ksiezna_pani1 29.04.12, 17:18 Co myślicie o Filomenie? Zauważyłam, że jeszcze nie było tematu o Filomenie. Filka jest mocną kandydatką na imię dla mojej córki. To imię jest pochodzenia greckiego. Wywodzi się od słów philos (drogi; miły; przyjaciel) i ménos (męstwo; siła życiowa). Według Rymuta do 1994 roku odnotowano 3447 Filomen. Wg danych z 2001 odnotowano 3778, a wg danych z 2007 1948. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Filomena. 29.04.12, 19:03 A mi coś w niej do końca nie pasuje, choć jest całkiem niezła. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Filomena. 27.10.14, 11:03 Mi też do końca jakoś nie pasuje. Na dodatek skojarzenie z kotem z bajki Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Filomena. 27.10.14, 11:32 Bardzo mi się podoba, bierzemy pod uwagę jako drugie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filomena. 29.04.12, 19:06 Dla porządku - wątek o Filomenie był, ale wspólny z innym imieniem. Kiedyś podobało mi się, ale miałam jakieś zastrzeżenia, teraz po prostu mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Filomena. 29.04.12, 19:24 Chodziło mi o to, że nie było jeszcze tematu poświęconego w całości Filomenie A szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Drugie imię dla Filomeny. 29.04.12, 19:35 Zastanawiam się nad drugim imieniem dla Filomeny. Co powiecie o zestawach: - Filomena Anastazja - Filomena Antonia - Filomena Cezaria - Filomena Maria - Filomena Nimfodora - Filomena Epifania - Filomena Dionizja - Filomena Krescencja A teraz czekam na Wasze propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Drugie imię dla Filomeny. 29.04.12, 20:52 Z Nimfodorą podoba mi się najbardziej. Szukałabym drugiego na "N". Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Drugie imię dla Filomeny. 02.05.12, 13:14 gaudencja napisała: > Z Nimfodorą podoba mi się najbardziej. Szukałabym drugiego na "N". Filomena Narcyza ? choć powtarza się cząstka "na". Filomena Nawoja? j.w. Filomena Nemezja? Filomena Nicefora? A może Filomena Nepomucena? Nepomucena jest moja nową miłością Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Drugie imię dla Filomeny. 02.05.12, 14:25 Filomena Nicefora albo Nemezja. Filomena Nepomucena rymuje się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irena Re: Drugie imię dla Filomeny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.12, 22:03 Mnie się kojarzy z Filomeną od Karolci ( i blekitnego koralika) . Natomast samo imie brzmi pięknie. Jako drugie do tak nietypowego imienia moze warto dac jakies ponadczasowe np Maria ? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Drugie imię dla Filomeny. 02.05.12, 13:08 Gość portalu: Irena napisał(a): Jako drugie do tak nietypowego imienia moze warto dac jak > ies ponadczasowe np Maria ? Maria "chodzi" za mną wszędzie, ale jest zarezerwowana dla innej córki, oczywiście mówię o drugim imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Filomena. 29.04.12, 21:09 Bardzo mi się podoba,mogłabym nazwać tak córkę . Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Filomena. 29.04.12, 21:37 Bardzo mi się podoba, znam małą dziewczynkę o imieniu Philomene - bardzo wdzięcznie. Na drugie proponuję: Filomena Nikandra Filomena Rozalia Filomena Krescencja (Twoja, bardzo mi się podoba!) Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Filomena. 29.04.12, 22:47 Znam jedną kilkumiesięczną Filomenę. Mnie się niezbyt to imię podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Filomena. 29.04.12, 22:56 Mnie się kojarzy z bardzo podobną Filemoną, a co za tym idzie - z kotem Filemonem Nie nadałabym. Na drugie dla równowagi raczej krótsze i bardziej osłuchane. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Filomena. 30.04.12, 11:06 O, popatrz no ... Mi chyba też o tego kota tu chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Filomena. 02.05.12, 13:06 uwierz_mirando napisała: > Mnie się kojarzy z bardzo podobną Filemoną, a co za tym idzie - z kotem Filemon > em Bardzo miłe skojarzenie Filemona też bardzo mi się podoba. Bonifacy i Bonifacja także Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Filomena. 03.05.12, 10:40 >Mnie się kojarzy z bardzo podobną Filemoną, a co za tym idzie - z kotem Filemonem Mnie również Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Filomena. 