dorka1976 21.07.04, 09:00 Jak obiecałam Gaudencji, po miłych a czasem nie do końca milutkich acz burzliwych przekonywaniach męża co do imienia córuni (bardzo chciałam na brzusio mówić po imionku), po kolacyjce i spacerku wróciliśmy do tematu i postanowiliśmy jeszcze raz zerknąć w spisik imionek (z gazetki) dziewczynek i na spokojnie, jak radziliście mi wcześniej, przeglądneliśmy nawet nie wszystkie (a co mieliśmy przy niektórych śmiechu!) i wybraliśmy imię: ANTONIA, czyli po prostu Tosia lub Antonka! I wiecie jak byłam szczęsliwa, ze jest to NASZ WSPÓLNY wybór! Do tego mąż rano jak wstawałam do pracy powiedział: Jak tam nasza mała Antonka? Fika? (Ona upodobała sobie tę porę dnia)i wołał do brzusia: "Tosiu, tu tatuś"! Aż mi się łezka zakręciła, serio! Dzięki wszystkim którzy poradzili mi, by imię szukać wspólnie, naprawdę bardzo to cieszy! Teraz tylko dużo zdrówka dla Antoni i innych tu obecnych na forum fasolek w brzusiach mam!! Dorka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziarek_edziecko Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 21.07.04, 09:09 Dorka Super, że wybraliście imię razem i jesteście zadowoleni z wyboru. Gratulacje !!! Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 21.07.04, 09:10 Ach i duuuuużo zdrówka dla Brzusia czyli Antosi! Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 21.07.04, 09:44 Wybraliscie bardzo fajne imię Pozdrawiam Cysia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 21.07.04, 11:24 Bardzo sie cieszę, że metoda zadziałała i że jestes szczesliwa! Życze Tobie i małej Toni dużo zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 21.07.04, 12:17 O i jeszcze jedno zdrobnienie mi Gaudencjo podpowiedziałaś: Tonia! Fajnie! Moja mama, kórej dziś o tym powiedziałam, najpierw wzięła się za głowę, że niby staroświecko, ale jednak nowocześnie i oryginalnie, bo nie Antonina, tylko Antonia, a potem jak uświadomiła sobie zdrobnienie Tośka, to mamy zakaz zamiany imienia do urodzin córci! Bedzie mieć wnuczkę Tosię i koniec! Żadne Martyny czy Letycje. A jak wam podoba się to imię i jakie macie odczucia? Walcie śmiało! Dorka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 21.07.04, 12:19 dorka1976 napisała: > A jak wam podoba się to imię i jakie macie odczucia? Walcie śmiało! > Dorka Hmmm, nie ukrywam, że wolałabym Antoninę, ale skoro jest to Wasz w pełni zaakceptowany wybór zgody małżeńskiej, to może już zostańcie przy nim Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 01.08.04, 16:09 gaudencja napisała: > dorka1976 napisała: > > > A jak wam podoba się to imię i jakie macie odczucia? Walcie śmiało! > > Dorka > > Hmmm, nie ukrywam, że wolałabym Antoninę, ale skoro jest to Wasz w pełni > zaakceptowany wybór zgody małżeńskiej, to może już zostańcie przy nim Odszczekuję. Dzięki Tobie, Dorko, przekonałam sie zupełnie do Antonii. Antonina, choć to śliczne imię, jest jak się okazuje jakimś XVIII-wiecznym wymysłem, a wcześniej (od XIII w.) używano tego imienia wyłącznie w formie "Antonia". Nadal podoba mi się też Antonina, ale od teraz Antonia również. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 01.08.04, 22:14 W moim niemieckim slowniku imion podaja nastepujace informacje: Antonia - zenska forma imienia Anton(ius) Antonina - zenska forma wloskiego imienia Antonino, ktore pochodzi o nazwy rzymskiej rodziny Antoninus Czyli wg nich Antonina jest raczej starszym imieniem. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Antonia 01.08.04, 23:51 abiela napisała: > Czyli wg nich Antonina jest raczej starszym imieniem. Tak tak, mi tylko chodziło o to, co było na ziemiach polskich. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 02.08.04, 08:44 Gaudencjo, to tylko potwierdza, ze często na pierwszy " słuch" imie nie zawsze nam brzmi czy się podoba, z czasem odkrywany jego urok i piękno... Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 21.07.04, 13:45 Szczekuszko, a ile jest osób w Polsce o imieniu Antonia? Czy ja w ogóle zarejestruję dziewczynkę o tym imieniu, tak się własnie zastanawiam.. Czasem pojawia się jako odrębne imię obok Antoniny, w internetowym skarbczyku Antoni w ogóle nie ma.. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Antonia 21.07.04, 13:50 dorka1976 napisała: > Szczekuszko, a ile jest osób w Polsce o imieniu Antonia? Nie obawiaj się, zarejestrujesz Według Grzeni jest 225 Polek o tym imieniu, a pierwszy raz pojawia się ono w dokumentch polskich na przełomie XIII i XIV wieku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Antonia 22.07.04, 12:26 To świetnie, to w takim razie bardzo rzadko nadawane imię, możliwe też ze te osoby są w podeszłym wieku, kto wie... Ale to tym bardziej utwierdza mnie do Tosi i jeszcze bardziej mi się podoba.. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Antonia 22.07.04, 12:35 dorka1976 napisała: > To świetnie, to w takim razie bardzo rzadko nadawane imię, możliwe też ze te > osoby są w podeszłym wieku, kto wie... > Ale to tym bardziej utwierdza mnie do Tosi i jeszcze bardziej mi się podoba. Antonia: 70 nadań między rokiem 1910 a 1920 42 nadania w latach 20. 18 nadań w latach 30. 11 nadań w latach 40. 7 nadań w latach 50. 6 nadań w latach 60. 1 nadanie w latach 70. 1 nadanie w latach 80. 2 nadania w latach '91-'94 no i między rokiem '94 a 2001 musiało być jakieś 67 nadań, a pewnie więcej (uwzględniając to, że kilka staruszek Antonii mogło umrzeć), bo Rymut podaje 158 Antonii, a Grzenia 225. Antonia obchodzi imieniny 1 marca. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Antonia 22.07.04, 12:54 Przyznam szczerze, ze wole Antonina. Teraz obecnie nawet popularne. Antonia, troche sie trudno wymawia, ale ma w sobie wiele uroku. Jakis czas temu bylam pod wrazeniem tego imienia. Chyba dziecko Jagi Hupalo ma tak na imie, ale nie jestem pewna. Bo jak ja widzialam mala, to mowili (do takiego niemowlaczka) Antonina, a pozniej w gazetach wyczytalam Antonia. Moze zmienili? Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Antonia 22.07.04, 14:09 Już mi koleżanka z pracy wspominała o Jadze Hupało. Jej córeczka ma na imię właśnie Antonia, tak przynajmniej ona wyczytała w jakimś wywiadzie. Dziękuję za datę imienin! Szczekuszko, z czystej ciekawości pytam, a jak na dziś nazwałabyś córeczkę? Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Antonia 22.07.04, 15:47 Rozalia bez dwoch zdan. Jest to typowo zenskie imie, ma duzo zdrobnien, ciekawa patronkę, a także jest fajna książka "Rozalka Olaboga", gdzie tytulowa bohaterka jest niezwykle wrazliwa i dobra dziewczynka. No i nie znam zadnej Rozalii, a to tez duzo znaczy. Chociaz jak poznalam malutka Klarunię, to nagle to imie jeszcze bardziej mi sie spodobalo. Wiec nie ma tu zadnych reguł. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Antonia 22.07.04, 20:53 Piekne imie. Mnie sie bardziej podoba od Antoniny, z reszta tu w Niemczech Antonia jest dosyc popularna. No i tyle swietnych zdrobnien! Gratuluje Ania Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Antonia 23.07.04, 11:47 Abielko! Mi też się podoba bardziej! A jak u was zdrabia się to imię tak samo jak w Polsce (przykłady powyżej) czy też inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Antonia 24.07.04, 11:21 Dorko, tu imion praktycznie wcale sie nie zdrabnia - tylko niewiele imion ma jakas zdrobniala forme. W przypadku Antonii nie jestem w stanie sobie wyobrazic zadnej, ew. Tonia (jako skrot). Ania Odpowiedz Link Zgłoś
dorka1976 Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 26.07.04, 14:11 podciągam, bo intetesują mnie wasze opinie.. Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 26.07.04, 19:01 alez piękne imię!!! moja kuzynka właśnie urodziła córeczkę i po długich rozmyślaniach wybrała dla niej imię Antonina. tez ładnie. małą Tosia ma ju7z starszą siostrę Inkę. Będą Tosia i Inka. ale powiem jej jeszcze o Antonii. Niby to samo imie ale jak sie różnią. Antonia według mnie ma w sobie więcej uroku bedę ją zdrowo na Antonię namawiać Odpowiedz Link Zgłoś
izuska1 Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 27.07.04, 15:11 Ciekawa jestem jakie Wam Antoniny wyrosna - moja jest lobuziara i psotniczka, od poczatku bardzo zywa i ma poczucie humoru!!! (Choc jeszcze nie skonczyla 3 lat). Podobno imie determinuje charakter, wiec podzielcie sie wrazeniami, bo ciekawe, jaka w tym nasza zasluga (hihi) Odpowiedz Link Zgłoś
anilia Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 27.07.04, 20:22 Bardziej podoba mi się od Antoniny, bo nie lubię końcówek 'nina' i 'lina', zdrobnienie Tosia przesłodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
domerka1610 Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 06.10.25, 10:06 Dzien dobry! Czy zaglada tu Pani jeszcze? byłoby super jakby udało mi sie z panią wymienić mailem - bo właśnie ja też chciałabym nazwać corke Antonia ale chciałabym porozmawiać z kimś kto dał też tak córeczkę na imie pozdrawiqm! Odpowiedz Link Zgłoś