Gość: milka IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 16.03.12, 22:56 Ktore Wam bardziej pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: @ Re: Jessica czy Jennifer IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 16.03.12, 23:27 oba są pszepienke! Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Jessica czy Jennifer 17.03.12, 01:25 Zadne mi sie nie podoba a mieszkam poza Polska i tu sa to imiona zwyczajne, oklepane, kiedys czytalam wrecz ze Jessica to imie wybierane przez 'leniwych' rodzicow bez wyobrazni. Dla mnie sa brzydkie z powodu angielskiego brzmienia litery J - na tej samej zasadzie nie podoba mi sie po angielsku Julia, Julian, Joanna, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Jessica czy Jennifer 17.03.12, 06:57 Obydwa zupełnie mi się nie podobają . Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Jessica czy Jennifer 17.03.12, 07:20 w polskich warunkach żadne, przez bardzo głośne "żżżżżżżżżżżżżżżżżżżżżżż" dla dziewczynki urodzonej w anglojęzycznym kraju bardziej mi się podoba Jennifer Jessica nie podoba mi się w ogóle Odpowiedz Link Zgłoś
chce_bobo Re: Jessica czy Jennifer 17.03.12, 09:59 Podoba mi się: Jennifer Simpson Nie podoba mi się: Dżenifer Kowalska rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Jessica czy Jennifer 17.03.12, 11:16 Oba nie w moim stylu, ale jesli juz to Jessica - Jennifer brzmi jak renifer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawcemilka Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 17.03.12, 12:12 Trola, no nie, lekka przesadza. To, ze ktos ma inne gust niz Ty jest trollem. Troche chyba przesadzilas. Co za ulga , ze nie mieszkam w Polsce. W Polsce kazdy mieszkaniec malej miejscowosci, lub nowy przybysz wielkieeeego miasta, ma Zofie albo cos w stylu naszych dziedkow (uwazam personalnie, ze to ladne imiona) bo sie naczytal w Panidomu, Klaudii czy innej inspirujacej gazetce, ze tak trzeba, bo gwaizdy i ludzie "wyzszych sfer" tak robia a on/ona tez przecie z wyzszych sfer ... chce byc. Dodam, ze mowa jest o Jessice/Jennifer przez J, tak jak sie czyta. I to sa normalne, imiona. Moga sie komus podobac albo nie, ale nei ma w nich nic nadzwyczajnego ani glupiego tak jak wszsytkie Kasie, Zosie, Hanie czy Karolcie. A kazde imie musi pasowac do nazwiska, tyczy sie to zarowno Jennifer, Ani, Jolci czy Hermenegildy. Ktos tam powiedzial, ze rodzice leniwi, nadaja takie imioan dziecku. Sorry, ale to juz jest ograniczenie umyslowe. Leniwy rodzic nadaje dziecku takie imie, a pracowity inne. Ktos sie musi dobrze puknac w glowe, jak ja ma. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Jessica czy Jennifer 17.03.12, 12:20 przez [j] czytane? to absolutnie nie konsekwentnie miałoby się też czytać przez [c]? zresztą jest już spolszczona wersja Jesyka Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Jessica czy Jennifer 17.03.12, 12:24 [jennifer] i [jessica] brzmią strasznie, a Jennifer i Jessica czytane [dżenifer] i [dżesika] zdaje się niespecjalnie powinny być w Polsce nadawane. Dla mnie to EOT. Cieszymy się, że nie mieszkasz w Polsce. Tylko skąd wiesz, co piszą w Pani Domu, skoro Tyś taka zagramaniczna? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jessica czy Jennifer 17.03.12, 16:38 Gość portalu: dmuchawcemilka napisał(a): > Trola, no nie, lekka przesadza. To, ze ktos ma inne gust niz Ty jest trollem. T > roche chyba przesadzilas. Zazwyczaj takie posty to trolowanie. (przykład 1 i przykład 2). Myślałam, że w tym przypadku jest tak samo. Jeśli Cię uraziłam, to przepraszam. > Co za ulga , ze nie mieszkam w Polsce. Bardzo się cieszymy, że się cieszysz i jesteś szczęśliwa za granicą. Polsce kazdy mieszkaniec malej miejsco > wosci, lub nowy przybysz wielkieeeego miasta, ma Zofie albo cos w stylu naszych > dziedkow (uwazam personalnie, ze to ladne imiona) bo sie naczytal w Panidomu, > Klaudii czy innej inspirujacej gazetce, ze tak trzeba, bo gwaizdy i ludzie "wyz > szych sfer" tak robia a on/ona tez przecie z wyzszych sfer ... chce byc. Nie przesadzaj i nie uogólniaj. W małych miejscowościach i wsiach wg mnie królują bardziej Alany i Roksany niż Zosie i Stasie. A co do przybyszów z wielkiego miasta, to powstrzymałabym się na Twoim miejscu od takich komentarzy, bo z Twoich postów wynika, że to Ty kreujesz się na niesamowicie obytą w świecie mieszkankę wspaniałego zachodu. > Dodam, ze mowa jest o Jessice/Jennifer przez J, tak jak sie czyta. I to sa norm > alne, imiona. Moga sie komus podobac albo nie, ale nei ma w nich nic nadzwyczaj > nego ani glupiego tak jak wszsytkie Kasie, Zosie, Hanie czy Karolcie. A kazde i > mie musi pasowac do nazwiska, tyczy sie to zarowno Jennifer, Ani, Jolci czy Her > menegildy. Co do ostatniego zdania to w 100% się z Tobą zgadzam. Mam rozumieć, że chcesz mieć "Jesśicę" lub "Jennjifer"? Ta pierwsza w polskiej wersji to Jesyka, o czym ktoś już pisał. Za Jesiką tym bardziej nie jestem (je i sika). Jennifer chyba trzeba tłumaczyć na Ginewrę albo Wenefrydę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 17.03.12, 18:32 Kwestie pisowni i co powinno byc wlasciwie i dlaczego juz omowilismy. Co do nadawania imion na wsi, malych maisteczkach tudziez w rodzinach na zasilkach to przespalas sprawe.10 lat temu krolowaly Keviny, Alany itp. dzis juz wszyscy wiedza, ze jak sie chce byc "swiatowym arystokrata" lub "gwaizda" polskiego swiatka muzycznego to nalezy dac Stasio lub Jasio (nei mam nic do ww, zwlaszcza Stas mi sie podoba). Nazwalas mnie trollem (juz zapomnialam), nawet z tego powodu powinnas sobie darowac obrazanie mnie, ze jakoby ja sie na cos kreuje. Ja uwazam, ze tak samo pospolite i glupie jest nadawanie imienia Jennifer lub Zofia, nei dlatego, ze komus sie taki wlasnie podoba, tylko, ze chce kreaowac sie na kogos wazniejszego niz jest. A jeszcze bardziej pospolite i jeszcze bardziej glupie jest krytykowaie kogos, ze komus takie imie sie podoba a nie inne bo wg krytykanta takie a nie inne imiona nadaja ludzie z plebsu albo leniwi a krytykant to przeciez arystokrata z najwyszej polki. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jessica czy Jennifer 17.03.12, 18:48 Gość portalu: dmuchawce napisał(a): > Kwestie pisowni i co powinno byc wlasciwie i dlaczego juz omowilismy. Wybacz, że śmiałam wyrazić swoją opinię na ten temat! > Co do nadawania imion na wsi, malych maisteczkach tudziez w rodzinach na zasilk > ach *to przespalas sprawe.10 lat temu krolowaly Keviny, Alany itp. dzis juz wszy > scy wiedza, ze jak sie chce byc "swiatowym arystokrata" lub "gwaizda" polskiego > swiatka muzycznego to nalezy dac Stasio lub Jasio (nei mam nic do ww, zwlaszcz > a Stas mi sie podoba). Tak, a Ty masz o tym najlepsze pojęcie mieszkając za granicą ... Na "moich" wsiach są Alany, Oliwie, Klaudie, Roksany i Kacprowie, od biedy czasem zdarzy się jakiś Jasiek czy Zośka. No cóż, może na "Twoich" jest inaczej. > A jeszcze bardziej pospolite i jeszcze bardziej glupie jest krytykowaie > kogos, ze komus takie imie sie podoba a nie inne bo wg krytykanta takie a nie > inne imiona nadaja ludzie z plebsu albo leniwi a krytykant to przeciez arystokr > ata z najwyszej polki. A cóż innego Ty robisz?! Jeśli ja mieszkam na wsi i nadam Zośke, to chce być światową arystokratką wg Ciebie. To też jest krytyka i obrażanie. Więc najpierw sama łaskawie nie wydawaj takich opinii, a dopiero potem pouczaj innych. *A cóż Ty chcesz od rodzin na zasiłkach?! I na ten temat z mojej strony jest koniec tematu. Na temat wybieranych przez Ciebie imion z przyjemnością jeszcze się powypowiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 17.03.12, 18:57 Kobieto czytaj ze zrozumieniem. Co napisalam? Nie wazne jak sie da na imie (Zoska, Kaska, Bonifacja czy jennifer) jesli ktos nadaje imie tylko dlatego zeby sie na cos kreaowac to jest glupie i pospolite, a nie ze jak sie komus Zosia podoba (zreszta mnie tez, o czym nie raz pisalam!!!!!) to to jest pospolite. Chodzi o intencje a nie takei czy inne imie. Obrazasz mnie od poczatku, imputujesz mi rzeczy ktore sama wymyslasz, nie wysilasz sie na przeczytanie ze zrozumieniem co pisze. Kobieto, ja nie chce z Toba gadac wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Jessica czy Jennifer 18.03.12, 11:58 Nie leniwy w sensie ze niepracowity! Leniwy w tym sensie ze mu sie nie chce nic ciekawszego wymyslic, bo to bezpieczne imie w krajach anglosaskich, cos jak Katarzyna w latach 70tych w PL BTW mam tu (AU) chrzesniaczke o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 18.03.12, 13:52 Nie bede tego komentowac... Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Jessica czy Jennifer 19.03.12, 10:34 To nie komentuj. Pisze jaka jest powszechna opinia o imieniu Jessica w Australii. Poniewaz jestes w Holandii gdzie calkiem mozliwym jest ze uchodzi ono za najpiekniejsze imie swiata to nie sadze aby moja wypowiedz wplynela w jakikolwiek sposob na Ciebie ani Twoj wybor. Wyluzuj. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jessica czy Jennifer 17.03.12, 12:24 Jeśli już, to zdecydowanie Jessica, ale w żadnym razie nie czytana przez "J" (chyba, że zamierzasz także czytać "si" jako "ś", a "c" jako "c", ale wtedy już nie polecam tego imienia zupełnie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawcemilka Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 17.03.12, 12:27 Wlasnie czytana przez J, bo tak jest w oryginale tzn. Jessica jako prawdopodobne pochodzenie hebrajskiego Jesse. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jessica czy Jennifer 17.03.12, 12:31 No dobrze, ale wtedy, aby brzmiała naturalnie w warunkach języka polskiego, nie może być czytana ani zapisywana przez "ss" oraz "si" wymawiane oddzielnie. "C" też nie ma co w tym imieniu umieszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Jessica czy Jennifer 17.03.12, 12:33 w takim razie Jesika albo Jesyka, ale i tak mi się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 17.03.12, 12:54 Jak tak przemyslalam, to konsekwentnie po polsku (zgadzam sie konsekwencja powinna byc), biorac pod uwage pochodzenie od Jesse, powinno byc Jess(od imienia pochodzenia) -ika (spolszczona koncowka zamiast cudzoziemskiej "ica",) czyli Jessika. Kurcze, nawet mi sie jeszcze bardziej spodobalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: Jessica czy Jennifer IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.12, 18:56 no ale wtedy wychodzi jes-SIKA troche dziwnie...imie o sikaniu moze sprawiac pewne klopoty jego...uzytkowniczce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: Jessica czy Jennifer IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.12, 18:57 a "jes-sika", to juz prawie "Pies-sika" wiec w Polsce IMO odpada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 17.03.12, 18:59 Alez Ty masz fantazje. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jessica czy Jennifer 17.03.12, 21:13 Gość portalu: dmuchawce napisał(a): > Jak tak przemyslalam, to konsekwentnie po polsku (zgadzam sie konsekwencja powi > nna byc), biorac pod uwage pochodzenie od Jesse, powinno byc Jess(od imienia po > chodzenia) -ika (spolszczona koncowka zamiast cudzoziemskiej "ica",) czyli Jess > ika. Spolszczona końcówka to -yka. Zbitka "ika" nie jest właściwa dla języka polskiego, "si" wymawiane jest jako "ś". Odpowiedz Link Zgłoś
dmuchawcelatawce Re: Jessica czy Jennifer 17.03.12, 21:19 Jesli Jessica pochodzi od Jesse to Jesse nie ma innej polskiej wymowy niz Jesse i tego nie powinno sie zmieniac wyprowadzajac z imienia Jesse forme zenska. Forma zenska nie moze zmieniac trzonu formy meskiej, bo w gre wchodzi imie wlasne a nie nazbyt kreatywne podejscie do gramatyki. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Jessica czy Jennifer 17.03.12, 13:07 Brzmieniowo moim zdaniem lepsza jest Jessica. Ja bym jednak nie polecała żadnego z nich. Też mieszkam za granicą (w nieangielskojęzycznym kraju) i tu oba te imiona odbierane są podobnie jak w Polsce - jako wymuszony import, popularny wśród ludzi zapatrzonych w telewizję. Przedtem mieszkałam w angielskojęzycznym kraju i tam te imiona były już "tylko" do bólu oklepane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 17.03.12, 13:19 Wlasnie podczas wpisow wpadlam sama na pomysl,ze lepsza jest jednak Jessic(k)a. Chocby ze wzgledu na swoje hebrajskie pochodzenie (prawdopodobne). Ja tez mieszkam w kraju nieanglojezycznym i tu na szczescie ludzie nie wiedza, ze jakies imie nalezy potepic bo pochodzi z innego jezyka. W Holandii gdzie mieszkam na szczescie nikt na nikim niczego nie wymusza, bo najczesciej nie wie ze nalezy nadac dziecku imie Helenka (bardzo ladne) jesli chce sie robic na wyzsze sfery, nie wie, ze nie nalezy nadawac dziecku Alan, bo to takie nie z wyzszych sfer. A przecie my wszsycy to arystokraty. A co do krajow anglojezycznych, z tego co mi jest wiadomo, to w latach osiemdziesiatych byl bum na to imie, teraz przeszlo. A pozatym w Polsce jest bum na imiona