30.04.12, 01:11 Bardzo mi się podoba, jeśli chodzi o brzmienie, natomiast też mam złe skojarzenia z Karolcią i koralikiem (i błękitną kredką!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dmuchawce Re: Filomena. IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 30.04.12, 12:06 Pochodzenie bardzo ladne i dostojne, ale brzmienie mi sie nie podoba.Kwestia gustu. Jesli uwazasz, ze to ladne imie to nadaj dziecku, ale jesli mieszkasz w Polsce to pomysl o dziecku i dobrze przemysl jak przyjmie to imie srodowisko ktorym sie otaczasz. Ludzie sa im bardziej prymitywni tym bardziej okrutni. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Filomena. 02.05.12, 13:03 To, że ktoś jest prymitywny i nie potrafi przyswoić podstawowych zasad zachowania, nie oznacza, że muszę dostosowywać się do tych osób. To nic nie da. Dziecko planuje, ale za kilka lat Odpowiedz Link Zgłoś
dmuchawcelatawce Re: Filomena. 02.05.12, 15:33 Mnie do tego nei musisz przekonywac. Ja z cala pewnoscia nie dostosowalam sie w swoim wyborze do polskiego swiatka. Odpowiedz Link Zgłoś
blue-karakan Re: Filomena. 27.07.12, 13:58 piękne, ja jestem za mało odważna, ale to bardzo ładne imię Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Filomena. 28.07.12, 15:13 Po dłuższym zastanowieniu: ładne. Ale obawiałabym się pomyłek z Filemoną. A swoją drogą, coraz bardziej chodzi za mną twoja Symforianna Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Filomena. 28.07.12, 18:30 niwius napisał(a): > > A swoją drogą, coraz bardziej chodzi za mną twoja Symforianna Ciesze się Tylko pamiętaj - Symforianna jest już zaklepana Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Filomena. 28.07.12, 15:47 Filomena od dawna bardzo mi się podoba. Dla mnie przepiękne imię, zarówno jego brzmienie jak i znaczenie. Do nadania dla mojej potencjalnej córki jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Filomena. 08.11.12, 19:02 Filomene bardzo lubie- jest wdzięczna i urocza a z brzmienia nawet troszke arystokratyczna- w dobrym znaczeniu tegoż słowa Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Filomena. 20.10.14, 14:51 Poznalam nie dawno imie pewnej znajomej kobiety. Ciekawe pomslalam, nie dalabym corce, ale zwrocilo moja uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Filomena. 20.10.14, 17:38 kojarzy mi się z kotem Filemonem, hmm trudno mi cokolwiek powiedzieć bo nie jestem z nim osłuchana, ale nie nadałabym swojemu dziecku, średnio mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Filomena. 11.04.19, 13:41 Mój Leoś przyjęty do 1 klasy(W-wa), na szczęście innych Leosiów brak, nawet Leonów. Najbardziej zwraca uwagę właśnie Filomena, Melania, Konstanty, Jerzy i Janusz(!), Leosia zaś zadziwiła Ewa, która kojarzy z moimi koleżankami. Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Filomena. 12.04.19, 02:04 Bronek, Stefan, Jurek, Janusz, Ernest Filomena-ta zaskakuje najbardziej. To imiona z różnych klas czy z klasy Leosia? Przy tych imionach Leoś przejdzie niezauważony. Wracacie, rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Filomena. 12.04.19, 08:50 Leonard to właśnie takie imię, które się zauważa jak jest w pełnej formie, zaś jako Leoś wtapia się w tłum.Nie, to sa z paru list-przyjętych i nieprzyjętych, pierwsza klasa i zerówka, lista pierwszych klas bez podziału na klasy.Wymieniłam po prostu najciekawsze z tych wszystkich list wg mnie,Melania też była.Janusz nieprzyjęty, Bronek o ile dobrze pamiętam też nie( i dwóch Leonów i Liliana). Wracamy po końcu tutejszego roku szkolnego Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Filomena. 12.04.19, 08:52 Aha, Filomena ma arystokratyczne nazwisko dwuczłonowe, ten zestaw naprawdę robi wrażenie Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Filomena. 12.04.19, 02:22 Podoba mi sie to imie i moglabym rozwazyc dla corki gdybym nie miala bardziej lubianych. Napewno z checia zobaczylabym wiecej Filomen. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Filomena. 25.09.22, 19:47 Brzmi ładnie. Kojarzy mi się z kotem, ale nie jest to negatywne skojarzenie. Obecnie raczej bym się nie odważyła, bo jestem za mało osłuchana, ale doceniłabym u kogoś. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Filomena. 26.09.22, 13:20 Jakoś tak wrednie brzmi w moim odczuciu. I co ze zdrobieniami? Fila? Filusia? Nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś