09.04.12, 14:10
Jak odbieracie imię Sara?
(Nie znam żadnego psa o tym imieniu, więc ten argument do mnie nie przemawiawink )

Zastanawiamy się nad imionami: Matylda, Aniela i Sara, przy czym Sara jest chyba faworytką (mężowi podoba się najbardziej).

Niestety, po krótkich konsultacjach z rodziną usłyszeliśmy opinie:
Matylda - wielka, gruba baba
Aniela - babcine
Sara - koleżanka Nikoli

Ta ostatnia opinia szczególnie mnie zaniepokoiła. Czy naprawdę tak jest to imię odbierane?
Obserwuj wątek
    • aneladgam Re: Sara 09.04.12, 14:37
      niezależnie od mojej opinii na temat Sary, naprawdę darujcie sobie konsultacje z rodziną
      wybierzcie Wy, a rodzinę powiadomcie po narodzinach córki o wyborze

osobiście za Sarą nie przepadam, chociaż zazwyczaj lubię imiona semickie

Matylda ładna i neutralna
      Aniela prześliczne, a to że z pokolenia babć, dodaje tylko dodatkowego uroku
      najmniej podoba mi się Sara, ale gdyby ktoś w rodzinie tak córkę nazwał, nie śmiałabym odwodzić od tego pomysłu
      możecie parować, że kojarzy się z "Małą księżniczką" smile
      • olejszyn Re: Sara 09.04.12, 15:25
        Tu nie chodzi o przejmowanie się opinią rodziny, bo ja wiem co mi się podoba i tyle, tylko że moje dziecko będzie to imię nosić, a ludzie będą na imię jakoś tam reagować. Usłyszane opinie traktuję jako namiastkę tego, z czym będzie się moja córeczka spotykać, dlatego pytam Was, jak to imię odbieracie.
        • paula.anna Re: Sara 10.04.12, 14:41
          > Niestety, po krótkich konsultacjach z rodziną usłyszeliśmy opinie:
          > Matylda - wielka, gruba baba
          > Aniela - babcine
          > Sara - koleżanka Nikoli

> Tu nie chodzi o przejmowanie się opinią rodziny, bo ja wiem co mi się podoba i
          > tyle, tylko że moje dziecko będzie to imię nosić, a ludzie będą na imię jakoś t
          > am reagować. Usłyszane opinie traktuję jako namiastkę tego, z czym będzie się m
          > oja córeczka spotykać, dlatego pytam Was, jak to imię odbieracie.

Cóż, ludzie mogą reagować przeróżnie, przy czym KULTURALNI ludzie niemiłe skojarzenia zostawią dla siebie smile. A komentarze tych mniej kulturalnych można "olać", ale widzę, że dla wielu osób to baaaardzo trudne.

Chyba pozostaje Ci szukać w drodze referendum innych propozycji.

Dla mnie Matylda to nie gruba baba, nie spotkałam się z taką reakcją na imię mojej prawie dwuletniej córki. Jeśli ktoś nawet tak sobie pomyślał, to jego sprawa, nie oczekuję, że imiona moich dzieci się będą "każdemu" podobać big_grin
          Aniela- mam ciotkę o tym imieniu, dlatego długo Aniela dla mnie była tylko i wyłącznie TĄ Anielą, ale już tak nie mam. Teraz Aniela w żadnym wieku mnie nie dziwi, lubię to imię.
          Sara- z tych 3 podoba mi się zdecydowanie najmniej, daleko jej od nielubianej przeze mnie Nikoli, kojarzę ją raczej biblijnie, czyli pozytywnie. Ja bym nie nadała, ale jeśli Tobie się podoba, to dlaczego nie?
          • rose01 Re: Sara 23.04.12, 22:17
            jak mi się coś nie udawało ostatnio to sobie mówiłam sobie łoo Matyldo i tak mi wpadło w uchu, że bardzo mi się teraz podoba, kojarzy mi się z kolorowym motylkiem wink
            Aniela - babuszka Anielka, taka smutna, w okularach i bamboszach
            Sara - w dużym mieście ok, ale poza już nie takie moje opinie
            • dalenia Re: Sara 23.04.12, 22:34
              rose01 napisała:
              > Sara - w dużym mieście ok, ale poza już nie takie moje opinie

surprised Serio uważasz, że kwestia nadawania imion powinna być uzależniona od wielkości miasta?! Rose, nie przestajesz mnie zaskakiwać big_grin
        • Gość: Honorata Re: Sara IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.04.12, 16:09
          olejszyn napisał(a):

> Tu nie chodzi o przejmowanie się opinią rodziny, bo ja wiem co mi się podoba i
          > tyle, tylko że moje dziecko będzie to imię nosić, a ludzie będą na imię jakoś t
          > am reagować. Usłyszane opinie traktuję jako namiastkę tego, z czym będzie się m
          > oja córeczka spotykać, dlatego pytam Was, jak to imię odbieracie.

