Dodaj do ulubionych

imiona dla dziewczynki

31.05.12, 16:46
Mam nadzieję, ze mi pomozecie. Otoż, kolezanka mojej corki jest w blizniaczej ciązy. Dzieci przyjdą na swiat za 2 miesiące, jesli wszystko pojdzie dobrze bo ciaza jest zagrozona. Najprawdopodobniej beda to dwie dziewczynki, bo nie udalo sie na usg dojrzec chlopczykowych atrybutow. Nazwisko bardzo polskie w stylu Polkowska, brzmi inaczej ale jest zaczyna sie na litere P i jest koncowka ....ska. To jej pierwsze dzieci. Dziewczyna lezy, trochę się nudzi i podpytuje wszystkich o ich imiennicze gusta. Geberalnie ustalono, ze ma byc tradycyjnie, klasycznie, absolutnie nie modnie ( to podstawowy wyznacznik). Po wielu debatach i glosowaniach rodzinnych zostaly jej takie propozycje: Barbara, Katarzyna, Janina, Marta, Zofia, Irena, Malgorzata. Te imiona z aprobatą tatusia dzieci i babć. Mloda mama ma ochotę na Kazimierę lub Wisławę ( a najchetniej na oba) , ale nie ma aprobaty rodziny. Jest raczej zgodna, wiec bez aprobaty nie nada tych imion smile. Zgadza sie wiec na powyzsze, wymienione.
Natomiast zupelnie nie wie, w jakich konfiguracjach, czyli jaka parę imion nadać. Ma byc po jednym imieniu. Czekam na propozycje, moze jej cos podpowiem. Ja jestem za parą Janina - Wisława, po prostu mi sie najbardziej podobają.
Jasia i Wisia, zdrobnienia nie do pomylenia, a jednoczesnie w podobnym stylu.
Obserwuj wątek
    • magdaczerwona Re: imiona dla dziewczynki 31.05.12, 16:51
      ja bym podpowiadala Jasie i Wisie. sa super smile
      • ksiezna_pani1 Re: imiona dla dziewczynki 31.05.12, 16:57
        Podpisuje się pod magdaczerwona. Świetny zestaw.
    • wyczyny Re: imiona dla dziewczynki 31.05.12, 17:09
      zestawy mozna faktycznie roznorodne tworzyc:
      -totalnie klasyczne bylyby: Katarzyna i Małgorzata, Barbara i Katarzyna, Irena i Zofia, Janina i Irena, Zofia i Janina;
      -a mnie najbardziej w tym przypadku odpowiadałby zestaw 2 imion z trochę innych bajek, tj. Barbara i Marta
      jeszcze tylko rzutem na taśmę podrzucę Melanię, Mariannę (nie wiem, czy były rozważane-a z pewnością zaliczają się do imion tradycyjnych i klasycznychwink), można je rozwazac oddzielnie albo jako potencjalną parę....
      • anastazjaniebieska Re: imiona dla dziewczynki 31.05.12, 19:46
        wyczyny napisała:

> -a mnie najbardziej w tym przypadku odpowiadałby zestaw 2 imion z trochę innych
        > bajek, tj. Barbara i Marta

Rzeczywiscie, bardzo ladny zestaw.
        • aneladgam Re: imiona dla dziewczynki 01.06.12, 22:45
          anastazjaniebieska napisał(a):

> wyczyny napisała:
          >
          > > -a mnie najbardziej w tym przypadku odpowiadałby zestaw 2 imion z trochę
          > innych
          > > bajek, tj. Barbara i Marta
          >
          > Rzeczywiscie, bardzo ladny zestaw.

mnie też się on podoba
    • mossiam Re: imiona dla dziewczynki 31.05.12, 17:36
      Irena i Janina, li i jedynie : ) Moim zdaniem piękny, tradycyjny właśnie, a nieosłuchany zestaw.
      Pozostałe są jednak dość popularne teraz (Zofia, Barbara) lub były niedawno (Katarzyna, Małgorzata)
    • dalenia Re: imiona dla dziewczynki 31.05.12, 17:43
      Katarzyna, Małgorzata i Marta zupełnie mi się nie podobają. Z pozostałych wybrałabym Irenę i Janinę albo Zofię i Barbarę (choć ta Zosia dla mnie osobiście zbyt popularna).
      • uwierz_mirando Re: imiona dla dziewczynki 31.05.12, 20:36
        Spośród wszystkich propozycji podobają mi się Małgorzata i Zofia, ale jako zestaw IMO nie bardzo do siebie pasują. Pozostałe z różnych powodów mi nie leżą.
        Propozycje:
        Agata, Aniela, Antonina, Bogumiła, Celestyna, Dobromiła, Ewa, Felicja, Florentyna, Helena, Jagna, Józefina, Klara, Klementyna, Konstancja, Ludmiła, Łucja, Matylda, Melania, Miłosława, Rozalia, Róża, Stefania, Waleria, Wanda.
    • quasi.modo Re: imiona dla dziewczynki 31.05.12, 21:49
      Ja bym wybrała Irenkę i Basię. Albo Irenkę i Kazię, gdyby udało się przekonać męża.

Katarzyna i Małgorzata są moim zdaniem zbyt popularne w pokoleniu wyżej.
      Janina i Marta niby OK, ale jakoś mnie nie zachwycają.
      Natomiast Zofia jest poprostu modna a przecież tego chcą uniknąć.

Zdrówka dla dzieciaczków i podwójnej mamy!
    • niwius Re: imiona dla dziewczynki 31.05.12, 23:37
      Mi się podobają Małgorzata, Marta i Barbara. I spośród nich szukałabym konfiguracji:
      Małgorzata i Marta
      Małgorzata i Barbara
      Barbara i Marta

I najbardziej podoba mi się chyba druga opcja.
    • eo_wina Re: imiona dla dziewczynki 01.06.12, 09:51
      Z podanego zestawu osobiscie dopasowywalabym imie drugiej dziewczynki do Basi, bo bardzo lubie to imie.
      I najprawdopodobniej zdecydowalabym sie na Barbare i Malgorzate. Basia i Malgosia - fajnie brzmi. I w dodatku to klasyka klasyki IMHO, ktora raczej sie nie znudzi.

P.S. Zaproponowane przez mame imiona nasuwaja mi natychmiastowe skojarzenia: Kazimiera Iłłakowiczówna i Wisława Szymborska smile
      • anastazjaniebieska Re: imiona dla dziewczynki 01.06.12, 10:50
        eo_wina napisała:

>
        > P.S. Zaproponowane przez mame imiona nasuwaja mi natychmiastowe skojarzenia: Ka
        > zimiera Iłłakowiczówna i Wisława Szymborska smile
        >
        >
        hahaha Rzeczywiscie. Mloda mama jest namiętną wielbicielką poezji, jedyna w swojej rodzinie. Nie wpadlam na to.
    • makuffka Re: imiona dla dziewczynki 01.06.12, 10:37
      Ja bym postawiła na Basię i Martę lub Janinkę i Irenkę. Może nawet ta pierwsza opcja ciut bardziej.
    • luska.s Re: imiona dla dziewczynki 01.06.12, 12:41
      Podobają mi się Basia Gosia i Marta

w zestawie wybralabym raczej Basię i Martę lub Gosie i Martę
    • olinininka Re: imiona dla dziewczynki 01.06.12, 13:05
      Z wymienionych imion stworzyłam najfajniejsze dla mnie ,,zestawy"
      Barbara i Zofia - najlepszy zestaw
      Małgorzata i Zofia
      Marta i Zofia (znam takie rodzeństwo)
      za pozostałymi imionami nie przepadam szczególnie za Wiesią - zawsze źle mi się kojarzy (znam 15 letniego Wieśka nie lubi swojego imienia). Sama byłam świadkiem jak dzieci przezywały go od wieśniaka, wisielca, wieśmaka - od hamburgera McD.
      • anastazjaniebieska Re: imiona dla dziewczynki 02.06.12, 07:28
        olinininka napisał:

> za pozostałymi imionami nie przepadam szczególnie za Wiesią - zawsze źle mi się
        > kojarzy (znam 15 letniego Wieśka nie lubi swojego imienia). Sama byłam świadki
        > em jak dzieci przezywały go od wieśniaka, wisielca, wieśmaka - od hamburgera Mc
        > D.

Dla mnie rzeczywiscie imie Wiesia / Wiesiek brzmialoby nieladnie, niewspolczesnie , latwo kojarzące się "wiesniacko" ( z gory przepraszam noszacych te imiona).
        Natomist imie Wisia brzmi jak "wisienka " i jakos wpisuje sie w styl owocowo- kwiatowy, chyba obecnie dosc lubiany. Na przyklad imiona Jadwiga i Wislawa mozna zdrabniac - Jagoda i Wisienka i jest fajne polaczenie tradycji z nurtem wspolczesnym.
        • monika_irl Re: imiona dla dziewczynki 02.06.12, 09:20
          > wiatowy, chyba obecnie dosc lubiany. Na przyklad imiona Jadwiga i Wislawa mozn
          > a zdrabniac - Jagoda i Wisienka i jest fajne polaczenie tradycji z nurtem wspol
          > czesnym.

ale Jagoda to zupelnie inne imie i dla mnie osobiscie nijak ma sie do Jadwigi, a Wislawe szybciej beda zdrabniac Wisia niz Wisienka i wyjdzie, ze bedzie Jadwisia i Wisia uncertain okropne
          • dalenia Re: imiona dla dziewczynki 02.06.12, 11:13
            monika_irl napisała:
            > ale Jagoda to zupelnie inne imie

No tak, tak - zupełnie inne. To nic, że Jagoda jest po prostu usamodzielnionym zdrobnieniem od Jadwigi, tzn. ma się do Jadwigi tak, jak Magda do Magdaleny.
            • monika_irl Re: imiona dla dziewczynki 02.06.12, 11:34
              a ile osob o tym wie?
              jak sama zauwazylas Jagoda jest usamodzielnionym imieniem i obowiazuje zupelnie osobno a nie jako Jadwiga.
              z reszta to jest tylko moje zdanie a rodzice dzieci sami podejma decyzje wink
              • gaudencja Re: imiona dla dziewczynki 02.06.12, 13:00
                monika_irl napisała:

> a ile osob o tym wie?
                > jak sama zauwazylas Jagoda jest usamodzielnionym imieniem i obowiazuje z
                > upelnie osobno a nie jako Jadwiga.

Nie istnieją imiona "obowiązujące", a świadomość, że Jagoda jest zdrobnieniem Jadwigi, w społeczeństwie fuinkcjonuje - dużo jest jeszcze dorosłych Jadwig i niektóre są zdrabniane jako Jagody.
          • anastazjaniebieska Re: imiona dla dziewczynki 02.06.12, 15:24
            monika_irl napisała:

[/i]
            >
            > Jadwisia i Wisia uncertain okropne

Zgadzam się - ten zestaw jest nieładny smile
    • gaudencja Re: imiona dla dziewczynki 01.06.12, 14:48
      Nic nie potrafię poradzić, bo podoba mi się tylko Kazia i Wisia; ostatecznie rozważałabym Irenę.
    • anastazjaniebieska Re: imiona dla dziewczynki 01.06.12, 20:03
      Dziękuję za propozycję par, przekażę wszystkie.
    • monika_irl Re: imiona dla dziewczynki 01.06.12, 22:06
      skąd ja znam wybieranie imion dla bliźniaków wink tylko u mnie mają po dwa;

z propozycji, które podałaś wybrałabym tylko i wyłącznie Katarzynę i Małgorzatę, żadne Kazie, Wiesie itp
      • gaudencja Re: imiona dla dziewczynki 01.06.12, 22:28
        Wiesia w ogóle nie była brana pod uwagę.
        • monika_irl Re: imiona dla dziewczynki 01.06.12, 22:43
          ale ja ją wzięłam pod uwagę,
          nie rozumiem czepiania się?
          • gaudencja Re: imiona dla dziewczynki 02.06.12, 00:15
            A mnie się raczej wydaje, że nie doczytałaś pierwszego postu. A szkoda - warto uważnie czytać, żeby odpowiadać na temat.
            • monika_irl Re: imiona dla dziewczynki 02.06.12, 00:35
              to przyjmij do wiadomości, że zle ci się wydaje; piszę ogólnie o imionach tradycyjnych
              o skojarzeniu z Kazimierą Iłłakowiczówną i Wisławą Szymborską też doczytałam suspicious
              • gaudencja Re: imiona dla dziewczynki 02.06.12, 09:10
                Lepiej późno, niż wcale suspicious
                • monika_irl Re: imiona dla dziewczynki 02.06.12, 09:17
                  pozostawiam ci ostatnie slowo bo przeciez ty wiesz lepiej co ja mialam na mysli big_grinbig_grinbig_grin
                  • gaudencja Re: imiona dla dziewczynki 02.06.12, 12:58
                    No rzeczywiście, jeśli kilka osób ni stad ni zowąd pisze o Wiesi w wątku, w którym rozważa sie Wisię, to na pewno wszystko dobrze zrozumiały, tylko tak im się niestandardowo skojarzyła Kazia z Wiesią :-]
                    • anastazjaniebieska Re: imiona dla dziewczynki 02.06.12, 15:34
                      gaudencja napisała:

> No rzeczywiście, jeśli kilka osób ni stad ni zowąd pisze o Wiesi w wątku, w któ
                      > rym rozważa sie Wisię, to na pewno wszystko dobrze zrozumiały, tylko tak im się
                      > niestandardowo skojarzyła Kazia z Wiesią :-]
                      >

A moze ta Wisia z Wiesia się tak mylą w powszechnym odbiorze, ze skadinąd ładne imię Wisława utonie w mrokach niepamięci z powodu kojarzenia ze skądinąd mniej ladnym imeniem Wiesława
                      • gaudencja Re: imiona dla dziewczynki 02.06.12, 15:57
                        Myślę, że Szymborska jest na tyle znana, iż problemów z tym nie będzie.
    • polifonia1983 Re: imiona dla dziewczynki 02.06.12, 21:58
      Koniecznie Wisia!! smile A do niej Janeczka lub Kazia.
      • rose01 Re: imiona dla dziewczynki 02.06.12, 22:09
        Ludu Święty ! żadnych Wiesi, Czesi, Jasiek, Zenobii, Kazimier itp, że komuś coś podobnego do głowy przychodzi w tych czasach, już lepsze każde inne najbardziej popularne,
        zadaj sobie pytanie czy chciałabyś droga mamo, przyjaciółko mamy mieć tak na imię ?
        chyba podziękuję dziś moich kochanym rodzicom, że nazwali mnie zwyczajnie, wychodzę z założenia, iż z tłumu można się wyróżnić czymś zupełnie innym, niż imieniem,
        z podanych wybieram
        Kasię i Basię normalny, fajny zestaw bez udziwnień i wymyślań
        Marta i Kasia też ok
        • anastazjaniebieska Re: imiona dla dziewczynki 03.06.12, 08:09
          rose01 napisała:

> zadaj sobie pytanie czy chciałabyś droga mamo, przyjaciółko mamy mieć tak na im
          > ię ?

Droga Rose smile W zasadzie masz duzo racji smile. Ja nosilam bardzo ( chyba najbardziej ) popularne imie w moim pokoleniu i ten fakt, ze jest nas wiele, był zawsze dla mnie mily. Nie pamietam zadnej zwiazanej z tym dolegliwosci. Imie bylo osluchane, znane, nikt nie kazal literowac, nie dopytywal sie "jaaaak ? ", I oczywiscie, co wazne, nikt nie wysmiewal ani mnie ani zadnej mojej imienniczki. Ciekawe, czy to przypadkiem, moje imienniczki sa moimi najlepszymi przyjaciólkami ? Czy moze osoby o tym samym imieniu czują do siebie większą sympatię?

Byc moze dzieci noszące mnie popularne imię nie poczują żadnych z tych przyjemnosci.
          Coż, odpowiadając na twoje pytanie, stwierdzam, ze dobrze mi bylo z imieniem popularnym, wiec ja nie chcialabym miec żadnego "wyszukanego". Ale kazdy jest inny.... Moze innemu dziecku bedzie dobze z imieniem Wislawa, imieniem noblistki, imieniem ktore ma ladną historię ?
          • anastazjaniebieska Re: imiona dla dziewczynki 03.06.12, 08:12
            anastazjaniebieska napisał(a):

> rose01 napisała:
            >
            > > zadaj sobie pytanie czy chciałabyś droga mamo, przyjaciółko mamy mieć tak
            > na im
            > > ię ?
            >

> Byc moze dzieci noszące mnie popularne imię nie poczują żadnych z tych przyje
            > mnosci.

MNIEJ POPULARNE

powinno być
        • paula.anna Re: imiona dla dziewczynki 06.06.12, 11:57
          rose01 napisała:

> Ludu Święty ! żadnych Wiesi, Czesi, Jasiek, Zenobii, Kazimier itp, że komuś coś
          > podobnego do głowy przychodzi w tych czasach, już lepsze każde inne najbardziej
          > popularne,

Cóż, to tylko Twoje zdanie. Popracuj nad kulturą wypowiedzi, od razu będzie milej Cię czytać smile

> zadaj sobie pytanie czy chciałabyś droga mamo, przyjaciółko mamy mieć tak na imię ?

TAK- niektóre z wymienionych mogłabym nosić. To, że Tobie się nie podobają, nie znaczy, że nie podobają się innym. Jak widać podobają się

Nie chciałabym natomiast, na pewno, nosić imienia bardzo popularnego i spotykać imienniczek na każdym kroku.
          Jak więc widzisz, Twoje zdanie nie jest jedynie słusznym tongue_out A tak, sądząc po wypowiedzi, Ci się wydaje.
    • murter1 Re: imiona dla dziewczynki 03.06.12, 20:32
      Barbara i Marta.Ew. Barbara i Małgorzata.
      Zofia jest imieniem bardzo modnym.
      • eo_wina Re: imiona dla dziewczynki 04.06.12, 17:28
        Co prawda swoj ulubiony (z podanych propozycji) zestaw juz podalam, ale ja osobiscie staralabym sie uniknac w przypadku blizniaczek jednego imienia zdrabniajacego sie automatycznie (Barbara-Basia, Zofia-Zosia) i drugiego uzywanego raczej bez zdrobnien (Marta - co prawda mozna Martusia, no ale...)
        Moje skojarzenie odnosnie poetek uzupelnie, ze i Kazimiera (uwielbiam zdrobnienie Mira - tak nazywala sie moja ukochana s.p. nauczycielka), i Wislawa sa pieknymi imionami i mozna dumnie je nosic.
    • agaduch Re: imiona dla dziewczynki 06.06.12, 11:41
      Mnie i mężowi podobają się imiona Jadwiga i Jagoda. Dwie Jadźki!!
    • lipsmacker Re: imiona dla dziewczynki 10.06.12, 15:30
      Ciezko mi pomoc bo zadne poza Zofia nie podoba mi sie. Ewentualnie Malgorzta, ale zupelnie bez przekonania.
    • agjato Re: imiona dla dziewczynki 11.06.12, 12:56
      Tak chwilę pomyślałam i gdybym aktualnie to ja miała taki dylemat to wybrałabym dla swoich córek:
      1. Dagna i Dobromiła (ta druga zdrabniana do Miłki),
      2. Ewa i Marta (wersja dla mojego męża, który woli, jak mówi imiona bardziej osłuchane),
      3. Łucja i Dorota - wersja, którą byłby w stanie zaakceptować mój mąż,
      ("męczę" go niekiedy, wypytując o różne imiona.
      Gdybym miała wybierać z podanych wcześnie propozycji to wybrałabym Zofię i Irenę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.