
                florianne napisała:

> Zamiast Laury może być jeszcze Laurencja i Laurentyna .
                > Nie wiem ,czy już padły:
                > Łucja,Klara,Barbara,Eryka,Honorata,Marianna,Irmina,Urszula
                > Aleksander,Jerzy,Marceli,Krzysztof,Hubert,Robert,Jeremi

Jestem za Marianną i Jeremim.
              • Gość: mamaperełki Re: Imię/ imiona dla mojej perełki IP: *.tel.tkb.net.pl 12.03.12, 16:22
                Laurencja l Laurentyna to raczej nie moja bajka pierwszy raz słyszę o takich imionach

Łucja,Klara,Barbara,Eryka,Honorata,Marianna,Irmina - nie leżą mi o niektórych pisałam

Urszula ładne lubię Urszulkę

ale Marika i Urszula to chyba dziwnie brzmi jako imiona sióstr

Aleksander,Jerzy,Krzysztof,Hubert,Jeremi imiona męskie ok (ale mam w dalszej rodzinie i wśród dzieci znajomych, wiec nie wiem)
                Marceli i Robert odpada - nie lubię

• ksiezna_pani1 Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 12.03.12, 16:31

> Laurencja l Laurentyna to raczej nie moja bajka pierwszy raz słyszę o takich im
                  > ionach
                  >
                  > Łucja,Klara,Barbara,Eryka,Honorata,Marianna,Irmina - nie leżą mi o niektórych p
                  > isałam
                  >
                  > Urszula ładne lubię Urszulkę
                  >
                  > ale Marika i Urszula to chyba dziwnie brzmi jako imiona sióstr
                  >
                  > Aleksander,Jerzy,Krzysztof,Hubert,Jeremi imiona męskie ok (ale mam w dalszej ro
                  > dzinie i wśród dzieci znajomych, wiec nie wiem)
                  > Marceli i Robert odpada - nie lubię
                  >

A co powiesz o Helenie?
            • ksiezna_pani1 Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 12.03.12, 15:54

> No nie wiem jak to nazwać, ja lubię imiona różne. Muszą mi się podobać brzmieni
              > owo najlepiej nie zbyt popularne chociaż podobają mi się te z pierwszej 10 stki
              > też, ale nie nazwałabym tak dziecka np. Wiktoria, Amelia, Julia ładne ale pop
              > ularne lubię tez niektóre imiona retro, jak i te modne kiedyś lata 80. Chciałab
              > ym aby miało zdrobnienia,a mąż za to woli imiona twarde. Więc trudno jest mi zn
              > aleźć kompromis. Ta Laura mi chodzi po głowie, ale sąsiadki córka ma tak na imi
              > ę (co prawda zdrobnień nie ma oczywistych, ale można mówić Laurcia, Lauruś.

Jest jeszcze jedno zdrobnienie: Lara.
              Jeżeli Laura "chodzi" Ci po głowie, to może jednak?
    • wyczyny Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 12.03.12, 16:19
      Rozalia, Róża, Adriana/Adrianna, Dagmara, Roksana, Liwia, Ligia, Melania, Stefania, Daniela, Eryka, Zoja
      dla chłopca: Kornel, Marceli, Daniel, Maksym/Maksymilian, Tobiasz, Tymon, Karol, Błażej
      • Gość: przyszłamama Re: Imię/ imiona dla mojej perełki IP: *.ghnet.pl 12.03.12, 16:31
        Laura jest bardzo ładnie smile
      • Gość: mamaperełki Re: Imię/ imiona dla mojej perełki IP: *.tel.tkb.net.pl 12.03.12, 16:32
        Oj dzisiaj to już się rozpisałam, ale cieszę się, że ktoś mi wreszcie doradzi. Dziękuję z górysmile
        Na m raczej nie mogę liczyć na razie, bo jak mówi jeszcze daleko do narodzin, więc można zaczekać. A ja wolę już i teraz.
        Wyczyny :
        Rozalia, Adriana/Adrianna, Liwia, Stefania do przemyślenia mi się podobają zobaczymy co na to m
        Dagmara, Roksana, Ligia, Melania, Daniela, Eryka, Zoja - nie lubię
        dla chłopca: Kornel, Marceli, Daniel - nie lubię z rożnych powodów
        Maksym/Maksymilian, Tobiasz, Tymon - fajne ale są w rodzinie, a nie chcę powielać
        Błażej - fajne ale oznacza chyba sepleniącego czy coś w tym stylu kiedyś jak szukałam imienia dla syna to tak pisało w imienniku więc odpada

• dalenia Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 12.03.12, 18:55
      Sporo propozycji już padło, więc z góry przepraszam za powtórzenia, ale nie chciało mi się sprawdzać smile Postaram się podać propozycje z różnych stylów.