Olejszyn, to jedna z najcenniejszych, najmądrzejszych wypowiedzi, jakie przeczytałam na tym forum!
          A jeśli prosisz o radę: Aniela jest piękne. Sara rzeczywiście kojarzy mi się Nicole i z Andż/geliką, ale nie kazdy musi mieć takei skojarzenia. Matylda ładne, choc fakt, lekkie nie jest smile
    • Gość: zofia Re: Sara IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.12, 14:46
      Matylda podoba mi się najmniej, za to Anielę i Sarę bardzo lubię. Nie przejmowałabym się opinia innych. Jak chcecie Sarę, to niech będzie Sarawink I piękne znaczenie ma big_grin
      • Gość: beata Re: Sara IP: *.ists.pl 09.04.12, 15:24
        Najbardziej podoba mi się Sara, potem Matylda.
    • kamelia04.08.2007 Re: Sara 09.04.12, 17:27
      uważam, że jednak należy sie przejmowac opinią rodziny, bo imienia nie dajemy sobie dla siebie, a nadajemy dziecku i ono bedzie pomosic konsekwencje naszej decyzji.

Nawet sądy administracyjne w orzecznictwie wielokrotnie stwierdziły, że nadanie imienia dziecku nie powinno wyłącznie zaspokajac naszego gustu, ale także brac pod uwage opinie innych.

Co do tej Matyldy, Anieli i Sary, to podzielam opinie twojej rodziny i też uważam, że Aniela to babcine, a Sara, to koleżanka Nikoli.
      Jeszcze jestem w stanie w ostatecznosci zaakcepotowac Matylde, choc też mi sie troche kojarzy z wielka grubą babą.

Tak, wiem Sara to biblijne imie, mi sie kojarzy z lolitą Włodarczyk w filmie z Lindą
      • gaudencja Re: Sara 09.04.12, 18:18
        kamelia04.08.2007 napisała:

> Nawet sądy administracyjne w orzecznictwie wielokrotnie stwierdziły, że nadanie
        > imienia dziecku nie powinno wyłącznie zaspokajac naszego gustu, ale także brac
        > pod uwage opinie innych.

Możesz podać konkretne wyroki?
        • kamelia04.08.2007 Re: Sara 09.04.12, 23:12
          pani zamawia, pani ma:

-wyrok WSA w Szczecinie z dnia 02.02.2006r., sygn. akt II SA/Sz 896/2005 - wyrok oddlajacy skarge na decyzje w przedmiocie odmowy przyjęcia oświadczenia rodziców o wyborze dla dziecka imion (chodzilo o słynnego juz Dęba - rzeczownik pospolity),

-wyrok WSA w Szczecinie z dnia 01.12.2005r., sygn. II SA/Sz 613/2005 - tu chodzi o nieodróznianie płci.

Sa jeszcze takie odnosnie pisowni x, odnosnie zrobnień, odnosnie nieodróznienia płci, odnsnie imienia Aramis. Czasem sa oddalające skargi, czasem uchylajace dycyzję.

-
          • gaudencja Re: Sara 10.04.12, 01:00

> pani zamawia, pani ma:
            >
            > -wyrok WSA w Szczecinie z dnia 02.02.2006r., sygn. akt II SA/Sz 896/2005 - wyro
            > k oddlajacy skarge na decyzje w przedmiocie odmowy przyjęcia oświadczenia rodzi
            > ców o wyborze dla dziecka imion (chodzilo o słynnego juz Dęba - rzeczownik posp
            > olity),

orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0DD1F088B9 - link, żeby było łatwiej. Nie znajduję podstaw do twierdzenia, iż sąd orzekł, jakoby "nadanie imienia dziecku nie powinno wyłącznie zaspokajac naszego gustu, ale także brac pod uwage opinie innych." Dąb został uznany za potencjalnie sprzeczny z ustawą. Na wyrok jednak została złożona skarga kasacyjna uwzględniona przez NSA. orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/BA6C0B3D77 I o ile pamiętam, rodzice nazwali syna drugim imieniem Dąb.

> -wyrok WSA w Szczecinie z dnia 01.12.2005r., sygn. II SA/Sz 613/2005 - tu chodz
            > i o nieodróznianie płci.

Tego nie znajduję w internecie - nie mam w domu Leksa.
            • kamelia04.08.2007 Re: Sara 10.04.12, 10:26
              gaudencja napisała:

>Nie znajduję podstaw do twierdzenia, iż sąd orzekł, jakoby "nadanie imienia dziecku nie powinno wyłącznie zaspokajac naszego gustu, ale także brac pod uwage opinie innych." Dąb został uznany za potencjalnie sprzeczny z ustawą. Na wyrok jednak została złożona skarga kasacyjna uwzględniona przez NSA. I o ile pamiętam, rodzice nazwali syna drugim imieniem Dąb.

Gaudencjo, przeczytaj jeszcze raz uzasadnienie do wyroku. Znajdziesz, może nie dosłownie, ale bedzie.
              My tu nie rozpatrujemy jak sie sprawa w najwyższej instancji zakończyła. Zdarzało sie, że WSA w miescie X, czy oddział NSA w miescie X orzekł tak, a w innym miescie w podobnej sprawie inaczej., np. w odniesieniu do pisowni.
              Chodziło o to, że sąd stwierdził, że rodzice powinni jeszcze myslec nie tylko o tym, że im sie dane imie podoba, tylko jak to imie zostanie przyjete.

Chciałas o konkretny wyrok, to ci podałam, zastanawiam sie tylko co chcesz mi jeszcze udowodnic.
              • gaudencja Re: Sara 10.04.12, 12:09
                Sąd niczego takiego nie napisał. Natomiast odwołał się do art. 50 ust. 1 ustawy - Prawo o aktach stanu cywilnego, tj. Art. 50. 1. Kierownik urzędu stanu cywilnego odmawia przyjęcia oświadczenia o wyborze dla dziecka więcej niż dwóch imion, imienia ośmieszającego [podkr. moje], nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej oraz imienia nie pozwalającego odróżnić płci dziecka.
                Nigdzie tam nie ma głodnych kawałków o braniu pod uwagę zdania innych, ale owszem, nie można nadać dziecku imienia ośmieszającego (np. Kurtyzana). Co jest ośmieszające, jest kwestią ocenną - jak widać, jeden sąd zakwestionował Dęba, drugi uznał sprawę za dalece nieoczywistą. Jest natomiast pewna grupa imion, jak choćby rzeczona Kurtyzana, co do której zgodzi sie większość społeczeństwa, jak sądzę, i to o te imiona ustawodawcy chodziło. Na pewno nie ma w polskim systemie prawnym żadnego sformułowania, z któego można wywieść twierdzenie, iż rodzicom nie przyznaje się prawa do decydowania o imieniu dziecka wedle własnych upodobań i zmusza sie ich do uwzględniania opinii innych.
                • kamelia04.08.2007 Re: Sara 11.04.12, 09:55
                  wybacz gaudencjo, ale ja o niebie, ty o chlebie.

W rzeczonym uzasadnieniu jest to, o czym wspominałam, wystarczy tylko przeczytac wiecej niz pierwszy akapit. Potrzebna też jest wiedza nt. prawa.
                  • gaudencja Re: Sara 11.04.12, 19:13
                    Cóż, w uzasadnieniu jest to, o czym własnie pisałam, natomiast a propos wiedzy nt. prawa, prawnika, który by mi cytował na potwierdzenie swych tez wyroki WSA uchylone przez NSA, zwolniłabym z pracy po paru tego typu opiniach - bo za mało czyta.
                    • kamelia04.08.2007 Re: Sara 24.04.12, 11:57
                      gaudencja napisała:

> Cóż, w uzasadnieniu jest to, o czym własnie pisałam,

w uazasadnieniu jest to co pisałas i jest to co ja pisalam.

> natomiast a propos wiedzy
                      > nt. prawa, prawnika, który by mi cytował na potwierdzenie swych tez wyroki WSA
                      > uchylone przez NSA, zwolniłabym z pracy po paru tego typu opiniach - bo za mało
                      > czyta.

Wiesz tylko, ze NSA jest wyżej niz WSA i na tym sie kończy twoja znajomośc prawa, ale musisz sie jeszcze wiele nauczyc, bo tym zdaniem podsuwowałaś, to co chciałaś mi wczesniej udowodnic.
                      Teraz ja ci napisze wprost - jestes dyletantką gaudencjo i nie rozumiesz czym jest prawo.
                      • gaudencja Re: Sara 24.04.12, 21:13
                        Cóż, na pewno lepiej rozumie prawo ktoś, kto nawet niie przeczytał treści przepisu, który jest podstawą wryroku.
                • aneladgam OT 11.04.12, 11:45
                  chociaż wpisy tej pani mi się nie wyświetlają, to po oporze w rozumieniu domyślam się, że dyskutujesz z kamelią
                  nie łudź się, ona nie zrozumie związku między tym co piszesz, a swoim zakodowanym gdzieś tam (prawdopodobnie w głowie) mniemaniem
                  • gaudencja Re: OT 11.04.12, 19:14
                    aneladgam napisała:

> chociaż wpisy tej pani mi się nie wyświetlają, to po oporze w rozumieniu domyśl
                    > am się, że dyskutujesz z kamelią

