beatagl 15.06.04, 16:15 Co myślicie? Czy są dziewczyny co mają małych Franusiów w domku? (lub bedą miały?) Jak reaguja wasi znajomi i rodzina? My z mężem wybralismy imie Franek i róznie ludzie reagują, dlaczego? a Staś i Jaś co w ostatnim czasie były modne jest ładniejsze? przecież również mozna nazwać je staromodnym. Co sądzicie? (tak sie pytam bo my nie przejmujemy sie komentarzami i krzywieniem, z ciekawosci) pozdrawiam Beata 3 letnia Kaja i 31 tyg. Franek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziurex Re: FRANEK 15.06.04, 16:39 Gratuluję wyboru! I Franek, i Kaja, to jedne z moich ulubionych imion. Franka tylko Jaś "pobił" w moim osobistym rankingu. Franciszek, Franuś, Franek - wszystko brzmu fajnie. Imię oryginalne i jeszcze dość rzadkie u dzieci, ale nie żaden "dziwoląg". "Szlachetne", a jednocześnie proste. Osobiście nie znam małego Franka, ale słyszę czasami na placach zabaw. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
brendastar Re: FRANEK 15.06.04, 16:41 nic dodać, nic ująć - podpisuję się pod tym co napisała madziurex Odpowiedz Link Zgłoś
ele7 Re: FRANEK 15.06.04, 19:01 Mój maluszek jeśli bedzie chłopcem miał dostać imiona Franek lub Fryderyk, ale ostatecznie pozostaliśmy przy Fryderyka.Franek to piekne imie!Staromodne? Powraca moda na takie imiona!Ale myślę , że Franusiów jest teraz bardzo dużo...chociaz Fryderyków też coraz więcej...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: FRANEK 15.06.04, 19:04 beatagl napisała: > Co myślicie? Czy są dziewczyny co mają małych Franusiów w domku? (lub bedą > miały?) > Jak reaguja wasi znajomi i rodzina? > My z mężem wybralismy imie Franek i róznie ludzie reagują, dlaczego? a Staś i > Jaś co w ostatnim czasie były modne jest ładniejsze? przecież również mozna > nazwać je staromodnym. Mi osobiście Jan i Stanisław nie brzmią staromodnie, w odróżnieniu od Franciszka. Jednak ponieważ imię to znacznie zyskało na popularności w ciągu ostatnich kilku lat, za jeszcze kilka lub kilkanaście wszyscy siedo niego przyzwyczają. Będzie tak, jak z Urszulą, która (razem z Kordulą) uchodziłą w XIX wieku za imię przestarzałe. W tej chwili wszak, choć nie jest często nadawane, nie brzmi staromodnie (a już na pewno nie porównywalnie z Kordulą). Sama tylko zastanawiam się, co powoduje, że akurat Franciszek stał się tak popularny, a nie np. Zenon albo Mieczysław. Że rodzice wybierają akurat to imię. Kiedy byłam dzieckiem, wszystkie były równie niemodne. Czyżby był to efekt naśladownictwa kilku gwiazd, które tak nazwały swoje dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
beatagl Re: FRANEK 19.06.04, 07:35 dzięki dziewczyny, fajnie jest usłyszeć miłe słowa i z tego co zauwazyłam rzeczywiscie ono staje sie teraz b. popularne, rozmawiając na forum o ciąży spotkałam już dwie mamy co oczekuja Franka hihi a myśleliśmy że będzie orginalne i nie spotkam 5 Franków w piaskownicy. pozdrawiam ciepło Beata Kaja i Franek Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagzik Re: FRANEK 19.06.04, 08:13 Bardzo fajnie!!!Podoba mi się to imię!!!To tak samo jak ja dla dziewczynki wybrałam Gabrysia i też niektórzy się krzywili!!!! Pozdrawiam!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: FRANEK 19.06.04, 11:30 U mnie bedzie dziewczynka - Franciszka - Franka , Frania. Do tej pory tylko teść powiedział, ze Franciszka to imie dla tłukowatej służącej z przedwojennych filmów Większośc reaguje p[ozytywnie lub przynajmniej taktownie. Myślę, ze ludzie pozbęda się skojarzeń z pralka kiedy tylko poznają osobiście dziecko A , był gdzies tu świetny wątek pt. Franciszek i toksyczna rodzina, czy jakoś tak.... Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Franka 03.08.04, 08:20 ryza_malpa1 napisała: > U mnie bedzie dziewczynka - Franciszka - Franka , Frania. Napisz koniecznie jak juz mala Frania przyjdzie na swiat. ) Mnie sie to imie podoba w pelnej formie Frnaciszka, ale Frania i Franka tez sa ok. I choc nie bylam fanka tego imienia, to teraz uwazam. ze jest dosc fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: FRANEK 03.08.04, 08:31 Gratuluję wyboru, FRANKA - śliczne imie, też o nim myślałam, ale nam z mężem jednak jakoś nie pasowało FRANIA, a tak będą na dziewczynkę wołać na pewno. No i Franciszka też nie za bardzo. Ale Franka - pięknie!!! Trzymaj się tego imienia , bo jest wyjątkowe. Dorka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: FRANEK 03.08.04, 09:26 ryza_malpa1 napisała: > U mnie bedzie dziewczynka - Franciszka Bardzo lubię to imię i nieodmiennie kojarzy mi sie z Proustem Odpowiedz Link Zgłoś