evelinka99 08.07.04, 11:11 Nie znam jeszcze plci dziecka. Co do dziewczynki to myslalam nad Marta, Aurelia albo Aniela. Nie wiem ktore mi najbardziej podchodzi... Najwiecej watpliwosci mam z Marta, czy nie jest za twarde? Polaczenie glosek RT... Co o tym myslicie? Ktore najladniejsze? Czy Marta sie nadaje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Marta => ?? 08.07.04, 11:15 Mi się Marta najbardziej podoba - jest klasyczne, proste, ładne i eleganckie zarazem. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Marta => ?? 08.07.04, 11:45 Mnie rowniez Marta sie bardzo podoba. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Marta => ?? 08.07.04, 14:40 gaudencja napisała: > Mi się Marta najbardziej podoba - jest klasyczne, proste, ładne i eleganckie > zarazem. Pozdrówka Mysle dokladnie tak samo, imie ma klase Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Marta => ?? 08.07.04, 12:12 Lepsze jest Martyna, przynajmniej wg mnie :] Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka imię Marta 08.07.04, 12:24 kojarzy mi się z piosenką śpiewaną przez Grzegorza Turnaua (od martwić) na parapecie wsparta siedzi w niebieskiej sukni nazywa się na pewno na pewno marta lub może jeszcze smutniej siedzi w otwartym oknie i czyta stare wiersze przebrzmiałe bezpowrotnie jak pocałunki pierwsze litery drukowane przed jej oczami skaczą w jej sercu niezakochanym jesienny dzień się zaczął na parapecie wsparta... spogląda obojętnie w ulicę spowszedniałą tam gdzie dziewczyny skrzętnie sprzedają swe ciało spogląda i zazdrości i w dłoniach oczy chowa że nawet takiej miłości los jej nie podarował nie podarował na parapecie wsparta siedzi w niebieskiej sukni nazywa się na pewno na pewno marta lub może jeszcze smutniej również z biblijną Martą, zatroskana o sprawami żywota powszedniego.. PS. wybrałabym Anielę Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Marta => ?? 08.07.04, 12:32 Nie lubie tego imienia, faktycznie jest dosc twarde, dla mnie dodatkowo nijakie. To sa moje osobiste odczucia. Marty ktore znam, sa dosc silnymi i odwaznymi kobietami (dziewczynkami), nie znam zadnej szalonej (czyatj zabawowej) Marty. Wybralabym Aniele w ostatecznosci Aurelie. Aniela ma w sobie duzo uroku i teraz pojawiaja sie male Anielki na swiecie, wiec imie wcale nie jest dziwne. Dla mnie urocze i dla dziewczynki i dla kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
hubercia Re: Marta => ?? 26.08.04, 16:36 A ja mam na imię Marta i jestem szalona i "zabawowa". Chociaż czasem jestm poważna i smutna... Ale i tak nie lubie swojejgo imienia Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Marta => ?? 08.07.04, 16:22 Po Ani i Kasi to najpopularniejsze imię mojego rocznika, więc mam mnóstwo skojarzeń...nie wszystkie pozytywne, dlatego nie przepadam za tym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Marta => ?? 08.07.04, 16:33 Marta to dla mnie imię stanowczo zbyt twarde, jak dla małej dziewczynki, poza tym skojarzenia też mam niezbyt dobre... Na Twoim miejscu zdecydowanie wybrałabym Aurelię, Aniela do mnie nie przemawia. Pozdrawiam, Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marta => ?? 08.07.04, 17:21 Hmmm... dałyście mi trochę do myślenia swoimi opiniami, i przypomniałam sobie, ze Marta mi się bardzo podoba, odkąd znam jedną fantastyczną Martę, biblijnie skromną, pracowitą, wesołą i uśmiechniętą. Jeśli nie Marta, to Aniela. Aurelia dla mnie zdecydowanie odpada, nie znoszę tego imienia (w odróżnieniu od Aureliusza) przez skojarzenie z jedną Aurelią), ale oczywiście Twojej córce może pasować. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Marta => ?? 08.07.04, 22:18 Podzielam opinie zwolenniczek imienia Marta. Imię jest krótkie , proste i nieoklepane. A zdrabniać można po prostu Martusia - bardzo dźwięcznie i wdzięcznie dla małej dziewczynki. Ja też brałam je pod uwagę przed narodzinami córki. Podoba mi się o wiele bardziej niż Martyna. Odpowiedz Link Zgłoś