Aniela, Adrianna, Agata, Adela, Anastazja, Aurelia, Agnieszka, Alicja, Blanka, Barbara, Beata, Bogna, Celina, Daria, Daniela, Dominika, Dorota, Dagna, Ewa, Ewelina, Gaja, Honorata, Helena, Ida, Joanna, Julianna, Jaśmina, Kornelia, Karolina, Lidia, Lilian(n)a, Łucja, Magdalena, Malwina, Michalina, Melania, Marianna, Marcelina, Olga, Patrycja, Paulina, Róża, Teresa, Urszula, Weronika, Wanda

Adam, Aleksander, Antoni, Aleksy, Błażej, Bruno(n), Bartłomiej, Cyprian, Cezary, Dominik, Dawid, Daniel, Dorian, Ernest, Franciszek, Filip, Grzegorz, Hubert, Igor, Joachim, Julian, Jędrzej, Kornel, Ksawery, Kajetan, Krzysztof, Leon, Łukasz, Michał, Mateusz, Maciej, Marceli, Olaf, Paweł, Piotr, Robert, Remigiusz, Stanisław, Sebastian, Tymoteusz, Tymon, Tobiasz, Tomasz, Witold, Wojciech

Ufff, mam nadzieję, że coś Ci wpadło w oko smile A tak w ogóle, ciężko jest coś dobierać do imion dzieci (na czym mam wrażenie Ci zależy) nie znając tych imion. Jeśli nie chcesz podawać publicznie, to może na priva da rade?
    • olinininka Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 12.03.12, 19:35
      Jak się domyślam po przeczytaniu wątku to masz na nazwisko albo Szymanowska/i, Szymborska/i lub Szymańska/i

Do takiego nazwiska proponowałabym dłuższe imię może z r
      Aleksander Szymanowski
      Aleksander Szymborski
      Aleksander Szymański

wszystkie 3 pięknie brzmią

Maksymilian Szymborski/ Szymański /Szymanowski
      tez fajnie brzmi
      a co do dziewczynek
      to może Anastazja Szymborska / Szymańska / Szymanowska
      Laura Szymborska / Szymańska / Szymanowska też fajnie
    • gaudencja Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 12.03.12, 21:06
      Hej!
      Moje propozycje to:
      Anastazja
      Blanka
      Diana
      Tacjana

Anatol (Tolek)
      Bohdan
      Cyprian
      Kajetan
      Lucjan

Poza tym podtrzymuję Adriannę.
    • abiela Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 12.03.12, 21:25
      Moje propozycje, nie gwarantuję za powtórzenia:

Magdalena
      Lea
      Kamila

Marcin
      Leon
      Ludwik
      Klemens
      Wojciech
    • Gość: mamaperełki Re: Imię/ imiona dla mojej perełki IP: *.tel.tkb.net.pl 17.03.12, 13:52
      Witam,
      po dyskusjach z m mamy listę imion, chociaż może coś jeszcze wpadnie w okosmile

- Laura typ m ale ok dla mnie
      - Anastazja typ mój dla m niekoniecznie
      - Blanka, dla m takie sobie dla mnie ok
      - Daria dla m tak, mi średnio
      - Ariadna mój typ

Z propozycji Gaudencji spodobała mi się Anastazja i Blankasmile więc dodałam do listy
      Propozycje Abieli mnie nie przekonują

Dla chłopca mamy kłopot
      Aleksander jest ok, z propozycji Olinininki, ale Olek tak sobie dla nas
      Mi się podoba Orest wypatrzony w kalendarzu, ale m nie jest przekonany
      M jest za Maksymilianem lub Alanem ale ja nie lubię Maksa, chociaż pełna forma jest ok i do nazwiska pasuje
      Alana nie lubię i do nazwiska źle pasuje
      Mi się podoba Cyprian ale za to m jest na nie
      Na razie nic więcej nie znaleźliśmy nie mamy wspólnego typu dla chłopca.

Jeśli macie ciekawe imiona dla chłopca to podawajcie

• florianne Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 17.03.12, 14:04
        Orest bardzo mi się podoba smile .Ariadna ciekawa ,pozostałabym chyba jednak przy Laurze .

Aleksy,Błażej,Cyryl,Juliusz,August,Augustyn,Marcjan,Tymon,Tymoteusz,Remigiusz- przepraszam za ewentualne powtórki .
        • Gość: mamaperełki Re: Imię/ imiona dla mojej perełki IP: *.tel.tkb.net.pl 17.03.12, 14:15
          florianne jakoś męskie imiona żadne mi się nie podobają no fajny jest Tymon oraz Tymoteusz ale w rodzinie już jest, dalsze wymienione imiona nie przekonują mnie.
          August w pełnej formie ok ale jak zdrabniać Agi, Auguścik nie nie. Zresztą do reszty gromadki mało pasuje. August tak poważnie brzmi.
          Cyryl tak samo brakuje mi zdrobnienia, chociaż nie jest aż tak zły, lecz do reszty imion dzieci nie pasuje i do nazwiska nie za bardzo.
          Mi bardzo podoba się Orest, ale nie wiem jak przekonać m. Co prawda nie ma zdrobnienia, ale w tym przypadku mogłabym to przełknąć. Imiona dzieci też nie maja zdrobnień.
      • gaudencja Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 17.03.12, 14:12
        Witaj,
        Typy żeńskie z Waszej wspólnej listy bardzo mi sie podobają, z wyjątkiem Darii, która podoba mi sie średnio. Ariadny nie śmiałam propoować, ale jestem gorąco za.