Tak właśnie...
                  • kamelia04.08.2007 Re: OT 24.04.12, 12:10
                    aneladgam napisała:

> nie łudź się, ona nie zrozumie związku między tym co piszesz, a swoim zakodowan
                    > ym gdzieś tam (prawdopodobnie w głowie) mniemaniem

Wciskam twoj post do usuniecia, bo zawiera tresci mnie obrażajace.
                    Choc z drugiej strony watpie, by moderatorka gaudencja zdobyla sie na usuniecie posta łamiacego regulamin, bo przeciez jest tam tyle wazeliny.
                    • gaudencja Re: OT 24.04.12, 21:18
                      Wciskanie kosza nie daje żadnego efektu w postaci powiadomienia o tym moderatorów. Być może kosz to coś, co jest odczytwyane przez admiinstrację gazetową, ale nie mam na ten temat żadnych danych.
                      Usuwałam do tej pory z powodu obrażania rozmówcy posty obraźliwe i wulgarne - zdarzało się to, musze przyznać, rzadko. Jeśli życzysz sobie usunięcia posta aneladgam, przedyskutuję sprawę z innymi moderatorkami oraz przejrzę twoje posty w celu identyfikacji tych, w których w jakikolwiek sposób wypowiedziałaś się o rozmówcy negatywnie ("wazelina", "dyletantka" to tylko ostatnie przykłady), tak bym mogła je także usunąć.
                      • gaudencja Re: OT 24.04.12, 21:54
                        Więc tak, kamelio:
                        po analizie i dyskusji z Abielą doszłam do wniosku, że jeśli skasuję post aneladgam, to musiałabym tym bardziej skasować ten post, który jest bardziej obraźliwy, a szkoda byłoby, bo poszedłby z nim cały wątek. Po drugie, zostałabym oskarżona w razie jego skasowania o niedopuszczalną cenzurę.
                        • kamelia04.08.2007 Re: OT 25.04.12, 15:43
                          dziekuje za odpowiedx.

Czyli uznajesz, ze jest nie taki ten post.

Skoro uznajesz, ze ten post anelagdam jest niewlasciwy, ale nie chcesz go usunąc, to badx uprzejma zwrócic jej uwage wlasciwym kolorem. Mialas szanse wczesniej zareagowac jak moderatorka, nie zrobilas tego, zrób to teraz.
                          • gaudencja Re: OT 25.04.12, 21:07
                            Uwazam, że nie jest merytoryczny, ale takich postów jest wiele. Nie jest też poniżej poziomu, a takie posty są kasowane.
                            Skoro lepiej wiesz, jak mam się zachować jako moderatorka, to wyjaśnij mi, jakim kolorem i w jaki sposób (technicznie) mam wyróznić post aneladgam? Na czerwono, jako moderatora, czy na granatowo, jako eksperta?
                            • kamelia04.08.2007 Re: OT 25.04.12, 23:55
                              gaudencja napisała:

> Uwazam, że nie jest merytoryczny, ale takich postów jest wiele. Nie jest też po
                              > niżej poziomu, a takie posty są kasowane.

w poście pietro wyżej mialas inne stanowisko.

> Skoro lepiej wiesz, jak mam się zachować jako moderatorka, to wyjaśnij mi, jaki
                              > m kolorem i w jaki sposób (technicznie) mam wyróznić post aneladgam? Na czerwon
                              > o, jako moderatora, czy na granatowo, jako eksperta?

musisz złosliwie? i ty sie dziwisz i nie rozmumiesz, że ludzie maja ciebie dosyć.

nie chcesz jej usunąc, to zamiast jej przytakiwac, moglas jej własciwie odpisac, a swój nick wyswietlic czerwona czcionka
                              • gaudencja Re: OT 26.04.12, 18:47

> musisz złosliwie? i ty sie dziwisz i nie rozmumiesz, że ludzie maja ciebie dosy
                                > ć.

Nie, nie złośliwie. Pytam osobę, która wie lepiej, co i w jaki sposób mam robić (i nie, wcale nie mam dosyć takich ludzi, pogłoski o tym są mocno przesadzone), żeby pouczyła mnie, jak mam konkretnie oznaczyć uczestnika forum kolorem, bo nie zrozumiałam jej wytycznych.
                                Jej wytyczne są dla mnie ważne, ponieważ za ich niewykonanie zostanę zelżona i pouczona, że nie powinnam być moderatorem.
    • gaudencja Re: Sara 09.04.12, 18:21
      olejszyn napisał(a):

>
      > Ta ostatnia opinia szczególnie mnie zaniepokoiła. Czy naprawdę tak jest to imię
      > odbierane?

