sunflower_like 23.11.12, 22:26 No właśnie... Niedługo pojawi się na świecie a decyzji brak. Długie staropolskie nazwisko kończące się na -ska. Będę wdzięczna za propozycje bo się ciut zagmatwałam a czas nagli.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ksiezna_pani1 Re: Siostra Leona 23.11.12, 22:43 Pierwsza moja myśl - Klementyna Do Leona wg mnie pasuje: Marianna, Melania, Aurelia, Róża, Stefania, Tekla, Aniela, Klara. Co myślisz o moich propozycjach? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Siostra Leona 23.11.12, 22:44 I jeszcze: Stella, Antonia, Antonina, Łucja, Julianna. Odpowiedz Link Zgłoś
milda2012 Re: Siostra Leona 23.11.12, 22:47 Znam rodzeństwo Leona i Hanię Moja pierwsza myśl: Róża. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Siostra Leona 24.11.12, 00:51 Klara, Laura, Matylda, Łucja, Kalina, Marcelina, Aniela Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Siostra Leona 24.11.12, 11:46 Moja pierwsza myśl: Hanna. A może Rozalia, Klara? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Siostra Leona 24.11.12, 12:23 Oj, do Leona to może dobierać i dobierać! Aurelia, Adela, Anastazja, Aniela, Alina, Barbara, Berenika, Celina, Felicja, Helena, Julianna, Klara, Kornelia, Łucja, Marianna, Melania, Marcjanna, Rozalia, Róża, Stefania, Teresa, Urszula, Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Siostra Leona 24.11.12, 18:45 Mój Leonard ma siostry Liliannę i Idalię.Może do Leona Lil(l)a lub Ida? Odpowiedz Link Zgłoś
sunflower_like Re: Siostra Leona 25.11.12, 20:53 Dziękuję dziewczyny- naprawdę można na was liczyć- potwierdziłyście moje typy. Bo właśnie od jakiegoś czasu biorę pod uwagę ( kolejność dowolna): Hannę ( tylko skojarzenia rodzinne bardzo nieciekawe i to mnie wstrzymuje) , Helenę ( zdrobnienie Hela mnie nie przekonuje - a wiem że tak część osób będzie to imię zdrabniać i nie ma na to wpływu- już mi i tak słabo jak na Leona mówią Leoś) , Rozalię, Kornelię ( trochę za poważnie i nie gra mi z nazwiskiem) Klarę, Łucję i Laurę ( dla mnie idealnie tylko mąż kręci nosem bo ciężko zdrobnić) Barbarę, Zofię ( żałuję że są ostatnio tak popularne bo Zośka jest wręcz idealnie) a Matylda to typ męża ale osobiście nie jestem do niej przekonana... Mam nadzieję że wyjaśni się jak ją zobaczę. Bardzo dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Siostra Leona 25.11.12, 21:16 Hanna i Leon - fajna jest Hania (ale odbiega popularnością i średnio pasuje z Leonem) Helena i Leon - super zestaw pasuje idealnie Rozalia i Leon - odrzuciłabym z podanego przez Ciebie powodu iż nie pasuje do nazwiska Kornelia i Leon - dla mnie inna bajka (ale to tylko moje odczucia) i nie pasuje do nazwiska Klara i Leon - razem tworzą fajny zestaw (chociaż Klara nie jest mi bliska) Łucja i Leon - razem ok i to moja druga myśl zaraz po Klarze do Leona Laurę i Leon - zbyt podobna do Leona brak zdrobnień Barbara i Leon - ok Zofia i Leon - ok skoro Ci się podoba najbardziej to bym tak nazwała (popularność to nie wszystko) Pocieszę Ciebie- nie spotykam małych Zoś, za to w mojej okolicy jest sporo Laur,Julek, Majeczek, Amelek, Oliwii więc popularność też zależy od regionu Matylda i Leon - imię ok fajny zestaw ale zbyt oczywisty Podsumowując sama wybierałabym (oczywiście biorąc pod uwagę, że brat to Leon i Twoje sugestie co do nazwiska) z pośród Heleny, Klary, Łucji, Barbary, Zofii i Matyldy Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Siostra Leona 25.11.12, 21:36 Hanna - ładne imię, ale i bardzo popularne niestety; odrzuciłabym chyba z powodu skojarzeń rodzinnych Helena - równie ładne, ale mniej popularne; no i wg mnie lepiej do Leona pasuje; co do Heli, to nie mam pojęcia - ja tam ją lubię i w sumie nawet nie wiem, czy dałoby się jej uniknąć; wydaje mi się, że wszystkiego da się uniknąć, przy konsekwentnym "ustawianiu" rodziny Rozalia - cudna, cuuuudna!! Pod warunkiem, że do nazwiska pasuje; a że poważna? Rozalka już taka poważna przecież nie jest, a i przez resztę życia jest się dorosłym, więc to akurat chyba zaleta Kornelia - również bardzo ją lubię; a uwagi mam takie jw Klara - wg mnie Klara i Leon to taki "książkowy" duet co do zdrobnień: Klarcia, Lara, Klarusia, Lusia, Klusia Łucja - moje ukochane imię z dzieciństwa, które niestety już odrzuciłam z powodu rosnącej