Dodaj do ulubionych

Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaudencjo!

21.07.04, 09:00
Jak obiecałam Gaudencji, po miłych a czasem nie do końca milutkich acz
burzliwych przekonywaniach męża co do imienia córuni (bardzo chciałam na
brzusio mówić po imionku), po kolacyjce i spacerku wróciliśmy do tematu i
postanowiliśmy jeszcze raz zerknąć w spisik imionek (z gazetki) dziewczynek i
na spokojnie, jak radziliście mi wcześniej, przeglądneliśmy nawet nie
wszystkie (a co mieliśmy przy niektórych śmiechu!) i wybraliśmy imię:
ANTONIA, czyli po prostu Tosia lub Antonka! I wiecie jak byłam szczęsliwa, ze
jest to NASZ WSPÓLNY wybór! Do tego mąż rano jak wstawałam do pracy
powiedział: Jak tam nasza mała Antonka? Fika? (Ona upodobała sobie tę porę
dnia)i wołał do brzusia: "Tosiu, tu tatuś"! Aż mi się łezka zakręciła, serio!
Dzięki wszystkim którzy poradzili mi, by imię szukać wspólnie, naprawdę
bardzo to cieszy! Teraz tylko dużo zdrówka dla Antoni i innych tu obecnych na
forum fasolek w brzusiach mam!!
Dorka
Obserwuj wątek
    • madziarek_edziecko Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 21.07.04, 09:09
      Dorka smile Super, że wybraliście imię razem i jesteście zadowoleni z wyboru.
      Gratulacje !!! smile

Madzia
    • madziarek_edziecko Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 21.07.04, 09:10
      Ach i duuuuużo zdrówka dla Brzusia czyli Antosi! smile
      • cysia.b Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 21.07.04, 09:44
        Wybraliscie bardzo fajne imię
        Pozdrawiam
        Cysia
    • gaudencja Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 21.07.04, 11:24
      Bardzo sie cieszę, że metoda zadziałała i że jestes szczesliwa! Życze Tobie i
      małej Toni dużo zdrowia smile
      • dorka1976 Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 21.07.04, 12:17
        O i jeszcze jedno zdrobnienie mi Gaudencjo podpowiedziałaś: Tonia! Fajnie!
        Moja mama, kórej dziś o tym powiedziałam, najpierw wzięła się za głowę, że niby
        staroświecko, ale jednak nowocześnie i oryginalnie, bo nie Antonina, tylko
        Antonia, a potem jak uświadomiła sobie zdrobnienie Tośka, to mamy zakaz zamiany
        imienia do urodzin córci! Bedzie mieć wnuczkę Tosię i koniec! Żadne Martyny czy
        Letycje.
        A jak wam podoba się to imię i jakie macie odczucia? Walcie śmiało!
        Dorka
        • gaudencja Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 21.07.04, 12:19
          dorka1976 napisała:

> A jak wam podoba się to imię i jakie macie odczucia? Walcie śmiało!
          > Dorka

Hmmm, nie ukrywam, że wolałabym Antoninę, ale skoro jest to Wasz w pełni
          zaakceptowany wybór zgody małżeńskiej, to może już zostańcie przy nim smile
          • gaudencja Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 01.08.04, 16:09
            gaudencja napisała:

> dorka1976 napisała:
            >
            > > A jak wam podoba się to imię i jakie macie odczucia? Walcie śmiało!
            > > Dorka
            >
            > Hmmm, nie ukrywam, że wolałabym Antoninę, ale skoro jest to Wasz w pełni
            > zaakceptowany wybór zgody małżeńskiej, to może już zostańcie przy nim smile

Odszczekuję. Dzięki Tobie, Dorko, przekonałam sie zupełnie do Antonii.

Antonina, choć to śliczne imię, jest jak się okazuje jakimś XVIII-wiecznym
            wymysłem, a wcześniej (od XIII w.) używano tego imienia wyłącznie w
            formie "Antonia". Nadal podoba mi się też Antonina, ale od teraz Antonia
            również.
            • abiela Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 01.08.04, 22:14
              W moim niemieckim slowniku imion podaja nastepujace informacje:
              Antonia - zenska forma imienia Anton(ius)
              Antonina - zenska forma wloskiego imienia Antonino, ktore pochodzi o nazwy
              rzymskiej rodziny Antoninus

Czyli wg nich Antonina jest raczej starszym imieniem.
              Ania
              • gaudencja Antonia 01.08.04, 23:51
                abiela napisała:

> Czyli wg nich Antonina jest raczej starszym imieniem.

Tak tak, mi tylko chodziło o to, co było na ziemiach polskich.
                • abiela Re: Antonia 02.08.04, 10:40
                  Rozumiem, oki, jakos nie zalapalamwink
                  Ania
            • dorka1976 Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 02.08.04, 08:44
              Gaudencjo, to tylko potwierdza, ze często na pierwszy " słuch" imie nie zawsze
              nam brzmi czy się podoba, z czasem odkrywany jego urok i piękno...
    • dorka1976 Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 21.07.04, 13:45
      Szczekuszko, a ile jest osób w Polsce o imieniu Antonia? Czy ja w ogóle
      zarejestruję dziewczynkę o tym imieniu, tak się własnie zastanawiam.. Czasem
      pojawia się jako odrębne imię obok Antoniny, w internetowym skarbczyku Antoni w
      ogóle nie ma..
      • gaudencja Antonia 21.07.04, 13:50
        dorka1976 napisała:

> Szczekuszko, a ile jest osób w Polsce o imieniu Antonia?

