Dodaj do ulubionych

Tadeusz vs Witold

18.02.13, 12:20
Dzień dobry smile

Jestem na etapie wyboru imienia dla synka i w grę wchodzą dwie propozycje: Tadeusz i Witold. Obydwa imiona podobają się nam jednakowo, stąd moja prosba o Wasza opinię. Za Witoldem przemawiają zdrobnienia: Witek i Wituś, które przypadły mi do gustu, za Tadeuszem, brzmienie imienia w wersji oficjalnej "Tadeusz", oraz zdrobnienia Tadzio, Tadziu. Trochę obawiam się Tadka, bo w tej twardej formie jakoś Witek bardziej do mnie przemawia. A pewnie większość osób będzie zwracać się do dziecka per Witek, Tadek.
Jaka jest Wasza opinia?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • olinininka Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 12:23
      A do jakiego nazwiska? Bo jak oba pasują to chyba sama wybrałabym Witolda.
      • anais10 Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 12:32
        Pasują obydwa. Może nieco bardziej Tadeusza, ale tylko trochę. Tylko ten Tadek... Czy wg Was ta forma jest tak samo twarta jak np "Maryśka" u Marii, czy bardziej jak "Magda"? Bo tak jak powiedziałabym do kogoś "cześć Witek/Magda", tak raczej niekoniecznie "cześć Tadek/Maryśka". Ale może się czepiam. Mój mąż twierdzi, że forma Tadek jest zupełnie normalna, niczym przykładowa Magda.
        • anais10 Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 12:35
          Sorry za błędy, oczywiście twarda nie twarta i Tadeusz nie Tadeusza. Córka skutecznie utrudnia mi pisanie "atakując" klawiaturę sad
    • wimperga Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 12:36
      Zdecydowanie Tadeusz.
    • jowa80 Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 13:02
      Optuję za Witoldem, aczkolwiek zdrobnienie "Tadek" wydaje mi się naturalne (tak jak Magda od Magdaleny, czy Krzysiek od Krzysztofa).
      • rurek00 Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 13:14
        Ja bym wybrała Witolda, Tadeusz mi się źle kojarzy.
    • julise Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 13:14
      Zdecydowanie wybrałabym Witolda ! Witek, Wituś, Witulek super smile
      Pasuje dla chłopczyka, nastolatka i męzczyzny!
    • annthonka Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 14:12
      Obydwa ładne, chyba jednak z delikatnym wskazaniem na Tadeusza.

Zdrobnienie Tadek odbieram dokładnie tak samo jak zdrobnienie Witek - wcale nie jest bardzo twarde. Zresztą możecie przecież mówić Tadzio albo Tadzik.
      A na to, jak będą się do niego zwracać koledzy nie macie żadnego wpływu, niestety.
    • abiela Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 14:19
      Tadeusz bardzo mi się podoba, dużo bardziej od Witolda.
      • uwierz_mirando Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 14:21
        Zdecydowanie Witold.
    • laandryneczkaa Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 14:24
      Moim zdaniem lepsze jest Tadeusz.
    • florianne Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 14:44
      Wybrałabym Witolda .
      • magducha78 Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 15:26
        Tadeusz
    • dasza_dm Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 15:30
      Wybrałabym Tadeusza.
      • lus.sia Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 15:32
        Witold smile
    • almostsure Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 15:59
      Głos na Witolda - bardziej męski i fajniejsze zdrobnienia.
      Tadeusz za bardzo kojarzy mi się z maglowaną do obrzydzenia w szkole epopeją narodową.
    • paula.anna Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 16:42
      Wolę Witolda, choć i Tadeusz mi się podoba.
      Dla mnie ani Tadek ani Maryśka nie są problematyczne, ale ja nie przepadam za zdrobnieniami i "słodkimi" formami imion
    • polifonia1983 Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 16:46
      Wolę Tadeusza. I lubię zdrobnienie Duszek od tego imienia smile
    • ronalilly Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 19:00
      Wybrałabym Tadeusza.
    • anais10 Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 19:15
      Wybór trudny, jak na razie obydwa imiona idą "łeb w łeb" smile A skoro ciężko się zdecydwać, pozostaje je połaczyć i dać dziecku Tadeusz Witold lub Witold Tadeusz. I chyba będziemy losować wink Czytam, że dla Was Tadek to nauralne zdrobnienie, więc to mnie coś musiało się wydawać. Bardzo dziękuję za radę. Jeśli jeszcze ktoś zechce się wypowiedzieć będzie super. Z tymi imionami zawsze jest dylemat. Ale za to jaki słodki wink