naszych babc, tak jak byl bum na te imiona w Polsce okolowojennej. No tak jest z imionami, ze sa epoki w ktorych jakies imie sie nadaje, a sa epoki w ktorych to imie wystepuje rzadziej, potem najczesciej wraca. Tak jest wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Jessica czy Jennifer IP: *.ists.pl 17.03.12, 13:35 Jennifer to po polsku Gienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 17.03.12, 13:42 Jennifer to Genowefa? Masz jakis link do tego. Jesli to ma polski odpowiednik, to ja osobiscie nie jestem za nadawaniem imion pochodzenia zagranicznego, ktore maja polski odpowiednik. Choc oczywiscie to nei jest jakas zasada, ktora winna wszsytkich obowiazywac. Po prostu tylko ja tak uwazam, ze jesli po polsku mamy Tomasza, to nie nadalabym dziecku imienia Thomas. Jesli Jennifer to Genowefa (jesli to prawda????) to odpada, po pierwsze ma poslki odpowiednik, po drugie polski odpowiednik mi wybitnie nie pasuje. Choc oczywiscie nei ma w nim nic zlego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 17.03.12, 13:51 Jedno zrodlo znalazlam,ktore podaje taka informacje. Ale to takie dosc naciagane mi sie wydaje. W kazdy mrazie nei az tak bezposrednie jak w przypadku wymienionego Tomasza vel Thomasa. W takim ukladzie nie mialabm oporow przed Jennifer. Nie ma jakiegos niezbitego dowodu, ze to imie tlumaczy sie na Genowefa. A nawet jesli, to brzmi tak odmiennie, ze z powoddzeniem moze funkcjonowac jak dwa imiona. To tak jak z Kinga i Kunegudny(niem. Kunegunde). Jedno pochodzi od drugiego , w wielu jezykach sie tak tlumaczy, a w krajach w ktorych to imie funkcjonuje na codzien tj. Wegry i Polska to sa dwa oddzielne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Jessica czy Jennifer 17.03.12, 13:58 en.wikipedia.org/wiki/Jennifer_%28given_name%29 www.behindthename.com/name/jennifer Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Jessica czy Jennifer 17.03.12, 15:36 Też jestem zdania, że jeśli już nadawać imię zagraniczne, to takie, które nie ma polskiego odpowiednika (i odwrotnie). Nic gorszego jak ciągle musieć poprawiać Co do Genowefy, to faktycznie niepiękna. Ale może zainteresowałaby Cię Eugenia? Ja kompletnie zwariowałam na punkcie tego imienia po obejrzeniu "Jasminum". Szkoda, że u nas nie przejdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 18.03.12, 13:50 Raczej nie. To duza przepasc pomiedzy Jennifer a Genowefa lub Eugenia. A poza tym mieszkam za granica, zadne z tych imion by nei przeszlo bez klopotow. Ciagle musialabym tlumaczyc jak to sie pisze, czyta itp. i pewnei niewiele osob potrafiloby to w ogole wymowic a co dopiero poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Jessica czy Jennifer 18.03.12, 18:17 Nie wiem, jak wygląda niderlandzka wersja Eugenii a tym bardziej jak się ją wymawia. Zresztą jak Ci się nie podoba, to nie ma o czym mówić. Ale jeśli straszy Cię konieczność poprawiania, to nie robiłabym sobie nadziei, że ludzie zgadną, że Jessica ma być przez "j" a nie przez "dż". Ja wprawdzie spotkałam się kilka razy z taką wersją, ale podejrzewam, że w 9 przypadkach na 10 każdy odruchowo powie "Dżesika". No chyba, że w Holandii jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 18.03.12, 19:08 W Holandii nei ma problemu z tym imieniem. Mysle, ze i w Polsce nie ma takiego problemu. Ludzie jednak Jessice kojarza z amerykanskich filmow czy programow i tam zawsze pisownia jest przez J. "Dz"to raczej polski pomysl. Zreszta okropny i nieuzasadniony w kontekscie pochodzenia imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 18.03.12, 20:00 Dodam jeszcze, ze w Holandii "J"czyta sie jak "J", takze oba imiona funkcjonuja w formie ustnej przez "J". Tam zreszta po raz pierwszy uslyszalam te imiona wymawiane przez J i bardzo mi sie to spodobalo. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Jessica czy Jennifer 19.03.12, 09:33 Gość portalu: dmuchawce napisał(a): > Ludzie jednak Jessice kojarza z amerykanskich filmow czy programow i tam zawsze pisownia jest przez J. No to chyba Cie zle zrozumialam, bo mialam wrazenie, ze zalezy Ci na wymowie przez (polskie) "j" w odroznieniu od angielskiego oryginalu przez (polskie) "dz". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 19.03.12, 11:00 Chyba mnie zle zrozumialas. Zalezy mi na poprawnej wymowie imienia czyli przez J, chyba nie ma w tym nic zdroznego. A to, ze ludziee w Pl kojarza Jessice z amerykanskich filmow, to co ja na to poradze, po prostu z jednej strony dobrze, bo choc napisza ja (bo o tym byla mowa - o pisowni) ja poprawnie nie przez to okropne niczym nieuzasadnione (na pewno nie polskim odpowiednikiem) Dz. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jessica czy Jennifer 19.03.12, 18:19 Jak to niczym nieuzasadnione? Polska wersja to Jesyka i ją się czyta przez "jot". Ale angielskie wersje się czyta, podobnie jak w angielskim języku, przez "dż". To tak jakbyś wymagała, aby ludzie czytali Michaela tak jak się pisze ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 19.03.12, 19:55 "Dz" uzasadnione jest tylko angielska wymowa. A imei Jessica to nie jest imie pochodzenia angielskiego, to jest imie jedynie spopularyzowane w krajach anglojezycznych a pochodzenia hebrajskiego. W Polsce i w Holandii "J czytamy jak "J" a nie "Dz". Dlatego spolszczajac imie Jessica i uzywajac do tego angielskiej gramatyki jest nieuprawnione, jesli ktos chce zachowac prawidlowa forme. Nie istnieje cos takiego jak Jesyka, a wg wikipedii prawidlowa forma polska jest Jesika. pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%BCesika Ja personalnie uwazam, ze to nie jest do konca prawidlowe spolszczenie, bowiem imie z ktorego pochodzi to Jesse. Zatem nalezy tworzac spolszczona wersje imienia zenskiego oryginalne imie uzyc czyli Jess (od imienia Jesse) ika (spolszczajac c na k wystepujace w polskim). Wymowa Dz uzasadniona jest wylacznie w krajach gdzie w alfabecie J czyta sie jak Dz. Polska do nich nie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jessica czy Jennifer 19.03.12, 20:08 Ja osobiście zapewne wymówiłabym Jessicę przez "jot" i "ce", a Angelikę przez "gie", bo zgadzam się, że w Polsce "jot" czytanego jako "dż" nie ma. Nie mniej uważam, że to iż ludzie używają angielskiej wymowy nie jest nieuzasadnione, jak napisałaś, bo jest to imię w angielskiej wersji, o to mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 19.03.12, 20:30 Ale ciekawym jest to, ze w Polsce oczywiscie wiekszosc mowi "Dz", bo oczywiscie nikt nie zastanawia sie nad etymologia. Natomiast w Holandii ludzie naturalnie wymawiaja J. Nie mowia z angielska Dzesika, lecz wlasnie Jessica. W Poslce niestety zostalo to dosc ordynarnie przejete bez namyslu, a w Holandii widocznie sprawe opracowali. Jeszcze w tej wikipedii doczytalam, ze Jesse to oznacza podarunek, i juz jestem ugotowana, bo nasza coreczko to wlasnie taki podarunek. Odpowiedz Link Zgłoś
