nin4 16.03.13, 06:33 zastanawiam sie nad Laurą i Patrycją, mi się jeszcze podoba Klara, ale mojemu M już nie. Macie jeszcze jakieś propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wimperga Re: siostra dla Matyldy 16.03.13, 09:10 Inga, Kornelia, Karolina, Aurelia, Olga, Marianna. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: siostra dla Matyldy 16.03.13, 09:21 Laura i Klara są w porządku. Patrycja wg mnie jest z totalnie innej bajki. Aurelia, Anastazja, Aniela, Apolonia, Berenika, Blanka, Barbara, Daria, Dagna, Florentyna, Gaja, Helena, Honorata, Ida, Idalia, Irmina, Julianna, Jadwiga, Kornelia, Łucja, Marianna, Michalina, Malwina, Melania, Olga, Rozalia, Róża, Urszula, Wanda, Waleria, Zoja Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: siostra dla Matyldy 16.03.13, 10:18 Matylda i Laura pasują świetnie nie szukałabym dalej. Tylko sprawdź czy dobrze komponuje się z nazwiskiem. Patrycja to inna bajka, Klara dla mnie zbyt retro do Matyldy. Ale jeśli mają być inne propozycje to do do Matyldy pasuje mi np. Blanka, Łucja, Anastazja, Melania, Estera, Emma, Rita Odpowiedz Link Zgłoś
nika206 Re: siostra dla Matyldy 16.03.13, 21:40 Matylda i Emma. Moim zdaniem brzmi pięknie Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: siostra dla Matyldy 20.03.13, 23:45 Matylda i ... Tamara, Patrycja jak najbardziej na TAK, Natalia, Kornelia, Roksana, Kamila, Liliana, Weronika Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: siostra dla Matyldy 16.03.13, 11:06 Moja pierwsza myśl to Klara. Może dlatego, że to drugie imię mojej Matyldy. Matylda Laura- ok Z Patrycją mi zgrzyta Proponuję, na szybko, Kornelię, Helenę. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: siostra dla Matyldy 16.03.13, 11:14 Myślę, że Laura jest bardzo dobrym pomysłem. Proponuje jeszcze: Kornelie, Helenę, Juliannę Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: siostra dla Matyldy 16.03.13, 11:28 Ja mam Laurę i gdybym dzisiaj urodziła drugą córkę, to prawdopodobnie zostałaby Matyldą właśnie (no chyba, że tata by zaprotestował). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostra dla Matyldy 16.03.13, 13:25 Laura jest bardzo w porządku. Proponuję jeszcze Ligię lub Ksenię. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: siostra dla Matyldy 16.03.13, 21:02 Klara bylaby idealna , potem zaraz Laura inne propozycje: Stefania, Berenika, Adela, Aldona, Alina, Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: siostra dla Matyldy 18.03.13, 11:37 Patrycja zdecydowanie nie, Laura i Klara dobrze pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: siostra dla Matyldy 18.03.13, 13:20 a jeszcze Daniela jest ciekawa i stanowilyby razem zgrany duet Odpowiedz Link Zgłoś
anais10 Re: siostra dla Matyldy 18.03.13, 15:42 Moje propozycje to: Matylda i Stefania Matylda i Marianna Matylda i Konstancja Matylda i Luiza z naciskiem na Matyldę i Stefanię Odpowiedz Link Zgłoś
nin4 Re: siostra dla Matyldy 19.03.13, 05:57 z imion przez Was proponowanych rozważaliśmy jeszcze Olgę, Melanię, Michalinę, Adelę i Aurelię, mi Patrycja też nie podchodziła (pomysł mojego M), więc cieszę się że nie jestem jedyna . Pozostaje teraz dopasowanie do nazwiska (Palik), myślicie że Laura będzie się dobrze komponować? Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: siostra dla Matyldy 19.03.13, 07:29 Laura Palik brzmi ok, choć bez rewelacji. Z Twoich propozycji imion najlepszy zestaw według mnie to Michalina Palik Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: siostra dla Matyldy 19.03.13, 15:46 Michalina lepiej się komponuje ze względu na wiekszą liczbę sylab, ale Laura tez najgorzej nie brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: siostra dla Matyldy 19.03.13, 16:05 Laura Palik ujdzie, choć dla mnie jest trochę za krótka i generalnie ten zestaw mało melodyjny mi się wydaje. Dużo lepiej brzmi wg mnie Michalina Palik albo Aurelia Palik. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostra dla Matyldy 19.03.13, 21:20 IMO wszystkie 3 wymienione w poście powyżej brzmią dobrze z nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nin4 Re: siostra dla Matyldy 22.08.13, 13:19 nadal nie wiem jakie imie dla drugiej córeczki - obecnie jesteśmy na etapie Klary, Felicji i Olgi. Rodzinie, znajomym najbardziej podoba się Olga, ale mi sie wydaje że byłby problem ze zdrobnieniem tego imienia i koniec końców wszyscy bedą wołali Ola (a tego strasznie chcę uniknąć). Bardziej skłaniamy sie ku Klarze ale widzę że otoczenie średnio reaguje na to imię. Felicja przepiękne ale Fela czy Felcia już niekoniecznie. Rany, naprawdę mam zagwozdkę Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: siostra dla Matyldy 22.08.13, 13:37 A co Was to obchodzi, że rodzinie się bardziej Olga podoba? A czy wózek też z Wami wybiorą? I pościel, i ubranka, i potem przedszkole dla córki? A może będą jeszcze przychodzić do Was i przewijać, karmić, kąpać? Nie? Dlaczego? Skoro są tacy chętni do podejmowania decyzji dotyczących Waszego dziecka, to niech generalnie je wychowują na spółkę z Wami Nie angażujcie rodziny i znajomych w wybór imienia!! Zostawcie to sobie, a resztę poinformujecie, jak córka się urodzi (tudzież, jak ją zarejestrujecie w USC). Znam dobrze 3 Olgi. Jedna zazwyczaj jest Olą, druga - bardzo różnie, a trzecia od zawsze powtarza, że Olga to Olga, a nie Ola. I ma spokój - Olą nie bywa Więc chyba można mieć Olgę bez "Olowania". Ja przyznam, że dopiero tu na forum spotkałam się z taką sytuacją. Dla mnie zawsze Olga to była Olga i nie przyszło mi nigdy do głowy, żeby robić z niej Olę (tak, jak nie robię Oli z Oliwii np.). Klara to bardzo ładne imię, choć mnie się trochę przejadło - może przez to forum. W Warszawie chyba zyskuje na popularności, ale u mnie w Polsce B jakoś jej nie słychać. Jeśli Wam się podoba Klara, to nawet bym się nie zastanawiała - do Matyldy pasuje świetnie. W Felicji ostatnio się zakochałam, ale uważam, że jej wielki urok tkwi właśnie w zdrobnieniach. I o ile przy Oldze można uniknąć Olgi, tak jakoś Felicja bez Feli średnio mi się widzi. Choć z drugiej strony - znam Alicję, która nigdy nie bywa Alą, więc może i Felicja bez Feli by przeszła? Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: siostra dla Matyldy 22.08.13, 14:30 Felicja super! Bardzo mi się podoba. Gdybym miała trzecią córkę, miałaby duże szanse być Felicją. > ale widzę że otoczenie średnio reaguje na to imię. Ich prawo, Ale to WY decydujecie, bo to WASZE dziecko i to Wam jego imię ma się podobać. Daj spokój z opiniami "otoczenia", wiem, ze dla większości ludzi sa one ważne i trudno je zlekceważyć, ale wszystkich i tak nie zadowolicie. I Klara i Felicja mi się podobają, Olga znacznie mniej, Zdrobnienie Ola już zupełnie nie... Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: siostra dla Matyldy 22.08.13, 16:50 Jestem za Felicją! Uwielbiam ją i jest jak na razie nr 1 dla przyszłej córki Z tym, że najprawdopodobniej teraz będzie syn Klara też jest ok. I fajnie pasuje do Matyldy. Olga mi się nie bardzo podoba. Znam jedną i od zawsze, WSZYSCY mówią na nią Ola. Zresztą nie dawno nawet dowiedziałam się, że jest Olgą a nie Olą tak naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: siostra dla Matyldy 22.08.13, 17:50 Klara bardzo mi się podoba, nie przejmowałabym się opinią otoczenia, Felicja też b. ładnie, Olga mniej, kibicuje Klarze od siebie mogę dodać jeszcze Aurelię, Anielę, Anastazję, Jaśminę, Kalinę, Liliannę, Melanię, Urszulę, Rozalię, Różę Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: siostra dla Matyldy 22.08.13, 19:48 Z Twoich propozycji podoba mi sie zarowno Klara i Laura sa bardzo ladne i pasuja do Matyldy . Felcia na razie mi sie nie podoba, uwazam ze Matylda duzo ladniejsze. Z moich propozycji Rozalia, Jowita, Konstancja, Walentyna, Adelajda Olga jest ladne, zdrobnienie Olenka , albo wcale jak kto woli. Mi do Matyldy pasuja raczej inne imiona , ale przeciez to wam sie ma podobac to zestawienie. A imiona sa ladne Matylda i Olga oba na rowni. nin4 napisała: > nadal nie wiem jakie imie dla drugiej córeczki - obecnie jesteśmy na etapie Kla > ry, Felicji i Olgi. Rodzinie, znajomym najbardziej podoba się Olga, ale mi sie > wydaje że byłby problem ze zdrobnieniem tego imienia i koniec końców wszyscy be > dą wołali Ola (a tego strasznie chcę uniknąć). > Bardziej skłaniamy sie ku Klarze ale widzę że otoczenie średnio reaguje na to i > mię. Felicja przepiękne ale Fela czy Felcia już niekoniecznie. > Rany, naprawdę mam zagwozdkę > > > Odpowiedz Link Zgłoś
makuffka Re: siostra dla Matyldy 22.08.13, 21:13 Mnie do imienia siostry i nazwiska najbardziej pasuje Michalina. Felicja też ładna, choć imo nie brzmi już z nazwiskiem tak fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: siostra dla Matyldy 23.08.13, 13:07 I Klara, i Felicja bardzo mi się podobają. Zresztą Olga też. Nie widzę problemu ze zdrobnieniami. Klary bez nie zdrabniała, Felicja może być Felutką, Felinką, Felisią, a Olgi bym nie zdrabniała. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: siostra dla Matyldy 23.08.13, 18:37 Rodzina i znajomi nie mają nic do gadania,przecież to wasz wybór! Znam jedną Olgę, bywa czasami nazywana Olą,ale zazwyczaj otoczenie zwraca się do niej pełną formą.Felicja podoba mi się najbardziej z tej trójki,ale skoro zdrobnienia cię nie przekonują,to nic na siłę.W waszej sytuacji wybrałabym Klarę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: siostra dla Matyldy 23.08.13, 22:00 Olga Palik brzmi źle - zlewa się w jeden wyraz i jest mało wyrazista. Ola Palik - tym gorzej. Felicja Palik całkiem całkiem, ale Fela Palik jest IMO bardzo kiepskim wyborem. Klara Palik też nieszczególnie. Poszukałabym jeszcze - jeśli nie Aurelia czy Laura, które pasują b. ładnie, to może Julianna, Ludwika, Gabriela, Eulalia, Cecylia, Aniela (niezdrabniana do Neli)? Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: siostra dla Matyldy 23.08.13, 08:43 Klara Palik Felicja Palik Michalina Palik Olga Palik Laura Palik Aurelia Palik Mimo, że bardzo lubię Felicję i pasuje do Matyldy to jednak niezbyt komponuje się z nazwiskiem. Moim zdaniem Michalina brzmi najlepiej. Najgorzej brzmi Klara Palik. Dlatego jestem za Michaliną, Laurą ewentualnie Aurelią. Za Olgą nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
rurek00 Re: siostra dla Matyldy 23.08.13, 14:52 Też mi się wydaje, że Michalina najlepiej brzmi z nazwiskiem. Pozostałe imiona są za krótkie. Wydaje mi się, że to nazwisko wymaga dłuższej odprawy. A może Magdalena? Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: siostra dla Matyldy 24.08.13, 01:57 Laura i Patrycja, które ci się podobają nasunęły mi Letycję. A i Matylda z Letycją mi idą w parze (Bonaparte). Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: siostra dla Matyldy 24.08.13, 10:43 Felicję można zdrabniać do Felusi, Feluni. Z nazwiskiem pasuje mi jak najbardziej. Ale Letycja, jak wyżej zaproponowano też bardzo ładnie i pasuje do Matyldy, choć dla mnie miałoby to drugorzędne znaczenie. Fajnie jak imiona rodzeństwa ładnie się komponują, ale z drugiej strony, to nie jest - jak ktoś kiedyś słusznie napisał - komplet mebli i imiona nie muszą idealnie wspólnie brzmieć. Zresztą Felicja i Matylda też ładnie. Z zaproponowanych przez Ciebie: Felicja Palik - ok Klara - Palik - tez może być Olga już nie bardzo A gdybyś miała ochotę poszukać dalej, to faktycznie Letycja brzmi świetnie! Odpowiedz Link Zgłoś