Dodaj do ulubionych

Matylda, Melania, Felicja, Róża

15.11.12, 14:27
Z Helenki zrezygnowaliśmy. Bardzo poważnie bierzemy pod uwagę Matyldę. Zastanawiamy się jeszcze nad Felicją, Melanią, Różą.

Jak oceniacie te imiona? Które wybralibyście?
Obserwuj wątek
    • dasza_dm Re: Matylda, Melania, Felicja, Róża 15.11.12, 14:32
      Wszystkie imiona piękne i sama miałabym problem... Matylda jest chyba ostatnio najczęściej spotykana, więc zastanawiałbym się nad trzema pozostałymi.
      • olinininka Re: Matylda, Melania, Felicja, Róża 15.11.12, 14:46
        Ocenię w skali 0-6
        Matylda 4
        Melania 4
        Felicja 4
        Róża 3

Najmniej podoba mi się Róża. Ja osobiście wybierałabym z pozostałej 3 przy czym najbardziej wahałabym się pomiędzy Matyldą a Felicją.
    • paula.anna Re: Matylda, Melania, Felicja, Róża 15.11.12, 14:57
      1. Matylda lub Felicja- trudno mi się zdecydować (oba te imiona są mi bardzo bliskie)
      2. Melania
      3. Róża- która podoba mi się zdecydowanie najmniej
    • olianka Re: Matylda, Melania, Felicja, Róża 15.11.12, 15:08
      Na Melanię miałaby szansę moja córka, jednak u mnie to imię nie pasuje do nazwiska. Felicja podoba mi się minimalnie mniej. Różę również bardzo lubię.
    • dalenia Re: Matylda, Melania, Felicja, Róża 15.11.12, 16:18
      Melania, Felicja, Róża- jakie cudne imiona! smile Za Matyldą nie przepadam, ale te 3 są rewelacyjne. Sama mam je na swojej liście i przyznam, że nie wiem, którą bym wybrała. Miałabym ciężki problem ...
      • aka10 Re: Matylda, Melania, Felicja, Róża 15.11.12, 16:27
        Melania.
        • arricia_louv Re: Matylda, Melania, Felicja, Róża 15.11.12, 17:22
          Najbardziej podoba mi się imie Felicja- jest zadziornie sprzeczne- "romantyczna" Felicja i "chłopacka" Fela - to imię z typu tych zapadających w pamięć smile

Matyldy jakoś nie lubie- kojarzy mi się z wiecznie lamentujacą niewiastą ( z jakiego powodu- nie mam pojęcia)

Melania- niezmiennie ma u mnie twarz Olivii de Havilland z adapctacji przeminęło z wiatrem smile piękna, dobroduszna...ale jakaś taka mdłatongue_out

Róża jak dla mnie to dosyć specyficzne imię - odkwiatowe, ładnie sie kojaz...ale mi zawsze trącało taką jakąś sztucznościa

Mam nadzieje że się nie obraziłas- bo wszytkie imiona wymienione przez Ciebie mi się podobaja- napisałam o każdym pare negatywów i pozytywów które gdzieś tam dla mnie odnoszą się do tych imion smile No oprócz Feli- bo boska jest tongue_out
          • domi_33 Re: Matylda, Melania, Felicja, Róża 15.11.12, 21:05
            Felicja - cud miód. sama pewnie bym nadała. Melania - też śliczne. reszta ok. smile
    • polifonia1983 Re: Matylda, Melania, Felicja, Róża 15.11.12, 21:27
      1. Melania
      2. Matylda
      3. Felicja
      4. Róża

W tej kolejności (ale wszystkie są ładne).
    • corianna Re: Matylda, Melania, Felicja, Róża 15.11.12, 21:50
      Imiona troche nie z mojej bajki.
      Wybralabym z nich Matyldę .

Zamiast Roży, ktora wydaje mi sie nieco pretensjonalna - wolalabym Rozalię.
      Melania brzmi bezbarwnie ale jest sympatyczna, natomiast Felicja brzmi ładniej ale i skojarzenia z samochodem i zdrobnienie Fela zupelnie mnie nie przekonują.
      • ewela345 Re: Matylda, Melania, Felicja, Róża 16.11.12, 09:56
        Najbardziej podoba mi się Felicja i tak pewnie bym nadała córce. Jest po prostu piekna smile
        Później w kolejności , które mi się podobają :
        1.Matylda
        2.Melania
        3.Róża
        • polonica7 Re: Matylda, Melania, Felicja, Róża 16.11.12, 10:14
          Matylda lub Felicja... ale bardziej Matylda.
    • leokadka Matylda/Felicja 16.11.12, 12:12
      Stanęło na:
      Matyldzie
      Felicji

I tak się zastanawiamy. Matylda ma mniej zdrobnień - to jej jedyny minus
      Gdy mówimy znajomym o imieniu Felicja, mówią że pierwsze słyszą. Mnie to nie przeszkadza.

Jedno i drugie imię podoba się i mnie i mężowi.
      • dasza_dm Re: Matylda/Felicja 16.11.12, 13:11
        Zdeydowanie Felicja
        • arricia_louv Re: Matylda/Felicja 16.11.12, 14:34
          Bezsprzecznie Felicja smile
      • dalenia Re: Matylda/Felicja 16.11.12, 14:53
        leokadka napisała:
        > Gdy mówimy znajomym o imieniu Felicja, mówią że pierwsze słyszą

Szczerze? Bez obrazy, ale masz naprawdę mało inteligentnych znajomych uncertain Felicja to nie Amaranta, żeby ktoś o niej nigdy w życiu nie słyszał.

I jestem za Felicją!
      • paula.anna Re: Matylda/Felicja 16.11.12, 17:30
        > I tak się zastanawiamy. Matylda ma mniej zdrobnień - to jej jedyny minus

Wyjdą w praniu, też myślałam, że z tym będzie trudno, ale nie jest smile

> Gdy mówimy znajomym o imieniu Felicja, mówią że pierwsze słyszą.

Nie ma się czym chwalić uncertain

> Mnie to nie przeszkadza.

I tak trzymaj! Wszystkim nie dogodzisz, niech imię podoba się Tobie, a znajomym itp nie musi.
    • luska.s Re: Matylda, Melania, Felicja, Róża 16.11.12, 14:24
      Wszystkie imiona bardzo ładne. Najmniej podoba mi się Melania.

Najbardziej chyba Róża, a i Felicja podoba mi się coraz bardziej. Matylda też ładnie wink
      • uwierz_mirando Re: Matylda, Melania, Felicja, Róża 16.11.12, 16:31
        Trudny wybór, wszystkie cztery bardzo mi się podobają! Najbardziej chyba Melania.
        • domi_33 Re: Matylda, Melania, Felicja, Róża 16.11.12, 16:53
          skode Felicje juz dawno wyparla Fabia, wiec malo kto bedzie pamietal. Takze kibicuje Feluni.smile
          • nastka1980 Re: Matylda, Melania, Felicja, Róża 17.11.12, 12:56
            1. Felicja i Melania
            2. Matylda
            3. Róża
            • sylwia175 Re: Matylda, Melania, Felicja, Róża 17.11.12, 18:35
              Zawsze wklejam w odpowiedzi na to ze jest mało zdrobnien do Matyldywink Macia, Maciejka, Maduśka, Mat, Mata, Mathi, Mathilde, Mati, Matik, Matinka, Matinuś, Matka, Matunia, Matusia, Matuś, Matuśka, Maty, Matyl, Matyla, Matyldek, Matyldka, Matyldunia, Matyldusia, Matylduś, Matyldzia, Matyldziak, Matylka, Matylonek, Matyluszek, Matysia, Matyś, Matyśla, Motylek, Til, Tila, Tilde, Tilusia, Tisia, Tusia, Tyla, Tylda, Tyldka, Tylka, Tysia, Tyśka
              • bagata100 Re: Matylda, Melania, Felicja, Róża 18.11.12, 21:37
                Jest mnóstwo zdrobnień dla imienia Matylda smile Moja córka jest Matyśką, Matynią, Tyśką lub poprostu Matyldą i tak się przedstawia, to jej najbardziej pasuje a ma dopiero 3 lata. Osobiście nie lubię jak mówią do niej Matyldzia. Moje własne imię ma naprawdę 1 prawdziwe zdrobnienie i jakoś żyję z tym ponad 30 lat. Ilość zdrobnień nie ma znaczenia w dorosłym życiu smile Chociaż Felka też fajne smile
    • adriankaa.s Re: Matylda, Melania, Felicja, Róża 13.02.13, 00:10
      Imiona które wymieniłaś ustawiła bym w kolejności :
      Melania, Matylda, Róża, Felicja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.