delta_of_venus 16.07.12, 13:19 Odkąd pamiętam chciałam nadać synkowi, jeżeli go będę miała, imię Krzysztof, ale ostatnio wpadło mi do głowy imię Leszek i coraz bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. Co myślicie o tych imionach, które byście wybrali? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinininka Re: Krzyś czy Leszek? 16.07.12, 13:52 Gdybym musiała wybrać z tych dwóch to jestem za - Krzysztofem (zdrobnienie Krzyś ok, za to nie lubię formy Krzysiek) Imię jest popularne w całej populacji a to dla mnie osobiście jest minusem, ale jeśli Ci nie przeszkadza to ok - Leszek, nie spotkałam maluchów o tym imieniu, znam kilku Leszków ale są w przedziale 30-50 lat. Jakoś specjalnie za tym imieniem nie przepadam, ale skoro Tobie się podoba. Podsumowując wybrałabym z tych 2 Krzysztofa, lub szukałabym dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
nadbor256 Re: Krzyś czy Leszek? 16.07.12, 13:54 delta_of_venus napisała: > Odkąd pamiętam chciałam nadać synkowi, jeżeli go będę miała, imię Krzysztof, al > e ostatnio wpadło mi do głowy imię Leszek i coraz bardziej skłaniam się ku temu > drugiemu. Co myślicie o tych imionach, które byście wybrali? Leszek ! Nie tak powszechne jak Krzysztof. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Krzyś czy Leszek? 16.07.12, 14:22 Wybrałabym Leszka - plus za słowiańskośc (polskość) i mniejsze osłuchanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Krzyś czy Leszek? 16.07.12, 15:01 Leszek w wersji Leszek średnio mi się podoba. Zbyt zdrobnieniowo dla mnie brzmi. Jeśli wchodzi w grę Lech, to jestem za nim właśnie. A jeśli Leszek-Lech nie przejdzie, to jestem za Krzysiem Jest to chyba jedno z niewielu popularnych imion, które baaardzo lubię i gdyby brat mojego Taty nie miał tak na imię, to poważnie rozważałabym go dla syna. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Krzyś czy Leszek? 16.07.12, 15:08 dziś właśnie usłyszałam 'Leszek' na placu zabaw a wcześniej nigdy mi się to nie zdarzyło. czyli wielki plus na korzyść. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Krzyś czy Leszek? 16.07.12, 15:29 dalenia napisała: > Leszek w wersji Leszek średnio mi się podoba. Zbyt zdrobnieniowo dla mnie brzmi. > Jeśli wchodzi w grę Lech, to jestem za nim właśnie. A jeśli Leszek-Lech nie > przejdzie, to jestem za Krzysiem Jest to chyba jedno z niewielu popularnych i > mion, które baaardzo lubię Mam podobnie. Już pal licho skojarzenia z Lechem K. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Krzyś czy Leszek? 16.07.12, 21:17 Brzmi zdrobnieniowo, ale to Leszek, nie Lech, jest bliższy pierwotnemu imieniu, którym był Lstek - prawdopodobnie zdrobnienie od nienotowanego imienia na Lści-, jak Lścisław albo Lścimir. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Krzyś czy Leszek? 16.07.12, 21:58 Tego nie neguję, ale i tak brzmi dla mnie jak zdrobnienie - choć może to kwestia osłuchania, bo przecież Marek już tak nie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Krzyś czy Leszek? 17.07.12, 10:11 dalenia napisała: > Tego nie neguję, ale i tak brzmi dla mnie jak zdrobnienie - choć może to kwesti > a osłuchania, bo przecież Marek już tak nie brzmi. W pewnym sensie to racja, bo jest to zapewne forma zdrobniała, podobnie jak i Mieszko, tyle że brak formy głównej, tj. są tylko hipotezy, od czego te imiona są zdrobnieniami. Poza tym w swoich obecnych formach (w przypadku Leszka mam na myśli także formy Lstek, Lestek) były notowane wobec pierwszych władców Polski i nie są imionami znikąd. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Lech 17.07.12, 12:20 No i tą tradycyjność Leszka jak najbardziej doceniam A skoro już tak o tym Leszku, to może masz Gaudencjo więcej informacji na temat Lecha? Bo chyba wychodzi na to, że to właśnie on wziął się znikąd? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lech 17.07.12, 12:39 Lech i Lestek mogą wywodzić się od tego samego źródła, czyli stanowić zdrobnienie imienia zaczynającego się na Le-, podobnie jak Stach i Staszek są zdrobnieniami Stanisława. W grę wchodzi przy tym także Lenart (Leonard), od którego zanotowano takie zdrobnienie. Jest też hipoteza językoznawców dotycząca możliwej jednoczłonowości tego imienia - oznaczałoby ono "młody". Lech mógł także IMO powstać (a notowany jest jako imię postaci legendarnej od XIII wieku) - jako wczesnośredniowieczna próba regularnego utworzenia podstawowej formy od odczuwanego jako zdrobniałego imienia Leszek. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lech 17.07.12, 14:14 Nie ma sprawy Oczywiście chodziło mi o "średniowieczną" próbę. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Krzyś czy Leszek? 16.07.12, 15:21 nie pomogę, bo jednego z tych imion nie lubię, a do drugiego, choć podoba mi się ogromnie, mam negatywny stosunek ze względu na ciężkie przejścia Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Krzyś czy Leszek? 16.07.12, 16:18 Zadne mnie nie zachwyca, jesli juz musialabym wybrac to jednak Leszek, lub lepiej Lech. Krzysztof mi sie przejadl. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Krzyś czy Leszek? 16.07.12, 20:41 Z tych dwóch Krzysztof, ale bez szału. Szukałabym dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Krzyś czy Leszek? 17.07.12, 04:39 Leszek zupełnie mi się nie podoba - dla mnie zdrobnieniowy, wujkowaty i jakoś pasuje mi tylko dla pana powyżej 40-tki. "Nie widzę" chłopczyka o tym imieniu. Wybrałabym więc Krzysztofa, choć za tym imieniem także nie przepadam i jest popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Krzyś czy Leszek? 17.07.12, 09:53 Jakos nie przepadam za imieniem Krzysztof (dla mnie zbyt szeleszczace, niewyrazne). Za to do Leszka mam sentyment. Takze jestem calym sercem za tym, zebys dala sie zaskoczyc i wybrala to, co przyszlo nagle. Odpowiedz Link Zgłoś
piccola_donna Re: Krzyś czy Leszek? 17.07.12, 13:22 Dla mego uch milsze jest "Krzys". Lubie imiona, ktore rosna wraz z noszacym--np. Krzys (dziecko)-Krzysiek (nastolatek, mlodzieniec) - Krzysztof (dojrzały mężczyzna). Oczywiście to moje odczucia. Leszek? W porzadku dla mnie, ale tylko w porzadku. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Krzyś czy Leszek? 17.07.12, 14:29 Krzysztof. Lubie to imię. Za to za Leszkiem nie przepadam, brzmi zdrobnieniowo, i jak dla mnie za miękkie. Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Krzyś czy Leszek? 18.07.12, 17:36 Ja niestety musze przyznac, ze zadne z tych imion mi sie nie podoba. Natomiast majac swoje lata spotkalam - mysle - ze 20 Krzyskow, niestety kazdy z nich byl okropnym babiarzem, dlatego chyba tego imienia nie lubię. Natomiast znalam tylko dwoch Leszkow, musze przyznać, że swietni faceci. Jeden aktualnie 30 letni, jest swietnym czlowiekiem. WIem, ze to uprzedzenia do imion, i nie trzeba sie tym kierowac ale u mnie to juz sie zaszufladkowało Odpowiedz Link Zgłoś
seidhee Leszek 19.07.12, 08:47 Ja bym wybrała Leszka. A co do "wujkowatości", to w dobie popularności Antonich, Franciszków i Janów w ogóle bym się nie przejmowała tym argumentem Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Leszek 19.07.12, 14:26 seidhee napisała: > A co do "wujkowatości", to w dobie popularności Antonich, Franciszków i Janów w > ogóle bym się nie przejmowała tym argumentem No tak, tylko że Antoni i Franciszek to są dziadkowi/pradziadkowi, więc to jednak inna sytuacja niż "wujkowatość". Odpowiedz Link Zgłoś
lidka73 Re: Leszek 19.07.12, 21:58 Mój syn jest jedynym Krzysiem na 145 dzieci w klasach drugich i wiele razy spotkałam się z opinią, że ma ciekawe, dość rzadko spotykane imię. Więc może ta popularność jest zależna od regionu Polski. W jego roczniku rekordy popularności bije Patryk i Michał. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Leszek 19.07.12, 23:55 Krzysztof ciekawy? Naturalnie teraz Krzysztof nie jest bardzo popularny ale w pokoleniu aktualnych rodziców był tak popularny, że nie wierzę, że istnieje ktoś, kto nie zna choć jednego Krzysztofa. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Krzyś czy Leszek? 28.07.12, 15:42 Ja akurat znam sporo małych Krzyśków, osobiście lub z widzenia. Na naszym osiedlu to imię jest dość popularne. Zaczęłam tak z ciekawości liczyć i naliczyłam ich aż dziecięciu (w wieku tak do 12 lat), być może jeszcze o którymś zapomniałam. Moje dwie koleżanki mają Krzysiów, także jedna w pracy. Obydwaj moi synowie mają w swoich klasach po jednym Krzysztofie. To tyle jeżeli chodzi o moje obserwacje co do popularności. Zarówno Krzysztof jak i Leszek podobają mi się. Z tych dwóch propozycji dla swojego synka ja wybrałabym Leszka. Gdy zastanawialiśmy się z mężem nad imieniem dla młodszego syna, to wśród wielu propozycji imienniczych dla niego mieliśmy też na liście właśnie Leszka, ale w końcu nie przeszedł. Tak już zupełnie na marginesie dodam, że podoba mi się zestawienie Leszek Maksymilian. Odpowiedz Link Zgłoś