Pozdrawiam serdecznie
      • domi_33 Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 19:20
        bardziej mi sie podoba Tadeusz. Znam dwoch braci - starszy to Witek a mlodszy to Tadzik zwany Tadzikiewiczem. smile
    • corianna Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 21:05
      Podobaja mi się oba imiona tzn Tadeusz i Witold. Zupełnie nie podoba mi sie Gabriel. To nieco dziwne imie, bo zupelnie nie wiem, jak mowic do nastolatka ? Jak beda mowic koledzy? Gabek? Gabrysiek? Tadek i Witek brzmi naturalnie, zawadiacko, wystarczająco chłopięco/męsko, fajnie dla rowiesników. A imię Gabriel ma jedynie calkiem mila forme dla dzidziusia - Garbryś i potem dluuuuuugo nic, jedynie urzedowa oficjalna formę.

A zatem w sprawie tutułowego dylematu Tadeusz vs Witold jestem za Tadeuszem i Witoldem smile) Bez Gabriela.
      • corianna Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 21:08
        przepraszam !!!! Ten Gabriel chyba nie w tym wątku, wybacz moje niezbyt uwazne czytanie sad

z dwoch proponowanych imiona jestem za Witoldem smile
        • anais10 Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 21:47
          Dziękuję smile To miłe, że te imiona podobają Ci się bardziej niż np Gabriel. Teraz nie są one popularne, w rankingach zajmują odległe miejsca; na pewno Gabriel plasuje sie wyżej. Tym milej przeczytać pozytywną opinię na ich temat.
          • tami46 Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 22:17
            To nie "moje "imiona.Ewentualnie Witold.
    • froobek Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 22:42
      Znacznie lepszy Tadeusz, choć Witold jak najbardziej do nadania.
      Tadek to jak Magda.

Witold Tadeusz - nie! Brzydka zbitka fonetyczna d-t.
      • anais10 Re: Tadeusz vs Witold 18.02.13, 23:04
        Z tą zbitką fonetyczną to prawda. Też mi średnio pasuje. Lepiej chyba Tadeusz Witold lub Witold Jan po moim Tacie.
        • annthonka Re: Tadeusz vs Witold 19.02.13, 09:57
          Tadeusz Witold - bardzo ładnie, ja bym już chyba nie szukała dalej.
    • astomi25 Re: Tadeusz vs Witold 19.02.13, 10:21
      Hehe usmialam sie z tytulu, bo mam brata Witolda i tate Tadeusza, wiec oba imiona w najblizszej rodzinie.
      A co do wyboru? Nie wiem big_grin
    • dalenia Re: Tadeusz vs Witold 19.02.13, 11:41
      Oba podobają mi się tak samo, czyli bardzo smile Chyba sama miałabym problem z wyborem. Na dzień dzisiejszy swojego syna chyba prędzej nazwałabym ... hm ... no chyba jednak Tadziem.

Znam jednego ok. 25-letniego Tadeusza i dla większości znajomych jest Tadkiem po prostu, ewentualnie Tadziem. Wg mnie Tadek jest dość "neutralny" - tak jak Jarek, Radek, Piotrek czy Tomek.
    • monaliss Re: Tadeusz vs Witold 19.02.13, 12:33
      Zdecydowanie Witek!! Moim zdaniem ma ładniejsze i bardziej męskie zdrobnienia..
      Bo "Tadziu" do dorosłego faceta moim zdaniem brzmi... nie męsko itp.