Co do Cypriana - może męża skusi zdrobnienie Cypisek? Orest za to to po polsku Orestes; nie powinno być w kalendarzu formy Orest.
        • Gość: mamaperełki Re: Imię/ imiona dla mojej perełki IP: *.tel.tkb.net.pl 17.03.12, 14:25
          Gaudencjo dziękuję za opinię
          Imiona dla dziewczynki nie stanowią aż tak dużego problemu. Najwyżej będzie Laura (taki neutralny typ mój i m, ale jest już u sąsiadki i to mnie martwi ), Daria podoba się m, jak już pisałam mi średnio ale zobaczymy.
          Orestas mi się nie podoba. Orest za to bardzosmile W kalendarzu był więc myślałam, że jest takie imię. Nawet jestem przekonana, że w tv ktoś wspominał o znanym trenerze czy piłkarzu nie pamiętam tylko nazwiska.
          Cyprian tez ok ale Cypisek to na pewno mu się nie spodoba. Mi zresztą te zdrobnienie też nie przekonuje.
          oj zobaczymy co będzie.
          • gaudencja Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 17.03.12, 15:00
            Oczywiście, że są Orestowie, ale wszyscy są ukraińsko-rosyjsko-białoruscy, bo to jest forma imienia z tamtych krajów.
            • aneladgam Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 17.03.12, 15:13
              nie, nie wszyscy
              • gaudencja Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 17.03.12, 17:10
                No jasne, nie wszytskie Eleny nie są Polkami, to samo z Michaiłami i Andriejami. Nie zmienia to jednak faktu, że po polsku mamy Orestesa, a nie Oresta, i analogicznie Helenę, Michała i Andrzeja.
                • aneladgam Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 17.03.12, 17:34
                  nie neguję smile
                  zaprzeczam tylko stwierdzeniu, że wszyscy Orestowie są ukraińsko-białoruscy smile
          • aneladgam Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 17.03.12, 15:12

> Orestas mi się nie podoba. Orest za to bardzosmile W kalendarzu był więc myślałam,
            > że jest takie imię. Nawet jestem przekonana, że w tv ktoś wspominał o znanym t
            > renerze czy piłkarzu nie pamiętam tylko nazwiska.

Lenczyk
            • aneladgam Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 17.03.12, 15:13
              i jest, oczywiście, Polakiem
              • Gość: mamaperełki Re: Imię/ imiona dla mojej perełki IP: *.tel.tkb.net.pl 17.03.12, 15:23
                To supersmile A już myślałam, że byłby kłopot z rej. imienia w urzędzie. Czym dłużej powtarzam imię Orest tym bardziej mi się podoba. Jeszcze Dominik mi się przypomniał. Ale m pewnie będzie na nie bo kiedyś wspominałam o tym imieniu.A on był taki słoń z bajki. Ale ja nie znam tej bajki eh

Dlaczego jest tak mało pięknych imion męskich?
                • aneladgam Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 17.03.12, 16:06
                  wiele jest pięknych imion męskich, ale dla Ciebie co innego jest piękne, a co innego dla męża big_grin

my na szczęście mamy tylko jednego syna, bo drugiego imienia byśmy nie ustalili wink

dla dziewczynki mieliśmy więcej wspólnych typów
      • dalenia Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 17.03.12, 16:41
        Popieram wszystkie żeńskie z Waszej listy. Najbardziej Anastazję smile Ariadna jest świetna, ale musi być dobrze dopasowana do nazwiska.

Dla chłopca zdecydowałabym się chyba na Aleksandra, którego zawsze możecie zdrabniać do Alka, nie Olka. Znam ponad 20-letniego Aleksandra, który nigdy Olkiem nie był, a jest zawsze Aleksandrem po prostu lub niekiedy Alkiem. Popieram też Cypriana; Alana zdecydowanie nie. Co do Maksymiliana, to może spodoba Wam się Maksym, który nie musi być Maksem smile
      • maga_eukaliptus Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 17.03.12, 20:30
        Wybrałabym Ariadnę, jeśli pasuje do nazwiska wink

A dla chłopca - może Albert, Leon, Leopold albo Leonard? (nie czytałam wszystkich wypowiedzi, więc mogę się powtarzać)
      • olianka Re: Imię/ imiona dla mojej perełki 17.03.12, 21:53
        Dla dziewczynki wybrałabym Ariadnę, zdecydowanie. Dla chłopca postawiłabym na Oresta, aczkolwiek u mnie nadanie tej formy miałoby uzasadnienie.
        Zdecydowanie odrzuciłabym Alana, za Maksymilianem również nie przepadam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.