16.03.12, 22:29
Jak to brzmi?
Obserwuj wątek
    • szarrak Re: Ariel 16.03.12, 22:48
      Ale o jaki język Ci chodzi?
      Tu masz nagraną wymowę po polsku
      Tu masz wymowę po angielsku
      Tu po portugalsku
      • Gość: dmuchwce Re: Ariel IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 16.03.12, 22:53
        Zle sie wyrazilam, sorry, nie chodzi o wymowe, tylko o to jak brzmi w Waszych uszach.
        • szarrak Re: Ariel 17.03.12, 02:24
          Wiem, wiem, zażartowałam wink
          Nienawidzę tego imienia, wg mnie jest to najbrzydsze, najbardziej niemęskie i rozmemłane imię dla faceta, jakie jestem w stanie sobie wyobrazić. Postawiona pod ścianą chyba prędzej nazwałabym syna Brajan albo Kevin niż Ariel - przynajmniej jednoznacznie wskazują na płeć (dla mnie, spaczonej być może filmem Disneya, Ariel to imię żeńskie). Absolutnie bezpłciowe, wymoczkowate, kojarzące mi się z "Małą syrenką" albo proszkiem do prania. Po dodaniu do tego kiepskich konotacji okołoreligijnych itd. wychodzi naprawdę tragiczna mieszanka. Dodatkowo ariel to taka mała gazela na patykowatych nóżkach - ładne to-to, ale wyraziste jak puszek do pudru. Przepraszam za dosadne słowa, ale wyjątkowo tego imienia nie mogę ścierpieć, uważam, że jest po prostu STRASZNE. Wszystko się we mnie przeciwko niemu buntuje. Ohydne!

Nota bene, ja na religii jakiejkolwiek średnio się znam, ale skoro nie można nazwać syna Belzebub albo Lucyfer, to dlaczego można Ariel? To chyba jest upadły anioł z tej samej religii?
          • paula.anna Re: Ariel 17.03.12, 08:44
            szarrak napisała:
            > Przepraszam za dosadne słowa, ale wyjątkowo tego imienia nie mogę
            > ścierpieć, uważam, że jest po prostu STRASZNE. Wszystko się we mnie przeciwko
            > niemu buntuje. Ohydne!

Mam tak samo z Nikolą!

A Ariel też mi się nie podoba, może nie uważam go za najmniej męskie imię, bo inne (Kamil, Emil itp) nie są pod tym względem lepsze, ale i tak "nigdy w życiu" wink
    • dasza_dm Re: Ariel 16.03.12, 23:08
      dmuchawcelatawce napisała:

> Jak to brzmi?

Jak proszek do prania! big_grin

A tak na serio średnio mi sie podoba. A w zasdzie to wcale.
      Znałam jednego Ariela (23 lata). Ma siostrę Mariettę. Baaardzo polskie nazwisko.
      • domi_33 Re: Ariel 16.03.12, 23:27
        dokładnie. smile

no jeszcze z jakiś dziewczyńskich bajek jakąś Arielkę kojarzę.
        • abiela Re: Ariel 16.03.12, 23:54
          Nie podoba mi się.
    • florianne Re: Ariel 17.03.12, 07:00
      Brzmi jak nazwa proszku do prania . Nie podoba mi się .
    • aneladgam Re: Ariel 17.03.12, 07:27
      oczywiście znałam to imię na długo przed wejściem na rynek proszku Ariel i niezmiennie bardzo mi się podoba. ale niestety przez ten produkt jest "spalone".
    • lubomiro to jakaś reklama proszku? 17.03.12, 08:31
      czy tak można?
      • aneladgam Re: to jakaś reklama proszku? 17.03.12, 11:48
        Można
        • szarrak Re: to jakaś reklama proszku? 17.03.12, 12:21
          To w końcu anioł czy Jerozolima?
    • dalenia Re: Ariel 17.03.12, 11:16
      Dla mnie to jedno z bardziej niemęskich imion, jakie znam. Może przez skojarzenia z syrenką Arielką? Nie wiem ... Ale jestem na nie.
      • Gość: dmuchawce Re: Ariel IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 17.03.12, 12:00
        Ludzie, o czym Wy piszecie. Ariel to po hebrajsku lew bozy. Co moze byc bardziej meskiego jak "lew". Czy z powodu proszku czlowiek ma decydowac o imieniu. Proszek ma decydowac, ze ktos nie da imienia ktore mu sie podoba. To proszek ma rzadzic czlowiekiem.
        • paula.anna Re: Ariel 17.03.12, 12:10
          A czy ktoś tu komuś zabrania nadania imienia Ariel???
          Piszemy tylko, czy nam się podoba, ew. dlaczego
          Czytaj ze zrozumieniem smile
        • aneladgam Re: Ariel 17.03.12, 12:17
          idąc tym tropem nie można by dać również imienia Ludwik wink
          nie miej ludziom za złe, że skojarzenia mają jakie mają
          w końcu nie każdy zna znaczenie imion, a i znaczenie nie zawsze jest decydujące - komuś brzmi, komuś nie
          pytasz, więc spodziewaj się różnych odpowiedzi
          • Gość: dmuchawce Re: Ariel IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 17.03.12, 12:23
            Nie mam ludziom za zle skojarzen, w sumei o tym pisalam, bylam ciekawa jak to brzmi. Nie kazdy musi odrazu byc obyty w takich sprawach. Chyba sie unioslam zbyt mocno.
            • aneladgam Re: Ariel 17.03.12, 12:34
              a co sądzisz o drugim wariancie tego imienia - Urielu?
              przynajmniej bez skojarzeń marketingowych jest wink
              • Gość: dmuchawce Re: Ariel IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 17.03.12, 13:22
                Uriel mnei sie z niczym nie kojarzy. Ani dobrze, ani zle. A Ariel z hebrajskim pochodzeniem, do torego jak sama odkrywam mam wyrazna slabosc.
                • aneladgam Re: Ariel 17.03.12, 13:55
                  no to trochę dziwne, że Uriel ci się tak nie kojarzy
                  bo jest też jak najbardziej hebrajskie, w dodatku z tym samym członem -el, które chyba we wszystkich semickich imionach męskich ma to samo znaczenie
          • szarrak Re: Ariel 17.03.12, 12:32
            Wydaje mi się, że jednak imię Ludwik z racji tego, że było nadawane wcześniej, o wiele mniej kojarzy się ludziom z li i jedynie płynem do naczyń, niż Ariel z proszkiem. Czy są jakieś informacje o nadaniach imienia Ariel w Polsce na przestrzeni lat? Znalazłam tylko dwóch jakichś piłkarzyków, urodzonych po 1977r, z czego starszy nazwany niemalże na bank po bohaterze "Szaleństw Majki Skowron" (rok po emisji serialu-ekranizacji)
        • szarrak Re: Ariel 17.03.12, 12:18
          Co z tego? Alfons oznacza coś w stylu "cały życzliwy" jeśli się nie mylę, ale i tak kojarzy się chyba tylko z sutenerem. Uwielbiam prace Alfonsa Muchy, imię brzmieniowo podoba mi się, ale i tak uważam, że jest ono w Polsce nienadawalne. Dla mnie Ariel jest również nie do nadania.
          Ariel to:
          1) bardzo reklamowany proszek, nazwa ta zapisania zieloną czcionką wali na społeczeństwo z półek w sklepach, TV, plakatów i reklam wszędzie - sterowanie ludzkim mózgiem przy takim bombardowaniu go informacjami jest bardzo łatwe, więc niech Cię nie dziwi, że dla szalonej większości ariel=proszek,
          2) mała syrenka - po wpisaniu w Google samego hasła "ariel" rysunki cycastej syrenki zajmują na oko 98% wszystkich wyświetlanych grafik,
          3) antylopka (BTW, Daniel to też okropne imię),
          4) w religii wyznawanej przez większość naszego narodu (przynajmniej oficjalnie) jest to zdaje się imię upadłego anioła, jak Szatan, Belzebub i Azazel.

Zauważ, że mimo, iż istnieje proszek Dosia imię Dorota, nawet w tej zdrobniałej formie, raczej nikomu nie kojarzy się z proszkiem. Ba, jest, przynajmniej na tym forum, dość lubiane.

Lwy-samce to są właśnie takie pipki czekające na gotowe, które nie potrafią same upolować nawet chomika i czekają, aż lwice podsuną im żarcie pod nos - cudowne wink
        • dalenia Re: Ariel 17.03.12, 16:23
          Ale w tej całej "męskości" czy "niemęskości" nie chodzi o znaczenie! Tu jest istotne brzmienie, a dla mnie brzmienie Ariela jest wybitnie zniewieściałe. Gabriel czy Emanuel też mają piękne znaczenia, ale brzmią dla mnie bardzo niemęsko i zbyt delikatnie.

