29.04.12, 17:18
Co myślicie o Filomenie?

Zauważyłam, że jeszcze nie było tematu o Filomenie. Filka jest mocną kandydatką na imię dla mojej córki. To imię jest pochodzenia greckiego. Wywodzi się od słów philos (drogi; miły; przyjaciel) i ménos (męstwo; siła życiowa). Według Rymuta do 1994 roku odnotowano 3447 Filomen. Wg danych z 2001 odnotowano 3778, a wg danych z 2007 1948.
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Filomena. 29.04.12, 18:16
      Podoba mi się. Brzmi bardzo sympatycznie.
    • dalenia Re: Filomena. 29.04.12, 19:03
      A mi coś w niej do końca nie pasuje, choć jest całkiem niezła.
      • olinininka Re: Filomena. 27.10.14, 11:03
        Mi też do końca jakoś nie pasuje. Na dodatek skojarzenie z kotem z bajki smile
        • lily-beth Re: Filomena. 27.10.14, 11:32
          Bardzo mi się podoba, bierzemy pod uwagę jako drugie imię.
    • gaudencja Re: Filomena. 29.04.12, 19:06
      Dla porządku - wątek o Filomenie był, ale wspólny z innym imieniem.
      Kiedyś podobało mi się, ale miałam jakieś zastrzeżenia, teraz po prostu mi się podoba.
      • ksiezna_pani1 Re: Filomena. 29.04.12, 19:24
        Chodziło mi o to, że nie było jeszcze tematu poświęconego w całości Filomenie smile A szkoda smile

• ksiezna_pani1 Drugie imię dla Filomeny. 29.04.12, 19:35
      Zastanawiam się nad drugim imieniem dla Filomeny. Co powiecie o zestawach:
      - Filomena Anastazja
      - Filomena Antonia
      - Filomena Cezaria
      - Filomena Maria
      - Filomena Nimfodora
      - Filomena Epifania
      - Filomena Dionizja
      - Filomena Krescencja

A teraz czekam na Wasze propozycje smile
      • gaudencja Re: Drugie imię dla Filomeny. 29.04.12, 20:52
        Z Nimfodorą podoba mi się najbardziej. Szukałabym drugiego na "N".
        • ksiezna_pani1 Re: Drugie imię dla Filomeny. 02.05.12, 13:14
          gaudencja napisała:

> Z Nimfodorą podoba mi się najbardziej. Szukałabym drugiego na "N".

Filomena Narcyza ? choć powtarza się cząstka "na".
          Filomena Nawoja? j.w.
          Filomena Nemezja?
          Filomena Nicefora?
          A może Filomena Nepomucena? Nepomucena jest moja nową miłością smile

• gaudencja Re: Drugie imię dla Filomeny. 02.05.12, 14:25
            Filomena Nicefora albo Nemezja.
            Filomena Nepomucena rymuje się.
      • Gość: Irena Re: Drugie imię dla Filomeny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.12, 22:03
        Mnie się kojarzy z Filomeną od Karolci ( i blekitnego koralika) . Natomast samo imie brzmi pięknie. Jako drugie do tak nietypowego imienia moze warto dac jakies ponadczasowe np Maria ?
        • ksiezna_pani1 Re: Drugie imię dla Filomeny. 02.05.12, 13:08
          Gość portalu: Irena napisał(a):

Jako drugie do tak nietypowego imienia moze warto dac jak
          > ies ponadczasowe np Maria ?

Maria "chodzi" za mną wszędzie, ale jest zarezerwowana dla innej córki, oczywiście mówię o drugim imieniu smile
    • florianne Re: Filomena. 29.04.12, 21:09
      Bardzo mi się podoba,mogłabym nazwać tak córkę .
      • abiela Re: Filomena. 29.04.12, 21:37
        Bardzo mi się podoba, znam małą dziewczynkę o imieniu Philomene - bardzo wdzięcznie.
        Na drugie proponuję:

Filomena Nikandra
        Filomena Rozalia
        Filomena Krescencja (Twoja, bardzo mi się podoba!)
    • blaszany_dzwoneczek Re: Filomena. 29.04.12, 22:47
      Znam jedną kilkumiesięczną Filomenę. Mnie się niezbyt to imię podoba.
      • uwierz_mirando Re: Filomena. 29.04.12, 22:56
        Mnie się kojarzy z bardzo podobną Filemoną, a co za tym idzie - z kotem Filemonem wink Nie nadałabym. Na drugie dla równowagi raczej krótsze i bardziej osłuchane.
        • dalenia Re: Filomena. 30.04.12, 11:06
          O, popatrz no ... Mi chyba też o tego kota tu chodzi smile
        • ksiezna_pani1 Re: Filomena. 02.05.12, 13:06
          uwierz_mirando napisała:

> Mnie się kojarzy z bardzo podobną Filemoną, a co za tym idzie - z kotem Filemon
          > em wink

Bardzo miłe skojarzenie smile
          Filemona też bardzo mi się podoba. Bonifacy i Bonifacja także smile

• ophelia78 Re: Filomena. 03.05.12, 10:40
          >Mnie się kojarzy z bardzo podobną Filemoną, a co za tym idzie - z kotem Filemonem

