Dodaj do ulubionych

Bezpieczne, podobając sie większosci imiona

17.06.12, 07:38
Dzien dobry. Ciekawa jestem, ktore imiona, sa wedlug Was uważane za bezpieczne, to znaczy mozna sie spodziewać, ze nie beda powodowały negatywnych komentarzy lub tych komentarzy bedzie malo. Inaczej mowiąc, ktore imiona trafiają w tzw polski gust ?
Dla mnie takim imieniem jest Anna. A co wy myslicie?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Bezpieczne, podobając sie większosci imiona 17.06.12, 14:57
      Myślę, że nie ma takich imion. Anna może rzeczywiście brzmieniowo jest dość neutralna, nie zawiera dużo liter, więc nie zawiera też wielu różnych nielubianych brzmień (dla mnie to np. "krz" albo "grz"). Z drugiej strony, kiedy krewniaczka tak nazwała swoją córkę, jęknęłam w duchu "znowu? milion Ań w Polsce nie wystarczy?". Z powodu rozpowszechnienia tego imienia wiele osób może mieć niezbyt pozytywne odczucia wobec kolejnej Ani, zupełnie niezwiązane z brzmieniem imienia albo ze skojarzeniami. Po prostu co za dużo, to niezdrowo.
      • paula.anna Re: Bezpieczne, podobając sie większosci imiona 17.06.12, 16:01
        Zgadzam się z Gaudencją.

Nie ma tym bardziej, że u nas wielu myśli, że "wie lepiej" i do każdego imienia może dodać "miły" komentarz... uncertain Bo przecież on(a) "tylko wprost mówi, co myśli"... A o tym JAK to mówi, już nie myśli....
      • corianna Re: Bezpieczne, podobając sie większosci imiona 17.06.12, 17:11
        gaudencja napisała:

> co za dużo, to niezdrowo.

Zgadzam się. Anna - "co za duzo to niezdrowo"

Czyli Anna nie jest TYM imieniem
    • nadbor256 Re: Bezpieczne, podobając sie większosci imiona 17.06.12, 17:46
      corianna napisał(a):

> Dzien dobry. Ciekawa jestem, ktore imiona, sa wedlug Was uważane za bezpieczn
      > e, to znaczy mozna sie spodziewać, ze nie beda powodowały negatywnych komentarz
      > y lub tych komentarzy bedzie malo. Inaczej mowiąc, ktore imiona trafiają w tzw
      > polski gust ?
      > Dla mnie takim imieniem jest Anna. A co wy myslicie?

Ale po co szukac "bezpiecznych" imion? Nie lepiej znalezc malo znane, piekne, z ktorego unikalnosci mozna byc dumnym? To tak jakby artysta szukal sposobu jak namalowac "bezpieczny" obraz, do ktorego sie krytyka nie przyczepi.
      • corianna Re: Bezpieczne, podobając sie większosci imiona 17.06.12, 21:23

>
        >
        >
        > Ale po co szukac "bezpiecznych" imion?

Jestem po prostu ciekawa, ktore imiona są w miarę "bezpieczne". Nie szukam, aby nadać. Mnie osobiscie nie zalezy na bezpieczenstwie, bo mam inne priorytety - po prostu dla dziecka wybiore jedno z kilku imion, ktore maja dla mnie osobiste znaczenie, czyli wiazą sie z waznymi osobami. Pytam wylącznie z ciekawosci. Szczegolnie interesująca jest odpowiedz weteranek forum, ktore juz wiele uwag do poszczegolnych imion przeczytaly w wielu watkach.
    • aneladgam Re: Bezpieczne, podobając sie większosci imiona 17.06.12, 21:29
      myślę, że nie ma "imion bezpiecznych" - odbiór tych mniej popularnych jest mocno zróżnicowany, a z kolei te popularniejsze niosą ze sobą to "niebezpieczeństwo", że zna się wiele osób o tych imionach i przez pryzmat tego, jakie osoby o danym imieniu spotkaliśmy, tak się to imię ocenia
      • uwierz_mirando Re: Bezpieczne, podobając sie większosci imiona 17.06.12, 21:42
        Ja za "bezpieczne" uznałabym imiona popularne, osłuchane. Bezpieczne, co nie oznacza podobające się. Bezpieczne w tym sensie, że nikogo nie będą dziwić, można liczyć na, jak napisałaś, niewiele negatywnych komentarzy.
        • corianna Re: Bezpieczne, podobając sie większosci imiona 17.06.12, 21:49
          uwierz_mirando napisała:

> Ja za "bezpieczne" uznałabym imiona popularne, osłuchane.

Ale masz na mysli imiona popularne w calej populacji, jak cytowana przeze mnie Anna czy popularne w sensie -modne , jak Julia?
      • gaudencja Re: Bezpieczne, podobając sie większosci imiona 18.06.12, 00:45
        Otóż to. Powiedzmy, że np. dla jakieś Anny tatuś zostawił mamusię. Wobec tego mamusia ma dreszcze na dźwięk formy "Anka" i w przypadku ich córki Ania nie będzie bynajmniej bezpiecznym imieniem dla dziecka (tj. wnuczki pierwszych dwojga wymienionych). W tego typu sytuacjach częstośc imienia działa tylko na jego niekorzyść - im częściej spotykane, tym większa szansa, ze jakaś Anka komuś zajdzie za skórę i będzie się negatywnie kojarzyc przez całe lata.
    • dalenia Re: Bezpieczne, podobając sie większosci imiona 18.06.12, 14:29
      Też myślę, że takich bezpiecznych imion nie ma. Jakie imiona podobają się "większości"? Pewnie te popularne, to chyba dość oczywiste smile
    • anastazjaniebieska Re: Bezpieczne 18.06.12, 14:41
      Magdalena Malgorzata Krystyna Joanna Julia Hanna Anna Agnieszka Katarzyna Helena, Maria, Marianna, Andrzej, Jan, Franciszek, Marcin, Szymon............
      i jeszcze pewno kilka im podobnych czyli osluchanych i z dobrze ugruntowana tradycja nadawania w Polsce.
      Te imiona sa chyba w miarę bezpieczne w tym sensie, ze nie mozna im zarzucic dziwacznosci. Ale czy sie teraz podobają mlodym rodzicom? Raczej nie większosci.
      • itobietaksamo Re: Bezpieczne 18.06.12, 15:14
        "Bezpieczne" należałoby chyba rozumieć jako "nieudziwacznione".
        Wielu rodziców na siłę szuka jak najbardziej "oryginalnego" imienia dla swojej pociechy , żeby je wyróżnić spośród innych dzieci. Nadawanie oryginalnych imion jest fajne, ale "udziwacznionych" - już nie.

Niektórzy uznają popularne dziś imiona np. Oskar za dziwne i nieładne. Inni uważają, że jest piękne. Tak samo jest np. z Sergiuszem.
        • gaudencja Re: Bezpieczne 18.06.12, 19:12
          itobietaksamo napisała:

> "Bezpieczne" należałoby chyba rozumieć jako "nieudziwacznione".
          > Wielu rodziców na siłę szuka jak najbardziej "oryginalnego" imienia dla swojej
          > pociechy , żeby je wyróżnić spośród innych dzieci.

Robiłaś jakieś badania motywacji nadawania imion? Co, twoim zdaniem, oznacza "wielu" w zdaniu powyżej"
        • nadbor256 Re: Bezpieczne 18.06.12, 22:59
          itobietaksamo napisała:

> Wielu rodziców na siłę szuka jak najbardziej "oryginalnego" imienia dla swojej
          > pociechy , żeby je wyróżnić spośród innych dzieci.

Co za nudna i calkiem nieprawidlowa “teoria” z tym wyroznianiem dziecka z tlumu przy pomocy imienia. Czy imie dziecka jest jego jedyna szansa na wyroznienie sie z tlumu? Chyba dziecko pojdzie do szkoly, zdobedzie wyksztalcenie, zawod, wykaze sie byc moze talentami w swoim przyszlym zyciu.
          Bez wzgledu na imie, oryginalne czy zwyczajne, sa chyba szanse na powazniejsze osiagniecia dla czlowieka, ktorymi sie moze wyroznic. Totez chyba wolno rodzicom nazwac dziecko jak im sie podoba, moze po prostu podoba im sie imie.
    • agjato Re: Bezpieczne, podobając sie większosci imiona 18.06.12, 16:41
      Zgadzam się z argumentacją Gaudencji. Też myślę, że nie ma takich imion.
      Nawet popularna, przywołana tu Anna może przestać być "bezpiecznym" imieniem z różnych, między innymi podawanych już wyżej, przyczyn.

A tak z innej beczki. Ja też tak myślałam, jako o bezpiecznym imieniu dla mojego drugiego syna, jeżeli znowu chodzi o popularność. To znaczy imię było już wybrane, ale dodatkowym argumentem dla mnie było to, że dziewięć lat temu było mało popularne wśród rodzących się dzieci. Teraz mój młodszy syn jest w drugiej klasie i na sześciu chłopców jest jeszcze jeden tak samo mający na imię jak mój syn. Inne się nie powtarzają.
    • wyczyny Re: Bezpieczne, podobając sie większosci imiona 18.06.12, 16:50
      sporo jest takich imion, np. Karolina, Katarzyna, Małgorzata, Magdalena,a z męskich Piotr, Paweł, Marcin, Tomasz, Krzysztof, Marek, Jan
    • echo1111 Re: Bezpieczne, podobając sie większosci imiona 20.06.12, 09:49
      Nie wiem czy są bezpieczne imiona - dla mnie Anna takim nie jest. Anna = Nuda. Zawsze odbierałam to imię jako bezbarwne, powietrzne, niewidoczne, tak jakby osoba nosząca je wcale nie miała imienia. Anna odbieram podobnie jak zwrot ona lub pani.
      • dasza_dm Re: Bezpieczne, podobając sie większosci imiona 20.06.12, 12:13
        echo1111 napisała:

> Nie wiem czy są bezpieczne imiona - dla mnie Anna takim nie jest. Anna = Nuda.
        > Zawsze odbierałam to imię jako bezbarwne, powietrzne, niewidoczne, tak jakby o
        > soba nosząca je wcale nie miała imienia. Anna odbieram podobnie jak zwrot ona l
        > ub pani.

Mam podobnie jak Ty, Echo. Anna podoba mi się brzmieniowo, ale ze względu na jej ogromną popularność jest dla mnie już trochę nijaka. Tak jakby nie miałoby się wcale imienia. Chyba ciężko byłoby znaleźć w Polsce osobę, która nie znałaby żadnej Anny.
    • abiela Re: Bezpieczne, podobając sie większosci imiona 20.06.12, 14:44
      Dla mnie określenie bezpieczności w kwestii imienia jest niemal jednoznaczne z określeniem nudne.
      Na pierwszy rzut oka nasuwają mi się wszystkie Katarzyny, Magdaleny, Piotry, Aleksandry, Michały, Jakuby itd.
    • ay1een Re:Imiona dla chłopca 20.06.12, 20:17
      Ja bym tu wymieniła imiona znanych i cenionych artystów, pisarzy, poetów zależnie od dziedziny jaka jest bliższa rodzicom. Dla mnie to sztuki piękne i mnie na przykład zachwyca Wincenty (Van Gogh), Leonard (Da Vinci), Klaudiusz (Monet), Edgar (Degas), Ksawery (Dunikowski) - w spolszczonej oczywiście formie. Dalej mogłabym wymienić takich jak Juliusz (Verne) i Albert (Einstein) . Nad kobietami musiałabym trochę dłużej pomyśleć ..
      • rose01 Re:Imiona dla chłopca 21.06.12, 20:37
        jak ktoś jest złośliwy to na każde imię coś wymyśli, albo będzie je przekręcał, albo wymawiał niepoprawnie, albo wyszuka do niego jakiś negatywnie brzmiący rym, można by tak wymieniać, nie ma moim zdaniem takich imion bezpiecznych
        • ksiezna_pani1 Re:Imiona dla chłopca 21.06.12, 20:56
          rose01 napisała:

> jak ktoś jest złośliwy to na każde imię coś wymyśli, albo będzie je przekręcał,
          > albo wymawiał niepoprawnie, albo wyszuka do niego jakiś negatywnie brzmiący ry
          > m, można by tak wymieniać, nie ma moim zdaniem takich imion bezpiecznych

Dokładnie.
      • quasi.modo Re:Imiona dla chłopca 22.06.12, 09:34
        Mi tez przychodza na mysl same meskie imiona, choc zrozumialam pytanie zupelnie inaczej niz Ayleen.
        A wiec moim zdaniem te bezpieczne imiona to tzw. imiona wiecznie zielone, ktore sa osluchane, ale nie niosa ze soba skojarzen z zadnym konkretnym pokoleniem, np. Adam, Michal, Wojciech, Piotr, Maciej, Karol... Jakos wsrod zenskich trudniej o takie uniwersalne przyklady. Najblizej jest chyba wlasnie Annie. Moze tez Katarzyna, Karolina, Justyna, Magdalena, Alicja, Marta...
        Dla mnie te imiona sa troche nudne, ale maja tez swoje zalety - nikt im niczego nie zarzuci i zwykle sami "nosiciele" sa w miare zadowoleni.
        • quasi.modo Re:Imiona dla chłopca 22.06.12, 09:38
          Ach, zapomnialam jeszcze o Tomaszu, ktory jest dla mnie niemal synonimem bezpieczenstwa.
    • corianna Re: Bezpieczne, podobając sie większosci imiona 21.06.12, 23:59
      Troche smutno ze Anna= nuda w opinii wielu osob. Jednakowoż, to imię nosi chyba najwiecej kobiet na swiecie. co zapewne moze prowadzic do sformulowania opinii, ze podobalo sie najwiekszej ilosci rodzicow.
      • gaudencja Re: Bezpieczne, podobając sie większosci imiona 22.06.12, 00:07
        Anna brzmieniowo bardzo mi się podoba wtedy, kiedy udaje mi sie zapomnieć o jej popularności. A co do podobania się, to bez wątpienia wybrało to imię najwięcej rodziców. Kto wie, ilu z nich bardziej się podobała np. Eleonora, ale uznali, że nie będą ryzykowac i wybiorą "bezpieczne" imię.
    • froobek Re: Bezpieczne, podobając sie większosci imiona 23.06.12, 21:37
      Andrzej, Marcin, Adam, Jacek, Michał, Krzysztof, Tomasz, Wojciech, Grzegorz, Aleksander, Dariusz, Mateusz, Łukasz, Piotr, Paweł, Jan

Justyna, Sylwia, Agnieszka, Marta, Ewa, Katarzyna, Magdalena, Małgorzata, Hanna, Aleksandra, Dorota

Te imiona mogą się temu czy tamtemu nie podobać ze względu na brzmienie czy indywidualne skojarzenia (mnie się np. kilka nie podoba), ale ogólnie powinny być odbierane jako "normalne", zwyczajne - bezpieczne właśnie. W miarę oswojone, osłuchane, utrwalone w polskiej kulturze, ale jednocześnie nie z tych "zapomnianych", "odnowionych", za mocno trącących myszką. Taki złoty środeczek.
    • corianna Re: Bezpieczne, podobając sie większosci imiona 23.06.12, 22:00
      ślicznie DZIĘKUJE tym wszystkim, ktorzy wymienili swoje typy "bezpiecznych " imon !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.