lamciad 29.05.12, 13:42 Niestety mój małzonek nie bardzo chce się zgodzić na moje dawno upragnione imię dla córki - Melania Z braku laku imiona zaczęła wymyslać babcia i zaproponowała Alinę. Hmmm...w sumie nie jest złe i wydaje mi się dość mało popularne. Fajne zdrobnienia Ala,Inka,Alusia,od biedy i Lusia.Ja jeszcze mam w głowie Janinę. Znacie jakieś Aliny,kobity do rzeczy czy jakieś rozmymłane ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blue-karakan Re: Alinka... 29.05.12, 13:51 nie lubię żadnej Aliny, którą znam, przekonuj do Melanii Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Alinka... 29.05.12, 13:53 Alina to moja teściowa całkiem fajna kobieta. Mam też kilka koleżanek i znajomych o tym imieniu, też fajne. Melania bym nie dała, bo właśnie Mela kojarzy mi się z rozmemłaniem Janina nie nadałabym tym bardziej, nie lubię żeńskich wersji męskich imion. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Alinka... 29.05.12, 13:53 Mam ciocie Alinkę - bardzo sympatyczna, konkretna kobieta. Na bank nie "rozmymłana" Mnie się Alina bardzo podoba, ale ze względu na to, że jedną już w rodzinie mam, to pewnie nie nadam. W ogóle lubię tego typu imiona, bo podoba mi się też Halina i Kalina. Od Aliny wolę jednak Janinę. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Alinka... 29.05.12, 14:04 nigdy tego imienia nie lubiłam, brzmienie mi się nie podoba z poznanych - jedna to "kościółkowa" znajoma moich rodziców; druga to wirtualnie poznana dziewczyna, nie wiem czy akurat jakiś taki czas zły przechodziła, czy zawsze tak miała, ale sprawiała wrażenie kompletnie niepozbieranej psychicznie; trzecia to miła i sympatyczna artystka. Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Alinka... 29.05.12, 14:40 Ja jedną Alinę znam i jakoś za nią nie przepadam, ale wiesz, to o niczym nie świadczy. Chociaż brzmienie Aliny wyjątkowo mi się nie podoba (wspomnianych już Kaliny i Haliny też nie cierpię). Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Alinka... 29.05.12, 15:15 Mnie się Alinka bardzo podoba Dobra alternatywa dla popularnej Alicji. Ja zdecydowanie używałabym form Alina i Alinka, bo nie przepadam za zdrobnieniami Ala, Alusia - dla mnie takie nijakie. Poznałam parę lat temu jedną Alinę, teraz powinna mieć około 25 lat. Nikt nie nazywał jej Alą, wszyscy mówili Alina. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Alinka... 29.05.12, 15:38 szkoda, ze maz uparty...ale moze do porodu jeszcze sie oswoi-moj tez zaprotestowal przeciw Anieli, wybralismy nawet imię kompromisowe....az nagle zaskoczyl mnie i mowi, ze jednak Anielka jest ok Aliny znam 2 - jedna 40+, druga 50+ - twarde babki,ale molo przyjazne... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Alinka... 29.05.12, 15:57 Podoba mi się Alinka, a Melanię ubóstwiam i żałuję, że córce nie będę mogła nadać tego imienia. Znane mi Aliny są to fajne babki Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Alinka... 29.05.12, 16:15 Alina to piękne imię, bardzo je lubię. Moja kuzynka ma tak na imię. Nie przepadam za nią, ale przy wyborze imienia nie ma co kierować się tekstami typu: "znam 8 Kaś/Ań/Kryś i żadnej nie lubię". Imię nie przenosi na człowieka cech ani dobrych ani złych. Chyba, że znasz jakąś Alinę, za którą nie przepadasz i imię kojarzy Ci się tylko z tą osobą - wtedy to kwestia skojarzeń (mam tak z niektórymi imionami - mimo, że są ładne to kojarzą mi się z pewnymi osobami i chyba nie nadałabym). Uważam, że Alina to super wybór i jeżeli Ci się podoba to smiało nadawaj Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Alinka... 29.05.12, 20:16 Znam sporo Alin w tej chwili kojarzę sześć. Większość z nich ma ok. 50 lat, dwie ok. 30 lat, najmłodsza ok. 15 lat. Z tych sześciu Alin dwie nie lubią swojego imienia, w szczególności ta najmłodsza, pozostałe nigdy nie pytałam czy lubią czy nie. Wszystkie kobiety które znam o tym imieniu są ok. Nic do nich nie mam. Ja osobiście nie przepadam za tym imieniem, jest dla mnie bez wyrazu. Wolę Melanię, chociaż też bez zachwytu. Od Janiny wolę Ninkę. Odpowiedz Link Zgłoś
anastazjaniebieska Re: Alinka... 29.05.12, 21:27 Alinka nie podoba mi się, w odroznieniu od popularnej obecnie Alicji, ktora wydaje mi sie pieknym imieniem. Alinka jest za bardzo ukrainska i chociaz jest moda na rosyjskobrzmiące imiona, to Alinka, moim zdaniem, brzmi nie rosyjsko a ukrainsko wlasnie. Dla odmiany - Janina wydaje się polskie, szlachetne, eleganckie i z fajnymi zdrobnieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
polonica7 Re: Alinka... 29.05.12, 21:34 Alina brzmieniowo mi się podoba ale mam złe skojarzenia z moją polonistką z podstawówki... kobietą absolutnie rozmemłaną Odpowiedz Link Zgłoś
ronalilly Re: Alinka... 29.05.12, 22:18 Poznałam kiedyś dwuletnią Alinkę. Mnie się imię podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
lamciad Re: Alinka... 30.05.12, 09:20 Dzieki za wszystkie opninie.Dla mnie najwazniejsze jest to,zeby nie bylo wsrod rowiesnikow tych samych imion,stad ta Alina-imie proste,a jednak obecie wrod dzieci nie spotykane. Mamy jeszcze troche czasu,ale tak jak dla chlopca od poczatku mielismy wybrane imie tak dla dziewczynki kompletnie brak pomyslu. Dla mnie piekne są:Florentyna,Felicja,Franciszka,ale w zyciu moj mąż sie nie zgodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_magda Re: Alinka... 30.05.12, 09:27 Mojej siostry koleżanka jest Alina ( jedyna jaką znam)..ładna , przebojowa i inteligentna z b. dużym poczuciem humoru.. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Alinka... 01.06.12, 18:06 Znam dwie Aliny - jedna fajna babka tuż po czterdziestce i moja niespełna roczna córka. Też fajna babka. Odpowiedz Link Zgłoś