ksiezna_pani1 14.10.12, 15:11 Co myślicie o tych imionach? Dopiero dziś zwróciłam na nie uwagę i od razu przepadłam z kretesem Ale do sedna. Gelazy i Gelazja pochodzą od greckiego słowa gelàsios - "błyszczący, jaśniejący". Gelazy imieniny obchodzi: 27 marca, 21 listopada i 23 grudnia, a Gelazja: 27 marca i 21 listopada. Do 1994 roku odnotowano tylko jedną Gelazję (do roku 1920), natomiast nie odnotowano ani jednego Gelazego (szkoda). Co ciekawe odnotowano jedną Gelazynę (w latach 50.), która także przypadła mi go gustu Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiu.stefan Re: Gelazy i Gelazja 14.10.12, 15:34 Brzmieniowo - jakieś takie "rozlazłe". Poza tym skojarzyły mi się z włoskim "gelato". Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Gelazy i Gelazja 14.10.12, 16:38 przeszkadzają mi te same dźwięki co w "rozlazłym" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gelazy i Gelazja 14.10.12, 17:18 Nie bardzo mi się podobają te imiona, choć mają piękne znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Gelazy i Gelazja 14.10.12, 22:54 Niezłe Podobają mi się oba (z naciskiem na Gelazję), ale sama bym nie nadała. Gelazyna zupełnie mi już nie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Gelazy i Gelazja 15.10.12, 09:12 Zamieniłabym miejscami 'e' z 'a', Galezja jakoś lepiej mi brzmi, bo Gelazja kojarzy mi się z gelejzą, no ale ja z Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
polixena Gelazjusz 02.01.13, 12:02 Można jeszcze wspomnieć o imieniu papieża (świętego) Gelazjusza, żyjącego w V wieku. Odpowiedz Link Zgłoś