ksiezna_pani1 12.01.13, 21:27 Był już temat o Florencji, to teraz czas na Filadelfię . Co myślicie o tym imieniu? Mnie się podoba tak samo, jak wspomniana Florencja. "Filadelfia — imię żeńskie pochodzenia greckiego, od φιλεω (fileo) - "kochać" i αδελφος (adelfos) - "brat", co oznaczało "braterska miłość"." Imieniny obchodzi 10 maja. Filadelfia podobnie jak Florencja, była najpierw tylko imieniem a dopiero później stała się też nazwą miasta. Do 1994 roku nie Filadelfia nie miała nadań. Link do tematu o Florencji: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,140854073,140854073,Florencja_.html Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Filadelfia 13.01.13, 01:29 Mam jednak wątpliwości, czy to nie powinna być Filadelfa. Za bardzo kojarzy mi sie z nazwą miasta, bym rozpatrywała ją jako imię. Odpowiedz Link Zgłoś
dvoicka Re: Filadelfia 13.01.13, 09:59 > Za bardzo kojarzy mi > sie z nazwą miasta, bym rozpatrywała ją jako imię. Miasto to pół biedy, jest jeszcze bardzo popularny serek Dla mnie takie skojarzenia to też przeszkoda (że przypomnę Dobiegniewa), choć przyznaję się że nie jestem konsekwentna. Mi się jeszcze Filadelfia/Filadelfa o tyle mniej podoba od Florencji, że nie ma końcówki typowej dla imienia. Florencję bym rozważyła, podobnie jak Siennę/Sienę, bo "miejskie" skojarzenie jest zdecydowanie pozytywne. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Filadelfia 13.01.13, 13:30 gaudencja napisała: > Za bardzo kojarzy mi > sie z nazwą miasta, bym rozpatrywała ją jako imię. Mnie dokładnie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Filadelfia 21.01.14, 21:08 gaudencja napisała: > Mam jednak wątpliwości, czy to nie powinna być Filadelfa. Gaudencjo, oprócz Filadelfa, którego żeńską forma powinna być Filadelfa, jest tez Filadelfiusz i Filadelfia. Odpowiedz Link Zgłoś
franciszka_o Re: Filadelfia 14.01.13, 22:24 Przez osobisty sentyment do miasta, bardzo mi się podoba, ale raczej bym się nie odważyła nadać. Chyba że... Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Filadelfia 02.02.13, 16:53 A ja mam koleżankę o tym imieniu, lecz pisze się je Philadelphia, Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Filadelfia 19.01.14, 13:04 Znaczenie imienia bardzo fajne, ale zbyt silne skojarzenia z amerykańskim miastem i serkiem kanapkowym sprawiają, że nie nadałabym go dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadiany Re: Filadelfia 22.01.14, 08:16 Brzmieniowo przepięknie, ale za mocno kojarzy mi się z miastem a to u mnie nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: Filadelfia 22.01.14, 09:05 gdyby się jeszcze tylko z miastem kojarzyło, to pół biedy, ale ja tak mało światowa jestem, że moje pierwsze skojarzenie to zdecydowanie serek... Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Filadelfia 24.01.14, 02:45 Tak samo jak przy Florencji, nie lubię imion utworzonych od miejscowości.. Choć mam koleżankę Philadelphię i jej imię mi się podoba.. Odpowiedz Link Zgłoś