Gość: jk_75 IP: *.aster.pl 19.03.12, 13:21 Witam serdecznie, mam 6-letnią córkę Sabinkę, teraz czekam na synka. I mam problem z imieniem dla chłopaka. Nazwisko jest raczej z tych "twardych" (Szerszeńska/i). Podoba nam się Igor, ale może macie jeszcze jakieś pomysły? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinininka Re: Imię dla brata Sabinki 19.03.12, 13:32 Igor fajnie Igor Szerszeński ok Na pewno nie pasują imiona kończące się na sz czyli Tymoteusz, Tadeusz, Janusz, Mariusz itp. bo sz i sz nie ładnie brzmi obok siebie oraz odpada Szymon bo też źle brzmi Znam rodzeństwo Sabina i Krzysztof a może Tymon Szerszeński albo Karol Szerszeński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Imię dla brata Sabinki IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 19.03.12, 13:35 zgadzam sie z poprzedniczka. Igor wydaje mi sie wlasciwe i b.ladne. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Imię dla brata Sabinki 19.03.12, 13:41 moim zdaniem Igor nie jest idealny do nazwiska, za duże nagromadzenie "r", co przy krótkim imieniu zakończonym w dodatku tą tak zwaną spółgłoską drżącą, daje wrażenie warkotu. na przykład przy imieniu Fryderyk te [r] już się gubią, są przytłumione wąskimi samogłoskami, no i na końcu wybrzmiewa miękkopodniebienne [k]. moje propozycje: Sabina i Fryderyk Sabina i Konstanty Sabina i Modest Sabina i Makary Odpowiedz Link Zgłoś
qbeczka Re: Imię dla brata Sabinki 19.03.12, 13:45 Choć nie lubię imienia Igor, uważam, że pasuje zarówno do imienia siostry, jak i do nazwiska. Proponuję jeszcze: Kajetan, Kosma, Ludwik, Józef, Marceli, Lucjan, Klemens, Cyryl, Tytus. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Imię dla brata Sabinki 19.03.12, 14:10 Klemens też mi przyszedł na myśl, ale nie proponowałam, ze względu na -s Sz- Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Imię dla brata Sabinki 19.03.12, 15:01 ciekawe imie dla córci Igor to zupełnie inna bajka....to ciekawiej byłoby nadać imię: Sergiusz, Maksym, Aleksy ale szczególnie do Sabiny pasuje mi Jeremiasz (ewentualnie Jeremi), Teofil, Stefan, Tadeusz, Ignacy.... Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Imię dla brata Sabinki 19.03.12, 15:36 ojjjjj, zapomnialam o nazwisku - no to niestety odpadają wszystkie imiona z "sz" na końcu.... Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Imię dla brata Sabinki 19.03.12, 16:04 Kornel,Nikodem,Eryk,Artur,Damian,Hubert(przepraszam za ewentualne powtórki) . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla brata Sabinki 19.03.12, 18:33 Igor mi nie pasuje do nazwiska. Podobnie jak Magdalenie Odwrotnej za bardzo mi to warczy. Antoni, Anatol, Aleksy, Bruno(n), Cezary, Cyprian, Feliks, Gustaw, Henryk, Ignacy, Julian, Jędrzej, Jeremi, Konstanty, Leon, Ludwik, Stefan, Stanisław, Witold Witold to zdecydowanie mój faworyt, wybitnie pasuje mi do Sabiny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk_75 Re: Imię dla brata Sabinki IP: *.aster.pl 19.03.12, 18:40 Dziękuję za propozycje, mamy teraz nad czym myśleć . Imiona z "sz" ma końcu faktycznie odpadają i odrzucałam je w przedbiegach, chociaż brat męża ma na imię Mariusz i w tym przypadku 2 "sz" są obok siebie. Biorąc jednak pod uwage fakt, że pierwotnie miał być Marianem, to chyba jednak wyszło nie najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imię dla brata Sabinki 19.03.12, 18:50 Izydor! IMO z nazwiskiem brzmi intrygująco Inne propozycje: Julian (wolę Juliusza, ale u Was zgrzyta z nazwiskiem, jednak zdrobnienie Julek dopasowuje się fajnie), Kajetan, Lucjan, Stefan. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla brata Sabinki 19.03.12, 21:19 Witaj! Moje propozycje to: Konrad Szerszeński Konstanty Szerszeński Ignacy Szerszeński (można zdrabniać do Igusia, jak Igora) Iwo Szerszeński Edwin Szerszeński Emilian Szerszeński Igor zupełnie mi nie pasuje - ani do Sabiny, ani do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Imię dla brata Sabinki 19.03.12, 21:50 Moim zdaniem Igor kiepsko brzmi z nazwiskiem. Może: Aleksy, Anatol, Henryk, Joachim, Stefan, Tymon, Wincenty, Witold, Władysław. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla brata Sabinki 19.03.12, 21:58 Mnie Igor w ogóle nie lezy. Może Sabina i Kajetan Sabina i Julian Sabina i Tymon Sabina i Miron Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: Imię dla brata Sabinki 21.03.12, 21:54 Sabina i Konrad Sabina i Szymon Sabina i Krzyś Sabina i Patryk Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: Imię dla brata Sabinki 21.03.12, 21:56 jeszcze jedno mi przyszło do głowy Sabina i Oskar Odpowiedz Link Zgłoś