Znam jednego dorosłego Tadka, który nie używa swego pierwszego imienia właśnie z powodu zdrobnień. Poznałam go jako Karol i dopiero po kilku latach wyszło na jaw, że pierwsze imię to Tadeusz.
    • adriankaa.s Re: Tadeusz vs Witold 19.02.13, 13:41
      Zdecydowanie Tadeusz.
    • anais10 Re: Tadeusz vs Witold 19.02.13, 14:47
      Dziękuję za Wasze opinie. W sumie jest prawie remis (jednen głos więcej dla Tadeusza). Po naszych naradach, zostaje Tadeusz Witold smile Tylko muszę sobie wbić to głowy to, co pisałyście, że Tadek jest jak Magda. Uff, będzie ciężko, ale zawsze moge mówić po prostu Tadeusz.
      • kachnab Re: Tadeusz vs Witold 19.02.13, 15:17
        Jeszcze jeden głos na Tadeusza. Zawsze możecie mówic Tadzik smile
      • dalenia Re: Tadeusz vs Witold 19.02.13, 21:04
        Tadeusz Witold bardzo mi się podoba. I do Matyldy też wg mnie świetnie pasuje. Ale mam wrażenie, że nie jesteś przekonana. A skoro nie jesteś, to nie ma co na siłę wybierać Tadzika. Wybierzcie Witka - też będzie super smile
    • froobek Jeszcze o Tadku 19.02.13, 16:09
      Chciałam dopisać, bo chyba o to chodzi, że Tadek to nie jest taka rubaszna forma spod budki z piwem czy gimnazjalnych wygłupów, jak np. Krzychu, Rychu, Wojtas, Bartol, Seba.
    • ksiezna_pani1 Re: Tadeusz vs Witold 19.02.13, 18:38
      Witold. Tadeusz też mi się podoba, ale nie jestem w stanie polubić Tadka uncertain
      • anais10 Re: Tadeusz vs Witold 19.02.13, 19:36
        Właśnie to jedno zdrobnienie jest takie sobie uncertain Już sama mam mętlik w głowie. Niby zdecydowane, ale... Przy dziewczynce też mieliśmy dylemat, ostatecznie, wbrew większości, zdecydowaliśmy się na imię Matylda. I jesteśmy bardzo zadowoleni smile A teraz myślenica z chłopcem. Matylda i Tadeusz... Hmm, w sumie ładnie.
        • gaudencja Re: Tadeusz vs Witold 19.02.13, 19:41
          Matylda i Witold jeszcze lepiej smile Nie muszę dodawać, że popieram Witolda, choć Tadeusz także mi się podoba. Kolega mojego syna z klasy, BTW, zdrabniany jest do Tadzika.
          • makuffka Re: Tadeusz vs Witold 19.02.13, 20:44
            Mnie się obydwa podobają, ale jeśli masz wątpliwości co do zdrobnień wybrałabym jednak Witolda.
    • olinininka Re: Tadeusz vs Witold 19.02.13, 20:56
      Wiem, że dzieci to nie zestaw, ale mi osobiście ani Tadeusz, ani Witold nie pasuje do Matyldy (inna kategoria imion). Ale z tych dwóch imion to bardziej Witold.

Do Matyldy pasują mi bardziej Leon, Kajetan, Kornel, Cyryl, Julian, Błażej, Tymoteusz, Tymon, Olaf itp

• maeve_binchy Re: Tadeusz vs Witold 23.02.13, 17:13
        zdecydowanie Tadeusz - b. lubie to imie
        Witold mi sie nie podoba, jest dla mnie taki niemeski (wiem, bez sensu, ale tak odbieram)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.