Tak je odbieram, nic na to nie poradzę. Natomiast Matylda jest imieniem już w tej chwili wcale często nadawanym, a mnie osobiście kojarzy się z małą Natalie Portman w "Leonie zawodowcu". Natomiast Aniela jest imieniem babcinym, ale coraz częstszym, a zdrabnia się do Neli - MSZ to, ze ma skąd powracać i że nosiły je nasze prababki, tylko dodaje temu imieniu uroku.
    • dasza_dm Re: Sara 09.04.12, 18:57
      Sara - koleżanka Nikoli... no coś w tym jest.
      Aniela może i kojarzy się z babciami, ale dla mnie to zaleta. Babcia może kojarzyć sie nie tylko ze starością, ale przede wszystkim z rodzinnym ciepłem i tradycjami. Jeśli kiedys będę miała córkę to będzie nosić imię własnie mojej babci.
      A z opinią, że Matylda to stara i gruba baba spotkałam się kilka razy, ale samej nie przyszłoby mi coś takiego do głowy. Matylda to piękne imie i z tych 3 przez Ciebie rozważanych właśnie ją bym wybrała.
    • bohemiere Re: Sara 09.04.12, 19:35
      Na prawdę Matylda kojarzy wam sie z grubą babą? A z Matyldą z 'Leona Zawodowca' nie? big_grin Bo mi właśnie z czarnowłosą drobną dziewczynką. Aniela dla mnie jest takie babcine, pozbawione dziecięcej radości, mało dynamiczne. Sara hmm... psy, a zwłaszcza stara bokserka mojej ciotki. Była okropna i chrapała, z tym, że imię samo w sobie mi się podoba. Sary (a było ich 3), które znałam jednak były wyniosłe i niezbyt miłe (jedna szczyciła się znaczeniem tego imienia - ach, jak to ona jest księżniczką - tak, tak, ja mam komleksy). Wybrałabym Matyldę, ale co kto lubi.
    • dalenia Re: Sara 09.04.12, 23:11
      Mnie Sara nie zachwyca, ale też nie odrzuca. Skojarzeń "nikolowych" nie mam, bardziej kojarzy mi się z ... Amandą np. albo Roksaną - tzn. imię generalnie z tradycjami, ale ponieważ przyszły do nas tak trochę z "zachodu" albo po prostu z zachodem bardzo się kojarzą, to niestety lekko pretensjonalne. Nie mniej u kogoś odebrałabym Sarę pozytywnie (niedawno u znajomych urodziła się mała Sara).

Ja wybrałabym Anielę! Może i babcine, ale co z tego? Zdrobnienie Nela jest rewelacyjne wg mnie. Matylda też jest niezła, ale faktycznie - mnie i mojej rodzinie też kojarzy się z grubą babą, nie wiem dlaczego.
      • uwierz_mirando Re: Sara 10.04.12, 14:29
        Sara - z Nikola mi się nie kojarzy, bo to imię biblijne, więc dla mnie dwie różne bajki. Jednakże spośród Waszych trzech propozycji podoba mi się zdecydowanie najmniej.
        Matylda - uważam, że to bardzo ładne imię i absolutnie nie kojarzy mi się z grubą babą! Nie wiem skąd to skojarzenie. Dla mnie miejsce drugie, bo ciężko się zdrabnia, a ja zdrabniać lubię wink
        Aniela - z Waszych propozycji dla mnie numer 1. Moim zdaniem piękna pełna wersja i zdrobnienia (zwłaszcza Nela). Imię z pokolenia naszych babć, a i owszem. Ale teraz imiona "babciowate i dziadkowate" zdecydowanie powróciły, więc nikogo Anielka nie powinna dziwić.
        • magducha78 Re: Sara 10.04.12, 16:08
          Sara to bardzo przyjemne imię, wg mnie jeśli podoba się zarówno Tobie jak i mężowi to śmiało możecie nadawać.
          Z tych trzech jednak najbardziej podoba mi się Aniela
          • saraanna Re: Sara 10.04.12, 18:23
            Nie bede obiektywna,bo moja corka je nosi .Imie proste,biblijne o pieknym znaczeniu,dobrze odbierane w kazdej kulturze.Swoja droga nigdy nie spotkalam psa o imieniu Sara,ale za to ostatnio swinke,ktora sie tak nazywala.
            Matylda i Aniela mi sie nie podobaja.Matylda jakas taka ciezka,a Aniela babcina.
            • Gość: lordess Re: Sara IP: *.net.autocom.pl 10.04.12, 18:39

smile zdecydowanie Sara. Imię piękne, biblijne.... z Nikolą absolutnie mi się nie kojarzy, według mnie dwie różne bajki.

Na drugim miejscu Matylda, odbieram ją neutralnie.
              Jeżeli chodzi o Anielę - jestem na nie wink

Pozdrawiam.

• luska.s Re: Sara 10.04.12, 20:06
      wszystkei imiona ladne
    • szarrak Re: Sara 10.04.12, 20:25
      Bardzo lubię to imię i niesamowicie mi się ono podoba (jeśli chodzi o brzmienie), zaraz potem Matylda, najmniej Aniela, ale też ładne. Znana mi Sara ma siostrę Deborę, brata Jeremiego i jeszcze z dwójkę czy trójkę rodzeństwa, więc kojarzy mi się bardzo biblijnie (co mi by osobiście przeszkadzało) , na pewno nie nikolowo.

...Psiaki o tym imieniu kojarzę dwa, w tym bardzo szczekliwą para-pudliczkę :p
    • mama_amelii Re: Sara 11.04.12, 14:41
      Zawsze chciałam nazwać córkę imieniem Sara,ale zrezygnowałam,bo własnie wszystkie suki w rodzinie szwagra miały tak na imięsad
      Aniela ok.Mamy jedną w przedszkolu i wcale nie kojarzy mi się z babciąsmile
      Matylda-Gdybym miała 3 córkę to tak własnie bym nazwała.Bardzo mi się to imię podoba i wcale nie kojarzy z grubą ba coś innegobą.Zresztą jak nazywałam swoją córkę Stefanią to też przeczytałam,że Stefa kojarzy się z grubą babą spod budki z piwem jak woła swojego starego do domubig_grinJak do tej pory spotykam się z samymi pozytywnymi reakcjami.Dzieci w przedszkolu córki i na podwórku też przyjmują to imię normalnie i uwielbiają naszą Stefkęsmile
      Są osoby,którym imię się nie podoba,ale o tym nie mówią i tyle.Mi też wiele imion się nie podoba.
    • maga_eukaliptus Re: Sara 11.04.12, 22:59
      Sara szalenie mi się podoba, ale chyba jednak nie nadałabym. Głównie ze względu na zdrobnienia - żadne mnie nie zachwyca, a one są dla mnie dosyć ważne. Poza tym, Sara w moim odczuciu nie pasuje do większości polskich nazwisk. Jest jednym z tych imion, które podobają mi się w pewnym kontekście - np. dla epizodycznej bohaterki "Nocy i dni" albo postaci granej przez Katarzynę Jamróz w filmowej adaptacji "Pożegnania z Marią". Czyli kojarzy mi się pięknie i smutno, jednoznacznie etnicznie, ale na pewno nie z "koleżanką Nikoli".

Wybrałabym chyba Anielę, która też bardzo mi się podoba, głównie ze względu na zdrobnienie wink Nie sądzę, żeby w pokoleniu Twojej córki było odbierane jako babcine, a zakorzenienie w kulturze tylko dodaje mu uroku.

Matylda jest chyba najbezpieczniejsza, ale też najmniej mi się podoba. Jaka gruba baba, mała szczupła dziewczynka z "Leona zawodowca" wink
      • olejszyn Re: Sara 12.04.12, 00:34
        Nazwisko mamy zwyczajne, typowo polskie, ale nie jakoś szalenie popularne, w brzmieniu całkiem ładne, na "J".
        Do jakich nazwisk waszym zdaniem pasuje/nie pasuje Sara (oraz Aniela i Matylda jeśli komuś chce się rozpisywać)
        • maga_eukaliptus Re: Sara 12.04.12, 00:53
          Nie dopasuję, nie znając nazwiska. Czasem jedna mała głoska wszystko zmienia wink

Na Twoim miejscu co do dopasowania do nazwiska zdałabym się na swoją intuicję. Jeżeli według Ciebie Sara współgra z nazwiskiem, to wystarczy wink Nie ma jakichś restrykcyjnych zasad, podług których należałoby dobierać zestawy (jeżeli są - to bardzo ogólne), każdy ma inny gust i to się tyczy także zestawiania imienia z nazwiskiem. Chociażby w innych wątkach można zaobserwować skrajnie różne spojrzenia na te same zestawy wink
        • Gość: Gosia Re: Sara IP: *.sikornik.net 14.04.12, 22:40
          Znam jedną dziewczynkę Sarę, ma 10 lat, niestety jej piekne imię bardzo gryzie się z nazwiskiem (brzmieniowo polskie, krótkie, na literę "o"). Natomiast Sara Muldner brzmi rewelacyjnie. Jak macie pospolite, ładne nazwisko - imo Sara powionna pasować. smile
        • dalenia Re: Sara 14.04.12, 22:46
          Aniela i Matylda wg mnie pasują do większości nazwisk. Sara raczej też, ale raczej do tych co najmniej 3-sylabowych. I raczej żadnego z tych 3 imion nie dobrałabym do nazwisk w stylu Kiełbasa czy Boczek wink
    • Gość: Kornelia Re: Sara IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.12, 21:49
      Sara- przepiękne imię. Koleżanka Nikoli ? absolutnie nie!!! no chyba, że dla osób nie mających kompletnie żadnej świadomości pochodzenia tego imienia , a takimi ludzmi nie przejmowałabym sie. Mam w bardzo bliskim otoczeniu 5 letnia, śliczna Sare,wiec moze nie jestem obiektywna. Z imieniem nigdy nie było problemu, reakcje zawsze były bardzo pozytywne .
      Matylda I Aniela- dla mnie komplentnie obojetne- nie nadałabym.Dla mnie zdecydowanie Sara!
      • dalenia Re: Sara 14.04.12, 22:04
        Wiesz co, akurat w tym przypadku nie chodzi o znajomość imiennictwa. Większość z nas doskonale wie, jakie pochodzenie ma Sara, a nie przeszkadza to nam kojarzyć ją nieco "nikolowato" właśnie. Etymologia imienia nie ma tu nic do rzeczy, prędzej środowiska z jakich wywodzą się znane nam Sary, a może poniekąd i kultura (Sara "zalatuje" trochę amerykańskimi filmami itp.)?
    • Gość: PP Re: Sara IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.12, 23:24
      Poznałam kiedyś faceta, taki trochę dresiarz, który miał córkę Sarę. To było ze dwadzieścia lat temu i nieciekawie mi się to imię kojarzyło, zwłaszcza w komplecie z imieniem brata Sary. Chłopiec miał na imię, TADAM!!, Gino. Czytane Dżino, oczywiście.
      • dalenia Re: Sara 15.04.12, 14:51
        Kurde, na początku pomyślałam, że chłopiec miał na imię Tadam tongue_out
    • Gość: ss Re: Sara IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.12, 18:22
      a co myslicie o siostrach Sara i Anna?
      • dalenia Re: Sara 19.04.12, 19:13
        Niby ok, biblijne itp. Ale dla mnie za duża przepaść względem popularności.
    • olejszyn Re: Sara 21.04.12, 18:01
      ok, no to może głosowanie

Sara Ja***yk
      Aniela Ja***yk
      Matylda Ja***yk

?? wink

• gaudencja Re: Sara 21.04.12, 19:46
        Aniela - na ile można cos wyczuć przy fragmencie nazwiska.
      • luska.s Re: Sara 21.04.12, 19:51
        każde imie ladne
      • dalenia Re: Sara 22.04.12, 19:34
        Sara jakoś średnio mi pasuje, pozostałe 2 ok.
      • Gość: Kornelia Re: Sara IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.12, 19:41
        Sara
    • polifonia1983 Re: Sara 21.04.12, 20:19
      Sara - kojarzy mi się biblijnie. Poza tym lubię to imię, niestety z moim nazwiskiem brzmiałaby jak jedno słowo.
      Aniela - bardzo ładne, co jakiś czas spotykam Anielki w różnym wieku, także małych.
      Matylda - dla mnie ma twarz młodziutkiej Natalie Portman. Kilka znam, także bardzo fajną 11-latkę. Poza tym urocza książka Roalda Dahla o Matyldzie i serial rysunkowy... Nigdy natomiast nie spotkałam starej grubej baby o tym imieniu. To jakiś wymysł.
    • blaszany_dzwoneczek Re: Sara 24.04.12, 23:30
      Co do zarzutów twojej rodziny:
      - Matylda - gruba baba - też mi się tak kiedyś kojarzyła, ew. z krową, ale tyle teraz małych Matyld dookoła (ze 4 w moim najbliższym otoczeniu), że już mi się tak nie kojarzy, spowszedniało mi, nie przepadam jakoś bardzo za tym imieniem, ale uważam je za zupełnie zwyczajne i ok.
      - Sara - nie kojarzy mi się "nikolowato", ani też jako psie imię, ujdzie, nawet ma pewien wdzięk (no, ta "Mała księżniczka", nie da się ukryć wink)
      - Aniela - tu obiektywna nie jestem. Ja miałam w nosie, czy dla kogoś to imię babcine czy nie, nie jest to dla mnie argument na nie.
    • ksiezna_pani1 Re: Sara 25.04.12, 16:30
      olejszyn napisał(a):

> Jak odbieracie imię Sara?
      > (Nie znam żadnego psa o tym imieniu, więc ten argument do mnie nie przemawiawink
      > )
      >
      > Zastanawiamy się nad imionami: Matylda, Aniela i Sara, przy czym Sara jest chyb
      > a faworytką (mężowi podoba się najbardziej).
      >
      > Niestety, po krótkich konsultacjach z rodziną usłyszeliśmy opinie:
      > Matylda - wielka, gruba baba
      > Aniela - babcine
      >
      > Ta ostatnia opinia szczególnie mnie zaniepokoiła. Czy naprawdę tak jest to imię
      > odbierane?

jak byłam młodsza, to Sara była jednym z moich ukochanych imion. A teraz po latach moja miłość do niej wypaliła się. Bardzo podoba mi się Aniela.
    • green_naranja Re: Sara 26.04.12, 09:56
      co do Sary, moja bratanica ma tak na imię, ale ona jest Amerykanką, tamże mieszkającą, wiec kontrowersje mniejsze zapewne. mnie sie to imię podoba i skojarzenia mam wylącznie biblijno-międzynarodowe.

nie rozumiem w ogole odniesien do "imion dla psa". mojej ciotki pies nosi imię Zbigniew, i coz, czy oznacza to, ze Zbigniew to "imię dla psa"? nie lubię stygmatyzacjiwink
    • olejszyn Re: Sara 01.05.12, 14:21
      Dziewczyny, a ile znacie osób o imieniu Sara?

Chcę ocenić jak bardzo (nie)popularne jest to imię. Ja 'na żywo' spotkałam w życiu dokładnie 4 Sary, w tym 1 miała obce pochodzenie.

A Wy?
      • olianka Re: Sara 01.05.12, 15:12
        W tej chwili przychodzi mi do głowy pięć. Najmłodsza z nich to pierwszoklasistka. Dwie są z małżeństw mieszanych.
      • dalenia Re: Sara 01.05.12, 19:09
        Znam jedną studentkę i jedną, która w sierpniu chyba skończy rok smile
        • abiela Re: Sara 01.05.12, 21:21
          W Polsce nie znam żadnej.
          • uwierz_mirando Re: Sara 01.05.12, 21:44
            Znam dwie (20 i 22 lata).
      • blaszany_dzwoneczek Re: Sara 09.05.12, 12:53
        Raz jeden spotkałam maleńką Sarę. Teraz będzie miała pewnie ze 4 lata.
    • liliowewzgorze Re: Sara 09.05.12, 11:53
      Bardzo ładne biblijne imię, zresztą jak wszystkie rozważane przez Ciebie imiona, dlatego nie będę Tobie żadnego sugerować, wybór należy do Ciebie !
      p.s. Nie rozumiem ludzi nadających zwierzętom imiona ludzkie szczególnie takich ważnych jak Sara (imię biblijne).
    • dalenia Re: Sara 09.05.12, 17:13
      Kurde, nie wiem co się ze mną stało - weszłam dzisiaj na ten wątek, jak gdyby nigdy nic. I co sobie pomyślałam? Że Sara to naprawdę ładne imię, takie olśnienie! Kto wie, może ją wpiszę na swoją listę, bo serio mi się podoba! (albo to jakieś hormony we mnie buzują wink)
      • olejszyn Re: Sara 09.05.12, 20:58
        Ja też tak miałam, nagłe olśnieniesmile Z zupełnie abstrakcyjnego wariantu, nagle numer jedenwink
        • dalenia Re: Sara 09.05.12, 21:37
          A decyzja już podjęta?
          • olejszyn Re: Sara 09.05.12, 22:01
            Chyba Sara, ale ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła. Sprawa ciągle otwarta, ciągle trochę brakuje mi odwagiwink Imię rzadkie, ale nie niespotykane (to na plus), ale jednak troszeczkę kontrowersyjne, a to jest decyzja na całe życie i to w dodatku nie moje życie.

Ehhh, jest z tymi dziećmi, jeszcze się nie urodziło, a już mają rodzice pełną głowęsmile
            • saraanna Re: Sara 11.05.12, 23:42
              Mnie do nadania imienia Sara zainspirowal film Sweet November z Keanu Reeves i Charlize Theron ,ktora wlasnie grala Sare smile Natmiast moja Sara ,przed kazdym Bozym Narodzeniem oglada film -Sara mala ksiezniczka i nie musze dodawac ,ze za kazdym razem placze jak bobr smile
    • froobek Re: Sara 09.05.12, 21:50
      Matylda - śliczne, dziewczęce imię, tylko dosyć popularne
      Aniela - brzmienie niezgorsze, ale obawiałabym się, że będę mieć przez to "anielską" córkę, jakąś ugrzecznioną łagodną mimozę, straszne
      Sara - nie zachwyca, ale chyba jednak troszkę inny worek niż Nikola.

Z rodziną nie gadać o imieniu przed nadaniem!
    • anastazjaniebieska Re: Sara 11.05.12, 23:31
      Moja faworytka to Sara. To takie czarodziejskie imię. Ma sliczne znaczenie dla dziewczynki, ładnie brzmi, jest jednym z międzynarodowych imion. ABSOLUTNIE nie jest z tej samej bajki co Nicola!
      Drugie miejsce dla Anielki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.