Nie obawiaj się, zarejestrujesz smile Według Grzeni jest 225 Polek o tym imieniu,
        a pierwszy raz pojawia się ono w dokumentch polskich na przełomie XIII i XIV
        wieku.
        Pozdrawiam smile
        • dorka1976 Re: Antonia 22.07.04, 12:26
          To świetnie, to w takim razie bardzo rzadko nadawane imię, możliwe też ze te
          osoby są w podeszłym wieku, kto wie...
          Ale to tym bardziej utwierdza mnie do Tosi i jeszcze bardziej mi się podoba..
          • gaudencja Re: Antonia 22.07.04, 12:35
            dorka1976 napisała:

> To świetnie, to w takim razie bardzo rzadko nadawane imię, możliwe też ze te
            > osoby są w podeszłym wieku, kto wie...
            > Ale to tym bardziej utwierdza mnie do Tosi i jeszcze bardziej mi się podoba.

Antonia:
            70 nadań między rokiem 1910 a 1920
            42 nadania w latach 20.
            18 nadań w latach 30.
            11 nadań w latach 40.
            7 nadań w latach 50.
            6 nadań w latach 60.
            1 nadanie w latach 70.
            1 nadanie w latach 80.
            2 nadania w latach '91-'94

no i między rokiem '94 a 2001 musiało być jakieś 67 nadań, a pewnie więcej
            (uwzględniając to, że kilka staruszek Antonii mogło umrzeć), bo Rymut podaje
            158 Antonii, a Grzenia 225.

Antonia obchodzi imieniny 1 marca.
            pozdrawiam smile
            • szczekuszka Re: Antonia 22.07.04, 12:54
              Przyznam szczerze, ze wole Antonina. Teraz obecnie nawet popularne. Antonia,
              troche sie trudno wymawia, ale ma w sobie wiele uroku. Jakis czas temu bylam
              pod wrazeniem tego imienia.smile
              Chyba dziecko Jagi Hupalo ma tak na imie, ale nie jestem pewna. Bo jak ja
              widzialam mala, to mowili (do takiego niemowlaczka) Antonina, a pozniej w
              gazetach wyczytalam Antonia. Moze zmienili?surprised
              • dorka1976 Re: Antonia 22.07.04, 14:09
                Już mi koleżanka z pracy wspominała o Jadze Hupało. Jej córeczka ma na imię
                właśnie Antonia, tak przynajmniej ona wyczytała w jakimś wywiadzie. Dziękuję za
                datę imienin! Szczekuszko, z czystej ciekawości pytam, a jak na dziś nazwałabyś
                córeczkę?
                • szczekuszka Re: Antonia 22.07.04, 15:47
                  Rozalia bez dwoch zdan.
                  Jest to typowo zenskie imie, ma duzo zdrobnien, ciekawa patronkę, a także jest
                  fajna książka "Rozalka Olaboga", gdzie tytulowa bohaterka jest niezwykle
                  wrazliwa i dobra dziewczynka. No i nie znam zadnej Rozalii, a to tez duzo
                  znaczy.
                  Chociaz jak poznalam malutka Klarunię, to nagle to imie jeszcze bardziej mi sie
                  spodobalo. Wiec nie ma tu zadnych reguł.
                  • abiela Re: Antonia 22.07.04, 20:53
                    Piekne imie. Mnie sie bardziej podoba od Antoniny, z reszta tu w Niemczech
                    Antonia jest dosyc popularna. No i tyle swietnych zdrobnien!
                    Gratuluje
                    Ania
                    • dorka1976 Re: Antonia 23.07.04, 11:47
                      Abielko! Mi też się podoba bardziej! A jak u was zdrabia się to imię tak samo
                      jak w Polsce (przykłady powyżej) czy też inaczej?
                      • abiela Re: Antonia 24.07.04, 11:21
                        Dorko, tu imion praktycznie wcale sie nie zdrabnia - tylko niewiele imion ma
                        jakas zdrobniala forme. W przypadku Antonii nie jestem w stanie sobie wyobrazic
                        zadnej, ew. Tonia (jako skrot).
                        Ania
    • dorka1976 Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 26.07.04, 14:11
      podciągam, bo intetesują mnie wasze opinie..
    • kubuspuchatek18 Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 26.07.04, 19:01
      alez piękne imię!!! moja kuzynka właśnie urodziła córeczkę i po długich
      rozmyślaniach wybrała dla niej imię Antonina. tez ładnie. małą Tosia ma ju7z
      starszą siostrę Inkę. Będą Tosia i Inka. ale powiem jej jeszcze o Antonii. Niby
      to samo imie ale jak sie różnią. Antonia według mnie ma w sobie więcej urokusmile
      bedę ją zdrowo na Antonię namawiaćbig_grin
      • izuska1 Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 27.07.04, 15:11
        Ciekawa jestem jakie Wam Antoniny wyrosna - moja jest lobuziara i psotniczka,
        od poczatku bardzo zywa i ma poczucie humoru!!! (Choc jeszcze nie skonczyla 3
        lat). Podobno imie determinuje charakter, wiec podzielcie sie wrazeniami, bo
        ciekawe, jaka w tym nasza zasluga (hihi)
    • anilia Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 27.07.04, 20:22
      Bardziej podoba mi się od Antoniny, bo nie lubię końcówek 'nina' i 'lina',
      zdrobnienie Tosia przesłodkie.
    • domerka1610 Re: Wybraliśmy imię dla dziewczynki!W końcu!Gaude 06.10.25, 10:06
      Dzien dobry! Czy zaglada tu Pani jeszcze? byłoby super jakby udało mi sie z panią wymienić mailem - bo właśnie ja też chciałabym nazwać corke Antonia smile ale chciałabym porozmawiać z kimś kto dał też tak córeczkę na imiesmile pozdrawiqm!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.