Dodaj do ulubionych

Aleksandra?

06.04.12, 06:27
Wiemy już, że będzie córeczka. Mamy już Dominikę, myślimy teraz nad imieniem. A nawet dwoma- pierwszym i drugim smile

Będę mało oryginalna w wyborze, podobają nam się te, które w latach 70-80 były uważane za bardzo popularne.

Córka chce Katarzynę, mi mała Kasia się podoba, ale nastolatka i dorosła Kasia już mniej, Katarzyna- za suche i oficjalne.

Inne typy to Magda, Iza, Agnieszka

Mój typ Aleksandra.

Jak odbierane są dzisiaj te imiona? Czy są bardzo popularne?
Dominika- kiedyś bardzo częste imię, dziś jest dosyć rzadko spotykane, córka nie ma koleżanki imienniczki, ani w byłym przedszkolu, ani teraz w szkole. Na placu słychać sporadycznie, reakcja obu rodzin jest- oo, też Dominika?

Nazwisko mamy krótkie, 2 sylabowe, kończące się na k.

Chciałabym imię, które ma jakieś zdrobnienia, ale też ładną formę dla dorosłej kobiety.
Ja mam na imię Dorota, i nie cierpię tego imienia, przez zdrobnienia Dorotka, Dorusia, Docia- do szału mnie doprowadzały. Forma Dorota jest taka chłodna, sztywna, oficjalna, wyniosła- tak ja odbieram. Nic uczucia.
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Aleksandra? 06.04.12, 07:39
      Twoje propozycje są zupełnie nie w moim guście...
      Izy- Izabel(l)i nie lubię, w sumie nie wiem, dlaczego, jakoś nie widzę żadnego uroku w tym imieniu.
      Magda, Agnieszka, Kaśka- przebrzmiałe, popularne w moim pokoleniu. A jeszcze nie znoszę zdrobnienia Madzia
      Aleksandra- dość popularna teraz, nie lubię wersji Ola...

Natomiast Twoje imię-Dorota wg mnie jest ok. Bardziej mi się podoba niż propozycje dla córki. Więc chyba nie pomogę...
      Może jakieś inne popularne w latach 70-80? Mniej popularne?
    • olinininka Re: Aleksandra? 06.04.12, 07:53
      Z Twoich propozycji odrzuciłabym:
      Izabelę - mi zbyt twarde
      Katarzynę- modne imię dla dzisiejszych mam i cioć

Gdybym musiała wybierać z podanych rozważałabym:
      Aleksandrę - mimo popularności jest nadal nadawana wśród małych dziewczynek
      Magdalenę - j.w.
      w ostateczności Agnieszka, jednak boom już miała w latach 80 tych, ale brzmieniowo mi się podoba Agusia, Agunia
      podsumowując Aleksandra lub Magdalena

dodatkowo podrzucam:
      Weronikę zd. Weroniczka, Michalinę zd. Michalinka, Malwinę zd. Malwinka, Martyna zd. Martynka,
      oraz z lat 80 tych
      Julitę zd. Julitka, Ilonę zd. Ilonka, Sylwię zd. Sylwunia, Edytę zd. Edytka, Justynę zd. Justynka

• coronella Re: Aleksandra? 06.04.12, 07:57
        Dzięki!
        Justyna też mi się podoba.
        Jeszcze jest trochę czasu żeby się osłuchać z imieniem, może byc tak, że wszystkie odrzucimy i zazniemy od nowa smile
    • olianka Re: Aleksandra? 06.04.12, 08:15
      Izabela mi się nie podoba. Aleksandrę, Katarzynę, Magdalenę i Agnieszkę można sobie odpuścić, bo i tak swojej roli spełniać nie będą.
      Może Agata, Olga, Sabina?
      • Gość: przyszłamama Re: Aleksandra? IP: *.ghnet.pl 06.04.12, 08:51
        To ja stawiam na Justynę smile

a ze swoich propozycji dorzucam Anastazję, ew. Patrycję smile
        • coronella Re: Aleksandra? 06.04.12, 09:10
          dzięki, ale Anastazje, i tego typu odpadają, nie mogę się do tyh imion przekonac, nie podobają mi się wcale.
          • florianne Re: Aleksandra? 06.04.12, 09:30
            A Beata ,Ewelina ?
      • coronella Re: Aleksandra? 06.04.12, 12:59
        olianka napisała:

> Izabela mi się nie podoba. Aleksandrę, Katarzynę, Magdalenę i Agnieszkę można s
        > obie odpuścić, bo i tak swojej roli spełniać nie będą.
        > Może Agata, Olga, Sabina?

??? jakiej roli spelniac nie beda?? dziecko bedzie bezimienne???

Agata Olga- dopisuje do listy
        Sabina- koszmarne, odpada.
        dzieki!
        • olianka Re: Aleksandra? 06.04.12, 13:33
          coronella napisała:
          >
          > ??? jakiej roli spelniac nie beda?? dziecko bedzie bezimienne???

Tak jakby było bezimienne. Jestem Aleksandrą, szczęśliwie sprzed boomu, więc wiem, że co jak co, ale moje imię w identyfikacji nie pomaga. Nie wystarczy, że ktoś powie, że rozmawiał z Olą, musi uzupełniać, że z Olą Nowak, bo każdy w otoczeniu ma ich przynajmniej kilka. Podobnie jest z Kaśkami, Magdami, Agnieszkami itd. Pójdziesz z dzieckiem na plac zabaw, a tam połowa dziewczynek/matek/niań/cioć będzie nosić to imię, więc zanim przywołasz swoją, wokół Ciebie zgromadzi się tłum innych.
          • coronella Re: Aleksandra? 06.04.12, 14:21
            Z tą popularnością to wcale nie prawda!! Nie interesują mnie mamy/nianie/babcie, to nie to pokolenie. Idąc na plac zabaw jest bardzo mała szansa, że spotkam Agnieszkę, Olę, Martę. Przyglądam się od jakiegoś czasu tym imionom. Za to Wiktorie, Amelki, Matyldy, Aniele, Andzeliki i Dzesiki królują. Z mojego osiedla znam 2 Ole, jedna ma 8 lat, druga 6 miesięcy. Mam kuzynke Olę, i to wszystko.

Ja to imię odbieram baaaardzo pozytywnie. Podoba mi się Ola i Aleksandra. Każda dziewczyna o tym imieniu już dostaje ode mnie w gratisie pakiet sympatii. Bardzo je lubię.
            Nie zalezy mi, żeby dziecko identyfikować imieniem. Dlatego nie będzie ani Sabina, ani Afrodyta ani tego typu oryginalne i modne. Z resztą ta moda jest już tak rozpowszechniona, że te imiona baaardzo znormalniały. Nie szkodzi, że Blanek jest stosunkowo niewiele, czy-jak wy to nazywacie- niska nadawalność. Ale dla innych to ta sama kategoria co Bianka, Marianna. Oddzielnie ładne imiona, ale zlewające się w całość. Nie pamiętam z przedszkola która to Amelka, Wiktoria, za to od razu zapamiętuję Agnieszki, Anie i Kasie. Bo jest ich mało, i mają znajome i miłe dla mnie brzmienie.

Mam córkę Dominikę i syna o również popularnym kiedyś imieniu. I nie ma problemu z wołaniem. Dziecko to nie pies, nie leci na imię, a na głos mamy. Za to bardzo często oni słyszą od obcych ludzi, że mają ładne imiona. A ja słyszę komentarze na boku odnośnie imion wyszukanych. Bezpośrednio do mam nikt się nie zwróci, odejdzie i skomentuje. I to też mnie bardzo zniechęca.
            • aneladgam Re: Aleksandra? 06.04.12, 15:26
              Ola jest bardzo popularna wśród dzieci
              z tych wszystkich przez Ciebie podanych chyba najbardziej
              osobiście uczę 4 Ole, z czego 3 nie ukończyły jeszcze czterech lat, w grupie mojej córki jest jeszcze jedna trzyletnia
              wśród uczennic moich koleżanek Ole to trzecia silna grupa, po Julii i Mai
              wśród córek moich koleżanek też urodziły się w ostatnich 3 latach dwie Ole
              oczywiście, jeśli popularność Ci nie przeszkadza, to nie ma o czym mówić, ale nie wmawiaj, że "z tą popularnością to nieprawda" smile
            • luska.s Re: Aleksandra? 06.04.12, 20:21
              Ciekawe gdzie ten boom na Dzesiki i Matyldy, Andzeliki i Aniele

a skoro przegladasz rankingi to chyba Aleksandre przeoczylas.

Ań tez akurat malo nie jest.
    • bohemiere Re: Aleksandra? 06.04.12, 10:35
      Wybrałabym Ilonę, mimo, że znałam wiele osob z roczników 70-80-90 Ilon znam tylko 3. O Justynę nie pytaj, bo szkoda gadać, no chyba, że nie przeraża cię ponad 200 tysięcy nadań. Michalina jest miśkowate, nie kazdy to lubi (niektorzy wymawiają to jak Micha-lina). Aleksandra zawsze mi się podobało, jednak fakt - popularne i zdrobnienie Ola jest dla mnie dziwne, bo gdzie jest O w wyrazie Aleksandra w ogole? wink
      Z popularnych lubię Zofię. Weronika, Aurelia, Waleria (niezdrowe skojarzenia co prawda) też mi się podobają.
    • dasza_dm Re: Aleksandra? 06.04.12, 11:22
      A może Karolina, Paulina lub Kinga?
    • olinininka Re: Aleksandra? 06.04.12, 11:34
      Jeszcze sobie przypomniałam modne imiona w latach 80,90 tych:
      Aneta - Anetka
      Marta - Martusia
      Karolina - Karolinka
      Ewelina - Ewelinka
      Urszula - Ula, Uleńka
      Marcelina - Marcelinka

do Dominiki fajnie pasuje moim zdaniem Urszulka, Marcelinka
    • aneladgam Re: Aleksandra? 06.04.12, 11:45
      dorzucę jeszcze z tych wówczas popularnych Sylwię
    • dalenia Re: Aleksandra? 06.04.12, 12:55
      Katarzyna - odrzuciłabym ją ze względu na nazwisko zakończone na "K"; poza tym faktycznie, brakuje jej takiej neutralnej formy (albo słodka Kasia, albo "ostra" Kaśka, albo poważna Katarzyna); poza tym osobiście nie lubię pełnej formy, kojarzy mi się z katarem

Magdalena - ok; sama noszę to imię i bardzo je sobie chwalę smile jedynym minusem jest popularność, ale ta chyba Wam nie przeszkadza; jej "wyższość" nad Katarzyną dostrzegam w tym, że ma neutralne zdrobnienie - Magda; poza tym samo imię jest baaardzo elastyczne pod względem zdrobnień

Izabela- długo jej nie lubiłam, teraz też mnie średnio przekonuje (chyba głównie ze względu na etymologię), ale już bardziej ją akceptuję; doceniam jej niewielką popularność

Agnieszka - nie przekonuje mnie, dla mnie zawsze była jakaś zdrobnieniowa; poza tym znam tyle Agnieszek, że jakoś ciężko mi w ogóle mówić o urodzie tego imienia wink

Aleksandra - dla mnie jest zbyt popularna; poza tym uważam, że podobnie jak Katarzyna, nie ma neutralnych zdrobnień - jest słodka Ola, "ostra" Olka i poważna Aleksandra

Podsumowując: popieram Magdalenę i Izabelę, ewentualnie też Agnieszkę. A moje propozycje to:
      Agata, Ewa, Joanna, Karolina, Marta, Paulina, Weronika
      • coronella dalenia 06.04.12, 14:25
        Twoje typy bardzo mi się podobają smile Oprócz Joanny- tak ma na imię moja mama, dzieci są z nią bardzo często i wszyscy doszliśmy do wniosku, że jednak nie, chociaż imię ładne.
        Magdalena jest ślicznie, ja nie lubię tylko zdrobnienia Madzia, a wiem, że będą tak na nią mówić.
        Dzięki, typy wchodzą na listę. Echhh- jest ona coraz dłuższa!! smile
        • dalenia Re: dalenia 06.04.12, 14:51
          Cieszę się, że przypadły Ci do gustu smile

A teraz trochę o Magdalenie-Madzi - mogę się wypowiedzieć, bo znam to z doświadczenia wink Moi rodzice baaaardzo nie lubią zdrobnienia Madzia. No w mojej mamie po prostu się gotuje, jak to słyszy. Wobec tego nigdy Madzią nie byłam. Bywałam Magdalenką, Magdusią, Magdunią, Magdą, nawet Magdzią - ale Madzią nigdy. Pamiętam, że jak zaczęłam trochę bardziej kojarzyć fakty, to dostrzegłam, że obcy ludzie (przedszkolanki, sąsiadki itp.) mówią do mnie "Madziu". Bardzo mi się to spodobało, takie urocze i milutkie. Zrobiłam z tego powodu niejedną aferę w domu, pt. "Dlaczego nie mówicie do mnie Madziu?!" wink Rodzice się nie ugięli, a mi przeszło. Choć bywam ostatnio Madzią (mój Luby tak do mnie mówi, pasuje mi to), nie przeszkadza mi to, ale nie cieszy też jakoś szczególnie - po prostu przywykłam.

A moja puenta jest taka - można być Magdaleną i nie bywać Madzią smile
    • luska.s Re: Aleksandra? 06.04.12, 14:28
      Najbardziej podoba mi się Magdalena
      • Gość: pantera Re: Aleksandra? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.04.12, 14:53
        Aleksandra poodoba mi sie ale popularnosc jest odpychajaca. Mieszkam w UK i ostatnio w parku poznalam trzy male Ole rodaczkismile Ale jak Ci sie tak podoba i nie przeszkadza popularnosc to daj tak corce na imie.
        • uwierz_mirando Re: Aleksandra? 06.04.12, 16:02
          Aleksandra jest bardzo popularna, w 2011 roku była na 7. miejscu wśród najczęściej nadawanych dziewczynkom imion. Magdalena również popularna.
          Imiona, które wymieniłaś w większości po prostu nie mają już dla mnie żadnego uroku ze względu na to, że są strasznie oklepane. Z Twoich propozycji wybrałabym chyba Agnieszkę. Z tych, które padły od Forumek - może Karolina, Ewa, Agata, Paulina.
    • gaudencja Re: Aleksandra? 06.04.12, 20:50
      Popieram z Twojej listy Agatę, Karolinę, Paulinę, Weronikę. Aleksandra jest obecnie w czołówce.
      A co powiesz na Honoratę? Popularna w latach 70-80, ale nie aż tak bardzo. Albo na Edytę?
      • coronella A Marcelina? 06.04.12, 21:02
        Honorata za twarde, mamy też twarde nazwisko. Kojarzy mi się z sanitariuszką wojenną smile
        a Marcelina?
        • Gość: pantera Re: A Marcelina? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 06.04.12, 21:06
          Mnie sie Marcelina podobasmile
          • aneladgam Re: A Marcelina? 06.04.12, 21:37
            Marcelina bardzo fajnie!
        • olianka Re: A Marcelina? 06.04.12, 21:13
          Marcelina to bardzo dobry typ. Podobnie jak Dominika brzmi świeżo.
          • coronella Re: A Marcelina? 06.04.12, 21:22
            Tylko jak mówić do dorosłej kobiety/ nastolatki? Marcysia raczej dla dziewczynki. A Marcelina- długie takie.
            • olianka Re: A Marcelina? 06.04.12, 21:26
              Marcela, Cela
              • coronella Re: A Marcelina? 06.04.12, 21:31
                Cela chyba nie bardzo, ja bym nie pozwioliła smile
                Marcela ok, imie do rozważenia.
        • gaudencja Re: A Marcelina? 06.04.12, 21:43
          IMO najlepsza z dotychczasowych typów.
          • rose01 Re: A Marcelina? 06.04.12, 21:53
            znam dwie siostry Agnieszkę i Dominikę imiona bardzo ładnie razem brzmią,
            mam córcię Olę i mam w nosie te negatywne opinie, staram się mieć w pamięci te super wypowiedzi o tym imieniu o tyle, ile ludzi tyle opinii
            Dominika i Aleksandra niby oki ale w praktyce Dominika i Ola to ługie to króciutkie i hmm już nieco mniej pasują w takiej formie
            pomyśl o
            Dominice i Karolinie
            Dominice i Dagmarze ty też masz imię na D więc super
            Dominika i Roksana
            takie moje skromne wink zdanie
            Dominika i Magdalena też ok
            • coronella Re: A Marcelina? 07.04.12, 07:33
              Dzięki za opinie!!
              Ja nadal uważam, że Ola to śliczne imię, ma tyle zdrobnień, i ładną poważną formę.

Dominika w praktyce jest za długa. A niestety doświadczenia praktycznego nabiera się podczas używania. Do codziennego mówienia jest niewygodne, dlatego wciąż szukamy krótkich form. Jest Misia, Dominia, Domika (tak mówi brat) Mimiś, itp. DOminiką jest tylko wtedy, gdy przedstawiam ją innym. Imię nadal mi się podoba, ale, no właśnie- myśli krązą teraz wokół krótszych

Z Karoliną i Dagmarą było by to samo, pewnie by była jakaś Karola, itp. Chociaż imiona ładne.
              Ja nie jestem z typu ludzi, ktorzy delektują się wymyślonym i nadanym imieniem, przypisując mu jakąś moc, itp. Nie chcę wyrózników i podziwów/zaskoczenia innych. Chcę imię miłe dla ucha, takie, które nam się spodoba, którego nie będę żałować. Nie wyobrażam sobie zupełnie mieć Gaudencję, Sabinę (to imię mi się od razu ze słoniną kojarzy), Eleonorę- zupełnie to do nas nie pasuje.
              • paula.anna Re: A Marcelina? 07.04.12, 07:55
                coronella napisała:
                > Dominika w praktyce jest za długa. A niestety doświadczenia praktycznego nabier
                > a się podczas używania. Do codziennego mówienia jest niewygodne, dlatego wciąż
                > szukamy krótkich form. Jest Misia, Dominia, Domika (tak mówi brat) Mimiś, itp.
                > DOminiką jest tylko wtedy, gdy przedstawiam ją innym.

Znajomi na swoją Dominikę mówią Dosia.

> Nie chcę wyrózników i podziwów/zaskoczenia inny
                > ch. Chcę imię miłe dla ucha, takie, które nam się spodoba, którego nie będę żał
                > ować. Nie wyobrażam sobie zupełnie mieć Gaudencję, Sabinę (to imię mi się od ra
                > zu ze słoniną kojarzy), Eleonorę- zupełnie to do nas nie pasuje.

I masz do tego prawo. Tak jak inni (np ja) do zdania wręcz skrajnie odmiennego.
              • aneladgam Re: A Marcelina? 07.04.12, 10:25
                coronella napisała:

> Nie chcę wyrózników i podziwów/zaskoczenia innych.

No ja osobiście wolę zaskoczenie niż ziewanie, ale mój mąż akurat ma zdanie takie jak Ty, więc musieliśmy znaleźć kompromis wink moje dzieci to Dominik i Basia

dobrze zrozumiałam, że macie jeszcze synka? jak ma na imię?
                • coronella Re: A Marcelina? 07.04.12, 10:55
                  Tak, mamy Pawła.
                  Czy w Twoim ostatnim linku jest Twoje nazwisko? Do tak pięknego nazwiska pasuje każde imię, nawet okropnie przeze mnie nielubiana Sabina brzmiałaby dostojnie smile
                  Nasze jest rzadkie, ale normalne, neutralne.
                  • aneladgam Re: A Marcelina? 07.04.12, 12:59
                    tak, moje, znaczy po mężu smile jak pół-żartem mówię, specjalnie po to upolowany wink
                    ale nie wszystko właśnie pasuje, Anastazja na przykład odpada (casus Anastazji P.), Klara Potocka brzmi jak klapanie klapek po chodniku, dużo też było w historii postaci mało chlubnych noszących to nazwisko i niechętnie byśmy do nich nawiązywali...
                    no i gust mój i męża rozbieżny jest, to była najtrudniejsza do pokonania przeszkoda smile
        • dalenia Re: A Marcelina? 06.04.12, 22:27
          Popieram Marcelinę smile Znam 2 nastoletnie, jedna bywa Marceliną po prostu, a druga jest zazwyczaj Marcelą.
    • lukas.2004 Re: Aleksandra? 06.04.12, 23:02
      Ja też bardzo lubię Olę, ale ponieważ jestto jednak bardzopoularne imię (i wbliskiej rodzinie już była), to zdecydowałam się na Ulę. Wydaje mi się, że dorosła Urszula też brzmi ładnie.
      Podobnie jat Ty, też nielubię"suchych" imion typu Dorota, Agata,anie też tych bardzo oryginalnych lub wyszukanych.
      Z Twoich typów fajne są Magda (od MAgdaleny po Madzię, czy nawet i Lenkę), Ania ( w naszym pokoleniu bardzo popularna, teraz małych Ań nie słysze za często), Justyna (tylko trochę długie).
    • olinininka do Coronella 07.04.12, 08:14
      Podrzucam jeszcze:
      Darię/ Darusia
      Emilię/ Emilka
      Natalię/ Nati/ Natalka
      Anitę/ Anitka
      Kamilę/ Kamilka
      Klaudię/ Klaudusia
      Urszulę/ Ula/ Urszulka
      Małgorzatę/ Małgosia/Gosia

Ale Marcelina super pasuje do Dominiki (nawet proponowałam ją jako super zestawsmile )
      fajnie też brzmi Karolina i Dominika
      • coronella Re: do Coronella 07.04.12, 08:27
        dzięki!
        DO tej Marceliny coraz bardziej się przekonuję. Karolina też mi się podoba.
        Syn ma 2 sylabowe imię, też z tych popularnych, więc i do niego będzie pasować.
        • aneladgam Re: do Coronella 07.04.12, 10:26
          najważniejsze, żeby pasowało do Waszego stylu i do nazwiska - do imienia rodzeństwa nie musi, w końcu to nie komplet filiżanek
          • coronella Re: do Coronella 07.04.12, 10:52
            właśnie o ten styl chodzi, żeby nie wyszło coś w stylu Bożydara i Anny, czyli oryginalne i bardzo popularne smile
    • Gość: Alinka A Małgorzata? IP: *.200.156.119.internetia.net.pl 07.04.12, 12:32
      Nie czytałam wszystkich odpowiedzi, ale proponuje popularną kiedyś Małgorzatę. Według mnie to piękne imię zawsze ładnie mała Małgosia, pani Małgorzata, nastolatka może być nazywana Gosią. Zawsze będzie ładnie. Aleksandra to też ładne imię ale jak dla mnie takie trochę nijakie.
      • polonica7 Re: A Małgorzata? 07.04.12, 12:50
        a ja dorzucam Judytę zdrabnianą do Judki smile
        • Gość: Larka Re: A moze Blanka albo Maja? IP: *.183.227.232.dsl.dynamic.t-mobile.pl 07.04.12, 16:23
          Podoba Ci sie Blanka albo Maja? IMO dobrze by pasowaly z Dominika.
    • Gość: Irena Re: Aleksandra? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.12, 21:31
      Ja wlasnie zachwycam sie Agnieszką i tak dam na imie mojej coreczce
    • monika_irl Re: Aleksandra? 28.04.12, 22:23
      mnie się Aleksandra bardzo podoba, btw córka miała tak dostać na imię ale uprzedziła mnie kuzynka i tak mam Alicję, którą też uwielbiam smile
      Marcelina, Michalina też bardzo ładnie.
      • coronella Re: Aleksandra? 29.04.12, 08:06
        Wątek, widzę, wrócił smile
        Imię już prawie wybrane, prawie, bo jeszcze wszystko się może zdarzyć.
        Na razie będzie Olga Karolina

Agnieszka- cuuuuudne!!!! ale nie mogę przekonać reszty rodziny sad i jego popularność tez mnie zniechęca, pomimo, że nie mam żadnych ambicji wyróżniani dziecka imieniem. Agnieszek znam całą masę.
        • dalenia Re: Aleksandra? 29.04.12, 11:26
          coronella napisała:
          > Na razie będzie Olga Karolina

Podoba mi się Wasz wybór smile
        • olianka Re: Aleksandra? 29.04.12, 13:00
          coronella napisała:

> Na razie będzie Olga Karolina

Bardzo fany wybór!
        • szarrak Re: Aleksandra? 30.04.12, 01:21
          Fajnie! Czytałam wątek od początku i gdzieś tak w połowie uznałam, że skoro podoba Ci się Ola i formy poboczne, to koniecznie muszę zaproponować Olgę smile W moim roczniku niesamowicie popularne (koniec lat 80., znam chyba z 10 Olg), a jednocześnie chyba rzadko spotykane wśród dzisiejszych maluchów. Bardzo fajny wybór!
    • luska.s Re: Aleksandra? 29.04.12, 13:23
      Od Kasi wolę Asię.

Z propozycji najbardziej podoba mi się Magda
      Ola zbyt popularne, a poza tym forma aleksandra tez jest bardzo oficjalna.
      Iza - jakos nigdy nie przepadalam za tym imieniem, Agnieszka to samo
      • uwierz_mirando Re: Olga Karolina 29.04.12, 23:03
        Ja również pozytywnie oceniam ten wybór. Swoją drogą, znam siostry Karolinę i Olgę wink
    • Gość: Dmuchawce Re: Aleksandra? IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 30.04.12, 12:10
      Aleksandra to b. dobry wybor. Jako mloda dziewczyna mialam obiekcje, bo tak miala na imie moja nieulubiona ciotka. Ale jako dorosla rozdzielilam imie od ciotki i wyszlo jednoznacznie - piekne imie.
      • Gość: heca7 Re: Aleksandra? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.12, 12:43
        W Aleksandrze nie podoba mi się jedno. To, ze ciągle się mówi o niej zdrobnieniem. Ola, Ola, ciągle Ola. Rzadko słyszę Aleksandra.
        Moja koleżanka ma dwie córki. Starszą Dominikę i młodszą Adriannę smile Mają 12 i 14 lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.