Pytałaś o skojarzenia, skojarzenia otrzymałaś. Mnie się z proszkiem nie kojarzy, ale innym, jak widać tak. I teraz to już Twoja sprawa, co z tym zrobisz. Mnie się podoba Ludwik, dla większości to płyn do mycia naczyń, ale ja mam to gdzieś - mi się podoba i jeśli spodoba się mojemu mężowi to nazwę tak syna, proste. Gorzej jeśli imię kojarzy się tak kiepsko jak Alfons, Adolf czy Lolita - proszek do prania to przy tym nic wink
    • gaudencja Re: Ariel 17.03.12, 12:22
      Nie jestem jego wielką fanką, ale uważam, że jest w porządku i brzm MSZ nieoprównanie lepiej od Brajana, Kewina czy Kamila.
    • dasza_dm Re: Ariel 17.03.12, 16:20
      Skoro lubisz imiona hebrajskie to może Aron? Albo Aaron? Wg mnie lepsze od Ariela. Może Ci się spodoba? smile
      • uwierz_mirando Re: Ariel 17.03.12, 16:29
        Znam dwóch Arielów, więc jestem z tym imieniem osłuchana i brzmi dla mnie w porządku.
        • bohemiere Re: Ariel 17.03.12, 20:12
          Ja znam jednego. Skojarzenia z proszkiem do prania, a potem z syrenką Arielką (i ta forma żeńska brzmi dla mnie lepiej).
          • Gość: dmuchawce Re: Ariel IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 17.03.12, 20:25
            A to taki wstawiacz z tymi przeprosinami. Myslalam, ze na prawde przepraszasz.
    • olianka Re: Ariel 17.03.12, 21:54
      Jest to imię, które niezmienne od kilkunastu lat kojarzy mi się skrajnie negatywnie.
    • lazurja1 Re: Ariel 18.03.12, 10:26
      Podoba mi się ,mąż koleżanki ma tak na imię .Przyznam że jest żadko spotykane ale wedłóg mnie jest naprawdę fajne .
      • szarrak Re: Ariel 18.03.12, 12:25
        A nie mąrz kolerzanki?
    • lipsmacker Re: Ariel 18.03.12, 12:39
      Nie lubie habrajskich imion, to nie moja kultura. Na tej samej zasadzie nie nadalabym imiona arabskiego.
      • gaudencja Re: Ariel 18.03.12, 13:48
        Fakt, taki Jan, Joanna, Maria, Zuzanna, Michał itd. zupełnie się nie nadają dla polskich dzieci. Nie ta kultura.
        • Gość: dmuchawce Re: Ariel IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 18.03.12, 14:00
          Ha ha ha , dobrze powiedziane Gaudencja!
        • lipsmacker Re: Ariel 19.03.12, 10:47
          Imiona ktore wymienilas sa na tyle zakorzenione w kulturze i histori Polski iz sadze ze nie sa przez laikow odbierane jako imiona o pochodzeniu hebrajskim, a nie kazdy ma Twoja wiedze imiennicza.

Ja imie Ariel kojarze wylacznie jako hebrajskie, z pewnoscia rowniez dlatego ze mam kolezanke z Izraela z trzema synkami o imionach Aviv, Eden i Ariel. Poniewaz ja nie identyfikuje sie w jakikolwiek sposob z Izraelem to nie wzielabym pod uwage takiego imiona. To chyba moj wybor? Czy tez polityczna poprawnosc musi i w tym wypadku wziasc gore?

Dodam ze sama nosze imie raczej negatywnie odbierane w Polsce a rowniez silnie kojarzone z pewnym krajem i kultura. Moja mama sie nim zachwycala, ja je rowniez uwielbiam ale nie wiem czy rownie lekko nosiloby mi sie gdybym mieszkala w Polsce.
          • pluskotka Re: Ariel 19.03.12, 15:18
            Miałam kolegę o tym imieniu, dzieciaki wołały na niego Omo. smile
            Ja podejście mam raczej neutralne, nie jest to moje ulubione z imion archaniołów. A odpowiednik Uriel kojarzy mi się z przekleństwem na S.
            • aneladgam Re: Ariel 19.03.12, 15:21
              masz ci los, teraz już i mnie się będzie tak kojarzyć tongue_out big_grin
              • retro-story Re: Ariel 20.03.12, 15:01
                Mnie się Uriel kojarzy z mocznikiem (po ang. urea), a Ariel z "Burzą" Szekspira. Może być.
              • pluskotka Re: Ariel 20.03.12, 20:33
                Przepraszam. smile
                • aneladgam Re: Ariel 20.03.12, 21:58
                  się zdarza big_grin wchodzę tu na własną odpowiedzialność smile
    • Gość: salma Re: Ariel IP: *.promax.media.pl 20.03.12, 23:11
      jak proszek do prania!!! równie dobrze może być Wizir, albo Omo....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.