popularności (a jak moja córka będzie na świecie, to już pewnie w ogóle będzie sporo małych Łucji); swoją Łucję zdrabniałabym do Lusi, Łusi, Łucki, Łucysi albo Łucyjki; a w wakacje spotkałam małą Łucję, która nie była zdrabniana i też dobrze to funkcjonowało Laura - powoli zyskuje na popularności, jak dla mnie to już za bardzo ostatnimi czasy; zdrabniałabym ją podobnie jak Klarę - Lusia, Lara, można też Laurka Barbara - nad jej rosnącą popularnością też bardzo ubolewam, bo swego czasu "chorowałam" na córkę Baśkę; teraz bym nie nadała, bo jednak stwierdziłam, że nie nadam imion po żyjących członkach rodziny; a jeśli chodzi o popularność to muszę przyznać, że u mnie o małych Baśkach jakoś nie słychać na razie Zofia - właściwie to jw; oprócz tego, że o Zośkach to słychać u mnie, oj słyyyychać Matylda - nie jest moim ulubionym imieniem, ale generalnie nie mam nic przeciwko niej; do Leona bym jej jednak nie dobrała - zbyt oczywisty ten duet wg mnie, coś poniekąd jak Jaś i Małgosia Generalnie ja dla swojej córki wybrałabym zdecydowanie Rozalię Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Siostra Leona 25.11.12, 23:40 Do Leona najbardziej pasuje mi Klara, na drugim miejscu Łucja. W dalszej kolejności Rozalia i Helena. Zdrobnienie Hela ostatnio coraz bardziej mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Siostra Leona 25.11.12, 23:47 Jestem za Rozalią i jeszcze za Heleną (Helena wg mnie świetnie pasuję do Leona). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Siostra Leona 25.11.12, 23:56 A co powiesz na temat: Penelopy, Józefiny i Filomeny? Pytam, ponieważ teraz przyszły mi do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Siostra Leona 25.11.12, 23:54 sunflower_like napisała: > Barbarę, Zofię ( żałuję że są ostatnio tak popularne bo Zośka jest wręcz idealn > ie) Jeżeli Zofia jest idealna, to niech będzie Zofia Jeżeli chodzi o inne imiona, to ich sytuacja też nie jest wesoła (mówię o Łucji, Laurze, Klarze, Helenie, Kornelii). Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Siostra Leona 26.11.12, 17:18 z twoich typów podoba mi się Łucja i Laura i Barbara Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Siostra Leona 27.11.12, 11:02 Najlepiej Łucja lub Klara. Helena też ok. Ewentualnie Laura, Matylda, Zofia. Raczej nie Hanna. Odpowiedz Link Zgłoś
trissie Re: Siostra Leona 01.12.12, 01:03 Witaj, nasz Leon ma dwie siostry: Klarę i Matyldę. On sam lubi imiona swoich siostr, jest też autorem zdrobnienia Matyldy: Motylka, Motylek ( powstałe od Matylki). Ja osobiscie i nieskromnie, uwoelbiam imiona swoich dzieci (mamy jeszcze Frania), pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
halszka111 Re: Siostra Leona 01.12.12, 17:55 Ja mam w domu Leona i Józefinę, nazwisko tez nie najkrótsze kończy się na -ski Odpowiedz Link Zgłoś
mario_em Re: Siostra Leona 03.12.12, 15:07 a moj syn leon ma dwie siostry....zosie i juliannę. Julianna miala byc helena, lecz ze wzgledu na zbyt podobne w "fonetyce" zdrobnienie do leona jest julianna. hela-leon, lena-leon. i tak czasami majaz na mysli leona wołam julian, a maja na mysli julianne wolam leonia. co w przypadku wołania zosi pomyłka mi sie nie zdarza. mysle, ze ten aspekt przy wyborze imienia dla "kolejnego " dziecka równiez nalezy wziac pod uwage. dlatego tez odrzucialbym hanne, aniele, łucje (piekne imie), lilla itp. ja jestem za: zosia (rzecz jasna...swietne imie, ktore rewelacyjnei sprawdza sie w "uzyciu") klara pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chce_bobo Re: Siostra Leona 10.12.12, 11:39 mam w domu Leona i Klarę cudowny zestaw! czytając ten wątek zupełnie nie spodziewałam się, że aż tyle osób połączy imię Klara z leonem My na naszą Klarę mówimy: Klarka, Klarusia, Klusia, Lusia, Klarunia, Klarnet [jak jest nieposłuszna hihi] Kilka razy ktoś o niej powiedział Klarysa, wrr myślałam że zagryzę tak mi zazgrzytało... Bardzo polecam ci taki zestaw imion dla rodzeństwa! Odpowiedz Link Zgłoś
polixena Leon i Klara 28.12.12, 13:09 Faktycznie udany zestaw, a imiona piękne. Ciekawe jak wybrała autorka wątku, bo nie dała znać. Odpowiedz Link Zgłoś
marteczkaa84 Re: Siostra Leona 29.12.12, 13:17 Jeszcze niedawno ja stalam przed tym wyborem Bardzo chcialam Michaline, ale M sie nie zgadzal. Mamy Leona i Alicje. Odpowiedz Link Zgłoś