Mnie również wink
    • szarrak Re: Filomena. 30.04.12, 01:11
      Bardzo mi się podoba, jeśli chodzi o brzmienie, natomiast też mam złe skojarzenia z Karolcią i koralikiem (i błękitną kredką!).
    • Gość: Dmuchawce Re: Filomena. IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 30.04.12, 12:06
      Pochodzenie bardzo ladne i dostojne, ale brzmienie mi sie nie podoba.Kwestia gustu. Jesli uwazasz, ze to ladne imie to nadaj dziecku, ale jesli mieszkasz w Polsce to pomysl o dziecku i dobrze przemysl jak przyjmie to imie srodowisko ktorym sie otaczasz. Ludzie sa im bardziej prymitywni tym bardziej okrutni.
      • ksiezna_pani1 Re: Filomena. 02.05.12, 13:03

To, że ktoś jest prymitywny i nie potrafi przyswoić podstawowych zasad zachowania, nie oznacza, że muszę dostosowywać się do tych osób. To nic nie da. Dziecko planuje, ale za kilka lat smile
    • dmuchawcelatawce Re: Filomena. 02.05.12, 15:33
      Mnie do tego nei musisz przekonywac. Ja z cala pewnoscia nie dostosowalam sie w swoim wyborze do polskiego swiatka.
    • blue-karakan Re: Filomena. 27.07.12, 13:58
      piękne, ja jestem za mało odważna, ale to bardzo ładne imię
    • niwius Re: Filomena. 28.07.12, 15:13
      Po dłuższym zastanowieniu: ładne. Ale obawiałabym się pomyłek z Filemoną.

A swoją drogą, coraz bardziej chodzi za mną twoja Symforianna big_grin
      • ksiezna_pani1 Re: Filomena. 28.07.12, 18:30
        niwius napisał(a):

>
        > A swoją drogą, coraz bardziej chodzi za mną twoja Symforianna big_grin

Ciesze się smile Tylko pamiętaj - Symforianna jest już zaklepana tongue_out
    • agjato Re: Filomena. 28.07.12, 15:47
      Filomena od dawna bardzo mi się podoba. Dla mnie przepiękne imię, zarówno jego brzmienie jak i znaczenie. Do nadania dla mojej potencjalnej córki jak najbardziej.
      • ksiezna_pani1 Re: Filomena. 08.11.12, 17:50
        Odkurzam smile
        • arricia_louv Re: Filomena. 08.11.12, 19:02
          Filomene bardzo lubie- jest wdzięczna i urocza a z brzmienia nawet troszke arystokratyczna- w dobrym znaczeniu tegoż słowa smile
    • dolcevita007 Re: Filomena. 20.10.14, 14:51
      Poznalam nie dawno imie pewnej znajomej kobiety. Ciekawe pomslalam, nie dalabym corce, ale zwrocilo moja uwage.
    • liliowewzgorze Re: Filomena. 20.10.14, 17:38
      kojarzy mi się z kotem Filemonem, hmm trudno mi cokolwiek powiedzieć bo nie jestem z nim osłuchana, ale nie nadałabym swojemu dziecku, średnio mi się podoba.
      • meggan79 Re: Filomena. 11.04.19, 13:41
        Mój Leoś przyjęty do 1 klasy(W-wa), na szczęście innych Leosiów brak, nawet Leonów. Najbardziej zwraca uwagę właśnie Filomena, Melania, Konstanty, Jerzy i Janusz(!), Leosia zaś zadziwiła Ewa, która kojarzy z moimi koleżankami.
        • meggan79 Re: Filomena. 11.04.19, 13:45
          Z ciekawszych też Bronisław i Stefan.
          • meggan79 Re: Filomena. 11.04.19, 13:49
            Ernest i Kalina.
            • miraflores5 Re: Filomena. 12.04.19, 02:04
              Bronek, Stefan, Jurek, Janusz, Ernest Filomena-ta zaskakuje najbardziej. To imiona z różnych klas czy z klasy Leosia? Przy tych imionach Leoś przejdzie niezauważony. Wracacie, rozumiem?
              • meggan79 Re: Filomena. 12.04.19, 08:50
                Leonard to właśnie takie imię, które się zauważa jak jest w pełnej formie, zaś jako Leoś wtapia się w tłum.Nie, to sa z paru list-przyjętych i nieprzyjętych, pierwsza klasa i zerówka, lista pierwszych klas bez podziału na klasy.Wymieniłam po prostu najciekawsze z tych wszystkich list wg mnie,Melania też była.Janusz nieprzyjęty, Bronek o ile dobrze pamiętam też nie( i dwóch Leonów i Liliana). Wracamy po końcu tutejszego roku szkolnegosmile
                • meggan79 Re: Filomena. 12.04.19, 08:52
                  Aha, Filomena ma arystokratyczne nazwisko dwuczłonowe, ten zestaw naprawdę robi wrażeniesmile
    • sulimira Re: Filomena. 12.04.19, 02:22
      Podoba mi sie to imie i moglabym rozwazyc dla corki gdybym nie miala bardziej lubianych. Napewno z checia zobaczylabym wiecej Filomen.
    • n.ataleczk.aa Re: Filomena. 25.09.22, 19:47
      Brzmi ładnie. Kojarzy mi się z kotem, ale nie jest to negatywne skojarzenie. Obecnie raczej bym się nie odważyła, bo jestem za mało osłuchana, ale doceniłabym u kogoś.
    • annthonka Re: Filomena. 26.09.22, 13:20
      Jakoś tak wrednie brzmi w moim odczuciu.
      I co ze zdrobieniami? Fila? Filusia?

Nie dla mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.