mary.h 14.02.13, 12:01 Wypatrzyłam to imię wczoraj w TV. Nie ma go w spisie imion Wikipedii. Po wrzuceniu w Google znalazłam tylko jeden wpis, że to żeńska forma imienia Witomił, zdrabniana do Witki, Miłki. Natomiast wszystkie inne wyniki wyszukiwania wskazują tylko jedną osobę (to Ją widziałam w TV) - Witomiłę Wołk-Jezierską, córkę zamordowanego w Katyniu oficera artylerii Wincentego Wołka, walczącą w Trybunale Praw Człowieka w Strasburgu o prawdę o Katyniu. Co do samego imienia - mnie się nawet podoba Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ksiezna_pani1 Re: Witomiła 14.02.13, 12:51 Mnie też się podoba. Do 1994 roku to imię odnotowano 3 razy: 1 w latach 30-tych 1 w latach 70-tych 1 w pierwszej połowie lat 90-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
mary.h Re: Witomiła 14.02.13, 12:55 Wspomniana powyżej Pani Witomiła urodziła się w 1940 r. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Witomiła 14.02.13, 13:17 mary.h napisał(a): > Wspomniana powyżej Pani Witomiła urodziła się w 1940 r. > Zacytowałam tylko to, co znalazłam u Rymuta... Odpowiedz Link Zgłoś
mary.h Re: Witomiła 14.02.13, 13:35 Rozumiem. Ale moim zdaniem zgadza się, bo 1940 rok zalicza się do lat 30-tych. Dopiero 1941 rok rozpoczyna lata 40-te. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Witomiła 14.02.13, 14:09 Też wczoraj to imię zauważyłam w tv i nawet miałam dzisiaj założyć wątek o tym imieniu, bo poprzedni wątek o tym imieniu został już zarchiwizowany. A co do imienia - jest ciekawe takie niespotykane i miłe dla ucha. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Witomiła 14.02.13, 14:50 Lubię "miły" wszelakie, więc i to imię nie jest mi wstrętne ale do top 10 nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Witomiła 14.02.13, 19:12 Witomiła-Miłka jeszcze ujdzie, ale jakaś Witka czy Wicia to już na pewno nie. Generalnie Witomiła mego ucha nie razi, ale też nie zachwyca. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Witomiła 14.02.13, 22:51 Witomiła ani Witomił nie były notowane w średniowieczu, stąd nie ma ich w Wikipedii. Wit- oznacza "pan i władca" i w pierwszym członie łączył sie w staropolszczyźnie wyłącznie ze sławą (sławny pan? pan sławy? - to samo w wersji żeńskiej), natomiast w drugim członie było połączenie z -miłem (Miłowit, Miłwit). Odpowiedz Link Zgłoś