amsila Re: Jessica czy Jennifer 19.03.12, 00:02 A może Jaśminę weźmiesz pod uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 19.03.12, 00:28 A wiesz, zdziwie Cie. Lista, ktora stworzylismy z mezem zawierala Jasmine. Baaaaardzo mi sie to imie podoba, w szkole w ktorej uczylam mialam taka mala Jasmijn. Ale Jasmina musiala odpasc, bo musielibysmy sie zdecydowac na Jasmijn, bo to imie w takiej wersji funkcjonuje w Holandii, a z kolei polska Jasmina zawiera "s" i tego Holender nie strawi. Natomiast holenderska wersja Polak zawsze bedzie czytal nieprawidlowo jesli nie zna holenderskiego. Takze klopoty natury technicznej spowodowaly wyeliminowanie Jasminy, ale moja sympatia do tego imienia pozostala. Odpowiedz Link Zgłoś
wrzesniowa.panna Re: Jessica czy Jennifer 19.03.12, 09:59 Gdybym musiała wybierać - Jessica. Jednak obydwa imiona kojarzą mi się już troszkę ciotkowato, bo w USA (a nieodłącznie z tym krajem je wiążę) szczyty swoich nadań miały już dobre 20, 30 albo i 40 lat temu. W polskich warunkach odpadają dla mnie kompletnie, nawet nie tyle przez pretensjonalność, co przede wszystkim przez komplikacje fonetyczno-ortograficzne, że tak powiem. Również mieszkając zagranicą, szukałabym czegoś bardziej uniwersalnego. Moje propozycje: Hanna Emilia Leonia Sara Laura Nina A nawet jeśli nie czegoś uniwersalnego, to i tak czegoś innego: Naomi Charlotte Abigail Judith Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 19.03.12, 11:54 USA, piekny kraj, wspaniali odwazni wolni obywatele ktorych kultura jest tak silna ze rozprzestrzenila sie na caly swiat. Ciesze sie, ze wiekszosci ludzi wybrane przezemnie imie kojarzy sie z takim krajem. Choc nieprawidlowo, bo rodowod ma hebrajski. Jesli Jessica jest ciotkowa bo szczyty swojej popularnosci osiagnela 20,30,40 lat temu, to jak Ci sie kojarza imiona zwane wspolczesnie "retro", ktore szczyt swojej popularnosci osiagnely w latach okolowojennych. Dla mnie fakt, ze imie juz nie jest popularne, a zatem nie nadaje sie go w dnaym okresie masowo to tylko zaleta. Np. imie Zosia choc mi sie bardzo podoba (tak miala na imie moja ukochana babcia) to nei nadalabym tego imienia bo wolalabym aby w danym okresie moja corka byla jedyna Jessica w klasie niz szosta Zosia. To akurat sa warunkiPolski . Mieszkajac za granica ludzie tu nadaja tak rozne imiona dzieciom, ze prawie niemozliwe jest zdublowanie. Po prostu tutaj wyglada na to, ze ludzie kieruja sie wlasnym rozumem a nie moda oraz przeswiadczeniem, ze takie czy inne imie wzniesie ich dziecko na wyzyny spoleczne. Rozwazalam Sara, to ieei mi sie bardziej podoba niz Jessica vel Jennifer, wyobrazlam sobie, ze bede mowic do corci Sarenka, ale niestety moj maz zaprotestowal. W Holandii imie to odbierane jest jak synonim starej kobiety. Wielka szkoda. Rozwazalam tez Nine, ale bez entuzjazmu. Laura to piekne imie, ale jest juz tyle nosicielek tego imienia, ze odpadla. Leone (nie Leonie, bo mnie sie koajrzy to jak zdrobnienie Leony) rozwazamy jako drugie imie. Bardzo ladne. Jejku oszalalam na puncie nie tyle Naomi lecz jej oryginalnego odpowiednika Noemi. Ale moj maz zaprotestowal. Wielak szkoda, bo to tak przepiekne imie. Charlotte tez byla na mojej lisci, nie wierze, bo Abigail tez. Czytasz w moich myslach? Judith, to piekne imie, ale ten sam problem z J. W obu krajach tj. Polska i Holandia powinno sie czytac przez J. W Polsce jest polski odpowiednik Judyta. Niestety tak jak wspomnialam maz zaprotestowal przy tych przepieknych imionach, takze z alej listy zostaly Jessica i Jennifer. Mnei tez Jessica zdaje sie byc lepsze, szczegolnie w kontekscie pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Jessica czy Jennifer 19.03.12, 20:36 Gość portalu: dmuchawce napisał(a): > Rozwazalam Sara, to ieei mi sie bardziej podoba niz Jessica vel Jennifer, wyobrazlam sobie, ze bede mowic do corci Sarenka, ale niestety moj maz zaprotestowal. W Holandii imie to odbierane jest jak synonim starej kobiety. No widzisz, więc jednak są i w Holandii jakieś trendy i przesądy na temat imion. Co do tej mody na imiona "babcine", o którą nieustannie zahaczasz, to należy się chyba krótkie sprostowanie. Wg moich (i nie tylko moich) obserwacji imiona powracają do łask co czwarte pokolenie. Czyli rodzice chętniej sięgają po imiona z pokolenia swoich pradziadków niż dziadków, właśnie dlatego, że te dziadkowe za bardzo im się kojarzą z żyjącymi i starymi bądź co bądź ludźmi. Także Zosia jest w tej dziedzinie raczej wyjątkiem. Zresztą zauważ, że te najbardziej popularne imiona wcale do babcinych nie należą, bo np. Julia, Maja, Zuzanna, Jakub, Kacper, Filip lub Szymon jakoś wcale mi się z jakimś konkretnym pokoleniem nie kojarzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmucahwce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 20.03.12, 00:03 Zle to ujelam, powinnam napisac, ze moj maz to tak odbiera. Nie podoba mu sie to imie. Chyba nie jest jednak tak zle, skoro w rankingu Sara wiedzie prym. Trendy i przesady sa zawsze. Ale nie nadaje sie gremialnei imion jakiejs kategorii bo sie ludziom wydaje, ze dane imie ich winduje na wyzyny spoleczne. Spoleczenstwo holenderskie przy licznych swych wadach jest duzo bardziej egalitarne niz polskie. Moja Holendrzy swoja rodzine krolewska, maja tez swoja ksiezna a la Diana Spencer czyli Maxima. W Polsce juz by co druga dziewczynka nazywala sie Maxima, a w Holandii jak dotad nie spotkalam zadnej. Z tymi dziadkami to tylko przyklad, jesli ludzie w Polasce nadawali by imiona z serialu brazylijskiego bo tak zaczely robic "elity"to mowilabym o imionach z serialu. Nie chodzi o to, ze Wojciech jest lepsze czy gorsze od brazylijskiego Mario, tylko chodzi o intencje nadawania takiego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jessica czy Jennifer 20.03.12, 00:38 Gość portalu: dmucahwce napisał(a): > Moja Holendrzy swoja rodzine krolewska, maja tez swoja ksiezna a la Diana Spenc > er czyli Maxima. W Polsce juz by co druga dziewczynka nazywala sie Maxima, a w > Holandii jak dotad nie spotkalam zadnej. E tam, w Polsce imiona zyskują popularnośc, kiedy się znajdują w serialach, a nie kiedy nadaje je ktoś znany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 20.03.12, 01:28 Gaudencjo, mozecie sie wszystkie okropnie oburzac i niezgadzac, ale prawda niestety dla nas Polakow jest bezlitosna. Jestesmy narodem pochodzenia wiejskiego, nasi przodkowie to glownie chlopi panszczyzniani. Niefajne i rodzace u potomkow wiele komleksow. I te wlasnie kompleksy powoduja, ze ludziom podoba sie akurat to co podoba sie elitom. Chyba jednak nei calkiem przypadkiem najpierw "elity"zaczely nadawac swoim pociechom imiona retro i nagle sie okazalo, ze wiekszosc , ktora dotychczas uwazala, ze te imiona sa "obciachowe"nagle jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki uznala, ze te imiona sa piekne. Smutne jest tez to etykietowanie, ze niziny spoleczne to nadaje imiona typu Kevin, Brajan czy Jessica, a smutne jest bo prawie 98 procent polskiego spoleczenstwa to wlasnie te niziny, potomkowie chlopow panszczyznianych, ktorzy jedyne co moga zrobic to nadac imie dziecku, ktore pozostala tluszcza uzna za elitarne. Stad te bogu ducha winne Zosie, Antosie czy Jasie wyjezdzajace w setkach tysiecy codziennie z porodowek. I tak bedzie do czasu az elita uzna, ze czas nadawac inne imiona np pochodzenia hebrajskiego. Wtedy znowu Polske ogarnie tajemnicze zafascynowanie tymi imionami. Nikt sie nie przyzna, kazdy bedzie sie w piersi bil i zapewnial, ze imie Bronislawa to najpiekniejsze jakie widzial, choc jeszcze 10 lat temu nie mogl tego imienia scierpiec. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jessica czy Jennifer 20.03.12, 11:45 Gość portalu: dmuchawce napisał(a): . > I te wlasnie kompleksy powoduja, ze ludziom podoba sie akurat to co podoba sie > elitom. Chyba jednak nei calkiem przypadkiem najpierw "elity"zaczely nadawac sw > oim pociechom imiona retro i nagle sie okazalo, ze wiekszosc , ktora dotychczas > uwazala, ze te imiona sa "obciachowe"nagle jak za dotknieciem czarodziejskiej > rozdzki uznala, ze te imiona sa piekne. To irytujące zjawisko oczywiście istnieje, ale w odniesieniu do kilku imion na krzyż i tylko w części społeczeństwa. Znacznie większą popularnością cieszą sie imiona, których do tej grupy nijak się nie da zaklasyfikować - przykładem Lena, Maja, Kacper, Bartosz. Jan pojawia się jako pierwsze objęte tym snobizmem imię na dopiero 10 miejscu wśród męskich, a dla żeńskim pierwszym jest Zofia, również na 10 miejscu wśród żeńskich. W związku z powyższym jednak mimo wszystko daje sie we znaki np. bezrefleksyjna moda na rosyjskośc, przejawiająca sie owczym pędem do nadawania struktury, która w języku rosyjskim imieniem nigdy nie była (Lena). > Smutne jest tez to etykietowanie, ze niziny spoleczne to nadaje imiona typu Kev > in, Brajan czy Jessica, a smutne jest bo prawie 98 procent polskiego spoleczens > twa to wlasnie te niziny, potomkowie chlopow panszczyznianych, ktorzy jedyne co > moga zrobic to nadac imie dziecku, ktore pozostala tluszcza uzna za elitarne. "Pozostała tłuszcza" to trochę zbyt daleko idące sformułowanie. Kraj ten nie jest zamieszkany wyłącznie przez tłuszczę, nawet biorąc pod uwagę, że najlepszy element narodu jest już na emigracji ;-> Poza tym raczej chodzi o nadawanie neutralnych imion i porzucenie zapatrzenia sie w Amerykę. Żadna elita nie będzie zachwycona tym, że inni natychmiast rzucają się do kopiowania jej ulubionych imion, a jeśli to się stanie, natychmiast zmieni upodobania i zacznie nadawać inne imiona - chce przeciez być oryginalna. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jessica czy Jennifer 20.03.12, 14:00 Bardzo byłabym ciekawa analizy przyczyn popularności imion tradycyjnych w Niemczech? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 20.03.12, 15:47 A skad pomysl , ze tam takie imiona sa popularne? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jessica czy Jennifer 20.03.12, 18:02 Gość portalu: dmuchawce napisał(a): > A skad pomysl , ze tam takie imiona sa popularne? A nie są? W takim razie jakie są? A może w Niemczech także nie ma mody na żadne imiona? Mogłabyś rozwinąć temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 20.03.12, 19:01 Ty rozwin temat. Ja nei mam pojecia. Ty masz wiedze jak widze. Udowodnij. Sama nie pytana stwierdzilas, ze istnieje w De takie zjawisko, no to chyba masz jakas wiedze w tym zakresie. A ja pytam jaka? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jessica czy Jennifer 20.03.12, 21:14 Gość portalu: dmuchawce napisał(a): > Ty rozwin temat. Ja nei mam pojecia. Ty masz wiedze jak widze. Udowodnij. > Sama nie pytana stwierdzilas, ze istnieje w De takie zjawisko, no to chyba masz > jakas wiedze w tym zakresie. A ja pytam jaka? MOment, ja pierwsza zadałam pytanie. Wspaniale przeanalizowałaś przyczyny polskiej mody na imiona tradycyjne, więc ciekawi mnie jaką przyczynę ma niemiecka moda na imiona tradycyjne? Stwierdziałam, że w Niderlandach także jest moda i mnie skrytykowałaś, nie popierając Twoich wypowiedzi żadnymi argumentami, więc mam obawy przed kolejnym produkowaniem się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 21.03.12, 12:24 Abielko, zyczysz sobie abym ja udowodnila TWOJE twierdzenia. Zdajesz sobie sprawe, ze zaczyna to byc juz nawet nie smieszne? Ja na Holandii sie znam, bo w niej mieszkam. Moge zatem mowic o zwyczajach tu panujacych. Jesli ty z taka stanowicczoscia opowiadasz o zwyczajach panuajcych w Niemczech to rozumie, ze tam mieszkasz, lub masz kontakty, lub studiowalas germanistyke itp. Cokolwiek co by udowodnilo, ze mozesz miec pojecie o tym kraju i jego kulturze. Choc najbardziej przekonywujace jest mieszkanie, bo w zasadzie tylko w ten sposob mozna poznac doglebnie czyjas kulture. Stwiedzilas, ze w Niemczech jest taka moda, jednoczesnie nie majac zadnych podstaw ku temu (nie mieszkasz, nie masz kontaktow) to swaidczy bardzo zle o Tobie, i dla mnie to tylko dowod ze ta dyskusja nei ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jessica czy Jennifer 21.03.12, 13:00 Gość portalu: duchawce napisał(a): > Abielko, zyczysz sobie abym ja udowodnila TWOJE twierdzenia. Zdajesz sobie spra > we, ze zaczyna to byc juz nawet nie smieszne? > > Ja na Holandii sie znam, bo w niej mieszkam. Moge zatem mowic o zwyczajach tu p > anujacych. Niestety nie poparłaś swoich wypowiedzi żadnym źródłem ani argumentem mocniejszym niż obserwacja jednej szkoły. > Stwiedzilas, ze w Niemczech jest taka moda, jednoczesnie nie majac zadnych pods > taw ku temu (nie mieszkasz, nie masz kontaktow) to swaidczy bardzo zle o Tobie, > i dla mnie to tylko dowod ze ta dyskusja nei ma sensu. Zadziwiające jasnowidztwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 21.03.12, 14:13 To poprzyj swoje stwierdzenia podobnym argumentem. Jak narazie nie uslyszalam komplatnie zadnego. Poza irracjonalnym/smiesznym oczekiwaniem, ze znajde uzasadnienie dla Twoich tez. Rozumie w tak mrazie, ze mieszkasz w Niemczech, pracujesz w duzym skupisku dzieci i masz jakis powod aby stwierdzic, ze tak jest lub chocby tylko tak moze byc. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jessica czy Jennifer 21.03.12, 14:20 Gość portalu: dmuchawce napisał(a): > To poprzyj swoje stwierdzenia podobnym argumentem. Jak narazie nie uslyszalam k > omplatnie zadnego. Poza irracjonalnym/smiesznym oczekiwaniem, ze znajde uzasadn > ienie dla Twoich tez. W Twoim drugim wątku przytoczyłam kilka cytatów jednego z niderlandzkich autorytetów imienniczych, które zwyczajnie pominęłaś milczeniem. > Rozumie w tak mrazie, Wybacz, nie rozumiem. ze mieszkasz w Niemczech, pracujesz w duzym skupisku dzi > eci i masz jakis powod aby stwierdzic, ze tak jest lub chocby tylko tak moze by > c. Nie ośmieliłabym się na podstawie takich faktów wysuwać jakichkolwiek teorii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 21.03.12, 15:20 Jak narazie wysnuwasz teorie na podstawie zadnych faktow a co dopiero "takich"faktow. Wybacz ale duskusja ta prowadzi do niczego. Ja ja koncze. Nic wiecej sie od Ciebie nie dowiem. O Niemczech Ci nic nie powiem, bo nei wiem. Nie ukrywam chetnie bym dowiedziala sie jakie sa tendencje w Niemczech. Ale widze, ze nie masz pojecia wiec dziekuje za dyskusje i zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jessica czy Jennifer 21.03.12, 20:34 Gość portalu: dmuchawce napisał(a): > Jak narazie wysnuwasz teorie na podstawie zadnych faktow a co dopiero "takich"f > aktow. Wybacz ale duskusja ta prowadzi do niczego. Ja ja koncze. Zabrakło argumentów? O jakich faktach w ogóle mówisz? > Nic wiecej sie od Ciebie nie dowiem. O Niemczech Ci nic nie powiem, bo nei wiem > . > Nie ukrywam chetnie bym dowiedziala sie jakie sa tendencje w Niemczech. Ale wid > ze, ze nie masz pojecia wiec dziekuje za dyskusje i zycze powodzenia. Nie ma tendencji w Niemczech, to kraj tak wspaniały i tolerancyjny, że każde imię jest cudowne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 22.03.12, 13:30 Przepraszam abielo, nie zauwazylam, ze pytalas. Spiesze z odpowiedzia. pyt. "Zabraklo argumentow na poparcie TWOJEJ tezy? odp. ba ... nie tylko zabraklo, ale "nawet nigdy ich nie bylo. pyt. jakie to argumenty zwane "zadnymi argumentam"i? Dlugo by wyjasniac, a zapewniam io , ze spokojnie mozesz kroczyc przez zyciedumnie bez tej wiedzy. Pozdrawiam. Pozwodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 20.03.12, 15:45 Zbyt daleko idace zapatrzenie na Ameryke jest rownie nieznosnie, smieszne i czasem zalosne jak zapatrzenie na "elity". Chodzi o nadawanie imion ladnych, pasujacych do nazwiskia a nie imion, ktore podobaja tym, ktorzy maja kompleks pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 20.03.12, 15:55 cyt. "Żadna elita nie będzie zachwycona tym, że inni natychmiast rzucają się do kopiowania jej ulubionych imion, a jeśli to się stanie, natychmiast zmieni upodobania i zacznie nadawać inne imiona - chce przeciez być oryginalna". Mam nadzieje, ze elita zachwyci sie wkrotce imionami poch. hebrajskiego, a wtedy nie mam co do tego najmniejszych watpliwosci, ze imie Jessica pochodzace od pieknego im.hebr. Jesse doczeka sie na forum hymnow pochwalnych a Ariel nei bedzie sie juz kojarzyl z proszkiem do prania. Tak to niestety dziala u ludzi z komplekasmi pochodzenia, ktorzy moga jedynie imie "elitarne" nadac dziecku, bo nic wiecej nie zrobia aby z tych nizin sie wykaraskac. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jessica czy Jennifer 20.03.12, 19:48 Gość portalu: dmuchawce napisał(a): > Mam nadzieje, ze elita zachwyci sie wkrotce imionami poch. hebrajskiego, a wted > y nie mam co do tego najmniejszych watpliwosci, ze imie Jessica pochodzace od p > ieknego im.hebr. Jesse doczeka sie na forum hymnow pochwalnych a Ariel nei bedz > ie sie juz kojarzyl z proszkiem do prania. Jesse jest pochodzenia hebrajskiego, w odróżnieniu od Jessiki, która jest imieniem szekspirowskim. Niezależnie od tego, jest w Polsce na co najmniej naście lat spalona; Ariel też nie jest imieniem, na które względna moda ostatnich lat rozpoczęła się w elitach. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jessica czy Jennifer 20.03.12, 19:51 ...a ostatnio BTN twierdzi, że prawdopodobnie Jessica została utworzona przez Szekspira w zw. z biblijnym imieniem, które po polsku brzmi Jiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 21.03.12, 12:14 Jak narazie wszystkie oficjalne zrodla mowia o Jesse. Moze kiedys to sie zmieni i naukowcy beda w stanie lepiej odczytac co i kogo autor mial na mysli tworzac to imie. Jak narazie logika (i oficjalne wszelakie zrodla)wskazuja na Jesse. Na szczescie jedno jest pewne nie zmieni sie tworca sam wielki mistrz Szekspir. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jessica czy Jennifer 21.03.12, 13:33 Gość portalu: dmuchawce napisał(a): > Jak narazie wszystkie oficjalne zrodla mowia o Jesse. O jakich oficjalnych źródłach mówisz? Może masz lepsze, niż behindthename, serwis internetowy o wiarygodności "Słownika imion" PWN. Chętnie się zapoznam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 21.03.12, 13:47 Nawet Ty dopiero teraz wspominasz o Jisce, wiec nie powinnas udawac zdziwienia, ze nie wiesz jakie zrodla. A pytanie jest iscie szekspirowskie: co lepsze Jesse - podarek czy Jiska - nalezaca do Boga. Dla mnei odpwoiedz prosta, jedno piekne i drugie piekne! Dobrze, ze nie musze wybierac. A tweirdzenie, ze Jessica to po polsku Jiska ... no mowiac delikatnie dosyc naciagane. Szekspir nie uzyl doslownego imienia biblijnego (stad znak zapytania i tak rozne domniemania) on stworzyl nowe imie. Jiska to Jiska, Jesse to Jesse a Jessica to Jessica (pol. Jessika, Jesika). Ciesze sie, ze rozpoczelam to dyskusje, jeszcze nei bardzo bedac przekonana. Dzis tak dokladnie sprawdzajac pochodzenie, znaczenie imienia podoba mi sie to imie tysiac razy bardziej niz tydzien temu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jessica czy Jennifer 21.03.12, 14:12 Gość portalu: dmuchawce napisał(a): > Nawet Ty dopiero teraz wspominasz o Jisce, wiec nie powinnas udawac zdziwienia, > ze nie wiesz jakie zrodla. Nie "udaję zdziwienia", tylko pytam, na jakie źródła się powołujesz, a przede wszystkim, jakie nazywasz oficjalnymi. Pytanie jest nadal otwarte, bo odpowiedź z Twojej strony nie padła. > A tweirdzenie, ze Jessica to po polsku Jiska ... no mowiac delikatnie dosyc nac > iagane. Szekspir nie uzyl doslownego imienia biblijnego (stad znak zapytania i > tak rozne domniemania) on stworzyl nowe imie. Jiska to Jiska, Jesse to Jesse a > Jessica to Jessica (pol. Jessika, Jesika). Nie znamy wówczas funkcjonujące w tłumaczeniach Biblii zangielszczenia Jiski. Jeśli jest ono identyczne lub bardzo podobne do imienia Jessica, to nie ma o czym mówić w kontekście tworzenia nowego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 21.03.12, 16:18 "Nie znamy wówczas funkcjonujące w tłumaczeniach Biblii zangielszczenia Jiski. Jeśli jest ono identyczne lub bardzo podobne do imienia Jessica, to nie ma o czym mówić w kontekście tworzenia nowego imienia". Bardzo slusznie, nie znamy takiego tlumaczenia ani wowczas ani dzis wystepujacego,w jezyku angielskim uzywa sie po prostu fonetycznego zapisu bezposrednio z hebr. Iscah (pol. Jiska) Gdyby takowe istnialo, to biblia jest na tyle znana ksiega, ze byloby znane. Wiec nie ma najmniejszych powodow aby podejrzewac, ze Szekspir uzyl angielskiego tlumaczenia hebr. imienia Iscah. Wszedzie mowa jest o szekspirowskim autorstwie tego imienia (chyba nie zaprzeczysz) a jakiego imienia jako podstawe uzyl (podstawe do stworzenia nowego, a nie bezposredniego tlumaczenia) to jak narazie zwazywszy na rozmaite zrodla tak na prawde do konca nie wiemy. Jesli uwazasz, ze Jessica w bezposrednim tlumaczeniu na polski to Jiska (zaznaczam bezposrednie tlumaczenie a nie ew. pochodzenie etym.) to podaj zrodlo? Moje mowia inaczej: www.imiona.eu/imie,402,Jessica--Dzesika.html\ pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%BCesika www.znaczenieimion.org/imiona-angielskie/imiona-angielskie-jessica/ Holenderskie zrodlo mowi o pochodzeniu od biblijnego Jiska. A mowa jest pochodzeniu etymologicznym a nie bezposrenim tlumaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 21.03.12, 16:23 Dodam, ze w holandii Jiska (dokladnie tak pisanetlumaczone z hebr. jak w Poslce) to osobne, normalnie funkcjonujace imie, oczywiscie nie tak popularne jak Jessica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce mala poprawka IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 21.03.12, 16:58 Wprowadilas mnie w blad, a ja poszlam za toba jak za pania matka. Otoz wikipedia twierdzi, podajac nawet zrodlo, ze w czasach szekspirowskich owszem znane bylo tlumaczenie heb. Iscah (po. Jiska) na ... Jeska. "Iskah was rendered "Jeska" in English Bibles available in Shakespeare's day" en.wikipedia.org/wiki/Jessica_(given_name) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 21.03.12, 12:08 cyt. "Jesse jest pochodzenia hebrajskiego, w odróżnieniu od Jessiki, która jest imieniem szekspirowskim" Jesse jest poc. hebrajskiego a Jessic/k/a prawdopodobnie wywodzi sie od Jesse, czyli jest jego zenska forma. Rzeczywisciie imie jest imieniem szekspirowskim,przez Szekspira wymyslonym i przez niego poraz pierwszy uzytym. Dla ludzi choc odrobine oczytanych Szekspir zwykle nie jest powodem do wstydu. A dla mnei osobiscie to tylko nobilitacja. Jesli gdzies imie szekspirowskie jest spalone ... to o kim to swiadczy zle? Chyba nie o Szekspirze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 21.03.12, 12:42 Znalazlam zagraniczne zrodlo , ktore mowi o prawdopodobnym pochodzeniu od Iskah, Jiska. Polskie zrodla mowia o Jesse. Jedna rzecz jest wspolna dla wszsytkich zrodel, slowo "prawdopodobnie". Czyli na pewno o pochodzeniu mozna powiedziec tylko dwie rzeczy, stworzyl je niesmiertelny Szekspir a zrodlo jest biblijne. Dla mnei nic piekniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jessica czy Jennifer 21.03.12, 13:35 Gość portalu: dmuchawce napisał(a): > Jesli gdzies imie szekspirowskie jest spalone ... to o kim to swiadczy zle? Chy > ba nie o Szekspirze. Oczywiście, że nie o Szekspirze, tylko o tym, że ludzie nadający to imię z jakichś przyczyn ośmieszyli je. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 21.03.12, 13:52 A kto je osmieszyl? Poza tymi, ktorzy smieja sie z tych ktorzy to imie nosza? Bo sa zbyt prosci, glupi i leniwi zeby wyjsc poza stereotypy i choc pare zdan sobie o imieniu poczytac. Gaudencjo jestes na tyle bystra osoba, ze dobrze wiesz, ze mam racje. Nie wiem czemu na sile probujesz udowodnic, ze jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jessica czy Jennifer 21.03.12, 14:13 Oczywiście możesz się do woli kłócić z konotacjami tego imienia w Polsce, ale i tak nie stanie na Twoim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 21.03.12, 15:28 Argument pt."ale na Twoim nie stanie"jest mowaic delikatnie bardzo nieprofesjonalny jak na moderatorke forum o imionach. Po drugie nei kloce sie z konotacjami tego imieaai w Polsce ... bo nei ma o co. Sprawa jest bardzo prosta. pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%BCesika Inne zrodla podaja Jiske jako zrodlo pochodzenia. I wszystkie uzywaja jednego slowa "prawdopodobnie". Dla mnie personalnie nieistotne. oba imiona maja piekne oryginalne hebr. tlumaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jessica czy Jennifer 21.03.12, 21:34 Gość portalu: dmuchawce napisał(a): > Argument pt."ale na Twoim nie stanie"jest mowaic delikatnie bardzo nieprofesjon > alny jak na moderatorke forum o imionach. ROTFL. Na szczęście nie jestem profesjonalną moderatorką forum o imionach, więc wszystko jest ze sobą spójne. Nie, nie stanie na Twoim, bo spłeczeństwo ma swoją dynamikę i jedne dmuchwace nie zawrócą kijem Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
jutkawojtkowska Re: Jessica czy Jennifer 21.03.12, 22:24 gaudencja napisała: > Gość portalu: dmuchawce napisał(a): > > > Argument pt."ale na Twoim nie stanie"jest mowaic delikatnie bardzo niepro > fesjon > > alny jak na moderatorke forum o imionach. > > ROTFL. Na szczęście nie jestem profesjonalną moderatorką forum o imionach, więc > wszystko jest ze sobą spójne. > Nie, nie stanie na Twoim, bo spłeczeństwo ma swoją dynamikę i jedne dmuchwace n > ie zawrócą kijem Wisły. > Bozesz Ty moj ,Gaudencja jaka Ty Jestes nudna i przewidywalna w tych swoich wypowiedziach. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jessica czy Jennifer 21.03.12, 23:08 Na szczęście czytanie mnie nie jest przymusowe - gorąco rekomenduję urlop od lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
bohemiere Re: Jessica czy Jennifer 21.03.12, 14:14 Wiecie co? Ja się nigdy z Dżesiki nie śmiałam, a była u nas jedna w szkole dawno temu. Jest dużo teorii na temat nadawania imion 'z zachodu' i to głownie niepochlebnych, ale już nikt pamięta, że większosc imion, ktore nosi nasze pokolenie też kiedyś przyszło z zagranicy i pewnie nasi przodkowie mieli problem, żeby się do nich przyzwyczaić. Mimo tego uwazam, że Jessica i Jennifer są kłopotliwe i nieodpowiednie do polskich realiów. Osobiście nie chciałabym nazywać się ani Jessica ani nawet Ofelia, jeśli już jesteśmy przy Szekspirze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 21.03.12, 14:23 Jesli juz jestesmy prz Szekspirze to do Julii chyba nie mialabys zadnych ale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 21.03.12, 15:48 cyt. ludzie nadający to imię z jakichś przyczyn ośmieszyli je Przepraszam dopeiro teraz doczytalam to ciekawe zdanie. A coz takiego uczynili ci nadajacy je ludzie, ze je osmieszyli? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Jessica czy Jennifer 21.03.12, 21:38 No więc nie wygąda na to, że nadawali imię Jessica/Dżesika pod wpływem wizyty w teatrze. Nawiasem mówiąc, czy znana Ci jest treść "Kupca weneckiego" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jessica czy Jennifer IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 21.03.12, 22:10 Gaudencjo, faktycznie mozna mowc o osmieszeniu ... lecz nie imienia ani tych, ktorzy je nadaja. Osmieszyli sie jedynie Ci, ktorzy nic o imieniu nie wiedzac, wiedzieli, ze nalezy imie potepic, ale za to jak sie okazuje ... wiedza swietnie pod jakim wplywem kto nadawal to imie. Rozumie, ze skoro masz taka wiedze pod jakim toz wplywem ludzie nadawali imie Jessica, mozesz to udowodnic. Podajesz argument z kategorii jasnowidztwa, masz sie za osobe powazna i posiadajaca na tyle wiedzy aby oceniac, ktore zrodlo mowiace o imionach jest wiarygodne a ktore nie, rozumie, ze w zwiazku z tym nie bedzie problemu z podaniem racjonalnego dowodu czym ludzie nadajacy takie imie sie kieruja/kierowali. Doczekam sie zrodla, ktore podaje, ze Jessica w polskiej wersji to Jiska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce na zakonczenie IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 21.03.12, 22:22 A poza tym wszystkim na zakonczenie powiem tylko tyle, ze ; azeby przyznac sie do bledu (twierdzenie, ze Jessica to po polsku Jiska), do zbyt pochopnej oceny czegos/kogos (w tym przypadku imienia) pod wplywem zwyklej niewiedzy to trzeba miec klase. Jak ktos tego nie potrafi, no coz, nie kazdy ma klase. Ale jesli ktos jeszcze brnie dalej to juz jest wstyd i zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce A czy Ty... IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 21.03.12, 22:45 "Ludzie wybierali to imie nie pod wplywem wizyty w teatrze" ... a czy Ty Gaudencjo ocenilas to imie po wplywem ... wizyty w teatrze (vel lektury Kupca)? Imie to dla Ciebie jest "osmieszone", a fe "amerykanskie" ... czy takie refleksje Cie naszly po wizycie w teatrze? Teraz przynajmniej wiadomo skad to jasnowidztwo odnosnie powodow dla ktorych ludzie daja takie imie. Rzutujesz wlasny brak wiedzy i plytkosc w ocenie na innych. Tyle, ze ten mechanizm mowi wylacznie o tym kto go stosuje, anie o tych wobec , ktorych go stosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A czy Ty... 21.03.12, 23:20 Żenujace są dla mnie twoje wypowiedzi: 1) nie odpowiedziałaś abieli ani razu merytorycznie w dyskusji o imionach popularnych w Holandii/Niemczech; 2) nie stać cię było na odpowiedź na wcześniej zadane przeze mnie pytanie, z jakich to oficjalnych źródeł korzystasz; 3) upierasz się, że napisałam coś, czego nie napisałam (że Jessica po polsku to Jiska), żądasz ode mnie, żebym to udowodniła albo odszczekała, a także żebym uroniła łzę nad swoją własnym brakiem klasy, skoro nie udowadniam ani nie odszczekuję; 4) okraszasz to wszystko masą wyzwisk. Ja pasuję, nie chce mi się z tobą gadać, a traktowałam cię do tej pory po partnersku, mimo że poróżniłaś się z foremkami stanowiącymi ostoję umiarkowania na tym forum. Nie licz na jakąkolwiek odpowiedź z mojej strony, mam natomiast prośbę o to, zebyś się zarejestrowała i pisała ze stałego nicka, tak bym mogła cię wygasić - podobnie jak to uczyniłam z równie błyszczącą logiką zabulin. Jesli się na to nie zdecydujesz, to wprawdzie naszą prośbą do administracji forum było dopuszczenie aktywności osób niezalogowanych, ale zawsze możemy zmienić zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce [...] IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 21.03.12, 23:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce gaudencjo IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 23.03.12, 20:36 Zglosilam usuniecie tej wypowiedzi jako zlamanie regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jutkawojtkowska Re: gaudencjo 24.03.12, 00:35 Gość portalu: dmuchawce napisał(a): > Zglosilam usuniecie tej wypowiedzi jako zlamanie regulaminu. zapomnij,tutaj reka reke myje,nie kasuja watkow w ktorych sami obrazaja,takze lepiej olac te forum niz szarpac sobie nerwy na pewne osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: gaudencjo 24.03.12, 09:34 jutkawojtkowska napisała: > zapomnij,tutaj reka reke myje,nie kasuja watkow w ktorych sami obrazaja,takze l > epiej olac te forum niz szarpac sobie nerwy na pewne osoby. to chyba w celach masochistycznych tu zaglądasz Odpowiedz Link Zgłoś
jutkawojtkowska Re: gaudencjo 24.03.12, 20:56 aneladgam napisała: > jutkawojtkowska napisała: > > > zapomnij,tutaj reka reke myje,nie kasuja watkow w ktorych sami obrazaja,t > akze l > > epiej olac te forum niz szarpac sobie nerwy na pewne osoby. > > to chyba w celach masochistycznych tu zaglądasz > O tak Milego wieczorku drogie mamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: gaudencjo IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 25.03.12, 20:44 Jutko, ale ja nie u nich zglosilam. Ale dobrze, ze napisalas, jesli chcesz podam Ci gdzie mozesz zglosic swoje uwagi. Moze pora zeby ktos przyjrzal sie moderatorom na tym forum, bo forum to nie wlasnosc moderatorow, a znac panie chyba o tym zapomnialy. Odpowiedz Link Zgłoś