09.02.13, 15:03
Co sądzicie o tym imieniu? Mnie się strasznie podoba i myślę, że kiedyś mogłabym nazwać tak swoją córkę.
Ingarda — żeńskie imię germańskie, notowane w Polsce od średniowiecza w formach Ingardis i Hingardis. Według jednych badaczy pierwszy człon imienia, Ing-, pochodzi od germańskiego Ingwa, Ingu, co oznacza "członek plemienia Ingweonów", inne źródła podają, iż człon ten wywodzi się od imienia germańskiego boga, a kolejne wskazują, iż ów germański bóg był pierwotnie bogiem plemienia Ingweonów. Człon drugi imienia wiąże się z germ. gardaz — "ogrodzenie, płot", goc. garda — "pleciony płot, obora", stsas. gardo, stwniem. garto — "ogród" i należy go rozumieć jako "ogrodzoną posiadłość". Imieniny obchodzi 7 listopada.
Do 1994 roku to imię odnotowano 4 razy.:
2 razy w latach 30 - tych
2 razy w latach 40 - tych.
Obserwuj wątek
    • niwius Re: Ingarda 09.02.13, 16:33
      Mi także się to imię bardzo podoba. Trochę nie rozumiem, dlaczego w przeciwieństwie do Ingeborgi nie stało się w pewnym momencie popularne. Moim zdaniem od Ingeborgi jest o wiele ładniejsze.
    • dalenia Re: Ingarda 09.02.13, 16:47
      Ingarda kojarzy mi się z pogardą - słabe skojarzenia, więc i imię średnio mi się podoba. Lubię za to podobną Ingrydę smile
      • dalenia do góry 08.01.14, 13:19
        Nie mam już takich oczywistych skojarzeń z pogardą i nawet zaczęła mi się ta Ingarda podobać smile Ale chyba zabrakłoby mi odwagi.
      • olinininka Re: Ingarda 08.01.14, 21:26
        Mi też kojarzy się z pogardą. Ale obiektywnie patrząc nie jest zbyt ,,odjechane" więc u kogoś ok.
        Mimo to Ingryda jest o wiele lepsza.
    • gaudencja Re: Ingarda 09.02.13, 23:37
      Bardzo mi się podoba.
    • abiela Re: Ingarda 11.02.13, 14:03
      Nie podoba mi się.
    • ksiezna_pani1 Pomocy!! 11.02.13, 14:46
      Mam problem. Od wczoraj nie mogę wejść na stronę główną woi, gdyż ciągle wyświetla mi się komunikat: "Podane forum nie istnieje lub jest niedostępne.". Mogę tylko przez swój profil wejść w te tematy, w których się udzielałam i tyle uncertain Czy może mi ktoś pomóc ? Będę wdzięczna. smile
      • dalenia Re: Pomocy!! 11.02.13, 20:24
        Ja tak miałam wczoraj smile I wchodziłam przez przeglądarkę chrome (zazwyczaj wchodzę przez mozille). A dzisiaj już działa dobrze.
        • ksiezna_pani1 Re: Pomocy!! 11.02.13, 21:13
          dalenia napisała:

> Ja tak miałam wczoraj smile I wchodziłam przez przeglądarkę chrome (zazwyczaj wcho
          > dzę przez mozille). A dzisiaj już działa dobrze.

Daleniu, dziękuje za informację!
      • angelina7-83 Re: Pomocy!! 08.01.14, 20:11
        Ja przynajmniej raz w miesiącu czyszczę przeglądarkę przez program CCleaner, dzięki temu nie mam przysłowiowych śmieci i nie zwalnia mi otwierania stron przez te "ciasteczka".
    • adriankaa.s Re: Ingarda 09.01.14, 02:29
      kojarzy mi się tylko ze skrotem od imienia Hildegarda
    • rosynanta Re: Ingarda 09.01.14, 09:05
      Twarde, ale z charakterem. Podoba mi się smile
    • misselene Re: Ingarda 09.01.14, 14:10
      Całkiem ładne, nie spotkałam się z nim wcześniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.