edyciula Re: Marta => ?? 09.07.04, 10:04 Aniela to urocze, słodkie imię. Nie jest to Ania, tak popularne imię wśród moich rówieśniczek (miałam w klasie 4 Anie). Marta... nie lubię tego imienia, dla mnie jest mało wyraźne, właśnie nijakie, zdecydowanie wolę Magdę, ala każdy ma inny gust, a o gustach się nie dyskutuje. Wybierz imię, z którego będziesz zadowolona Ty i tatuś dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Marta => ?? 09.07.04, 10:05 Imię Marta nie wzbudza we mnie żadnych emocji. Niespecjalnie mi sie podoba,ale też brzydkie nie jest. Pokręcona jestem, co? he he Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: A DOMINIKA? ALBO WIOLETTA? 09.07.04, 22:39 Z tych dwóch?.... Nadal - Marta Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Wiola 09.07.04, 19:50 Wiola tak, Wioletta nie Marta to nie jest oklepane imie?? hmmm... ciekawe stwierdzenie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wiola 09.07.04, 21:12 adziunia napisała: > Wiola tak, Wioletta nie Mam podobne zdanie, ale w tej sytuacji całe imię odpada. > Marta to nie jest oklepane imie?? hmmm... ciekawe stwierdzenie W tej chwili jest rzadko nadawane. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wiola 09.07.04, 21:14 Dominka jest ladniejsze, Wioleta odpada, jedynie akceptuje Wiole. Ja znam tylko jedna Marte czteroletnia i uwazam, ze to nieoklepanie imie. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
reirei Re: Marta => ?? 11.07.04, 23:54 ja mam na imię Marta też wydawało mi się że jest to imię twarde i cięzkie do zdrobnienia ale nie uwierzycie jak mnie róznie ludzie nazywają! Martusia, Martulka, Marti, Marcik, Marcia-tego akurat nie lubię, Marteczka-tez takie sobie, Martek , Martuś-moje ulubione. Jeśli chodzi o Aurelie i Anielę to z tych dwóch wybrałabym Anielkę, nie podoba mi się połączenie głosek a i u. Poza tym ajkoś głupio to brzmi: Aurelka.. Odpowiedz Link Zgłoś
avag Re: Marta => ?? 13.07.04, 13:27 A ja mam na imię Marta, nigdy nie lubiłam swojego imienia dopiero kolega wymyślił mi cudne zdrobienie: Martyśka. I to mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
anna39 Re: Marta => ?? 25.08.04, 16:11 hej mam corke marte i jak ja chce zawołac zdrobniale to wolam martusia Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Marta => ?? 25.08.04, 16:33 Mnie sie to imie bardzo podoba Ma tez fajne zdrobnienia: -Martunia -Martusia -Martuś -Martuńka Odpowiedz Link Zgłoś
mickie Re: Marta => ?? 25.08.04, 17:12 witam, ja mam na imię Marta i podoba mi się to imię....nawet bardzo, Martula - tak mówią do mnie czasem przyjaciele ))) Marteczka - nienawidzę (tak mówiła kiedyś na mnie moja ciocia, uff..dostawałam dreszczy) znam małą Martusię, ma niecały roczek pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
impostor Re: Marta => ?? 25.08.04, 20:57 mi sie tez podoba, moja Ukochana ma na imie Marta, wiec co do skojarzen to jak najbardziej jestem na tak. ale to nie tylko dlatego. co do Anieli... no coz, laski nie robie, jej mama ma na imie Aniela, wiec... ) Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Marta => ?? 25.08.04, 23:47 jesli sie wahasz to moze Martynka ci sie spodoba? Mi sie podoba bardziej niz Marta.. a tak na marginesie to ciekawa jestem jak czesto nadaje sie to imie.. Odpowiedz Link Zgłoś
hubercia Re: Marta => ?? 26.08.04, 16:41 a wogóle im dłuzej czytam o tym imieniu - Marta - je wymawiam, to stwierdzam że jest przedziwne i nie moge uwerzyć że tak mam na imię. Dziwne jakieś, nie pasuje do mnie.... Ale cóż - Marta od od aramejskiego- czyli języka Chrystusa, i znaczy to samo co Dominika z łaciny - wielka pani. Chyba dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
kowlaska Re: Marta => ?? 27.08.04, 15:59 Cześć, Marta to superimię!!! może nie jestem specjalnie obiektywna , bo sama mam tak na imię. Muszę się Wam jednak przyznać, że polubiłam je już jako 'duża' dziewczynka. Wcześniej wydawało mi się rzeczywiście bardzo twarde i niewesołe, a tak wogóle to było mi strasznie smutno, że nie jestem czwartą Kasią czy Anią w klasie. Teraz nie zmieniłabym Marty na nic innego. A zdrobnień jest bardzo wiele - ilość zależy chyba tylko od wyobraźni nazywającego. Mnie osobiście najbardziej odpowiada Martuś Pozdrawiam wszystkie Marty, Martusie i Marteczki PS. A co do pozostałych imion wymienionych w tym wątku to nie podobają mi się i to nie dlatego, że są konkurencją dla Marty. Odpowiedz Link Zgłoś
anola Re: Marta => ?? 28.08.04, 15:32 Jestem mamą MARTY. Bardzo mi się podobało i podoba to imię. Nic dziwnego, że je wybrałam (z mężem oczywiście) dla mojego maluszka Mówimy najczęściej po prostu Marta, czasami Martusia, Martuśka, Martula. Marta jest bardzo wesoła i "żywa" ale potrafi być spokojna i b. grzeczna. Ma 2 latka i 4 miesiące. Tzw bunt dwulatka u niej występuje w bardzo łagodnej formie. Aniela też mi się bardzo podoba, jest takie anielskie... Odpowiedz Link Zgłoś