ksiezna_pani1 22.03.12, 17:18 Co o niej powiecie? Anuncjata, imię żeńskie pochodzenia łacińskiego, wywodzące się od słowa nuntio, które oznacza "zwiastować, obwieścić". Początkowo imię nadawane dla upamiętnienia Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny. Imieniny obchodzi 25 III Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bohemiere Re: Anuncjata 22.03.12, 18:25 ksieżna, ty to zawsze jakieś imiona w tym stylu wyszukujesz Nie pdooba mi się, bo mam skojarzenia ze słowem 'anonsować' Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Anuncjata 22.03.12, 18:32 bohemiere napisała: > ksieżna, ty to zawsze jakieś imiona w tym stylu wyszukujesz Nie pdooba mi si > ę, bo mam skojarzenia ze słowem 'anonsować' To czysty przypadek Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Anuncjata 22.03.12, 18:49 gaudencja napisała: > Raczej nie - źródłosłów ten sam. > Owszem, źródłosłów jest ten sam, ale to przypadek, bo nie planowałam tego, chciałam zapytać o inne, germańskie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Anuncjata 22.03.12, 18:31 Gdybym miała jakiś powód do nadania w postaci krewnych w przeszłości o tym imieniu, na pewno bym poważnie rozważyła. Jesli nie, to nie - nie jest w pierwszej 10-tce ani 20-tce moich ulubionych. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Anuncjata 22.03.12, 19:18 Nieszczególnie, kojarzy mi się z "krucjatą". Chociaż, gdybym musiała wybierać między Anuncjatą a Abundancją to wybrałabym tą pierwszą Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Anuncjata 22.03.12, 21:10 dalenia napisała: > Chociaż, gdybym musiała wybierać m > iędzy Anuncjatą a Abundancją to wybrałabym tą pierwszą tak... ja też tę pierwszą, jest nieco bardziej "efemeryczna". no i znaczenie ładniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś