ksiezna_pani1 24.10.12, 12:42 "Adalbert - imię męskie pochodzenia germańskiego. Wywodzi się od słów oznaczających adal (ród szlachecki) i beraht (jasny, błyszczący), oznaczało "pochodzącego ze szlachetnego rodu". Występuje w wielu odmianach, np.: Adelbert, Albert, Olbracht. Jego żeńskim odpowiednikiem jest Adalberta". Imieniny obchodzi: 23 kwietnia, 11 maja, 20 czerwca i 25 czerwca. Co powiecie na temat Adalberta? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wimperga Re: Adalbert 24.10.12, 15:13 Prapradziadek był Adalbertem (lub Albertem różnie w różnych dokumentach) więc mam do tego imienia sentyment. I nawet podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Adalbert 24.10.12, 23:32 Niezłe, choć nie przepadam za "-bertami". Nie mniej całkiem mi się podoba, a u kogoś to już w ogóle byłabym zachwycona Odpowiedz Link Zgłoś
misiu.stefan Re: Adalbert 25.10.12, 12:54 Zupełnie mi się nie podoba - połączona Ada i Albert. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Adalbert 25.10.12, 19:04 Nie. To Albert jest skróconym Adalbertem. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Adalbert 25.10.12, 20:13 gaudencja napisała: > Nie. To Albert jest skróconym Adalbertem. Misiu.Stefan wie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś