04.11.12, 16:50
Pretensjonalne?

Za miesiac urodze chlopca, a ciagle nie jestem przekonana co do imienia.Juz kiedys tu pytalam, mial byc Wiktor, ale nie, nie chce.Tymoteusz i Borys- tez odpadly.Ładnie z nazwiskiem komponuje sie Ksawery.Wiekszosc znajomych sie krzywi.Oczywiscie- podobac ma sie nam,ale chcialabym tez,aby imie syna nie wzbudzalo jakis negatywnych reakcji.
Co sadzicie o tym imieniu?
Obserwuj wątek
    • nati_28 Re: Ksawery 04.11.12, 17:36
      Piękne imię. Oczywiście Ksawery, nie żaden Xavier czy też Xavier.

Jedno Ci doradzę, co zastosuję na pewno, gdybym jeszcze kiedykolwiek miała dziecko. Nikomu z najbliższych, czy to rodzinie czy też znajomym nie zdradzaj jakie planujesz nadać imię dziecku. Nigdy wszystkim nie dogodzisz, a też każdy ma inny gust, stąd różne opinie, często zniechęcające.
      Można co jedynie zadać pytanie na forum, bo tutaj przynajmniej nikt nie będzie Ci głowy suszył jakie paskudne to imię, które chcesz nadać. Ale rodzinie, najbliższym nie zdradzaj planowanego imienia dziecka. Ja dopiero teraz zrozumiałam dlaczego moja koleżanka na długo przed poczęciem dziecka nie chciała zdradzić wybranego imienia. Po narodzinach przedstawiła córkę, a inni przyjęli to imię. Przynajmniej nikt jej nie zniechęcał.
    • dalenia Re: Ksawery 04.11.12, 18:23
      Wg mnie pretensjonalne nie jest - wręcz przeciwnie. Jest bardzo eleganckie. A pretensjonalny to może być co najwyżej jakiś Ksawier albo inny Xavery.

I popieram Nati - nie mów nikomu o planowanym imieniu, będzie spokój smile
    • almostsure Re: Ksawery 04.11.12, 18:45
      Imię świetne, bardzo męskie i oryginalne.
      Ksawerego urodzi w lutym moja siostra i bardzo zazdroszczę jej tej pewności, którą ma co do wybranego imienia.
      ja całą ciążę się miotałam z imieniem, właśnie dlatego, że konsultowałam swoje propozycje z wszystkimi dookoła, co znacznie utrudniało wybór. Z kilku moich faworytów zrezygnowałam słysząc niepochlebne opinie. jeszcze podczas porodu stresowałam się tym, że dziecko nie ma ostatecznie wybranego imienia. Pamiętaj, że nie ma takiego, które podobałoby się wszystkim. Przy następnej ciąży będę konsultować się jedynie z mężem.
      Życzę dokonania szybkiego i trafnego wyboru
      • uwierz_mirando Re: Ksawery 04.11.12, 21:00
        Bardzo mi się podoba smile Wcale nie jest jakiś ekstremalnie rzadki, w 2009 roku był na 50. miejscu wśród chłopców.
    • gaudencja Re: Ksawery 04.11.12, 22:11
      IMO jest w porządku.
    • wyczyny Re: Ksawery 05.11.12, 01:24
      spokojnie - Ksawerów przybywa, a skoro tak to ludzie sie oswajaja i za 3 lata nikt juz sie nie skrzywiwink
      moze jeszcze Witold (Witek), Maksym, Tobiasz?
      • zosia.gosia Re: Ksawery 05.11.12, 08:21
        mi też bardzo się podoba, gdybym miała trzeciego syna nazwałabym go właśnie Ksawery.
      • dalenia Re: Ksawery 05.11.12, 17:34
        Chyba Ksawerych? smile
        • rose01 Re: Ksawery 06.11.12, 00:47
          poznałam kilka dni temu małego Ksawerego, miałam początkowo problem z odmianą i zdrobnieniem tegoż imienia, wolę tzw. łatwiejsze imiona, ogólnie widzę, że Ksawierów itp przybywa
          • magducha78 Re: Ksawery 06.11.12, 09:07
            znam jednego Ksawerego, około 4letniego. Imię jest ok
    • aedo Re: Ksawery 05.11.12, 09:08
      Ja mam Ksawerego i nikt się nie krzywi, tylko mnie ciarki przechodzą jak ktoś z niego Ksavierka robi, no i parę osób się pytało, czy przez X czy normalnie.
      Wcale Ksawery nie jest już taki rzadki, jak patrzę na WnŚ czy inne lokalne wydania to się zdarza. Wychodzi na to, że nie bardzo trafiłam z podobną popularnością imion moich dzieci, no ale imienia mu zmieniać nie będę.
      Jak Ci się imię podoba, to nadawaj i na rodzinę nie patrz. Przyzwyczają się.
    • lafiszi Re: Ksawery 05.11.12, 09:09
      Ksawery - bardzo fajne imie.. Moj syn 9-cio latek ma Ksawerego w klasie. Swietny chlopak!
    • olinininka Re: Ksawery 05.11.12, 10:45
      Mi się podoba, jeśli pasuje do nazwiska to nadawaj. Przynajmniej nie jest aż tak popularny.
      • matyldamoja Re: Ksawery 12.11.12, 13:24
        Ksawery - świetny wybór, mój synek też będzie nosił to imięsmile
    • polixena Re: Ksawery 02.01.13, 09:09
      Jedyny problem z imieniem to brak ciekawych zdrobnień dla malucha, ale imię bardzo męskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.